Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Kış Aylarında Güçlü Bağışıklık

Mevsimlerin ani ve sert değişimleri, havanın giderek soğuması, çevrenizde bulunan salgın hastalıklar sizi de bebeğinizi de güçsüz düşürebilir. Alerjik hastalıklara yatkınlığın artması ve viral enfeksiyonlara yakalanma riski kış aylarına tekabül ediyor. Bu nedenle kış mevsiminde bebek bağışıklık sistemini güçlü tutmak bir kez daha önemli hale geliyor. Yetişkinler gibi kış aylarında bebeklerin bağışıklığını da desteklemek gerekiyor. 

Bu mevsimde bebeğiniz kadar siz de hastalık riskleri ile karşı karşıyasınız. Bu yüzden kış aylarında hem bebeğiniz hem de kendiniz için sağlınıza dikkat etmeniz çok önemli. Vücudunuzda enfeksiyonlara karşı savaşabilecek bağışıklık sistemine sahip olmak bu konuda devreye giriyor. Çünkü kış aylarında hastalıklardan korunmak, güçlü bağışıklık sisteminden geçiyor. Alacağınız birkaç önlem ve mevsimine uygun gıda takviyesiyle bebeğinizle beraber sağlıklı bir kış geçirebilirsiniz.

Bebeğinizin Bağışıklığı İçin Ritmini Devam Ettirin

Bebekler zayıf bir bağışıklık ile dünyaya gelirler. Bebeklerin kış mevsiminde bağışıklıklarını güçlendirmenin ve hastalıklara karşı korumanın yollarından biri de günlük temel rutinlerine devam etmelerini sağlamaktır. Bebeklerin gün içindeki temel rutinlerinin en önemlileri beslenme, oyun ve uykudur. Çeşitli ve dengeli beslenme, aktif ve düzenli oyun ile iyi uyku sayesinde bebekler hem fiziksel ve zihinsel gelişim gösterirler hem de bağışıklık sistemleri desteklenir. 

Beslenme, bebeklerde bağışıklık gelişimine destek olan en önemli faktörlerden biridir. 1 yaşından sonra da 2 yaşına kadar bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle ayına uygun çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*

Rutinlerin bebeğinize ve size sağladığı faydaları göz önüne alıp bebeğinizin beslenme, uyku ve oyun rutinlerini devam ettirmeye özen göstermelisiniz. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında bilgi almak için “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Sağlıklı Gıdalarla Dengeli Beslenme

Bağışıklık sistemini güçlendirme yollarından en önemlisi dengeli beslenmek. Kışın bebeklerin bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için de çeşitli ve düzenli beslenmeleri önemli.  Vücuda yapılacak A, C, D ve E vitamin desteklerinin yanında, çinko, omega3 gibi ihtiyaçların da giderilmesi gerekiyor. Bu ihtiyaçları gidermek için hem sizin hem de bebeğinizin beslenmesinde kış mevsimi gıdalara yer vermelisiniz. Çünkü sebze ve meyveleri mevsiminde ve taze tüketmek çok önemli. Kış mevsiminde vitamin, çinko, selenyum desteği sağlatacak olan yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

  • Baklagiller
  • Kepekli tahıllar, fındık
  • Balık
  • Hayvansal protein
  • Koyu yeşil sebzeler
  • Turunçgiller
  • Brokoli, Brüksel lahana, soğan, turp, şalgam gibi yiyecekler size bu konuda yardımcı olabilirler.

Arı poleni, kamu kamu meyvesi, reishi mantarı gibi özel gıdalar da bağışıklık sistemini güçlendiren ekstra gıdalar arasında bulunur.

Otlar ve Baharatlar ile Gelen Sağlık

Sarımsak, zencefil, kırmızı biber, yenibahar, köri sosu, zerdeçal… Yemeklere lezzet katmanın yanında bu baharat ve otların bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi özellikleri de bulunur. Bu malzemeleri bol bol yemeklerde kullanabilir hem lezzet hem de sağlık yönünden besin tablonuzu kuvvetlendirebilirsiniz. 

7-8 Saat Uyuyun

Kronik yorgunluğun hastalık risklerini arttırdığı bilinir. Sağlam ve düzenli bir istirahat ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi doğru orantılıdır. Yetişkin bir insanın günlük uyuma süresi 7 -8 saat arasında değişir. Eğer imkânınız varsa öğle saatlerinde küçük şekerlemeler yapmak bünyenize iyi gelecektir.

Kışın Su Tüketiminizi Azaltmayın

Yaz sıcakları nedeniyle bol bol içtiğiniz suyun miktarını kışın düşürmemeye çalışın. Kışın su tüketimi azalsa da her mevsim vücudun alması gereken su miktarı (2-2,5 litre) sabittir. Çünkü su, bütün metabolik reaksiyonların temel direğidir. Beyaz kan hücreleri ve diğer bağışıklık sistemi hücreleri taşıyan lenf üretimine yardımcı olur. Su içme ihtiyacını daha lezzetli hale getirmek ve bir yandan da c vitamini almak için suyunuza bir dilim limon ekleyebilirsiniz.

Siyah Çay ve Kahve Yerine Bitki Çayları İçinizi Isıtsın

Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içeceklerdir. Sıcak içecek olarak kafein içeriği yüksek olan çay- kahve yerine bitki çaylarını tercih etmeniz, sağlık açısından yararlı olacaktır. Hem sıvı tüketimi hem de bağışıklık sistemi için önemli olan bu çaylar, genellikle bitki içeriklidir. C vitamini içeren kuşburnu çayı ve limonlu ıhlamur, kışın sıkça görülen gaz sorunu için rezene çayı, öksürüğe faydalı zencefil-limon tercih edilebilir.

Güneş Enerjisini Destekleyecek Gıdalar

Kışın havanın genelde bulutlu olması, D vitamini eksiliği yaşamanıza sebep olabilir. Bunun için güneşli havalarda dışarı çıkmak veya D vitaminini karşılayacak besinler tüketmek, bağışıklık fonksiyonunuza yarar sağlayacaktır. Balık yağı, ciğer, peynir, yumurta sarısı, patates tüketimi bu konuda size yardımcı olacaktır.

Egzersiz Yapmaya Özen Gösterin

Egzersiz sadece formda kalabilmek için mükemmel bir yoldur. Aynı zamanda egzersiz, bağışıklık fonksiyonunu artırır. Düzenli yapılan egzersizler, uyku kalitesini yükseltirken, vücudumuzu daha güçlü hale getirir. Egzersiz engelleyecek bir sağlık sorununuz varsa dahi yürüyüşler yaparak bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Bunlardan Uzak Durun

Bağışıklık sitemini güçlendirmek için şeker tüketimini olabildiğince azaltın. Aslında bağışıklık sistemini güçlü tutmak için şeker ve beyaz unlu (şekere dönüşebilecek) rafine gıdaları tüketmemek gerekiyor. Çünkü araştırmalar şekerin, akyuvarların bakteri yutma ve yok etme yeteneğini azalttığını gösteriyor. Alkol ve sigara gibi vücudun savunma sistemini zayıflatan maddeleri kullanmamak ve gereksiz antibiyotik kullanımı yapmamak uzmanların üzerinde durduğu en önemli noktalar.

*Bilgi niteliğindedir. Detaylı bilgi için doktorunuza danışın.

(*) D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.