Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Hamilelikte Göğüs Ağrısı: Nedir, Belirtileri, Nasıl Geçer?

Hamileliğinizin başlangıcından beri göğüslerinizde değişiklik ve beraberinde ağrı mı hissediyorsunuz? Merak etmeyin, göğüs ağrısı hamileliğin ilk aylarından itibaren ortaya çıkıp sizi emzirmeye hazırlamak için yaşayacağınız doğal bir değişimdir. Fizyolojik ve hormonal bazı nedenlerden dolayı oluşan hamilelikte göğüs ağrısını, doğuma kadarki sürede artan ve azalan bir seyirde hissedebilirsiniz. İşte size hamilelikte göğüs ağrısı nedir, belirtileri, nasıl geçer? gibi birçok sorunun cevabı;

Kadınlarda Hamilelik Sırasında Neden Göğüs Ağrıları Olur?

Hamilelik sırasında göğüs ağrısı yaşıyorsanız yalnız değilsiniz. Çünkü çoğu anne adayı daha hamile olduğunu bilmezken bile, hamileliğin ilk belirtilerinden biri olarak, göğüslerinde ağrı hissedebilir.  Kadınlarda hamilelik sırasında göğüs ağrısı hem fizyolojik hem psikolojik olarak vücutlarındaki birçok değişimle birlikte ortaya çıkar.  Süt kanallarının büyümesiyle birlikte hacminin ve hassasiyetinin artması da göğüslerde ağrıya sebep olabilir.

Göğüslerinizde hissettiğiniz ağrının nedeninin temelinde, aslında bebeğinizi emzirmeye hazırlanmanız ve sürekli değişen vücut kimyanız var.  Yumurta döllendikten sonra vücudunuz, göğüslerinizi uyaran ve içlerindeki süt bezlerinin yeni doğacak olan bebeğinizi beslemedeki başrollerine hazırlanmak için büyümesine neden olan östrojen, progesteron ve prolaktin gibi gebelik hormonları üretmeye başlar.

Hamilelik döneminizde fazlaca salgılanan östrojen, progesteron ve prolaktin hormonlarının etkisi, tüm vücudunuzda ve organlarınızda olduğu gibi göğüslerinizde de kendini hissettirebilir. Hormonlarınızdaki artış göğüslerinizin şişmesi, gerilmesi, dolgunlaşmasına ve ağırlaşmasına neden olabilir.

Plasenta tarafından üretilen östrojen ve progesteron, göğüs dokusu içindeki kanalların gelişimini teşvik eder. Aynı zamanda süt kanalları büyür ve anne sütünün ilk formu olan kolostrumu üretip depolanmaya başlar. Bu da göğüslerinizi ağrıtabilir.

Peki özetlemek gerekirse kadınlarda hamilelik sırasında neden göğüs ağrıları olur? İşte bu nedenlerden birkaçı şunlardır;

  • Östrojen ve progesteron hormonlarının hamilelikte ani yükselişe geçmesi
  • Artan prolaktin hormonunun göğüsleri yavaş yavaş büyütmeye, dolgunlaştırmaya başlaması
  • Rahmin büyümesiyle göğüslerin hassaslaşması
  • Göğüslerdeki süt kanallarının gelişmesi
  • Rahimde büyüyen bebeğin yaptığı basınç
  • Göğüs bölgesine kan akışının artmış olması

Bunun dışında hormonal bozukluklar, kas ve iskelet sistemindeki problemler, yanlış iç çamaşırı seçimi, sindirim problemleri, büyüyen bebeğin yaptığı basınç ve kalp damar problemleri gibi sebepler de kadınlarda hamilelik sırasında göğüs ağrısına neden olan etkenler arasındadır.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Nedir?

Göğüs ağrısı hamileliğin en erken belirtilerinden biridir. Yapılan bazı araştırmalara göre hamilelikte göğüs ağrısı, mide bulantısı ve yorgunluktan sonra en sık görülen üçüncü hamilelik semptomudur. Hamilelerin büyük kısmı, gebelik hormonlarının ilk kez yükselmeye başlamasından sonraki ilk iki hafta içinde göğüs ağrısı veya hassasiyeti yaşar. Göğüs uçları da çok hassaslaştığından bu bölgede yanma, kaşınma ve acıma hissi oluşabilir.

Hamilelikte göğüs ağrısı bazı anne adaylarında belli aralıklarla hissedilirken, bazılarında daha yoğun şekilde göğüs ağrısı koltuk altına kadar yayılım göstererek kronik hale gelebilir. Ağrı, her iki göğsü etkileyebildiği gibi bazı anne adaylarında tek bir göğüste de hissedilebilir.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Normal mi?

Hamilelikte yaşadığınız göğüs ağrısı sizi endişelendiriyor mu? Aslında bu ağrılar kafanızı çok karıştırmasın, çünkü uzmanlar tarafından hamilelikte göğüs ağrısı normal kabul edilir.

Hamilelikte göğüs ağrıları genellikle gebeliğin ilk haftalarında hissedilir ve özellikle beşinci haftada bu ağrılar artabilir. Her anne adayının hamilelik süreci farklılık gösterdiği için hamilelikte göğüs ağrılarının geçme süresi de farklıdır. Kimi hamilelerin üçüncü ayın sonunda ağrıları azalırken, kimi anne adayının ağrıları ancak hamilelik bitiminde son bulur.

Siz de göğüslerinizin bebeğinize hazırlanması nedeniyle hamilelikte göğüs ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Hamilelikte göğüs ağrısı normaldir. Ancak göğüslerinizde veya göğüs uçlarınızda herhangi bir farklı değişiklik veya ağrı oluşursa, ağrılarınız çok şiddetliyse doktorunuza danışmalısınız.  

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Belirtileri

Hamilelikte göğüs ağrısı her anne adayında farklı şekilde kendini gösterir. Hamilelikte göğüs ağrısı belirtileri bazı anne adaylarında oldukça belirgin iken, bazılarında çok da fazla olmayabilir.

Hamilelikteki göğüs ağrısı belirtilerini siz de şu şekilde yaşayabilirsiniz;

  • Göğüslerde dolgunluk ve karıncalanma hissi
  • Hafif bir ağrı, sızı veya hassasiyet
  • Göğüslerde şişlik 
  • Göğüslere dokununca acı hissetme
  • Bazen keskin şekilde göğse giren ağrı

Hamilelikte göğüs ağrısı belirtileri, genellikle hamileliğin ilk haftaları itibariyle başlar ve 10. hafta civarında daha da belirginleşir. Gebelikte göğüs ağrısı, hassasiyeti veya büyümesi, bebeğinizi kucağınıza alacağınız zamana kadar devam edebilir.

Doğumdan sonraki ilk birkaç günde de göğüsleriniz hassas veya ağrılı olabilir. Emzirme döneminde hissedilen bu ağrıların nedeni ve tedavisinin neler olduğunu Meme Ağrısı Nasıl Önlenir? başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Tedavisi

Hamilelikte göğüslerin çok fazla gerilmesi, ağırlaşması ve dolgunlaşması o bölgede ağrı ve sancılara neden olur. Genellikle anne adayının yaşamını olumsuz etkileyecek şiddette olmayan bu ağrıları hafifletmenin bazı yolları vardır.

Hamilelikte göğüs ağrınızı tam olarak geçirmek pek mümkün olmasa da bazı uygulamalar ve tedbirlerle bu ağrıları hafifletebilirsiniz;

  • Ağrıları hafifletebilmek ya da daha az hissetmek için dar, sıkı kıyafetlerden kaçınmanız faydalı olabilir.
  • Hamileliğiniz sırasında giydiğiniz hamile sütyeninin üzerinize tam oturmasına ve çok sıkı olmamasına özen gösterin. Değişen göğüslerinize uyum sağlaması için pamuklu ve doğal malzemeden yapılmış kaliteli ve göğsü düzgün biçimde kavrayan, balensiz bir sütyen seçebilirsiniz.
  • Ara sıra nemlendirici kremlerle masaj yapmak da gerginliği azaltarak ağrıyı hafifletebilir.
  • Sıcak ve soğuk kompresleri kullanmanız, kan akışını iyileştirip, iltihabı azaltacağı ve hücre iyileşmesini hızlandıracağı için göğüs ağrılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Bol bol su tüketin. Su alımını artırmak ve tuz tüketimini azaltmak, vücudunuzdaki su tutulum oranını düşürürek göğüslerinizdeki şişliği ve ağrıları azaltabilir.

Eğer ağrılarınız çok fazlaysa ve hiçbir şekilde azalmıyorsa kadın doğum doktorunuza başvurabilirsiniz. Hamilelik sırasında göğüs ağrısı ile ilgili rahatsızlıkların giderilmesinde destek almak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Göğüslerinizdeki ağrıları hamilelik döneminde olduğu gibi doğum sonrasındaki emzirme döneminde de hissedebilirsiniz. Emzirme döneminden sonra görülen meme ağrılarıyla ilgili bilgi almak için ise Meme Ağrısı Nasıl Geçer? başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Göğüs Ağrılarından Ne Zaman Endişelenilmeli?

Uzmanlara göre hamilelikte göğüs ağrıları, gebeliğe bağlı semptomlar sebebiyle yaşanıyorsa bir tedavi gerektirmez. Ancak bu ağrıların sebebi hamilelik dışındaki başka sağlık sorunları nedeniyle oluşabilir. Hamilelikte bir miktar göğüs ağrısı normal kabul edilse de bazı belirtiler doktora başvurmayı gerektirebilir. Bunların başında da şunlar gelir;

  • Günlük rutini bozacak şiddette göğüs ağrısı
  • Göğüs ucundan gelen kanlı veya berrak akıntı
  • Göğüs bölgesinde hissedilen bir yumru
  • Kızarıklık, irin veya ateş gibi enfeksiyon belirtileri

Nefeste tıkanma hissi, sancı ya da basınçlı ağrı, hamilelikte göğüs ağrısına eşlik edebilir. Bu durum, hamileliğin genel şikayetleri arasında değerlendirilebileceği gibi kalp ve damar hastalıklarının da belirtisi olabilir. Kalp veya damar hastalıklarıyla ilgili ise bu durumda farklı bir tedavi yaklaşımı izlenebilir. Bu gibi belirtiler ve şikayetler yaşayan gebelerin mutlaka doktora başvurması gerekir.

Gebelikte Diğer Meme Değişiklikleri

 

Gebelikte meme değişiklikleri erken dönemde başlayıp, gebelik süresi boyunca ve hatta doğum sonrası dönemde devam eder. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde, göğüs uçları daha dik görünebilir ve şişebilir. Göğüs derisinin koyulaşması ise ikinci trimesterde yani 13-28. haftalar arasında olur. 29-40. haftalar arası olan son üç aylık dönemde de göğüslerden az miktarda kolostrum sızabilir. Doğuma yaklaştıkça göğüs uçları ve göğüsler büyüyebilir.

Gebelikteki diğer meme değişiklikleri arasında, göğüs etrafındaki kabarcıklar da yer alır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen koyu renkli bölge, gebeliğin oluşması ile daha fazla koyulaşarak genişler. Uçlar daha da belirginleşir ve renk koyu kahverengiye döner. Bu doku pütürlü hale gelebilir. Areola bölgesindeki bu değişimler, doğumdan sonra azalabilir.  Hamilelikte büyüyen, ağırlaşan, gerilen memeler daha hassas ve gergindir. Bununla birlikte deri gerildikçe derinin altındaki damarlar da daha görünür hale gelir. Göğüslerde kaşıntı ve çatlaklar oluşabilir.  

Aslında gebelikteki diğer meme değişiklikleri, vücudun kendini doğuma hazırlamak adına yaptığı değişimleri kapsar. Bu nedenle siz de gebelikte meme değişiklikleri yaşarsanız, bunların hormonlarınızdan kaynaklandığını bilerek normal kabul edebilirsiniz. Ancak hamilelikte göğüslerinizle ilgili şikayetleriniz varsa doktorunuza aktarıp fikrini almayı da unutmamalısınız.

Hamilelik sonrası emzirme sürecinde göğüslerin ve göğüs uçlarının bakımı hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önem taşır. Hamilelikte göğüs ağrısı nedir, belirtileri, nasıl geçer? konusunda bilgi aldıktan sonra göğüs bakımı ile ilgili de fikir sahibi olmak isterseniz 9 Adımda Emzirme ve Göğüs Bakımı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar