Yazın Bebeklerinizin Bağışıklık Sistemi
Bağışıklık sistemi, bebeğinizi hastalıklara karşı savunan, vücudunu yabancı ve zararlı maddelere karşı koruyan karmaşık bir yapıdır. Bebeklerde bağışıklık gelişiminin zayıflaması ise çeşitli enfeksiyonel hastalıkların habercisidir. Bu nedenle, henüz olgunlaşmamış bir bünyeye sahip olan bebekler için bağışıklık sisteminin önemi oldukça büyük.
Yaz-kış demeden bebeklerin maruz kalabileceği mikroplar çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bunu önlemek için bebeğin bağışıklık sistemine kışın olduğu kadar yazın da dikkat etmek, bebeğin vücudunun olası mikroplarla savaşmaya karşı güçlü olmasını sağlamak önemlidir. Yaz mevsiminde bebeklerin bağışıklık sisteminde bazı zayıflıklar ortaya çıkabilir.
Yazın Bebek Bakımı
Yaz mevsiminin gelişi ile havalar ısınır ve bazı mikropların yayılması kolaylaşır. Bebekler de solunum yoluyla rahatlıkla bu mikroplara maruz kalabilir. Bu bebeklerin yaz mevsiminde bağışıklıklarının düşmesiyle enfeksiyonel durumlar yaşamalarına yol açabilir. Bu nedenle, yaz aylarında bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılması gerektiği bilinmeli ve bu konuda bazı önlemler almaya özen gösterilmelidir.
En basit önlem olarak, yaz bebeklerinin mevsimine uygun giyinmesini ve beslenmesini sağlamak bebeği çoğu hastalıktan koruyacaktır. Bunların yanında bebeğin aşılamaları ve uykusu da bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Araştırmalara göre, bebeklerde görülen hastalıkların çoğu yetersiz ve düzensiz uyku ile doğrudan ilişkili.
Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Her bebek bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelir. Ancak dünyaya yeni gelmiş bir bebeğin bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Çoğu yapıda görüldüğü gibi, bağışıklık sistemi de bebek dünyaya geldikten sonra gelişmeye devam eder. Bunun için annelerin, uzman görüşlerini dikkate alarak doğru uygulamalarda bulunması gerekir.
“Bebeklerde bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?” sorusunun cevabı aslında oldukça kolay. Bebeklerin yaz mevsiminde bağışıklıklarını güçlü tutmak için bazı konulara dikkat etmek gerekir. Mevsimine göre giydirmek ve yine mevsimine göre beslenme düzeni oluşturmak bebeği birçok hastalıktan koruyacaktır. Bağışıklık sistemi için beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise tabii ki anne sütüdür. İlk 6 ay sadece anne sütü olmak üzere bebeğin 2 yaşına kadar anne sütünden yararlanması gerektiği uzmanlar tarafından önerilir.
Beslenme konusuna ek olarak bebeğin uyku düzeni ve hijyeni de bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Bebeğin hijyenik ortamda büyümesi mikroplardan uzak kalmasını ve olası hastalıklara karşı korunmasını sağlarken, uykusunun düzenli ve yeterli olması bebeğin gelişimi açısından oldukça faydalıdır.
Rutinler ile Bebeğinizi Yaz Hastalıklarından Koruyun
Bebeklerin gün içinde tekrarlamaları gereken bazı temel rutinleri vardır. Bunların başında da beslenme, oyun ve uyku gelir. Kış mevsiminde olduğu gibi bebeklerin yaz mevsiminde bağışıklıklarını güçlendirmek için beslenme, oyun, uyku rutinine devam edilmelidir.
Beslenme, bebeklerin gelişimleri ve güçlü bağışıklığa sahip olabilmeleri için en önemli günlük rutinlerinden biridir. Bebeğinizin gün içindeki beslenme zamanlarını belli bir düzene yani rutine göre belirlemelisiniz. Beslenme gibi düzenli uyku ve oyun da bebeklerin gelişimlerinin en önemli destekçileridir. Düzenli oyun oynamak, bebeklerin hem bilişsel hem de duygusal zekalarının gelişimi açısından büyük önem taşır. Oyunu bebeğinizin günlük rutininin bir parçası yaparak hem gelişimine katkıda bulunabilir hem de bu zamanları bebeğinizle bağ kurma fırsatı olarak değerlendirebilirsiniz. İyi ve düzenli uyku rutini de bebeklerin günlük ritminin bir parçasıdır. Belirli bağışıklık hücreleri uyku sırasında oldukça aktiftir.
Yazın Bebeğinizin Bağışıklığını Rutinler ile Güçlendirin
Beslenme, oyun ve uyku rutinlerinin bebeğiniz için birçok faydası var. Bu rutinlerin devamını sağlayarak yaz mevsiminde bebeklerin bağışıklık sistemi güçlü tutulabilir. Siz de bu rutinler ile kışın olduğu gibi yaz mevsiminde de bebeğinizin hem gelişimine hem de bağışıklığına yardımcı olabilirsiniz. 1 yaşından sonra da 2 yaşına kadar bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle ayına uygun çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*
Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında bilgi almak için “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Prebiyotikler Neden Önemli?
Bebek beslenmesi ve bağışıklık sistemi denilince karşımıza sıkça “prebiyotik” kelimesi çıkabilir. Bilimsel araştırmalar, bir bebeğin hayata güçlü bir adım atmasında, bağışıklık sisteminin ve prebiyotiklerin büyük önem taşıdığını ortaya koyar. (1)
Prebiyotiklerin bağışıklığı nasıl desteklediğini anlamak için önce prebiyotiklerin ne işe yaradığına bakmak gerekir. Prebiyotik; bağırsak sisteminin bir parçası olan ve çeşitli enfeksiyonlara karşı bebeğin vücudunu koruyan yararlı bakterilerin sayısını ve etkilerini destekleyen bir maddedir. Yararlı bakteriler için besin görevi görür. Yani yararlı bakterilerin doğal olarak çoğalmasını sağlar (2) ve zararlı bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önlemeye yardımcı olur. Bu nedenle de prebiyotikler, bağışıklığı güçlendirici özelliğe sahiptir.
Bebeklerde bağışıklık güçlendirici besinlerin başında anne sütü gelir. Anne sütünün içeriğinde bebeği koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler bulunur. Bu sebeple yaz mevsiminde bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilk 6 ay, ek besinlere geçildiğinde ise 2 yaşına kadar anne sütü alması oldukça faydalıdır. Anne sütü yokluğunda ise doktor önerisiyle çocuk devam sütleri kullanılabilir.
İyi ki Varsın D Vitamini
D vitamini ve kalsiyum, bebeklerde iskelet gelişimi ve kemik sağlığı için önemli besinlerdir. Yaşam boyu yeterli miktarda olması sağlık için gereklidir. (3) Çocukların büyüme ve gelişmesinin destekçisi D vitamini, çocukluk döneminde yeterli miktarda alınmazsa bazı sağlık sorunları gelişebilir. (4). D vitamininin çocuklar ve ergenler için bağışıklıkla ilgili hastalıkların, solunum yolu enfeksiyonları, grip gibi bulaşıcı hastalıkların ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi dahil olmak üzere diğer sağlık etkileri önerilmiştir. (5-6) Bebek sağlığı üzerindeki önemi düşünüldüğünde günlük D vitamini ihtiyacının karşılanması oldukça önemlidir. Bu nedenle bebeğinizin beslenmesinde D vitamini oranı yüksek olan besinlere yer vermeye özen gösterebilirsiniz.
Bebeklerde bağışıklık güçlendirici besinlerin başında anne sütü gelir. Anne sütünün içeriğinde bebeğinizi koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler bulunur. Bu sebeple yaz mevsiminde bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için bebeğin ilk 6 ay, ek besinlere geçildiğinde ise 2 yaşına kadar anne sütü alması oldukça faydalıdır. Anne sütü yokluğunda ise doktor önerisiyle çocuk devam sütleri kullanılabilir.
(*) D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.
Kaynaklar
(1) Arslanoğlu S. et al., 2012, Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents,26, 3, 49-59.
(2) Arslanoğlu S et al., 2007, The Journal of Nutrition, Nutrition and Disease.
(3) https://publichealthreviews.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40985-017-0066-3
(4) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1179/146532806X90556
Thacher TD, Fischer PR, Strand MA, et al. Dünya çapında beslenme raşitizmi: nedenleri ve gelecekteki yönleri. Ann Trop Paediatr 2006; 26:1–16.
(5) https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmra070553
Holick MF. D vitamini eksikliği. N İngilizce J Med 2007; 357:266–281.
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138226/
Christakos S, DeLuca HF. Mini inceleme: D vitamini: iskelet dışı sağlıkta bir rolü var mı? Endokrinoloji 2011; 152:2930–2936.