Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

11. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 1 yaşına yaklaştı ve artık çok daha bağımsız hareket etmesini sağlayan beceriler kazandı. İlk adımlarını atan, yemeğini yemeye ve konuşmaya çalışan minik bir aile bireyine dönüştü. Sürprizlerle dolu 1 yılı tamamlamak üzereyken bebeğinizi hangi gelişim aşamalarının beklediğini biliyor musunuz? 11 aylık bebek gelişimi ile ilgili tüm detayları yazımızda okuyabilirsiniz.

11 aylık bebek kilosu ve boyu kaç olmalı?

Yaşına girmeye kısa bir zaman kala 11 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? 11 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.7, erkek bebek kilosu 9.4 kg’dır. 11 aylık bebek boyu ise erkeklerde ortalama 74.5 cm, kızlarda 72.8 cm’dir. Kız bebeğinizin baş çevresi ise ortalama 44.6 cm, erkek bebeğinizin baş çevresi 45.8 cm olabilir.

Tabii her bebek kendine özgü gelişim süreci takip eder. Bebeğinizin gelişim sürecini kontrol etmek için düzenli olarak persentil hesaplaması yapabilirsiniz. Persentil yani büyüme eğrisi hesaplamak için İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

11 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?

Bebeğiniz günde toplam üç bebek kavanozu ölçüsünde ek gıda öğünü yiyebilir. Ana öğünlerde ise bebeğinizi anne sütüyle beslemeye devam edebilirsiniz. Anne sütü bebeğinizin ana öğünüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle devam sütü ile besleyerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.

11 aylık bebek günde ne kadar süt içmelidir?

11 aylık bebeğinizin beslenmesinin yarısını anne sütü oluşturmalıdır. Hatta bebeğinizin 1 yaşına gelene kadar beslenme ihtiyacının yarısını anne sütü, yarısını ise ek gıda ile karşılamaya devam etmelisiniz.

Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana öğünü anne sütüdür. Eksikliğinde ise doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize ayına uygun devam sütü vererek ihtiyacı olan besinleri almasını sağlayabilirsiniz. 9-12 aylık dönemde bebeğiniz, kendi beslenme miktarına göre değişmekle birlikte her bir öğün için ortalama 210 ml kadar içebilir. Günlük öğün sayısı 3-4 öğün kadar olabilir.

Bebeğiniz 1 yaşına yaklaştığı için de aklınıza ¨11 aylık bebek inek sütü içer mi?¨ sorusu gelebilir.  Bebeğinizin böbrekleri keçi ya da inek sütünü içmeye hazır değildir. Ayrıca inek ya da keçi sütü, bebeğinizin gelişimsel ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi alerjiye de neden olabilir. Bebeklerde inek sütü alerjisi hakkında bilgi almak için İnek Sütü Alerjisi Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

11 aylık bebek günde kaç öğün yemek yer?

11. ayında bebeğinize 3 ana öğünde anne sütü, 3 ara öğünde ise ek gıda verebilirsiniz. Bebeğiniz gündüz, toplam 3 bebek kavanozu miktarında, 3 ek gıda öğünü ve diğer öğünlerde anne sütü ile beslenebilir. Unutmayın ki, bu miktardan daha fazla ek gıda tercih etmek, bebeğinizin temel besini olan anne sütünü yeterli oranda almasını engeller.

11 aylık bebek ne kadar aç kalır?

6 aydan büyük bebekler gündüz en fazla 6 saat aç kalabilir. Bu kadar süre aç kalsa da siz 11 aylık bebeğinizi 3-3.5 saatte bir besleyebilirsiniz. 11 aylık bebek kaç saatte bir yemek yer? diye sorabilirsiniz. Beslenme programı 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşan 11 aylık bebeğinizi yaklaşık 3-3.5 saatte bir beslenebilir.

11 aylık bebek gece acıkır mı?

6 aylık ve üstü bebekler geceleri beslenmeden 11 saat uyuyabilirler.  Eğer gündüz iyi beslendiyse ve gelişimi normal seyrindeyse 11 aylık olan bebeğiniz gece acıkmadan uyuyabilir. Bebeğinizin bu ayında gece beslenmesine ihtiyacı yoktur. Onun sağlıklı gelişimi için ihtiyacı olan şey kesintisiz bir gece uykusudur. Doktorunuz farklı bir yönlendirmede bulunmadıysa, uyku düzeninin oturmasını sağlamak ve büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmıyorsa bebeğinizi beslemeyebilirsiniz.

3 aydan büyük bebeklerde gece beslenmesi, bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir, eğer bebek uyanmıyorsa yapılmayabilir. 11 aylık bebeğinizin sağlığı ve kilo alımı normal seyirdeyse gece boyunca beslenmeye ihtiyaç duymadan aralıksız uyuyabilir.

Bebeğiniz gece yatmadan önce süt içmeye alıştıysa, uykuya dalmadan yarım saat önce anne sütü verebilirsiniz. Gece yatmadan önce bebeğinize vereceğiniz sütlü tahıllı ek gıdalar da bebeğinizin gece beslenmesi için bir alternatif olabilir.

11 aylık bebek bir günde neler yemelidir?

11 aylık bebeğinizin beslenmesini, bir önceki ayın içerik ve düzeninde yapabilirsiniz.  10. ayda olduğu gibi bu ay da bebeğinizi evde yaptığınız tüm yemeklerden yedirebilirsiniz.

  • Sebze çorbalarının yanı sıra protein olarak yumurtanın sarısı, kırmızı et, tavuk eti, balık eti gibi hayvansal proteinlerin yanı sıra mercimek gibi bitkisel proteinler de verebilirsiniz.
  • Yağ olarak zeytin yağı ve tereyağını tercih edebilirsiniz.
  • Omega 3 desteği için ağır metal içermeyen olmayan yüzey balıklarından haftada 2 kez yedirebilirsiniz. Sardalya, hamsi, uskumru, istavrit gibi balıklar ile somon ve palamut gibi balıklar en düşük cıva içeren balıklardır. Bu balıklara bebeğinizin beslenmesinde yer verebilirsiniz.
  • Karbonhidrat kaynağı olarak bulgur, rüşeym, baklagiller, tahılları tercih edebilirsiniz.
  • Vitamin ve mineral desteği için mevsime uygun taze sebze ve meyveleri yemesini sağlamalısınız.
  • Kalsiyum kaynağı olarak ev yapımı yoğurt ve peynir vermeyi unutmayınız.

11 aylık bebeğinizin beslenmesinde unutmamanız gereken en önemli konu, yemeklerinin içinde tuz, salça ve baharatın olmaması gerektiğidir. Aynı zamanda inek sütü, cips, şarküteri ürünleri şeker ilaveli besinler, patlıcan, bal, domates, bakla gibi alerjik potansiyeli yüksek besinler de bebeğinizin yemesi için hala uygun değildir.

Sizinle birlikte sofraya oturtabileceğiniz bebeğinizin beslenme düzeni için 11 Aylık Bebeğiniz İçin Beslenme Programı yazımızı okuyabilirsiniz.

11 aylık bebek salçalı yemek yer mi?

Salça bebeğinizin yemeklerinde 1 yaşına kadar yer almamalıdır. Bu dönemde evde pişirilen yemekleri bebeğiniz de yiyebilir. Fakat onun yiyeceği yemeklere tuz, baharat ya da salça eklememelisiniz.

11 aylık bebek uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebeğinizin uyku rutini 11. ayında değişmeden devam edebilir. Gece 11 saat kesintisiz uykunun ardından gündüz iki seferde toplam 3-4 saat uyuyabilir.

Bebeğiniz gündüz bir uzun ve bir kısa uyku rutinini kazandıktan sonra bu düzeni 18 aylık olana kadar koruyabilir. Bebeğinizin gündüz uykusu ile ilgili detaylı bilgi almak için Çocuklarda Öğle Uykusunun Önemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

11 aylık bebek kaç kelime söyler?

11 aylık bebeğiniz hem beden diliyle hem de sesler çıkararak karşısındaki ile anlaşabilir. Önceki aylarda başlayan etrafındakileri taklit etme davranışı, 11. ayında da devam eder. Bebeğiniz artık söylenenleri oldukça iyi anlıyor durumdadır. ‘’Hayır, dur, al, ver’’ gibi komutları anlayabilir.

11 aylık bebek hangi kelimeleri söyler? diye merak edebilirsiniz.  11 aylık bebekler bir sesli ve bir sessiz harften oluşan basit heceleri arka arkaya dizerek konuşabilir. Genelde “anne, baba, dede, su, nene, bebek, mama, teyze" gibi bilinçli olarak kullandığı kelimeler olabilir. Ama birkaç kelime söyleyebilse de bebeğiniz için tam olarak konuşmak için henüz oldukça erken.

Bu dönemde bebeğinizle ne kadar çok iletişime geçerseniz, onun dil gelişimi o kadar hızlanır. Bebeğinin gelişimi için onunla sürekli konuşmalısınız. Anlamayacağını düşünmeden, ona gün boyu yaptıklarınızı anlatabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizle konuşurken göz temasıyla basit cümleler kurmaya özen göstermelisiniz.  Bu şekilde bebeğinizin dil gelişimine destek olabilirsiniz. Bebek konuşma evreleri hakkında bilgi almak için Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

11 aylık bebek neler yapabilir?

Evde sizi sürekli gözüyle takip edip taklidinizi yapmaya çalışan sevimli bir miniğiniz var. 11 aylık bebeğiniz neler yapıyor?” diye sorsak herhalde ilk olarak, “Öğrenme ve uygulama konusunda giderek ustalaşıyor” diye cevap verirsiniz.

Peki bebeğinizi başka ne gibi beceriler bekliyor?  Bebeğinizin ilk doğum gününden önce gözlemleyebileceğiniz gelişim aşamalarından işte bazıları şunlar;

  • 11 aylık bebeğiniz, ellerinizi tutarak yürüyebilir ve elini bıraktığınızda birkaç adım atmayı deneyebilir.
  • Merdiven ve beşik korkuluğu gibi yerlere tırmanmaya başlayabilir.
  • Çekmece ve dolapları açıp içindekilere bakabilir.
  • Kelimeleri hareketler ile eşleştirebilir. Örneğin “güle güle” dediğinizde montuna uzanabilir.
  • Müzik dinlemekten ve dans etmekten hoşlanabilir.

Komutları daha iyi anlamaya başlayan 11 aylık bebeğinize, onun güvenliğini sağlayacak bazı kuralları öğretmeye başlayabilirsiniz. Örneğin prize doğru ilerliyorsa ¨Yapma, bu tehlikeli¨ gibi kısa cümleler kurabilirsiniz. 

Bebeğinizin gelişimini sürdürmesi için oyun oynadığı zamanı daha da artırın ve onun için yeni oyuncaklar seçin. Bu dönemde miniğiniz için görsel hafızayı güçlendiren, el-göz koordinasyonu sağlayan, hayal gücünü geliştiren ve kas gelişimine yardımcı olan oyuncakları tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin zihinsel ve motor gelişimini desteklemek için iç içe geçen küpler gibi oyuncaklarla oynamasını sağlayabilirsiniz.

Sık sık açık havaya çıkararak yeni keşiflerde bulunmasını sağlayabileceğiniz bebeğinizin 1. yaşında nasıl bir gelişim seyredeceğini öğrenmek için de 12. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 
 

Kaynaklar