Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

24. hafta hamilelik

Organlarıyla birlikte sindirim, solunum, sinir gibi birçok sistemi tamamen oluşan 24 haftalık bebeğiniz, artık yeni bir döneme ‘merhaba’ diyor. Uzmanlara göre rahim içinde öğrenmenin yanı sıra duygusal ve bilişsel faaliyetler, 24. hafta hamilelikle birlikte başlıyor.  Bebeğiniz artık uyaranlara refleks olarak değil, bilinçli olarak cevap verecek hale geliyor. Karnınızda öğrenmeye ve öğrendiklerini de hafızasında tutmaya başlıyor.

24. haftadan itibaren bebeğinizin algıları iyice gelişiyor. Yeni bir dönüm noktası olan bu gelişmeyle birlikte, özellikle kendinizi ve dolaylı olarak bebeğinizi iyi hissettirmeniz çok önemli. Çünkü sizin korku, stres ya da mutluluk gibi his ve duygu durumlarınız, plasenta yoluyla bebeğinize de yansıyacak. Bu yüzden size iyi gelecek ve mutluluk verecek ne varsa, artık önceliğiniz olsun. Sağlığınıza özen gösterip stresten uzak durarak, hem kendinizin hem de şimdiden karnınızdaki bebeğinizin, mutlu ve keyifli hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Gebelikte 24 haftada neler oluyor?

  • Bebeğiniz şu an yaklaşık 30 cm boyunda ve 600 gr ağırlığında. Gözünüzde canlanması için bunun yaklaşık bir mısır koçanı büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
  • Artık tam olarak küçük bir bebek gibi görünüyor; oranları doğru, yüzü tüm detaylarıyla oluştu.
  • Bebeğinizin ciğerlerinin içindeki baloncuklar ve damarlar gelişmeye devam ediyor. Fakat bebeğiniz bu hafta doğsa, ciğerleri suni destek ile çalışmaya başlayabilecek kadar hazır.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 23. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Karnınız gittikçe büyüyor ve bu sırt ağrılarına neden oluyor.
  • Eklem yerlerinizi rahatlatmak için düz ve rahat ayakkabılar seçmeye dikkat edin. Her fırsatta bacaklarınızı uzatarak dinlenin.
  • Bu aşamadaki hormon dengesizliğiniz size duygusal dengesizlik olarak yansıyor. Heyecan, endişe, korku veya benzeri duygular içinde kayboluyor olabilirsiniz. Eğer bunlarla baş edemiyorsanız endişelerinizi bir yakınınızla paylaşabilir, bebek sahibi olan arkadaşlarınıza danışabilirsiniz. Daha tecrübeli anneler ile iletişim kurmak sizi rahatlatacaktır.
  • Geçtiğiniz birkaç hafta içerisinde, rahminiz göbek deliğinizin üstüne doğru ilerledi ve artık bir futbol topu büyüklüğünde.
  • Birçok kadının bu hafta ile 28. hafta arası glikoz değerleri ölçülür. Bu GCT olarak bilinen test, kan şekerini ölçüp şeker hastalığının olup olmadığını kontrol etmek amaçlıdır. Diyabet tedavi edilmediği takdirde bebeğin fazla büyümesine neden olur ve bu da vajinal doğumu zorlaştırabilir. Hatta sezaryen doğuma dahi neden olabilir. Bu nedenle bu değerlerin ölçülmesi ekstra önem taşır.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

24 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl olur?

24 haftalık gebelikte bebek hareketleri daha güçlü ve hissedilir hale gelir. Bebeğin kemik ve kas dokusunun gelişmesi, yaptığı hareketlerin anne adayı tarafından daha çok fark edilmesini sağlar.

24 haftalık bebek anne karnında minik tekmeler attığı gibi vücudunu sağa sola doğru döndürür, el ve bacaklarını büker, oynatır.  Parmaklarıyla yüzüne dokunur, gelişen kavrama yeteneği sayesinde göbek kordonunu bile tutar. Anne karnında aktif bir dönem geçiren bebeğin bu hareketlerini, anne adayının dışında karnına dokunanlar da artık bu haftadan sonra hissetmeye başlayabilir.

24 haftalık bebek nerede olur?

Gebeliğin 24. haftasında rahim, göbek deliğinin üstüne doğru ilerlemeye devam eder. Yaklaşık bir futbol topu büyüklüğüne ulaşmış olan rahmin içindeki 24 haftalık bebek, annenin göbek deliğinin 4-5 cm üzerine kadar çıkmış olabilir.

6 aylık gebelik kaç haftalık olur?

Hamilelik 9 aylık bir süreci kapsar. Bir ayın dört haftadan fazla olması nedeniyle jinekologlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder. Ancak bazı aileler bebeğinin gelişimini, ay olarak da takip etmek isteyebilir. Buna göre 6 aylık gebelik 23. haftada başlar, 27. haftanın sonunda biter.

Hamileliğin 24. haftası, 6 aylık gebeliğin içinde yer alır. 24 hafta 1 günlük gebelik kaç aylıktır? diye soran anne adayları da 6 aylık hamilelik yaşıyor demektir.

24 haftalık gebelikte anne kaç kilo almalı?

Anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmeleri için kilo alımını takip etmeleri önem taşır. Kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilebilir. Doktorlar ilk 3 ayda toplam 1 kilo alınmasını, 3 ay sonrasında ise ayda 1,5 kilo alınmasını normal kabul eder. Buna göre 24 haftalık gebelikte anne adayının ortalama 6-7 kilo alması beklenir.  Bunun çok altında ya da üzerinde kilo alımı halinde doktora danışılması gerekir.

24 haftada sancı olur mu?

Hamilelikte ikinci trimesterin bu haftalarında anne adayları karın ağrısı, adet sancısı benzeri ani kasılmalar yaşayabilir. Rahim, doğum sancılarına ve doğuma hazırlık olması için kas kitlesine egzersiz yaptırır. Braxton Hicks sancıları olarak bilinen yalancı doğum sancıları, ara ara gelen ağrısız kasılmalardır. Bu sancıların sebebi, rahmin kendini bir anlamda doğuma hazırlamasıdır.

Hamileliğin 24. haftasından sonra yoğunlaşan bu sancılar, doğum sancılarına göre düşük şiddetli, düşük ağrılıdır. Düzensiz şekilde olan kasılmaların şiddetinin artması, sık aralıklarla gelmesi ve düzenli hissedilmesi halinde doktora başvurmak gerekir.

24 haftalık gebelikte kasık ağrısı normal mi?

Kasık ağrıları, hamileliğin ilk haftalarında olduğu gibi 24. haftada da görülebilir. Bebeğin büyüyüp alt karna ve kasıklara baskı yapmaya başlaması, anne adaylarının kasıklarda ağrı yaşamasına neden olabilir. 24 haftalık gebelikte kasık ağrısı normal kabul edilse de, sıklaşması ve şiddetinin artması halinde doktora danışılmasında fayda vardır. Özellikle ağrıyla beraber başka ağrı ve şikayetler de olursa vakit kaybetmeden doktora danışılması gerekir.

24 haftalıkken doğum olur mu?

24 haftalıkken doğum olabilir. Hamilelik süreci 40 haftadan oluşur. 37. haftadan önce gerçekleşen doğumlara, erken doğum yani prematüre doğum denir. 24 haftalık doğum, erken doğum olarak kabul edilir.

Prematüre doğumun gerçekleşmesi halinde bebek, yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyar.  24 haftalıkken doğan bebeği hayatta tutacak önlemlerin alınıp yaşam desteği sağlanması büyük önem taşır.

3 adımda erken doğum ve bilinmesi gerekenler

Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği gibi bazı erken doğum risk faktörleri bilinse de, birçok erken doğumun tam olarak neden kaynaklandığı bilinmiyor. Bu yüzden tüm hamile kadınlar, erken doğum belirtilerini ve nasıl davranmaları gerektiğini bilmeliler.

Erken doğum belirtileri  

  • Vajinal akıntının çoğalması
  • Vajinal akıntıda değişiklik (Aşırı sıvı, mukus veya kanlı -sadece pembe veya hafif kanlı görünse de- vajinal kanama)
  • Ağrı, adet ağrısı gibi sancılar veya saatte dört kereden daha fazla kasılma (Sancılı olmasa da)
  • Pelvik bölgesinde basınç (Bebeğinizin basınç uygulaması)
  • Bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar

Bu semptomlar, özellikle pelvik bölgesindeki baskı veya bel ağrısı, zaman zaman yanıltıcı olabilir. Çünkü normal gebelikte de görülürler. Fakat erken müdahale, geç müdahaleden her zaman daha iyidir, bu yüzden bu semptomları yaşarsanız doktorunuzu aramayı ihmal etmeyin.

Erken doğum ihtimali durumunda yapılacaklar

Eğer erken doğum belirtileri yaşıyorsanız hemen doktorunuza bildirin. O sizi büyük ihtimalle hastaneye yönlendirecektir. Oraya vardığınızda, sağlık ekibi kasılmalarınızı, bebeğin kalp ritmini, rahminizi, vajinanızı ve idrarınızı enfeksiyonlara karşı test edecektir.

Erken doğum ve zorlukları

Bebeğiniz normal doğum tarihine ne kadar yakın doğarsa, o kadar iyidir.

34. ila 37. hafta arasında doğan bebekler genelde sorun yaşamaz. Fakat geçici ve kalıcı sorunlar için daha fazla risk taşırlar. Diğer tarafta aşırı erken doğan bebekler, erken doğan bebekler için tasarlanmış yaşam destek cihazları ile hayatta kalabilirler. Yoğun tıbbi bakıma ihtiyaçları vardır ve ileride kalıcı sorunlar yaşayabilirler.

Yapabileceğiniz en iyi şey, bebeğiniz için tehlike oluşturacak faktörlerden kaçınmak olacaktır. Sigara, alkol, uyuşturucu tüketiminden uzak durmak; sağlıklı beslenmek, doğum öncesi kontrollerinizi düzenli bir şekilde yaptırmak ve yaşadığınız tüm semptomları/problemleri doktorunuza bildirerek erken doğum riskini düşürebilirsiniz.

3 adımda Karpal Tünel Sendromu

  • Eğer bileklerinizde ve parmaklarınızda uyuşukluklar hissediyorsanız, bu Karpal Tünel Sendromu olabilir. Bu uyuşukluk hissi genelde sürekli tekrarlanan hareketlerin yarattığı bir sorun ile anlamlandırılır. Fakat Karpal Tünel Sendromu’nu sürekli tekrarlanan hareketler tetiklese de hamile kadınlarda daha farklı nedenlerden dolayı da yaşanıyor olabilir.
  • Hamilelikte bileklerde ve bacaklarda çokça görülen şişlikler, bileklerinizdeki sinirlere baskı uygular. Bu durum bileklerde ve parmaklarda uyuşukluk, karıncalanma, acı hissetmenize neden olur.
  • Uyurken kollarınızı bir yastık desteği ile yukarda tutarak bu ağrıları hafifletebilirsiniz.

4 adımda kaşınan kırmızı avuç içleri

  • Kaşınan kırmızı avuç içleri ve zaman zaman ayak tabanları, hamileliğin rahatsız edici ve ancak doğumla ortadan kaybolan semptomlarından biridir.
  • Normal ve zararsız bir semptom olmakla bilinmekle beraber yaygın bir komplikasyonu da işaret ediyor olabileceği için, rastlarsanız doktorunuza danışmanız önerilir.
  • Ağızda metalik bir tat, artan tükürük salgılama, görüş algısında değişimler diğer garip görünen semptomlar gibi, bu semptomun da nedeni değişen hormonlarınızdır.
  • Bu semptomlar ancak doğumdan sonra geçeceği için o zamana kadar vücudunuzda kızarıklığa neden olabilecek aşırı sıcağa maruz kalmak, uzun süreli sıcak banyo yapmak, fazla dar eldiven ya da çorap giymek gibi hareketlerden kaçınmanız önerilir.

İyot takviyesi zamanı

İyot bebeğinizin bilişsel fonksiyonlarını destekler. Ayrıca sizin metabolizma ve hücreleriniz için önemlidir. Bu yüzden iyot, dengeli hamilelik diyetinizin vazgeçilmez bir parçasıdır.

İyot içeren besinler

  • Süt ve süt ürünleri
  • Deniz ürünleri
  • İyot takviyeli tuz

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 25. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.