Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

28. hafta hamilelik

Tebrikler, 28 hafta hamilelikle birlikte gebeliğinizin ikinci 3 aylık dönemini bitirdiniz. Şimdi önünüzde hamileliğin üçüncü ve son 3 aylık dönemi var.

İlk aylara göre daha rahat geçen ikinci trimesterin ardından üçüncü trimesterde yine bazı şikayetleriniz olabilir. Ama unutmayın ki bunlar geçecek ve siz sevimli miniğinize kavuşacaksınız. Bebeğinizi kucağınıza alacağınız o unutulmaz buluşma gününe kadar biraz daha sabretmelisiniz. Emin olun bebeğinizi görüp koklama keyfi ve mutluluğu, çok güzel ve özel…

28 haftalık gebelikte neler olur?

  • Şu an bebeğiniz 900 gramın biraz üzerinde ve 38 cm boyuna ulaştı. Gözünüzde canlanması için bir patlıcan büyüklüğüne ulaştığı söylenebilir.
  • Gözlerini kırpabiliyor ve karnınızın dışındaki ışığı algılayabiliyor.
  • Beyninde milyonlarca nöron gelişiyor ve vücudu dış dünyaya hazırlanmak yağ bağlıyor.
  • Beynin yüzeyinde karakteristik oluklar ve çukurlar oluşuyor. Ayrıca beyin dokusunun miktarı da artıyor.
  • Kalbi dakikada 140 kere atıyor ve eğer eşiniz kulağını karnınıza dayarsa bu kalp atışlarını rahatlıkla duyabilir.
  • Bebeğinizin büyümesiyle karnınızdaki alan daralıyor ve böylece siz de onun hareketlerini daha çok hissedebiliyorsunuz.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 27. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

28 hafta hamilelik kaç aylıktır?

28. haftasına giren anne adayları 28 haftalık gebelik kaç ay olur? diye sorabilir. Hamileliğin 28. haftası, gebeliğin 7. ayı demektir.  7. ayın ilk haftası olan 28. hafta ile anne adayları hamileliğin son 3 aylık dönemine adım atmış olur. 28 hafta 4 günlük bebek kaç aylıktır? diye merak eden anne adayları da 7 aylık hamiledir.

7 aylık bebek kaç haftalık oluyor?

Hamilelik genel olarak 9 ay 10 günden oluşur. Doktorlar hamilelik hesaplamasını aya göre değil haftaya göre yapmayı tercih eder. Hamilelik hesaplamasına göre 7 aylık gebelik, 28-31 haftalar arasını ifade eder. Yani hamileliğin 7. ayı 28. haftayla başlar, 31. haftayla sona erer.

28 haftalık doğan bebek yaşar mı?

Sağlıklı bir hamilelik 40 haftadan oluşur. 37. haftayı tamamlamadan doğan bebeklere, erken doğan prematüre bebekler denir. 26-30 haftalar arasında doğan bebekler ise, ileri derece prematüre bebekler olarak ifade edilir.

28 haftalık doğan bebek, prematüre olarak dünyaya gelse de yaşama şansı yüzde 80’den fazladır. Nefes almasını sağlayacak akciğerlerinin, büyük ölçüde gelişimini tamamlamış olması nedeniyle 28 haftalık doğan bebek yaşayabilir. Ancak erken doğumlarda bebeğin hayatta kalma şansını etkileyen birçok faktör bulunduğu ve her bebeğin yaşama şansının farklı olduğunu unutulmamalıdır.

28 haftalık doğan bebek, doğumdan sonra hayatta kalabilmek için yeni doğan yoğun bakım ünitesinde özel bakıma ihtiyaç duyar. Tıbbi desteğe ihtiyacı olan bebeğin, hastanede kalışının ardından doktor takipleri aksatılmadan yapılmalıdır.

28 haftalık gebelikte bebek hareketleri nasıl olmalı?

Anne karnında son haftalarda hareketli günler geçiren bebek, 28 haftada da günlük rutin hareketlerine devam eder. Ellerini, kollarını ve bacaklarını büker, oynatır. Vücuduyla sağa veya sola kayar. Gözlerini ve ağzını açıp kapatır. Soluk alıp verme çalışmaları sırasında hıçkırmaya devam eder.

Anne adayları bebeğin bu hareketlerini genellikle oturduğu ya da yatarak uzandığı zamanlarda daha çok hisseder. Bebek gün içinde hareket ettiği gibi uyuya da bilir. Uyuma düzeni oluşmuş olan 28 haftalık bebek, artık günün belli zaman dilimlerinde uyuyup uyanır.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Hamileliğinizin son 3 aylık dönemi başlıyor. Bundan sonra haftada yarım kilo almaya başlayacaksınız.
  • Doktorunuz sizi doğuma bir ay kala her hafta kontrole çağıracak. 
  • Bazı anne adayları hemen hemen bu zamanlarda, bacaklarının alt kısmında rahatsız edici bir karıncalanma hissi yaşıyor. Bu durum rahatsız edici olduğu için bacakların hareketsiz kalmasını engelliyor. Eğer bu karıncalanma hissi siz bacaklarınızı hareket ettirdiğinizde geçiyorsa, Huzursuz Bacak Sendromu yaşıyor olabilirsiniz.
  • Sindirim sisteminiz hamileliğin son 3 ayında daha yavaş çalışıyor olabilir. Hamilelik hormonları ile büyüyen bebeğinizin yarattığı baskı, şişkinlik ve hazımsızlık yaratabilir.

              Bu durumu hafifletmek için:

              *Daha az fakat sık yemek tüketin.

              *Yemek yerken ve yedikten sonra bir süre dik oturun.

              *Kızarmış yağlı ürünler, meyve suları ve baharatlı yemekler gibi vücudunuzun kolayca sindiremeyeceği besinlerden uzak durun.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

3 adımda Preeklampsi

Preeklampsi, hamile kadınların %5’ini etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Teşhisi hamileliğin 20. haftasında, yüksek tansiyon dışında en az bir belirti daha varsa konulur. Bu belirtiler arasında idrarda protein bulunması, ciğer veya böbrek anormallikleri de olabilir.

Çoğu kadında doğuma yakın hafif Preeklampsi semptomları oluşur ama doğru tedavi ile ne anne adayı ne de bebek sorun yaşar. Eğer Preeklampsi şiddetli ise, birçok organı etkileyebilir ve ciddi hasarlar yaratabilir

Preeklampsi semptomları

Preeklampsi aniden oluşabilir, bu yüzden semptomlarını bilmek önemlidir. Eğer aşağıdaki semptomlar görülüyorsa bir an önce doktorunuzla iletişime geçmenizi öneririz.

  • Yüzünüzde ve gözlerinizde, eklem yerlerinizde ve ayaklarınızda aşırı şişlik
  • Ani ve hızlı kilo alımı (Haftada 2-2,5 kilo)
  • Şiddetli ve sürekli baş ağrısı
  • Görüşünüzde çift ya da bulanık görme gibi sorunlar
  • Karın bölgenizde gerginlik veya ağrı
  • Sürekli kusma, gibi semptomlar yaşıyorsanız hemen doktorunuzu aramanızı öneririz.

Preeklampsi’nin çok belirgin semptomlar yaşamıyor olsanız da oluşma ihtimali vardır. Yani Preeklampsi olup olmadığınızı doğum öncesi kontrolünüze kadar anlayamayabilirsiniz. Bu yüzden kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.

Preeklampsi risk faktörleri

Preeklampsi ilk hamileliklerde daha sık görülür. Yine de, eğer bir kez Preeklampsi yaşadıysanız büyük ihtimalle tekrarlamayacaktır.

Diğer risk faktörleri

  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet
  • Böbrek hastalıkları
  • Lupus
  • Ailede daha önce görüldüyse
  • Yüksek kilo
  • Birden fazla bebek bekliyorsanız
  • 40 yaşın üzerindeyseniz

Preeklampsi’yi önlemenin bir yolu var mı?

Preeklampsi’nin nasıl engelleneceği henüz bilinmemekle beraber bu alandaki araştırmalar devam ediyor. Bazı risk faktörü taşıyan kadınların düşük dozajlı aspirinden yararlanabildikleri biliniyor. Fakat doktorunuz onaylamadan aspirin dahi olsa hiçbir ilacı kullanmayın.

Doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 29. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.