Bebeğinizi ilk defa kucağınıza aldığınız an dün gibi, değil mi? Oysa koca bir yıl geçti ve bebeğinizin ilk doğum gününü kutladınız bile. Zaman hızla geçerken bebeğiniz hem fiziksel hem de zihinsel açıdan gelişim yaşadı.
Bir yaşına giren bebeğinizi şimdi yeni dönüm noktaları bekliyor. Bir yaşındaki bebeğinizin sağlıklı beslenmesi için dikkat etmeniz gerekenler, 12-24 ay dil gelişimi ve bebeklerde boy-kilo ölçüleri ile ilgili merak ettiğiniz tüm konulara birlikte bakalım.
1 Yaşındaki Bebekler Neler Yapabilir?
12-24 ay, “Bebekler ne zaman kendi başına yürür?” ya da “Bebeğim ne zaman kaşıkla mama yiyebilecek?” gibi merak ettiğiniz anların yaklaştığı bir dönemdir. Bir yaşından sonra bebeğinizde şu gelişimleri gözlemleyebilirsiniz:
- Bir yaş bebeklerde ince motor ve kaba motor becerileri gelişme gösterir. Örneğin hikaye kitabının sayfalarını çevirmeye başlayabilir; mama kaşığı, saç fırçası gibi eşyaları doğru yönde tutarak kullanmayı becerebilir.
- Bir yaşını geçen bebekler ayakta kendi başlarına durabilirler, hatta ellerini tuttuğunuzda ilk adımlarını atabilirler.
- Yürümeye başlayan bebekler ise tırmanmaya ve koşmaya başlayabilirler.
- Hafızaları daha da güçlenir.
- Kollarını ve ayaklarını hareket ettirerek kıyafetlerini değiştirmenize yardımcı olabilirler.
Ancak bir yaş bebeklerde dönüm noktaları her çocukta farklı aylarda görülebilir. Yani her çocuğun kabiliyetlerini kendi gelişimi içerisinde değerlendirmekte fayda vardır.
-
1 Yaş Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Bir yaşını dolduran bebeğiniz artık ailenizle birlikte üç öğün yiyebilir. Sağlıklı gelişimi için iki de ara öğün yemesi gerekir. İki yaşına gelene kadar anne sütüne devam etmesinde fayda vardır. Anne sütü, içeriğindeki bileşenler sayesinde bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimini destekler.
Anne sütü yokluğunda bebeğinize doktorunuzun önerdiği çocuk devam sütünü içirebilirsiniz. Anne sütü eksikliğinde ise önce anne sütü, ardından da çocuk devam sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz gelişimi için ihtiyaç duyduğu besinleri alabilir.
-
1 Yaşındaki Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebeğiniz 12-24 aylar arası yaklaşık 2.4 kilo alabilir. Ancak kız bebeklerde kilo alımı ile erkek bebeklerde kilo alımı farklı olabilir. Bebeğinizin bir yaşından sonra boy-kilo gelişimini öğrenmek için “Bebeğinizin Gelişim Tablosu” başlıklı boy-kilo tablosuna göz atabilirsiniz.
-
1 Yaşında Bebeklerde Dil Gelişimi Nasıldır?
Bir yaşındaki bebeğinizin dil gelişimi sadece söylediği kelimelerle değil, anladıkları ile de ilgilidir. Bebeğiniz 15-18 aylıkken konuşabildiği kelimelerin yaklaşık 10 katını anlayabilir. 18-24 ay arasında “Anne gel” gibi iki kelimelik cümleler kurabilir. İkinci yaşına girene kadar ise ortalama 50 kelimeyi söyleyebilir ve üç kelimelik cümleler kurmaya başlayabilir.
-
Bebeklerde 1 Yaş Sendromu Nedir?
Bir yaşına giren bebeğiniz bağımsız hareket etme isteği duyabilir. Bu kendi karakterini keşfetme sürecinde de daha huysuz olabilir ve söylediğiniz şeyleri yapmak istemeyebilir.
“Bir yaş sendromu” adı verilen bu dönemin geçici olduğunu bilmeniz ve bebeğinize duygusal destek vermeniz önemlidir. Bir yaş sendromunda neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için “1 Yaş Sendromunu Atlatmanın Yolları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.