Jinekologlar hamilelik hesabının ay ile değil hafta ile yapılmasını tavsiye ediyor zira bir ayın dört haftadan fazla olması ay ile yapılan hesapları değiştiriyor.
Hamile olduğunu öğrenen her kadın ‘Acaba kaç haftalık kaç aylık hamileyim?’ sorusunun cevabını öğrenmeye çalışır. Hamileliğin kaçıncı haftada olduğu, bebeğin kilo ve boyunun oranı, hatta doğuma kaç hafta kaldığı anne adayının en çok merak ettiği konuların başında gelir.
Merak edilen bu sorulara cevap bulmak için ilk önce hamilelik hesaplamasının yapılması gerekir. Jinekologlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Zira bir ayın dört haftadan fazla olması, ay ile yapılan hesapları değiştirir. Geçeni ve kalanıyla birlikte kafa karışıklığına sebebiyet vermemek için hamilelik hesaplamasının doğrusu hafta ile yapılmalıdır.
Kaç Aylık Hamileyim?
Gebelik süreci toplam 40 hafta veya başka bir deyişle 280 gündür. Eğer kaçıncı haftada olduğunuzu biliyorsanız kaç aylık hamile olduğunuzu da öğrenebilirsiniz. Haftaya göre kaç aylık hamileyim? sorunuza aşağıdaki çizelge cevap olacaktır;
- 1-4. haftalar arası gebelik 1 aylık
- 5-8 haftalar arası gebelik 2 aylık
- 9-13 haftalar arası gebelik 3 aylık
- 14-17 haftalar arası gebelik 4 aylık
- 18-22 haftalar arası gebelik 5 aylık
- 23-27 haftalar arası gebelik 6 aylık
- 28-31 haftalar arası gebelik 7 aylık
- 32-35 haftalar arası gebelik 8 aylık
- 36-40 haftalar arası gebelik 9 aylık
Yaklaşık 40 hafta sürecek olan hamilelikle ilgili gelişmeleri bilmeniz, merakınızı giderirken bir yandan da bilinçli bir hamilelik dönemi yaşamanızı sağlar. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz haftaya göre öğrenip takip edebilirsiniz. Hamilelik takibinizi yapabilmek için Hafta Hafta Hamilelik Süreci yazımızı tıklayabilirsiniz.
Hamilelik takvimi ne zaman başlar?
Hamilelik takviminin başlangıcı anne adayının son adet tarihi ile başlar. Hamilelik hesaplaması yapılırken son adet tarihinin başlangıç günü baz alınır ve böylece kaç haftalık hamile olunduğu öğrenilebilir, Doktorun yapacağı tetkikler ile de takvimin başlangıç günü oluşturulur. Geçen zamanla birlikte takvimin periyodu doğuma kadar devam eder. Ne zamandır gebe olduğunuzu hesaplamak ve bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenmek için gebelik hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.
Hamilelik Trimesterleri
Hamilelik dönemi, hafta veya aylar dışında trimester ile de açıklanabilir. Latincede 3 ay anlamına gelen trimester kelimesi, hamilelik dönemlerini belirtmek için kullanılır. 1 trimester 3 ay yani yaklaşık 12-13 hafta sürer. Tam süreli bir hamilelikte 3 trimester bulunur.
-
Trimester: İlk 3 aylık dönemdir. 1-13 haftaları içerir.
-
Trimester: Orta 3 aylık dönemdir. 14-27 haftaları içerir.
-
Trimester: Son 3 aylık dönemdir. 28-40 haftaları içerir.
Bu dönemlerde nasıl besleneceğinize dair merak ettiklerinizi İlk Trimester İçin Örnek Beslenme Programı ve Son Trimester İçin Beslenme Programı yazılarımızdan öğrenebilirsiniz.
Hamilelik hafta, ay ve trimester tablosu
Hamilelik hesaplaması ile ilgili tüm bu bilgiler kafanızı karıştırmış olabilir. Haftaya göre kaç aylık hamile olduğunuzu ve hangi trimesterde bulunduğunuzu bu tablo ile netleştirebilirsiniz;
Trimester 1
1. ay: 1-4. hafta
2. ay: 5-8. hafta
3. ay: 9-13. hafta
Trimester 2
4. ay: 14-17. hafta
5. ay: 18-22. hafta
6. ay: 23-27. hafta
Trimester 3
7. ay: 28-31. hafta
8. ay: 32-35. hafta
9. ay: 36-40. Haftalar
Hamilelik takvimini takip edin
Hamilelikte kaçıncı haftada olunduğu, doktorun yaptığı muayene ve ultrason görüntüleme sonrasında koyabileceği teşhis ile tam olarak öğrenilir. Bebeğin boy ve ağırlık ölçümleri kaçıncı haftada olduğunu belirlemede en önemli etkenlerdir.
Sağlığınız ve bebeğin gelişim seyrinin doğru tespiti için hamilelik takvimi oluşturabilirsiniz. Olası olumsuzluklara müdahale yapılması gerektiğini göz önünde bulundurup hamilelik takviminizin takibini mutlaka yapmalısınız. Hamilelik takvimi ile ayrıca bu süre boyunca yapılan klasik testlerin zamanını kaçırmamış, testleri doğru zamanlarda yaptırmış olursunuz.
Bu haftalık zaman dilimleri içinde anne adayında yaşanan bedensel değişimler kadar bebekte de değişimler olur. Bebeğin kilo ve boyunun bulunduğu aya uygun olmasının gerekliliği takibi ile mümkündür. Kilo ve boy ölçümleri tahminsel değerler olup olasılıklar üzerine belirlenir. Bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonundan dolayı doğru ölçüm tahmini olarak yapılır.
Kaynak: How Many Weeks, Months and Trimesters in a Pregnancy? - Colleen de Bellefonds
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/understanding-pregnancy-week.aspx