Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

33. hafta hamilelik

33 hafta önce başlayan hamilelik sürecinizin son haftalarına geliyorsunuz. 8. ayın ve üçüncü trimesterin ortasına yaklaştığınız hamileliğinizin 33. haftasında, heyecanınız da giderek artıyor olabilir. Bu haftalarda bedenen ve ruhen doğuma hazırlıklara devam etmeniz oldukça önemli. Doğumun daha rahat ve kolay geçmesi için yapabileceğiniz hazırlıklardan birinin de Kegel egzersizleri olduğunu unutmayın.

Pelvik taban kaslarını hamilelikte çalıştırmanın en iyi yolu Kegel egzersizleridir. Bu egzersizleri doktorunuzun yönlendirmesi ve tavsiyesi eşliğinde yapabilirsiniz. Böylece doğum kaslarını aktive etmek, hemoroid ve idrar kaçırmayı önlemek, doğumdan sonra da vajinayı daha kolay toparlamak gibi pek çok fayda görebilirsiniz. Ayrıca pelvik taban kaslarınızı aktif tutarak, normal doğum sırasında bebeğinizin doğum kanalından daha rahat geçmesine destek olabilirsiniz.

33 haftalık gebelikte bebek gelişimi ne durumdadır?

  • Doğuma yaklaşırken siz de 33 haftalık bebek ne kadar büyüklüktedir? diye merak ediyor olabilirsiniz. Şu an bebeğiniz yaklaşık 1,85 kg ağırlığında ve 44 cm boyunda. Benzetme yapmak gerekirse, karnınızda bir ananas var diyebiliriz.
  • Bebeğiniz duyabiliyor, hissedebilir ve hatta görebiliyor.
  • Gözleri ışığı algılayabilir ve buna göre göz bebekleri büyüyüp küçülüyor.
  • Bağışıklık sistemi güçleniyor.
  • Bebeğinizin cildi biraz daha kalınlaştı. İskelet yapısı ve kemikleri sertleşiyor.
  • Kafatasındaki kemikler henüz birbirine kaynamadı. Bu durum kemiklerin hareket etmesini ve hafifçe üst üste gelmelerini sağlıyor. Bu bebeğinizin doğum kanalına daha kolay girmesini sağlayacak. (Doğum sırasında kafada oluşan baskı çok fazladır ve bu yüzden çoğu bebek koni görünümlü bir kafayla doğar.) Bu kemikler erken yetişkinliğe kadar tam anlamıyla kaynamaz bu yüzden bebeklik ve çocuklukta beyin büyüdükçe ve diğer dokular genişledikçe kemikler de büyürler.

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 32. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

33 haftalık bebek anne karnında neler yapar?

33 haftalık bebeğiniz karnınızda hareket etmeye devam ediyor.  Bebeğiniz vücudunu ve başını artık daha güçlü hareket ettiriyor. Çene ve emme kaslarını geliştirmek için baş parmağını emiyor. Uyurken gözlerini kapatıyor ve uyanıkken açıyor. Amniyon sıvısını yutmaya, solunum hareketleri yapmaya ve sindirim sistemini çalıştırmaya devam ediyor.

Geçmiş haftalarda olduğu gibi kollarını, bacaklarını büküyor, oynatıyor, tekme atıyor. Bunları sert ama tatlı vuruşlar olarak hissedebilirsiniz. Bu hareketliliğin yanı sıra bebeğinizin uyuduğu zamanları da var. Gündüz ve akşam olarak bebeğiniz belli zaman dilimlerinde uyuyor. Bebeğinizin hangi saatlerde hareketli hangi saatlerde uyuyor olduğunu takip ederek öğrenebilirsiniz.

33 haftalık bebek hareketleri nasıl olmalı?

Hamileliğin 33. haftasında bebeğin hareketlerinde bir miktar azalma olabilir, bu normaldir. Bebekler günün belli zamanlarında uyurken bazı zaman dilimlerinde hareketli olur.

33 haftalık bebek hareketleri genelde 2 saat içinde annelerine kıpırtı, tekme, dürtme gibi 10’dan fazla hareket hissettirir. Gün içinde rahat bir oturma pozisyonunda, otururken ya da dinlenirken bebeğinizin hareketlerini daha kolay hissedebilirsiniz.  Eğer karnınızda olması gerekenden daha az hareket hissediyorsanız ya da hiç hareket hissetmiyorsanız doktorunuza başvurmalısınız.

33 haftalıkta doğum olursa ne olur?

Hamileliğin 37. haftasından önce doğan bebekler prematüre kabul edilir. Buna göre 33 haftalık doğan bebek de, orta prematüre bebek olarak tanımlanır.

33 haftalık bebeğinizin organ gelişimi büyük oranda gerçekleşmiş durumda. Fakat akciğerleri henüz tek başına nefes almaya uygun değil. Bu nedenle 33 haftalıkta doğumunuz olursa bebeğiniz tıbbi yardıma ihtiyaç duyabilir. Ama merak etmeyin, bebeklerin yaşama şansı doğum haftası ilerledikçe arttığı için, 33 haftada doğan bebeğinizin hayati riski bulunmayabilir ve tıbbi destekle yaşayabilir.

33 haftalık bebeğin 2 kilo olması normal midir?

Her bebeğin anne karnındaki gelişimi ve aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. Annenin beslenme miktarı ve alışkanlıkları ile genetik özellikler, bebeklerin aylık kilo alımını etkileyebilir.  Genelde gebeliğin 33. haftasındaki bebek 1,85 kilogram ağırlığındadır.  Buna göre 33 haftalık bebeğin 2 kilo olması normal kabul edilebilir. Bebeğinizin kilosunun haftasına göre uygun olup olmadığını doktorunuza danışabilirsiniz.

33 haftalık gebelikte FL kaç olmalı?

Kalçadan dize kadar olan kemiğe, femur yani uyluk kemiği adı verilir. Hamilelik ultrasonundaki terimlerden biri olan FL değeri, femur kemiği yani uyluk kemiği uzunluğudur.

Anne karnındaki bebeğin boyunu tahmin ederken ultrasonda kullanılan en önemli parametre FL değeridir. Bebeğin boyu, hamileliğin 20. haftasından sonra ultrasonda femur kemiğinin ölçülmesi ile gerçekleştirilir. Özel bir formül ile hesaplanan FL değeri, 7 ile çarpılır ve bebeğin tahmini boy uzunluğu belirlenir.

Hamileliğin her haftasında, ideal FL değeri farklıdır. Buna göre 33 hafta gebelikte FL değeri, ortalama 63-64 mm. olmalıdır.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Bebeğiniz karnınızda büyüdükçe farklı hareket etmeye başlıyor olabilirsiniz. Mesela daha önce sallanarak yürürken şimdi paytak paytak yürüyor olabilirsiniz.
  • Uyumak şöyle dursun oturmak için kolay bir pozisyon bulmakta bile zorlanıyor olabilirsiniz. Evde ya da dışarıda sürekli bir şeylere çarpıyor olabilirsiniz. Bu gayet normal bir durum.
  • Parmaklarınızda, bileklerinizde, ellerinizde ağrı ve uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki tüm diğer dokular gibi bilekleriniz de su toplayabilir ve bu durum Karpal Tüneli’ndeki baskıyı arttırabilir. Bu kanaldaki sinirler sıkıştığında hissizlik; karıncalanma, sızlama, yanma veya keskin bir ağrı yaratabilir.
  • Bileğinizi sabit tutmak için bileklik takmayı veya uyurken kolunuzu bir yastık yardımıyla havaya kaldırmayı deneyin. Eğer işiniz tekrarlı el hareketleri gerektiriyorsa (Mesela sürekli klavye kullanmak) sık sık ellerinizi esnetmeyi unutmayın.
  • Hormonsal değişikliklerle gelen gece yarısı tuvalete koşmalar, bacak krampları, mide ekşimesi ve basketbol topu büyüklüğünde karnınız tabii ki uyumanızı zorlaştıracaktır. 3. Dönem insomniyası kadınların yaklaşık dörtte üçünde görülür. Bu yaklaşan doğumunuz ve bebek gelmeden önce yapmanız gerekenler konusundaki endişelerinizden de kaynaklanabilir.
  • Hamileliğin 33.haftasında vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden endişelenmek ya da dakikaları saymak size yardımcı olmayacaktır. Hamilelik insomniyası aslında yaklaşan uykusuz geceler için harika bir alıştırmadır.
  • Siz de bebeğiniz de büyüyorsunuz. Artık daha fazla enerjiye ihtiyacınız var. Tüketeceğiniz besinlerin miktarı değil kalitesi önemli. Bu dönemde D Vitamini, Demir, LCP, DHA tüketmeniz gereken en önemli besinler.
  • Fiziksel ve hormonal değişiklikler yüzünden mide yanması ve hazımsızlık çekiyorsunuz. Fakat aslında mideniz küçüldü çünkü bebeğiniz daha fazla yer kaplıyor. Sık ve küçük öğünler günü daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır. Yemeklerinizi yavaş ve çok çiğneyerek yemeye özen gösterin.

33 haftalık gebelikte kasık ağrısı olur mu?

Hamilelikte kasık ağrısı, en sık görülen gebelik şikayetlerinden biridir. Hamileliğin ilk haftalarında olduğu gibi son aylarında da yoğun şekilde yaşanabilir. Kasık ağrılarının en temelinde hormonal ve fiziksel değişimler yer alır. Bağırsaklarda meydana gelen rahatsızlıklar, bazen kasık ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Ya da yuvarlak dokularının, bebeğin büyüyüp rahmin genişlemesiyle gerilmesi de kasıklarda çekme hissine benzer ağrıların oluşmasına neden olabilir.

33 haftalık gebelikte kasık ağrısı doktorlar tarafından normal kabul edilir. Ancak ağrıyla beraber kusma, vajinal kanama, baş dönmesi, titreme, ishal mide bulantısı ve ateş gibi belirtiler de eşlik ederse derhal doktora danışılması gerekir.

33 haftalık gebelikte nasıl yatmalı?

Anne adayı ve karnındaki bebek için, ideal ve rahat bir uyku için yatış pozisyonu önemlidir. Hamileliğin ilk haftalarında yatış pozisyonu çok önemli olmasa da ilerleyen haftalarında annenin karnı büyüdükçe ne şekilde ve ne yönde yattığı önemli hale gelir. Yapılan araştırmalara göre anne adayının sırt üstü ya da sağ tarafa yatması, bacaklardaki ana damarlardan kalbe olan kan akışını azaltır ve bu da anne karnındaki bebeği etkileyebilir.

Hamilelik döneminde en ideal uyku pozisyonu, sol tarafa yatmaktır. Bu pozisyonda kalbe gelen kan akımı artar ve bebeğe giden kan akımı maksimum düzeyde olur.  33. hafta gebelikte tavsiye edilen yatış pozisyonu, sol yan yatış şeklinde olmalıdır. Siz de sol tarafınıza yatarak, dizlerinizi kıvırıp uyuyabilirsiniz.  Bacaklarınızın arasına ve karnınızın altına yastık koyabilirsiniz. Gebeliğe özel yastıklardan da fayda görebilirsiniz.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

33 haftalık gebelik beslenmesinde dikkat!

Eğer ekşime, mide yanması ve hazımsızlık hissediyorsanız bunları yemekten vazgeçin;

  • Baharatlı ve yağlı yemekler
  • Çikolata
  • Turunçgiller
  • Kahve

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 34. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.