Hamilelik sürecinin en zor zamanlarını yavaş yavaş geride bırakıyorsunuz. Hamilelik belirti ve şikayetleri, önümüzdeki haftalarda biraz daha azalacak hatta belki de kalmayacak.
Haftalık hamile takvimine göre 9-13 haftalar arası gebelik, 3. ayda yani 1. trimesterin içinde yer alır. 10 haftalık bebek kaç aylıktır? sorusunun cevabı hamilelik hesaplamasına göre 3. aylık gebelik demektir. Hamilelik hesabı anne adayları ve halk arasında ay hesabı üzerinden yapılsa da doktorlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Bunun en önemli nedeni bir ayın dört haftadan oluşmasıdır. Bu durum hamilelik hesaplamasında bazen karışıklığa neden olabilir.
Anne karnında 10 haftalık bebek nasıl olur?
-
Bu hafta bebeğinizin büyüklüğü 3 cm`e ulaştı. Bu aşamada bebeğinizin beyni diğer yerlerinden çok daha hızlı gelişiyor. Kafası diğer yerlerine nazaran daha büyük görünüyor.
-
Bebeğiniz kollarını bükebiliyor, bu durum kaslarının gelişmesine katkı sağlıyor.
-
Birbirinden yeni ayrılmış, küçük ayak parmaklarını oynatabiliyor.
-
Eğer içinize bakabilseydiniz, omurgasını şeffaf derisinin altında görebilirdiniz.
-
Bu dönemde bebeğiniz gün içerisinde daha aktif oluyor. Aktivitesi uyku ve uyanık hali olarak tanımlanabilir.
10 haftalık bebeğin neleri oluşur?
- Bebeğinizin gelişen çene kemiği ile birlikte minik diş tomurcukları da şekilleniyor.
- Vücudunda kemik ve kıkırdak dokusu, kafasında ufacık kulak kanalları gelişiyor.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 9. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeğin cinsiyeti 10. haftada belli olur mu?
Bebeğin cinsiyetinin tespiti için biraz erken. Bebeğin küçük olması ve gelişimini sürdürmesi nedeniyle kesin olarak cinsiyeti 10. haftada henüz belli olmaz. Bebeğin cinsiyeti yaklaşık 12. haftadan itibaren belli olmaya başlar ve 20. haftadan sonra ise kesin olarak belirlenebilir.
Anne karnında 2 aylık bebek hareket eder mi?
Evet, anne karnındaki 2 aylık bebek hareket eder. Kolları, bacakları ve eklemleri oluşan bebek, kollarını büker hatta ayak parmaklarını bile oynatır. Ultrason görüntüsünde bebeğin bu hareketlerini görmek mümkündür, ancak anne adayı bu hareketleri henüz karnında hissedemez.
Bedeninizde neler oluyor?
- Rahminiz şu an bir greyfurt büyüklüğünde, yani hamilelikten önceki halinin iki katı kadar.
- Eğer ilk bebeğinize hamileyseniz karnınız henüz meydana çıkmamış olmalı.
- Çok yorgun hissediyor olmalısınız.
- Bir sonraki doğum öncesi kontrolünüzde, bebeğinizin hızlı kalp atışlarını Doppler stetoskop aracı ile dinleyebileceksiniz.
- Normal kıyafetleriniz üzerinize dar gelmeye başlamış olabilir; özellikle göğüsleriniz artık sütyeninize sığmıyor olabilir. Bu hafta belki gebelik kıyafeti giymeye başlayabilirsiniz.
- Karnınız hem şişkinlikten hem de hafif kilo aldığınız için gittikçe büyüyor.
- Beli lastikli rahat kıyafetler giymek günü daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
- Spora karşı yatkınlığınıza bağlı olarak birçok aktivite yapabilirsiniz. Yüzmek ve yürüyüş tüm hamilelik süresince yapacağınız en ideal seçim olacaktır.
- Egzersiz dayanıklılığınız, kaslarınız ve gücünüz için yararlıdır. Bu üç özellik hamileyken aldığınız kiloları taşımanızda, fiziksel stres ve doğum sonrası kolayca kilo verebilmeniz icin yararlı olur.
Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
Anne adaylarının 10. hafta gebelikle ilgili merak ettiği 5 soru ve cevabı
10 haftalık hamilelikte kasık ağrısı normal mi?
Anne adaylarının hamilelik süreçlerindeki şikayetlerinden biri olan kasık ağrısının 10 haftalık hamilelikte yaşanması normal bir durumdur.Birçok anne adayı ‘Hamileliğin ilk 3 ayında kasık ağrısı normal mi?’ diye merak edebilir. Bebek büyüdükçe annenin kasıklarına baskı yapar. Aynı süreçte rahim de genişlediği için ağrı yaşanabilir. Bebeğin yerleşme ve büyüme ağrısı denilen bu kasık ve rahim ağrıları, anne adaylarını tedirgin etse de uzmanlar bu ağrıları 10. hafta hamilelikte normal kabul eder.
10 haftalık gebelikte mide bulantısı normal mi?
Mide bulantısı hamileliğin ilk belirtilerinden biridir ve özellikle sabah saatlerinde yoğun olarak görülür. Anne adaylarının büyük bir kısmı, hamileliğinin 10. haftasında mide bulantısı yaşar. Peki 10 haftalık gebelikte mide bulantısı azalır mı? Mide bulantısı hamilelik sürecinin ilk 3 ayında hissedilen bir şikayettir. 10 haftalık gebelikte artık ilk üç aylık dönemi bitirmek üzere olan anne adayı, önümüzdeki haftalarda kendini biraz daha rahat hissedebilir. Mide bulantısı şikayetiniz varsa özellikle ikinci trimester haftalarında bu sıkıntınız giderek azalıp hafifleyebilir.
10 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışı hissedilir mi?
Bebeğinizin kalbi, oluşmaya başladığı 4. haftadan beri hızlı bir gelişim içinde.5 ve 6. haftada ultrasonda düzensiz de olsa duyduğunuz bebeğinizin kalp atışları, her hafta düzenli hale geliyor. Hamileliğinizin 10. haftasında bebeğinizin kalbi, artık dakikada 180 kere yani yetişkin bir insanın kalbinden yaklaşık 3 kat daha hızlı atıyor. 10 haftalık gebelikte bebeğinizin kalp atışını doktor muayenesinde ultrasonda görüp duyabilir, ancak karnınızda hissedemezsiniz.
10 haftalık gebelikte akıntı olur mu?
Gebelik döneminde hormonal değişime bağlı olarak östrojen ve progesteron salgılanma miktarı değişir. Bu da hamilelikte beyaz ve kokusuz akıntıya neden olur. 10 haftalık gebelikte akıntı olabileceği gibi, bu durum bütün hamilelik boyunca da sürebilir. Akıntının rengi ve kokusu önem taşır. Gebelikte saydam veya hafif beyaz renkte akıntı normal kabul edilir. Anne adayının, akıntının rengini ve kıvamını yakından takip etmesi, akıntı farklı bir renk ve kıvama döndüğünde ise doktora başvurması gerekir.
10 haftalık gebelikte kürtaj yapılır mı?
Ülkemizde yasal kürtaj süresi 2.5 ay veya 10 haftadır. İsteğe bağlı şekilde bu zamana kadar kürtaj yapılabilir. 10 haftayı geçtikten sonra yasal olarak doğumu sonlandırmak mümkün değildir. Fetüsün 10. haftadan sonra alınması zorunlu haller dışında yasaktır. Ancak doktor onayı ile yapılabilecek kürtaj işlemlerinde bu süre uzayabilir. Bebeğin gelişimine ve hastalığına dair yapılan taramalardan alınan sonuçlara bağlı olarak 10. haftayı geçse de kürtaj yapılabilir.
Demir takviyesi zamanı
- Beynin besini demir, sağlıklı gebelik diyetinin en önemli maddelerinden biri.
- Demir kanınızdaki oksijen taşıyıcısı olarak görev alır.
- Bebeğiniz demire bilişsel gelişimi için ihtiyaç duyar.
- Uygun bir demir takviyesi, kanınızdaki oksijen taşıyıcısıdır ve hemoglobin üretimine katkı sağlar.
- Sağlıklı kırmızı kan hücrelerine sahip olmak, anemi riskinizi azaltır. Bazen demir eksikliği olarak da adlandırılan anemi, sizi yorgun, bitkin ve halsiz hissettirir.
- Demir oranı yüksek olan gıdaları, C Vitamini kaynaklarıyla birleştirirseniz vücudunuzun ideal demir alımını sağlamış olursunuz. C Vitamin için meyveler ve taze sıkılmış meyve suları idealdir.
- Kanınızdaki demir değerleri, hamilelik süresinde düzenli olarak kontrol edilecektir. Fakat eğer bitkin veya yorgun hissediyorsanız, doktorunuza bildirmeniz yararlı olur. Belki bir süreliğine takviye almanız gerekecektir.
Demir oranınızı arttıracak besinler
- Kırmızı et
- Balık - somon, sardalya
- Yumurta
- Kuru meyve
- Tam tahıllı ekmek
- Fasulye, mercimek, nohut
- Fındık, kaju, çekirdek
- Kuru erik, kayısı ve üzüm
- Yeşil yapraklı sebzeler - brokoli, ıspanak, kara lahana, su teresi
- C Vitamini vücudunuzun demir alımına yardımcı olur; yani demir içeren besinler tüketirken taze meyve yemeyi unutmayın.
Demir takviyesi almanız tavsiye edilmiş olabilir, fakat doktorunuza danışmadan başlamamanız önerilir.
10 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmelidir?
Hamilelik süresince anne adayının dikkat etmesi gereken birçok nokta bulunur. Erken gebelik döneminin içinde yer alan 10. haftada şu konularda hassas ve dikkatli davranarak hem bebeğinizin hem de kendinizin sağlığını koruyabilirsiniz;
- Biliyorsunuz hamilelikte ve hatta lohusa döneminde sağlıklı beslenmek çok önemli. Bu süreçte protein, kalsiyum, vitamin ve mineraller açısından gerekli olan ihtiyacınızı alacak bir beslenme alışkanlığını bir an önce hayatınıza adapte edin.
- Anne adaylarının hamilelik boyunca düşük kilolu ise 15-20 kg, normal kilolu ise 13-17,5 kg, normalden daha fazla kilolu ise 7-13 kg alması normal olarak kabul edilir. Siz de doktorunuzun tavsiyesiyle beslenme düzeni oturtarak fazla kilo almamaya özen gösterebilirsiniz.
- İşiniz masa başındaysa kan dolaşımınızın sağlıklı olması için her saat 10 dakika ara vererek yürümeye ve hareket etmeye çalışın.
- Ağır kaldırmaktan, ağır egzersizler yapmaktan ve yüksek bir yere uzanmaktan kaçının.
- 10 haftalık gebelikte kan şekerinizdeki ani düşüşleri ve mide bulantılarını azaltmak için midenizi bastıracak yiyecekleri ara sıra atıştırın.
- Otururken ya da yatarken daha sakin ve dikkatli kalkın.
- 10. hafta gebelikte dikkat etmeniz gereken bir diğer konu kıyafetleriniz. Dar, beli sıkan kıyafetlerinizi artık rafa kaldırın ve yerine daha rahat bol kıyafetler giyin. Göğüsleriniz giderek büyüyeceği için artık kendinize balensiz ve rahat sutyenler almalısınız.
- Çok uzun yolculuklara çıkmaktan kaçının.
- Hamilelik sürecinin keyifli geçmesi için sevdiğiniz müzikleri dinleyin, temiz havada yürüyün, kitap okuyun hatta bebeğinizle konuşun. Yapacağınız her pozitif aktivite size ve bebeğinize iyi gelecektir.
Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 11. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.