Bebeğinizin 18.Ayı
Bebeğiniz bir buçuk yaşına geldiğinde oyuncağını elinde tutarken yürüme ya da kaşık ile yiyebilme gibi koordinasyon becerileri gelişebilir. Kat ettiği bu gelişim basamakları, 18 aylık bebeğinizin artık çocukluğa doğru adım attığı düşüncesini verebilir.
Bebeğiniz birçok motor beceriyi yapabilse de hala beyin gelişimi devam eder. Bu nedenle gelişiminin en önemli destekçilerinden bebeklerde beslenme, uyku ve oyun rutinini bir yaşından sonra da korumalısınız. Bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek günlük rutinlerini koruyabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin günlük düzeni bozulmaz ve gelişim ritmi korunur.
18 Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
Bebeğiniz günde 2 ara öğün ve 3 ana öğün yiyebilir. Ancak bebeğiniz istediği zaman onu emzirebilir, beslenme sıklığını bebeğinizin ihtiyacına göre düzenleyebilirsiniz. Anne sütü ie beslenme 2 yaşına kadar devam etmelidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak Aptamil Çocuk Devam Sütü ile bebeğinizi besleyebilirsiniz. Bebeğinizin bağışıklığının en büyük destekçisi beslenmedir. Anne sütünde bulunan prebiyotik bileşenler, bebeğinizin bağışıklık sistemini destekler.
18 aylık bebek rutini için önem taşıyan bir diğer konu ise uyku düzenidir.
18 Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
Bebeğiniz sabah uyandıktan sonra 5 saatten uzun süre uyanık kalabilir. Gündüz uykusu ise yaklaşık 2-3 saattir. Ancak her bebeğin gelişiminin kendine özgüdür ve 18 aylık bebeğiniz 5 saatin üzerinde uyanık duramayabilir. Bebeğinizin gelişimi devam ettiği için uyku düzenini korumaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin gelişimi için her gün aynı saatte uyuyup uyanmasına özen gösterebilirsiniz. Uyku öncesi ılık banyo yaptırarak uykuya geçmesini kolaylaştırabilirsiniz.
Bir yaş sonrası bebeklerde uyku rutini oluşturma ipuçları için ¨Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
¨18 aylık bebek ne kadar uyur?¨ ve ¨18 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?¨ sorularının cevabını ise aşağıdaki tabloda verdik. Tabloyu incelerken her bebeğin gelişimi ve buna bağlı olarak günlük rutininin farklı olduğunu hatırlatmak isteriz.
18 Aylık Bebeğin Günlük Oyun Programı
Bebeğinizin günlük ritminin önemli parçalarından birisi de oyun düzenidir. Hafızası gelişmekte olan bebeğinizle eşleştirme kartları ya da bir eşyayı saklayıp yerini değiştirdikten sonra bulmasını isteme gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
18 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu
07.00-Uyanma alt ve üst değişimi.
07.30-Kahvaltı, Anne sütü ya da doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
08.30-Oyun, eğitici aktivite, öğrenme.
09.30-Ara öğün.
10.00-Bez değiştirme, oyun, eğitici aktivite.
11.00-Açık hava gezintisi.
12.00-Öğlen yemeği.
13.30-Öğlen uykusu rutinleri,Anne sütü ya da doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
14.00-Öğlen uykusu.
16.00-Uyanma, bez değiştirme, ara öğün.
17.00-Oyun,eğitici aktivite, eğlence.
17.30-Açık hava gezintisi.
18.00-Akşam yemeği.
19.00-Uyku öncesi rutinler, banyo, pijama
19.30- Anne sütü ya da doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü
20.00-Masal, kitap okuma ve gece uykusuna geçiş.
*Bebeğinize en iyisi anne sütüdür, eksikliğinde doktora danışınız. Bu gıda prebiyotik bileşen içerir. Prebiyotik bileşenler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler. Sağlıklı yaşam için dengeli ve çeşitli beslenme önemlidir.