Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Kolay Hamile Kalmak İçin 10 Adım

Hamile kalmayı deneyen çiftler bazen çok kısa sürede bebek hayallerine ulaşırlar, bazılarının ise bebek sahibi olmaları o kadar kolay olmaz. Peki, nasıl kolay hamile kalınır, kolay hamile kalmak için neler yapılmalı? Hamile kalmayı kolaylaştıran etkenler nelerdir?  Ancak kolay hamile kalmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenmeden önce hamilelikle ilgili genel bilgilere bir göz atabilirsiniz.

Nasıl Hamile Kalınır?

Hamilelik, anne adayının rahminde bir embriyonun gelişmesiyle başlar. Yumurta ile spermin birleşmesiyle önce döllenme, döllenmeden sonra ise de embriyonun rahim duvarına yerleşip orada büyümesiyle hamilelik süreci başlar. Anne adayının vücudunda bu sürecin gerçekleşmesi ve hamile kalması için bazı faktörler etki olur.

İşte yumurtlama döngüsü ile sperm üretimini etkileyerek ‘Nasıl Hamile Kalınır?’ sorusuna cevap olacak bazı temel faktörler şunlardır;

  • Kadınlar adet döngüsünün yaklaşık ortasında yumurtlar. 28 günde bir adet gören anne adayında yumurtlama, reglin başlangıcından itibaren 12-15. günlerde olur. İşte bu günler, gebe kalmak için en uygun, hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir.
  • Gebe kalma şansını arttırmak için düzenli bir cinsel yaşam oldukça önemlidir. Yumurtlama döneminde ve öncesindeki günlerde düzenli cinsel ilişkiye girmek hamile kalma şansını artırır.
  • Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz ve yeterli uyku doğurganlığı artırabilir. Aynı zamanda sigara ve alkol tüketimini bırakmak da hamilelik şansını artırır.
  • Stres, doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle anne ve baba adaylarının aşırı stresten uzak durması önemlidir.
  • Doğurganlığı etkileyen bir diğer faktör kilodur. Hem aşırı kilolu hem de aşırı zayıf olmak doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. İdeal kiloda olmak doğurganlığını artırır.

Hamilelik Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Sağlıklı bir hamilelik ve bebeğin sağlıklı bir gelişim süreci yaşaması için hamilelik öncesinde bazı konulara özen gösterilmesi gerekir. Bunların başında da işte şunlar gelir;

  • Anne adayı, hamilelik öncesinde sağlık kontrollerini yaptırabilir. Bir kadın doğum uzmanına giderek genel bir muayene yaptırmak, rahim sağlığı ve yumurtalık durumu hakkında bilgi almak önemlidir.
  • Anne adayı gibi baba adayının da ürolojik muayene yaptırması, sperm kalitesini ve genel üreme sağlığını değerlendirmesi faydalıdır.
  • Hamilelik öncesinde hem anne hem de baba adayı ideal kiloya ulaşmaya dikkat etmelidir.
  • Hem anne hem de baba adayının sağlıklı beslenmesi, hamile kalma sürecine yardımcı olabilir. Protein, vitamin, mineral ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet benimsemek gerekir. Bol bol meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı proteinler tüketilmelidir.
  • Anne adayı kızamıkçık, suçiçeği gibi hastalıklara karşı bağışıklığını sağlamak için eksik aşılarını tamamlayabilir.
  • Vücut sağlığını koruyarak hamilelik sürecine hazırlık yapmak için düzenli orta düzeyde yürüyüş, yüzme veya yoga gibi egzersizler düzenli şekilde yapılabilir.

Daha kolay ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için vücudunuzu hamileliğe nasıl hazırlayacağınızı 10 Adımda Vücudunuzu Hamileliğe Hazırlayın başlıklı içeriğimizden okuyabilirsiniz.


Hamilelik Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamile kalmayı planlayan kadınların, hamile kalmadan önce vücutlarını sağlıklı, dengeli ve çeşitli besleyerek, bu önemli döneme hazırlık yapmaları büyük önem taşır. Anne adayının hem doğurganlığını artırmak hem de vücudunu hamileliğe hazırlamak için dengeli ve besleyici bir diyet uygulaması gerekir. Sağlıklı bir gebelik ve doğum için hamilelik öncesi dönemde düzenli beslenme ve egzersiz alışkanlıkları oluşturup, bol su tüketmelidir.   Bebeğin ihtiyacı olan folik asit, demir, kalsiyum, omega-3 gibi gıdaları vücutta depolayacak şekilde beslenmesi gereken anne adayı, hamilelik öncesi demir depolarını doldurması için beslenmesine demir açısından zengin gıdalar ekleyebilir.

Hamilelik öncesinde dikkat edilmesi gereken beslenme önerileri için Gebelik Öncesi Dönemde Beslenme yazımızdan fikir alabilirsiniz.


Hamilelik Öncesi Folik Asit Tedavisi Gerekli midir?

Folik asit, bebeğin beyin ve omurilik gelişimi için kritik bir vitamindir. Nöral tüp defektleri gibi doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olması nedeniyle hamilelik planlayan kadınların gebelikten en az 1 ay önce her gün 400-800 mcg folik asit alması önerilir. Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişiminde önemli role sahip folik asit, ek takviye olarak hamilelikten önce doktor tavsiyesine uygun olarak alınmaya başlanabilir. Eğer anne adayında folik asit eksikliği varsa, doktor tavsiyesi ve yönlendirmesiyle, anne adayının günlük olarak folat alımını artırmasına yönelik tedavisi yapılabilir. Aynı zamanda yüksek oranda folat içeren ıspanak, brokoli, bezelye, kavun, muz, domates, yumurta, mantar gibi besinleri tüketmek de folik asit eksikliğini gidermeye yardımcı olabilir.


Ne Zaman Hamile Kalınır?

Adet döngüsü, ilk gün adet kanamasının başladığı gün ile bir sonraki adet kanamasının başladığı gün arasındaki süredir. Hamile kalmak için en uygun zaman, anne adayının yumurtlama dönemi olan adet döngüsünün ortasına denk gelen günlerdir. Bu yüzden de ne zaman hamile kalabileceği anne adayının adet döngüsü ile ilgilidir. Kadınların adet döngüsü genellikle 28 gün sürer, ancak bu süre 21 ila 35 gün arasında değişebilir. Genellikle adet döngüsünün ortasında, yani 14. gün civarında gerçekleşir. Bu dönemde, yumurtanın döllenme olasılığı en yüksektir. Ayrıca bu dönemde düzenli cinsel ilişkiye girmek, hamile kalma olasılığını artırır.


Ovulasyon Dönemi Ne Demektir?

Ovulasyon dönemi, hamile kalmak isteyen kadınlar için en önemli zaman dilimidir. En yüksek hamile kalma şansının olduğu zaman olan ovulasyon dönemi, kadının adet döngüsü sırasında yumurtalıklardan bir yumurtanın serbest bırakıldığı süreçtir. Her ay bir kadının yumurtalıklarından birinde bir yumurta gelişir. Adet döngüsünün ortasında, olgunlaşmış olan bu yumurta serbest bırakılır ve fallop tüplerine doğru ilerler. Bu sürece ovulasyon denir.

Ovulasyon, adet döngüsünün ortasında gerçekleşir ve hamile kalmak isteyen kadınlar için önemli bir dönemdir. Hamile kalmak için en uygun günler yani yumurtlama dönemi, son adet döneminden sonraki yaklaşık 12 ila 16 gün içerisindedir.  Yumurtlama sırasında serbest bırakılan yumurta, sperm tarafından döllenebilir ve bu süreçte hamilelik gerçekleşebilir. Ovulasyon belirtilerini takip etmek, hamile kalma şansını artırmak için etkili olabilir. Ovulasyon döneminde vücut, bazı fiziksel değişiklikler ve sinyaller gösterir. Vajinal akıntı değişimi, vücut ısısındaki artış, karınlarının alt bölgesinde hafif bir ağrı, hormonal değişiklikler ovulasyonun ne zaman gerçekleştiğini anlamaya yardımcı olabilir.

 

İşte daha kolay hamile kalmanıza yardımcı olacak 10 adım

1-Sağlık kontrolünden geçin

Bir kadın doğumcu ile görüşerek hamilelik öncesinde neler yapmanız gerektiği konusunda fikir alın ve vücudunuzu hamileliğe hazırlayın. Eşinizde ya da sizde bebek sahibi olmanızı engelleyen herhangi bir sağlık problemi varsa bu önceden tespit edilebilir ve vakit kaybetmeden tedavi olabilirsiniz.

2-Yumurtlama döneminizi hesaplayın

Hamile kalmak için düzenli olarak cinsel ilişkiye girmek hamilelik şansını artırır ancak yumurtlama döneminizi bilir ve bu dönemlerde daha çok seks yaparsanız hamile kalma ihtimaliniz oldukça yükselecektir. Yumurtlama dönemine yaklaştığınızda ve yumurtlamanın gerçekleştiği her gün mümkün olduğunca sık ilişkiye girin.

3-Kafein tüketiminizi sınırlandırın

Araştırmalara göre kafeinin hamile kalma şansını yarı yarıya düşürüyor. Bu nedenle günlük kahve tüketiminizi sınırlayın ve bu sınır günde yarım fincan kafeinsiz kahveyi geçmesin.

4- Beslenmenize dikkat edin

Hamile kalmanızı çabuklaştırmak istiyorsanız hem kendi beslenmenize hem de eşinizin beslenmesine özen göstermelisiniz.  Bol bol taze meyve ve sebze tüketin ve haftada en az bir kez uskumru, somon, alabalık gibi yağlı balıklardan ve çinko bakımından zengin olan istiridyeyi mutlaka tüketmeye çalışın.

5- Sizin için Folik Asit, eşiniz için Çinko, E vitamini ve Selenyum…

Kendiniz için hamile kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren folik asit almaya başlayabilirsiniz. Çünkü Folik asit kan hücrelerini ve alyuvarların sayısını artırır ve vücudunuzun hamileliğe hazırlanmasına yardımcı olur.

Eşinizin ise Çinko E vitamini ve Selenyum alması gerekir. Selenyum testosteron ve sperm sayısını artırır. Aynı şekilde C Vitamini de eşinizin sperm kalitesini arttırır ve böylece hamile kalma şansınız yükselmiş olur.

6- Kayganlaştırıcı vb ürünleri kullanmayın

Kozmetik ürünler, kayganlaştırıcı olarak kullanılan krem ve yağlar spermlere zarar verir ve hamileliği zorlaştırır. Bu ürünleri kullanıyorsanız bırakmanızda fayda var.

7- Çok sıcak ortamlardan uzak durun

Hamile kalmak isteyen çiftlerin kendilerini aşırı yüksek ısıdan korumaları gerekir. Sauna, buhar banyosu, hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan kaçının. Erkeğin yumurtalıklarının fazla ısıya maruz kalması sperm kalitesini bozar. Ayrıca sperm kalitesi için eşinizin pamuklu iç çamaşırlar giymesi ve dar pantolonlardan vazgeçmesi gerekir.

8-Alkol ve sigara tüketiminden vazgeçin

Alkol ve sigara hem kadının hem de erkeğin üreme faaliyetlerini olumsuz etkiler. Sigara erkeklerde sperm sayısını azaltır. Aynı şekilde alkol da sperm kalitesini bozar ve bundan dolayı hamile kalmak zorlaşabilir.

9- Cinsel ilişki sonrası sırt üstü yatın

Cinsel ilişki pozisyonunuz ne olursa olsun ilişki sonrası mutlaka bir müddet sırt üstü yatın. İlişki sonrası hemen ayağa kalkıldığında spermlerin rahim ağzındaki açıklıktan geçmeleri güçleşir. Bu da hamile kalma ihtimalinizi düşürür.

10-  Stresten uzak durun

Hamile kalmak için üzerinizde baskı hissetmeyin ve kendinizi strese sokmayın. Çünkü stres düzeyiniz arttıkça adet düzeniniz bozulabilir. Kronik stres vücudumuzda kortizol adı verilen bir hormonun salgılanmasına neden oluyor. Bu hormon ise sinir sisteminin işleyişini etkilediği için hormon üretimi ve işleyişi bozuluyor. Bu nedenle hamile kalmak isteyenlerin kesinlikle stresten uzak durmaları gerekmektedir.

Adet döngünüzü ve ovulasyon belirtilerinizi takip ederek, hamilelik şansınızı artırabilirsiniz. Ayrıca, bir sağlık uzmanına danışarak doğurganlığınızı artırmak için gereken adımları atabilirsiniz. Hamile kalmak için en uygun dönem hakkında daha detaylı bilgi almak için Hamile Kalmak İçin En Uygun Ay Hangisidir? yazımıza tıklayabilirsiniz.