Bebeğiniz giderek büyüyor ve artık ilk yaşının ortasına gelmiş bulunuyor. 18 aylık bebek kaç yaşında oluyor? diye merak ediyorsanız size iyi haber! Bebeğiniz 1 yaş 6 aylık yani artık 1.5 yaşında.
Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 17. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeğiniz, bebeklik döneminin son büyüme atağını işte bu haftalarda yaşıyor olabilir. 10. büyüme atağı, bebeğinizin 75. haftalık olduğu 18. ayında yaşanır. Sistemler dönemi olarak tanımlanır. 18 aylık bebeğinizdeki en belirgin gelişme, benlik kavramında görülür. Aile kavramını, ben-sen ayrımlarını fark eder. Bu dönemde çevresindekileri rol model alır, taklidin bir adım ötesinde davranış kalıplarını oluşturur ve benimser.
Bebeğinize bu süreçte, kendi seçimlerini yapma imkanı vererek, kendini iyi hissetmesini ve özgüven kazanmasını sağlayabilirsiniz. Onunla aidiyet kavramını öğreneceği etkinlikler ve oyunlar oynayabilirsiniz. Ayrıca zaman kavramını öğretmeye başlamak için ideal bir aydasınız.
18 aylık bebek kaç öğün yemeli?
18 aylık kız bebeğinizin günlük kalori ihtiyacı yaklaşık 712 kkal, erkek bebeğinizin enerji ihtiyacı 777 kkal’dir. Bu aydan sonra iki yaşına kadar ise bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kalori miktarı yaklaşık 1200 kkal olarak artacak.
Bu ayda bebeğinizin beslenme düzenini üç ana ve iki ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. İstediği zaman bebeğinizi emzirebilirsiniz. 18 aylık bebeğinizin beslenmesini, kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile besleyerek planlayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenme saatlerini eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz.
Süt sevmiyorsa bir de böyle deneyin
Anne sütü bebeklerin en temel besin kaynağıdır. Bebeğinizi sağlık gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütüyle beslemeniz önerilir. İki yaşına kadar anne sütü, bebeğinizin gelişiminin en büyük destekçisidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren Devam Sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde, probiyotiklerin gelişmesine ve bebeklerin bağışıklığının güçlenmesine destek olan prebiyotik bileşenlere ek olarak; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, klor, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin D, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi birçok vitamin yer alır.
Çocuğunuz birden sütten nefret etmeye başlayabilir. Ama bunu bir sorun haline getirmenize gerek yok. O, bu ufak aksiyonlarla bağımsızlığını yaşıyor. Ona süt sunmaya devam edin, fakat ısrarcı olmayın. Bu sırada kalsiyum alımına da devam etmesini sağlayın. Sütü inatla reddediyorsa sütlü ürünleri deneyin. Mesela sütüne tahıl ekleyebilir veya meyve ekleyerek meyveli süt hazırlayabilir ya da kakaolu süt verebilirsiniz.
18 aylık bebek akşam kaçta yatmalı?
18 aylık bebeklerin çoğu artık gündüz bir kez olmak üzere ortalama 12-13 saat uyur. Bire inen öğle uykusu 18 aya gelindiği zaman süre olarak da azalabilir. 18 aylık bebeklerde öğle uykusu yaklaşık 2 saat olabilir.
Gündüz uykularının azaldığı bu aylarda bebeğinizi gece uykusuna daha erken yatırarak ihtiyacı olan uykuyu alabilmesini sağlayabilirsiniz. Tek uykuya yeni başladığı süreçte akşam uykusuna normalden biraz daha erken yatırmanız geçiş sürecinde bebeğinizin aşırı yorulmasını önleyecektir.
Bebeğinizin son öğle uykusuna saat 15.00’ten önce uyumasına özen gösterebilirsiniz. Böylece bebeğiniz gece uyumasını sağlayacak kadar yorulacak vakti olur. Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması gerekir. Daha geç saatlere kalırsa o saate kadar yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir.
Bebeğinize düzenli bir uyku rutini oluşturmak gece uykusuna geçişleri kolaylaştırır. Bebeklerde uyku rutini ve uyku eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için Bebeklerde Uyku Eğitimi yazımızı okuyabilirsiniz.
18 aylık bebek neler yapabilir?
Yürüme, konuşulanların büyük kısmını anlama hatta konuşmaya yavaş yavaş başlama gibi birçok önemli adım 18 aylık bebeklerin gelişimini direkt etkiler. Daha bağımsız olan, çevresiyle daha çok etkileşime giren ve kendi başına yapıp başarma çabası gösteren bu sevimli minikler, yeni beceriler kazanmaya da devam eder.
Birçok anne-baba bu dönemde bebeklerinin gelişimini takip etmek için uzmanlara 18 aylık erkek bebek neler yapar? ya da 18 aylık kız bebek neler yapar? diye sorabilir. Uzmanların verdikleri bilgilere göre 18 aylık kız bebekler ile 18 aylık erkek bebekler şu motor, dil ve sosyal becerileri yapabilirler;
- 18 aylık bebek rahatça yürüyebilir hatta koşabilir.
- Hayvanların çıkardığı sesleri bilip taklit edebilir.
- İki kelimelik basit cümleler kurabilir, bir iki kelimelik basit sorular sorabilir.
- Bir resimde söylenen nesneyi bulup gösterebilir.
- İki eliyle bardağı tutup içebilir.
- Yemeğini kendi kendine yiyebilir.
- Topla oynayıp topa tekme atabilir.
- Nesneleri, oyuncakları itip çekebilir.
- Kapıyı kapatıp açabilir.
- Daha fazla bloğu üst üste koyup daha uzun kuleler yapabilir.
- Yetişkin birinin elinden tutarak merdivenden çıkabilir.
- Kitap sayfalarını çevirebilir.
- Kalemle karalama yapabilir.
- Büyük boncukları bir ipe geçirebilir.
- Neden-sonuç ilişkisi kurabilir.
- Şekil ve renk konusunda farkındalığı artar ve nesneleri gruplara ayırmaya başlayabilir.
- Problem çözme ve çözüm üretme becerileri gelişir.
Bu ay çocuğunuzun gelişiminin bir anda hızlandığını görebilirsiniz. Artık ayaklarının üzerinde daha emin durup, mobilyalara tırmanmaktan hoşlanıyor ve top atabiliyor. Bu yeni yeteneğinden yararlanıp bir oyuncağı ile saklambaç oynamasını sağlayın. Bu fiziksel enerjinin size fazla geleceği günler olacaktır. Buna karşı koymak yerinde müzik açıp ona yeni danslar öğretebilirsiniz.
Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
18 aylık bebek neler söyler?
18 aylık bebek, kelimeleri öğrenme ve taklit ederek söyleme sürecine devam eder. 12-18. ayları kapsayan tek sözcük dönemini geçen 18 aylık bebek, 2 yaşına gelinceye kadar kelimeleri bir araya getirir ve iki sözcüklü ifadeler kullanır.
18 aylık bebekler bu dönemde kelimeleri hızlı bir şekilde öğrenebilir ve iki kelimelik cümleler kurabilir. ‘Baba gel, topu at, su ver” gibi iki kelimelik basit kelime kombinasyonlarını dile getirebilir. İki aşamalı bir komutu beden diliyle desteklenmeden yalnızca kelimelerle söylendiğinde anlayabilir. Hatta kendisine söylenen ve istenen nesneyi gösterebilir.
18 aylık bir bebek kaç kelime konuşur?
Bebeğinizin bildiği kelime sayısı artıyor; gelecek aylarda daha da hızlı artacak. 18 aylık bebeğinizin iletişim becerileri gelişiyor ve yakında her istediğini konuşarak size anlatabilecek. Kullandığı ilk kelimeler genelde kedi, top, araba gibi dış dünyaya dair izlenimlerinden öğrendiği kelimelerken yakında fiilleri de kullanmaya başlayacak.
Peki 18 aylık bebek kaç kelime söyler? 18. ayın sonunda bazı bebekler 50 ve daha fazla kelime anlayabilir. En az 20-25 kelimeyi ise kullanabilirler. Ancak bazı bebeklerin kullandığı kelime sayısı 40 veya daha fazla da olabilir.
Bebeğinizin bu dönemde konuşma becerisini geliştirmesinde ona destek ve yardımcı olmalısınız. Bunun için de özellikle bebeğinizin ekran önünde günde 30 dakikadan fazla harcamasına izin vermemelisiniz. Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen bebeklerin bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır. Bu konuda daha detaylı bilgiyi Çocuğunuz ve Televizyon İzleme Alışkanlığı yazımızdan alabilirsiniz.
Bebeğinizin şu an kelime haznesi 15 kelimeden az olabilir. Eğer öyleyse öncelikle bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Doğru bilgi için en iyi adres doktorunuzdur.
18 aylık bebeğe neler öğretilebilir?
18 aylık bebek her şeyi merak eder ve keşfetmeye çalışır. Enerjisi ve coşkusu öğrenme isteğiyle birleşince bebek için her gün yeni bir öğrenme ve keşfetme günü olur.
18 aylık bebeğiniz birçok yeni şey yapmaya çalışacağı, gördüğü her şeyi kopyalayacağı bir dönem içinde. Bu süreci iyi değerlendirip onun bu öğrenme isteğine ve becerisine destek olabilirsiniz.
İşte size 18 aylık bebeğinizin öğrenme sürecini destekleyecek bazı öneriler;
- Bebeğinizin kelime dağarcığını artırmak için mümkün olduğunca çok konuşmaya devam edin ve aynı şeyi tanımlamak için çeşitli kelimeler kullanın.
- Bebeğiniz bir kelimeyi yanlış telaffuz ederse, doğrusunu öğretmek için o kelimeyi bir cümle içinde kullanın.
- Eğer bebeğiniz kreşe gitmiyorsa, yaşıtlarıyla ve başka çocuklarla etkileşim kurmak için bol bol parka götürün. Bu hem iletişimini artırır hem de günün keyifli geçmesini sağlar.
- Kitaplara ve okumaya olan ilgisini arttırmak için bebeğinizle günün belli bir dilimini okuma zamanı olarak ayırın.
- Eğer bebeğiniz evi dağıttıysa ona oyuncaklarını toplamayı öğretebilir, eşyaları birlikte yerine koyabilirsiniz.
- Bebeğinizin ekran başında geçirdiği zamanlarda siz de yanında olun. Ekranı etkileşimli ve eğitici bir uygulama kullanarak kullanın. Tüm ekran zamanlarının aktif olmasını sağlayarak bu zamanı bebeğinizle konuşmak ve dil becerilerini geliştirmek için de kullanabilirsiniz.
- Bebeğinize minik sorumluluklar verin. Size ev işlerinde küçük yardımlarda bulunmasını sağlayın. Ev içindeki günlük rutinlere katılmaya teşvik edin. Bu konuda fikir almak için Bebeklerde Sorumluluk Duygusu yazımızı okuyabilirsiniz.
- Kıyafetlerini giyip çıkarmasını gösterip öğretebilirsiniz. Henüz tek başına hepsini yapamasa da zamanla bunu da başaracaktır.
- Oyuncağını arkadaşlarıyla paylaştığında, başkalarına şefkatli bir jest yaptığında veya empati belirtileri gösterdiğinde, bebeğinizi övün. Böylece bebeğinizin sosyal ve duygusal gelişimi desteklemiş olursunuz.
18 aylık bebek oyuncakları neler olmalı?
Bebeğiniz oyun oynarken sadece eğlenceli zaman geçirmez, aynı zamanda motor becerilerini, zihinsel, duygusal ve sosyal yönlerini de geliştirir. Sevimli miniğinizin bu gelişimini desteklemek için onun yaşına en uygun ve doğru oyuncakları seçmelisiniz.
18 aylık bebeğiniz için oyuncak önerileri;
- Aktivite masaları: 18 ay için oyuncaklar arasında yer alan aktivite masası, üzerindeki ses, ışık ve düğmeler ile bebeğinizin keyifli vakit geçirmesini sağlayabilir.
- Bultak oyuncaklar: Şekle karşılık gelen bir parçanın içine girdiği, girintili yuvalara sahip kutulardan oluşan bultak oyuncakları, bebeğinizin neden-sonuç ilişkisi kurma yeteneğini geliştirebilir.
- Yapbozlar: 18 ay bebek oyuncaklarına uygun yapboz alırken önce 8 parçalıları tercih edebilirsiniz.
- Müzik aletleri: Piyano, ksilifon, davul, flüt, tef, marakas gibi birçok oyuncak müzik aleti, bebeğinizin işitsel yeteneğini geliştirirken kendi yapacağı müzikle eğlenmesini sağlayabilir.
- Tel labirentli koordinasyon oyuncağı: Bu oyuncak ile bebeğiniz boncukların renkleri, şekilleri arasındaki farkları ayırt etmeyi öğrenirken; bilek esnekliğini, iki elin koordine hareketlerini geliştirebilir.
- Oyuncak hayvanlar: Gerçeğe uygun görüntüsü ile hayvanları tanımasına yardımcı olabilecek hayvan figürlü oyuncaklar ile bebeğinize birçok hayvanın sesini, özelliklerini ve ismini öğretebilirsiniz.
- İtilen veya çekilen tekerlekli oyuncaklar: Keşif dönemindeki bebeğiniz için ipinden çekilen tekerlekli oyuncaklar eğlenceli olabilir.
- Üst üste konan halkalar veya küpler: Bebeğiniz minik elleriyle kapları kavrarken, üst üste dizerken ve iç içe geçirirken hem eğlenebilir hem de ince motor el becerilerini geliştirir.
- Tak çıkar bloklar: 18 ay bebek oyuncaklara uygun olan tak çıkar bloklar, bebeğinizin küçük kaslarının, yaratıcılığının ve el-göz koordinasyonunun gelişmesini destekleyebilir.
Bebeğiniz için bu aylarda düğmelere basmak, kutuları açmak ve sayfaları çevirmek gibi ellerini ve parmaklarını kullandığı oyuncakları tercih edebilirsiniz. Ayrıca parmakla boyamak, oyun hamuruyla oynamak veya süngerden su sıkmak da bebeğinizin sevdiği etkinlikler arasında yer alabilir.
1 Yaş Oyun ve Oyuncakları yazımız ile 2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları yazımızı okuyarak, bebeğinizle bu dönemde hangi oyun ve oyuncaklarla oynayacağınızla ilgili fikir alabilirsiniz.
18 aylık bebek yürümüyorsa ne yapmalı?
Yürüyüş, bebekler için önemli gelişimsel bir mihenk taşıdır. Bebekler yürüme ile bağımsızlık kazanma, keşif ve öğrenmenin yanı sıra ev ve toplum yaşamında sosyalleşme ve katılım becerisini geliştirir. Genel olarak bebeklerin yüzde 90’ı ilk adımlarını ortalama 9 ila 15 aylıkken atabilir.
Yürüme becerisi çocuktan çocuğa değişebilir. Diğer gelişim alanlarında olduğu gibi kaba motor gelişiminde de bebekler arasında farklılıklar olabilir. Bazı bebekler ilk adımını ilk doğum gününden önce atarken, bazı bebekler daha geç yürüyebilir. Bebeğin 15 aya kadar yürümemesi uzmanlar tarafından normal kabul edilebilir. Ancak uzmanlara göre bebek 15-18 aylıkken yürümüyorsa bazı sorunlar var olabilir.
18 aylık bebek yürümeye başlamadıysa, temelinde bazı nedenler olabilir. Yürüme dışındaki diğer kaba motor becerileri yapabiliyor ancak yürümekte zorlanıyorsa yürüme gecikmesinden şüphelenilebilir. 18 aylık bebeğin neden yürümediğine dair bilgi almak için doktora başvurulmalıdır.
Bebeğiniz henüz yürümüyorsa nedenleri hakkında fikir almak için Yürüme Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Babayı mı daha çok seviyor, anneyi mi?
Şu ana kadar henüz olmamış olabilir ama olacaktır: Bir gün çocuğunuzun en iyi arkadaşı siz olacaksınız, diğer gün eşinizle sizle olduğundan daha yakın olduğunu göreceksiniz. Bu bebeklerin gelişiminde anne-babasıyla kurduğu ilişkiler açısından normaldir.
Çocuklar bu tercihleri belli nedenlerle yapmazlar. Saçını sadece babasının taramasına izin veriyordur ya da sadece annesinin onu yatırmasını istiyordur. Bu tercihler siz ebeveynlerin günlük hayat gerekliliklerini yerine getirirken doğal olarak gelişmiş tercihlerdir.
Çocuğunuz bu tarz tercihler yaptığında telafi etmek için çabalayıp durumu büyütmeyin ya da ona hediyeler alarak onu geri kazanmaya çalışmayın. En iyi yöntem, müdahale etmemek ve tercih yapmasına izin vermektir.
Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Kalabalıktan korkması normal
Çocuğunuz artık yürümeye ve koşmaya bayılıyor. Ama bazen de onu yürüttüğünüzde durduk yere kucağa alınmak istiyor. Kalabalık insan grupları içinde güvensiz hissetmesi, korkması, sizden daha fazla ilgi istemesi ya da bir süre sonra yürümekten yorulması bunun nedenlerinden bazıları olarak sayılabilir. Böyle durumlarda onu kucağınıza alarak ya da elini tutarak güvende hissettirebilir, yürümeye yavaş yavaş alışmasını sağlayabilirsiniz. Ek tedbir olarak da arabasını hep yanınızda taşıyabilirsiniz.
Bebeğinizi tehlikeli güneş ışınlarından korumak için öneriler
Erken yaşta yaşanan güneş yanıkları, sonradan çocuğunuz için çok tehlikeli olabilir. Bundan kaçınmak için önerilerimizi okuyabilirsiniz;
- Dışarı çıkarken çocuğunuza cildini örtecek uzun, bol ve rahat kıyafetler giydirin.
- Bebek arabasındaysa gölgeliğini açın ve güneşin direkt altında yürümemeye dikkat edin.
- Bebeğiniz için güneş kremi seçerken en az 30 faktör ve üzeri olmasına dikkat edin. Ve kremin UVA ve UVB ışınlarını kapsadığından emin olun.
- Kimyasal bir güneş kremi kullanıyorsanız, dışarı çıkmadan 30 dk. önce uygulayın. Birkaç saatte bir, kremi tekrar sürün. Çocuğunuz suya giriyorsa, her çıktığında yeniden sürün.
Büyük yatağa geçirmekte acele etmenize gerek yok
Bebeğinizi daha büyük bir çocuk yatağına almanın zamanının geldiğini mi düşünüyorsunuz? Aslında bunun için ideal bir zaman olmadığı gibi bu konuda aceleci davranmanıza da gerek yoktur. Çocuğunuz, yatağı değiştiğinde uyku sorunları yaşayabilir. Ayrıca çocuk yatağında uyuyan çocuklar istedikleri zaman kalkabilirler. Bunları yaşamamak için yatak değişimini mümkün olduğu kadar geç yapabilirsiniz.
Sinirli olduğu anlar
Çocuğunuzun 2. yaşına girmesine az kaldı. Önümüzdeki aylarda çocuğunuzda sinirli olacağı bazı anlar, zamanlar gözlemleyebilirsiniz. Mesela dışarı çıktığınızda sinirli anlar yaşıyor, elinizi ayağınıza dolaştırıyor olabilir. Bu nedenle onunla dışarı çıktığınızda birçok işi aynı güne sıkıştırmayın, özellikle uyku veya yemek vakti yaklaşıyorsa. Dikkat çekici şeylerin yoğun olduğu bir yerdeyseniz ziyaretinizi kısa tutun. Eğer sinirlenirse ve ağlarsa onu kucağınıza alıp çıkarı çıkmanız hem sizi hem bebeğinizi rahatlatabilir.
Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 19. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.