Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Prematüre Bebeklerde Beslenme

Normal bir gebelik süresi ortalama 40 haftada tamamlanır. Hamileliğin 37. haftasından önce doğan bebekler, prematüre olarak kabul edilir. Zamanından önce doğan prematüre bebeklerin özellikle ilk aylarındaki bakımı biraz daha fazla hassasiyet gerektirir. Prematüre bebeklerde beslenme ise bakımla ilgili en önemli konuyu oluşturur. Prematüre bebek bakımını doğru bir şekilde yapmak için prematüre bebeklerin özel durumlarını bilmeli ve bebek bakımı planınızı ona göre şekillendirmelisiniz. Bebeğiniz hakkında bilmeniz gereken özellikler için Prematüre Bebeklerin Özellikleri başlıklı yazıya tıklayabilirsiniz.

Prematüre Bebeklerde Dönemlerine Göre Beslenme Şekli

Prematüre bebekler, en az zamanında doğmuş bebekler kadar sağlıklı ve düzenli beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Prematüre bebeklerde beslenme şekli ve düzeni, ne kadar erken doğduklarına göre değişir. Doktorunuzun tavsiye ettiği beslenme şekline göre onun beslenme programına dikkat etmeli ve sürekli takipte olmalısınız.

Prematüre bebek neyle beslenir?

İleri derecede prematüre olan bebekler, ilk doğduklarında solunum güçlüğü çekiyorlarsa sağlık ekipleri tarafından damar yoluyla sıvı ve besin verebilir. Alternatif olarak doktorlar bebeğin, burun içinden mideye geçen küçük bir tüpten süt alabilecek kadar olgun olduklarına karar verebilir. Tabii bebekler için en üstün beslenme içeriği anne sütüdür. Eğer bebek, anne sütünü emmeye hazırsa doktorlar tarafından emzirmeye teşvik edilir. Bebeğin emzirilememesi durumunda anneler sütlerini de sağabilir ve böylece bebekler tüp yoluyla da olsa anne sütünden faydalanabilir.

İleri derece prematüre olan bebekler, hastane gözetiminde olacakları için beslenme şekline doktorlar karar verir. Hastaneden eve döndüğünüzde ise prematüre bebeğin beslenmesinin takibi tabii ki sizde olacaktır. Bunun için bebeğin beslenme programı hakkında bilgi sahibi olmalı, gerekirse doktorunuzla iletişim kurmalı ve oluşturulan programa mutlaka sadık kalmalısınız.

Prematüre bebek kaç saatte bir beslenmeli?

Prematüre bebeklerde eğer ciddi bir sağlık sıkıntısı söz konusu değilse beslenme ilk gün hatta ilk 6-12 saat içinde başlatılmalıdır. Prematüre bebekler ortalama 2-3 saatte bir beslenmelidir. Bu süre bebeğin açlık durumuna göre bazen 2 saatten önce, bazen 4 saat olabilir. Gün içindeki beslenme sıklığı ortalama 8-12 defa arasındadır. Etkin beslenme için bebeğin acıkmış olması önemlidir. İstedikçe bebeği beslemek en iyi olanıdır. Bu yüzden prematüre bebeklerin acıkma sinyallerini iyi gözlemlemek gerekir. Beslenme miktarları doktor önerilerine göre ayarlanabilir.

Evde Prematüre Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Beslenme, prematüre bebeklerde de zamanında doğan bebekler kadar önemli bir kriterdir. Hatta prematüre bebeklerin enerji ihtiyacı daha fazla olduğu için anne sütü ayrıca önem kazanır; çünkü anne sütü, bebeğin gelişimi ve enerji desteği için tüm ihtiyacı karşılayacak zenginliktedir. Ayrıca prematüre bebeklerin sindirim sistemi daha hassas olduğu için de anne sütü gereklidir.

Bebeğiniz eğer uzun süre hastanede kaldıysa ve emzirilmediyse memeden süt almakta biraz zorlanabilir. Bu durumda pes etmeyin ve sabırla denemeler yapın. Eğer bebeğiniz her şeye rağmen memeyi reddediyorsa sütünüzü sağabilirsiniz. Sağılmış anne sütü; derin dondurucuda 3 ay, buzdolabında 3 gün, oda ısısında 3 saate kadar bekletilebilir. Anne sütü nasıl sağılır ve saklanır? yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bebekler için bazı özel durumlarda anne sütü yeterli gelmeyebilir. Doktor tarafından gerekli görüldüğünde 1800-2000 gramdan küçük bebeklere de hızlı büyümeyi desteklemek için anne sütüne ek olarak protein, karbonhidrat ve mineraller içeren “anne sütü güçlendiricileri” de verilebilir.

Prematüre Bebekler Daha Çabuk Acıkabilir

Prematüre bebeklerin büyüme hızı yüksek olduğu için enerji tüketimleri de daha fazladır. Ayrıca bebekler, gebeliğin son üç ayında besin maddelerini depolarlar. Erken doğan bir bebeklerin depolarında bu besinler daha az olduğu için de anne sütüne daha sık ihtiyaç duyabilirler. Bunun için bebeğinizi sık sık emzirmekten çekinmeyin. Doktorunuzla bir emzirme programı yapın ve ona bağlı kalmaya çalışın.

Anne Sütü Yokluğunda Strese Girmeyin

Bebeğiniz için anne sütü çok önemli, fakat eğer sütünüzün miktarı az ise ya da sütünüz gelmiyorsa strese girmeyin. Strese girmeniz, anne sütünün miktarını da olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda asla kendinizi suçlamayın. Anne sütü yokluğunda ya da yetmezliğinde doktorunuza danışın.

Prematüre bebeklerde yaş ve gelişim hesaplaması ile ilgili bilgi almak için Prematüre Bebeklerde Gelişim başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.