Bebekler için 18. ay, gelişimsel dönüm noktalarından birçoğunun yaşandığı bir zamandır. Doğumundan bu yana hızla gelişip büyüyen18 aylık bebek, artık hayatının ilk yaşını ortalamış olur. İkinci doğum gününe yaklaştıkça daha da bağımsızlaşan ve davranışları bilinçli hale gelen 18 aylık bebekler, çevresiyle daha çok etkileşime girmesinin yanı sıra yeni beceriler de kazanmaya devam eder. 1 yaş 6 aylık yani 1.5 yaşında olan bebeğinizin 18 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için yazımızla birlikte 18. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
18 Aylık Bebek Neler Yapar?
18 aylık bebeklerin artık birçok şeyi yapıyor olduğu söylenebilir. Daha düzgün yürüyebilir, koşabilir, zıplayabilir. Yardımla merdiven çıkabilir. 20-25 kelime söyleyebilir. Kendi yemeğini yiyebilir. Göz ve kulak gibi organlarını gösterebilir. Evdeki birçok eşyanın ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilebilir. 18 aylık bebekler daha başka şunları da yapabilir;
- İleriye doğru, yanlamasına ya da arkaya yürüyebilir.
- Koşabilir ama hâlâ sık sık düşer.
- Yürürken oyuncak taşımayı sever.
- Elinden tutulduğunda yavaşça merdivenden çıkabilir.
- Tahta küplerden üçlü kuleler yapar.
- İpe bağlı bir oyuncağı çekebilir, itebilir veya oyuncak kamyonuna binebilir.
- Çatal ya da kaşıkla yemek yiyebilir.
- İki ayağı üzerinde zıplayabilir.
- Kıyafetlerini kendileri çıkarmaya çalışabilir.
- Kalem kullanabilir.
- Topa vurabilir, topu karşısındakine atabilir.
- Çok küçük nesneleri tutabilir.
- Başta annesi olmak üzere tanıdık yetişkinlere duygusal açıdan hâlâ bağımlıdır.
- Bebeğine yemek yedirme, onu uyutma gibi basit günlük faaliyetlerden bazılarını kendince taklit eder.
- Belli eşyaları belli yerlerde bulmak için arar.
- Sürekli yeni şeyler dener, öğrendiklerini uygular.
- Bir nesne o an ortamda olmasa bile onun adını hatırlayabilir.
18 aylık bebekler diş fırçalama konusunda da zamanla kendilerini geliştirecek dönemdedirler. 12-18 aylık dönemde 4 adet birinci süt azı dişi, 18-24 ay arasında 4 adet köpek dişi çıkaran bebeklerin, diş bakımı ve temizliğine özen göstermek, diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak önemlidir. Bebek Diş Fırçalaması Ne Zaman Başlamalıdır? yazımızla bebeğinizin diş temizliğini nasıl yapmanız gerektiğiyle ilgili fikir alabilirsiniz.
18 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebeklerin kiloları yaşlarına ve gelişim süreçlerine göre değişir. Doğumdan itibaren bebeklerin kilo alımı ve boy uzaması, sağlık ve gelişimlerinin önemli bir göstergesidir. Her bebek kendine özgü bir gelişim içinde olsa da 1 yaşından sonra bebekler 2 yaşına kadar en az 2.5 kg alabilir.
Persentil tabloları, bebeklerin kilo, boy ve baş çevresi gibi ölçümlerinin yaşa ve cinsiyete göre dağılımını gösterir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 18 aylık erkek bebek kilosu ortalama 10.9 kg, kız bebek kilosu ise 10.2 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.
Bebeklerin kilo ve boy gelişimini takip etmek, herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını belirlemek için önemlidir. Siz de persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.
18 Aylık Bebek Gelişimi
Gelişim kilometre taşları, çocukların gelişirken yapabildikleri sosyal, duygusal ve fiziksel becerilerdir. Farklı aylarda farklı becerilere, duygulara ve aktivitelere ulaşan bebekler, 18 aylık olduklarında heyecan verici gelişimlerini sürdürmeye devam ederler. Enerjilerini mevcut becerilerini geliştirmeye ve bunlara yenilerini eklemeye odaklayan 18 aylık bir bebek, fiziksel ve motor gelişimine göre rahatça yürüyebilir hatta koşabilir. İki eliyle bardağı tutup içebilir. Nesneleri, oyuncakları itip çekebilir. Kapıyı kapatıp açabilir. Daha fazla bloğu üst üste koyup daha uzun kuleler yapabilir. Büyük boncukları bir ipe geçirebilir. Yardım almadan kanepeye veya sandalyeye tırmanıp inebilir.
18 aylık bebeklerin dil ve konuşma gelişiminin de hızlandığını görmek mümkündür. Hayvanların çıkardığı sesleri bilip taklit edebilen 18 aylık bir bebek, 5 veya daha fazla kelime söyleyebilir. Yakın zamanda iki kelimelik basit cümleler kurmaya, bir nesneyi işaret etmek yerine o nesneyi ismiyle istemeye hazırlanan bu aydaki bebekler, tek adımlı talimatları yerine getirebilir.
18 aylık bebekler bilişsel anlamda ulaştığı gelişimle, bir resimde söylenen nesneyi bulup gösterebilir. Neden-sonuç ilişkisi kurabilir. Şekil ve renk konusunda farkındalığı artar ve nesneleri gruplara ayırmaya başlayabilir. Problem çözme ve çözüm üretme becerileri gelişir. Sosyal ve duygusal gelişimine göre yabancılardan korkan ama tanıdık insanlara karşı şefkat gösterebilen 18 aylık bebekler, uzaklaşsa da ebeveynlerinin yakınında olduğundan emin olmak ister.
18 aylık bebeklerin gelişimi içinde yaşadıkları bir de atak dönemi vardır. Genel olarak beklenen büyüme atak haftaları her bebekte farklı zamanlarda olsa da 10. Büyüme Atağı, bebeğin 75. haftalık olduğu 18. ayında yaşanması beklenir. Sistemler dönemi olarak tanımlanan bu dönemde bebekteki en belirgin gelişme, benlik kavramında görülür. Aile kavramını, ben-sen ayrımlarını fark eder. Bu dönemde bebek çevresindekileri rol model alır. Taklidin bir adım ötesinde davranış kalıplarını oluşturur ve benimser. 2 yaş sendromuna gireceği bir döneme yaklaşır. Bu dönemde kendi seçimlerini yapma imkanı vererek, bebeğin kendini iyi hissetmesi ve özgüven kazanması sağlanabilir. Bebeğinizin hem bu aydaki hem de 19-21. aylardaki sosyal ilişkileri hakkında 3 Yaşa Kadar Sosyal Gelişim içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.
Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
18 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
18 aylık bebeklerin uyku düzenleri, büyümelerine bağlı olarak bazı değişiklikler gösterir. Çoğu 18 aylık bebekte gündüz uykusu bir defaya düşerken, gündüz uyku süresi 2-3 saat civarındadır. Bu ayda bebeklerin öğle uykusu dahil günde yaklaşık 12-13 saat uykuya ihtiyacı olur.
Uyku düzeni, 18 aylık bebeklerin gelişimi için büyük önem taşıyan rutinlerin başında gelir. Bebeğinizin gelişimi devam ettiği için 18. ayında da uyku düzenini korumaya özen göstermelisiniz. Gündüz uykularının azaldığı bu aylarda bebeğinizi gece uykusuna daha erken yatırarak ihtiyacı olan uykuyu alabilmesini sağlayabilirsiniz. Tek uykuya yeni başladığı süreçte akşam uykusuna normalden biraz daha erken yatırmanız, geçiş sürecinde bebeğinizin aşırı yorulmasını önleyecektir. Bebeğinize her gün aynı saatlerde uykuya dalmasına yardımcı olacak bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Gündüz saat 15.00’ten önce, akşam ise saat 20:00-21:00 gibi uyumasına özen gösterebilirsiniz. Daha geç saatlere kalırsa o saate kadar yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir.
Bebeğinize düzenli bir uyku rutini oluşturmak, gece uykusuna geçişleri kolaylaştırır. Bir yaş sonrası bebeklerde uyku rutini oluşturma ipuçları için ¨Bebeklerde 1 Yaşından Sonra Uyku Düzeni Değişir mi?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
18 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
Bebeklerinin büyümesinin yanı sıra bağışıklığının en büyük destekçilerinden biri beslenmedir. Beslenmesinin düzenli, dengeli, çeşitli ve yeterli olması, bebeğinizin gelişimini sağlayan önemli bir faktördür.
Aile sofranızdaki çoğu yiyeceği yiyebilecek olan18 aylık bebeğinizi, günde 2 ara öğün ve 3 ana öğün şeklinde besleyebilirsiniz. 18 aylık bebeğinizin beslenmesini, ilk öğün olan kahvaltısından sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünlerle, gün içinde eşit aralıklarla besleyecek şekilde planlayabilirsiniz.
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin sağlıklı gelişimi için 2 yaşına kadar anne sütü alımını tavsiye eder. Siz de 18. ayında bebeğinizi emzirmeye devam edebilirsiniz. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü içeriğindeki D vitamini ile bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler. Prebiyotik liflerin yanı sıra 11 vitamin ve 10 mineral içeren Aptamil Çocuk Devam Sütleri, akıllı kutusu ile pratik ve hijyenik kullanım imkanı sağlar. Doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda Aptamil 4 Çocuk Devam Sütü kullanabilirsiniz.
Ağlama ya da uyku düzensizliği gibi durumların görülmesine sebep olan diş çıkarma huzursuzluğu, bebeklerin beslenmesini de etkileyebilir. Yeni çıkacak olan diş, diş etine baskı yapıp ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı nedeniyle bebekler diş çıkarma döneminde yemek yemek istemeyebilirler. İlkadımlarım’da yayınlanan Diş Çıkarma Dönemindeki İştahsızlık Nasıl Geçer? içeriğiyle diş çıkarma döneminde beslenmenin düzene girmesi için uygulanabilecek birkaç pratik adımı öğrenebilirsiniz.
18 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?
Oyun, yenidoğan dönemi ile bağımsız bir yetişkin olma dönemi arasındaki süreçte, büyüme ve gelişmenin çok önemli bir parçalarından biri olarak kabul edilir. Bebeklik döneminden itibaren büyüme ve gelişmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan oyun, aynı zamanda bebeğin gelişiminin ve öğrenmesinin bütün yönlerine hitap eder.
İçinde olduğu aya göre oyun biçimleri değişen bebekler, 18 aylık olduğunda kazandığı motor becerileri ve bilişsel yeteneklerini oyun ile geliştirmeye devam eder. Fiziksel olarak koşup, zıplayıp, tırmanabilen 18 aylık bebek, parkta ve açık alanlarda oynamayı çok sever. Merdivenlere tırmanma ve mobilyalara çıkma gibi aktiviteler ilgisini çeker. Yine fiziksel gelişimine göre blokları üst üste koyma, düğmeleri açma ve kapama gibi ince motor becerilerini geliştirir.
18 aylık bebekler bilişsel ve dil gelişiminin etkisiyle yetişkinleri ve daha büyük çocukları taklit etmekten hoşlanırlar. Oyuncak telefonlar, oyuncak mutfak setleri gibi taklit oyunları onlar için uygun oyuncaklardır. Basit bulmacalar ve şekil eşleştirme oyuncakları ilgilerini çeker. Renkli ve büyük parçalı bulmacalar bilişsel gelişimlerini destekleyebilir. Bu dönemdeki bebekler objeleri bir yerlere vurma ve elleriyle kullanma eğiliminde oldukları için, takıp çıkarmalı, iç içe geçmeli, üst üste koymalı, gruplamalı, itip çekilmeye uygun ve dolgu oyuncaklardan hoşlanabilirler. Ayrıca bu dönemde mutfak araçlarının sesli olmaları nedeniyle bebeklere çok ilgi çekici gelir.
18 aylık bebeğiniz bu ayda diğer çocuklarla etkileşime girse de onlarla yan yana oynamayı tercih etmeyebilir. Oyun gruplarına katılarak sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabileceğiniz bebeğinizle, rol yapma oyununu oynayabilirsiniz. Bebeğinize bir kaşık verip peluş hayvanını besliyormuş gibi yapabilirsiniz. Hafızası gelişmekte olan bebeğinizle eşleştirme kartları ya da bir eşyayı saklayıp yerini değiştirdikten sonra bulmasını isteme gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
Bebeğinizle hem sevginizi güçlendirmek hem de zamanınızı mutlu geçirmek için oyun oynamanın yarı sıra yapacağınız bir diğer etkinlik sosyal aktivitelerdir. Bebeğinizle aranızdaki bağı artıracak 5 fikir önerisi için Anne Bebek Aktiviteleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.
18 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?
Genellikle günde 4-8 kez idrar yapan 18 aylık bebeklerdeki idrar sayısı, bebeğin bireysel ihtiyaçlarına, beslenme düzenine, sıvı alımına ve genel sağlık durumuna göre değişebilir.
18 aylık bebeklerin çoğu hala bez alışkanlığına devam eder. Ancak bugüne kadar tuvalet eğitimi için henüz erken olmasına rağmen bebeklerde bez alışkanlığını bırakmak için en uygun dönem 18. aydan sonradır. 18 aylıkken mesanesini kontrol edebilmeye başlayan bebekler, zamanla kazanacakları tuvalet alışkanlığı sayesinde ailelerine ihtiyaç duymadan kendi kendilerine tuvalet yapabilirler.
Bebekler bezi bırakma zamanının geldiği konusunda bazı fiziksel ipuçları verir. Eğer bezi 3-4 saat gibi uzun süre kuru kalıyorsa, bezi kirli kaldığında huzursuzluk yaşıyorsa, uykusundan bezi kuru kalkıyorsa, tuvalette anne-babasını taklit ediyorsa, tuvalet ihtiyacı geldiğinde bunu duruşuyla, mimikleriyle ya da sözleriyle ifade edebiliyorsa, komutları anlayıp yerine getiriyorsa bebek tuvalet eğitimine hazır demektir.
Bir bebeğin tuvaletinin geldiğine dair işaretleri anlaması, zamanında tuvalete gidebilmesi, tuvaletini ve temizliğini yapmayı öğrenmesi, bir eğitim ve olgunluk sonucu oluşur. Siz de bir tuvalet eğitimi programı oluşturup sabırlı ve özverili davranarak bebeğinize sağlıklı bir tuvalet eğitimi verebilirsiniz. “Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olmalıdır?”, “Tuvalet eğitimi nasıl verilir?” gibi soruların cevaplarını Çocuklarda Adım Adım Tuvalet Eğitimi başlıklı yazımızdan alabilirsiniz.
18 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?
Bebekler ilk sözcüklerini 8-18 aylar arasında, ortalama olarak 12. ayda söylerler. 18 aylık olduğunda bir bebek 20-25 sözcüğü tek tek söyleyebilir. Kelimeleri öğrenme ve taklit ederek söyleme sürecine devam eden 18 aylık bebekler, tek sözcük döneminin ardından 2-3 yaş arasında yaşına gelinceye kadar iki sözcüğü bir araya getirebilir ve sözcük dağarcığı oldukça genişler.
İletişim becerileri gelişen 18 aylık bebekler, önümüzdeki aylarda daha çok kelimeyi öğrenip her istediğini konuşarak anlatabilir. Kullandığı ilk kelimeler genelde kedi, top, araba gibi dış dünyaya dair izlenimlerinden öğrendiği kelimelerken, yakın zamanda fiilleri de kullanmaya başlar.
Ancak her bebeğin dil gelişimi farklıdır, bazı bebeklerin kelime dağarcığı çok az olabilir. Eğer öyleyse öncelikle bebeğin gözlemlenerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olmak gerekir. Sağlıklı bir işitme sistemlerinin olması, bebeklerin yeni beceriler kazanması, oynaması, etkileşim kurması, öğrenmesinde büyük etkiye sahiptir. Çocuklarda yaşamın ilk üç ya da dört yılı içinde konuşma ve dil gelişiminin büyük kısmı tamamlanır. Bu yıllarda var olan bir işitme sorunu, bebeğin konuşma ve dil gelişiminin yanı sıra bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimini de olumsuz etkileyebilir. Bebeklerin aylarına göre işitme sorunu olduğunun belirtilerini ve normal işitme aşamalarını Bebeklerde İşitme Sorunları Nasıl Anlaşılır? başlıklı yazıdan okuyabilirsiniz.
18 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?
Çevresiyle giderek daha çok kurduğu ilişkiyle zeka gelişimi de hızlanan 18 aylık bebekler, etraflarını keşfetme hevesiyle yeni nesneleri tanımak ve anlamak için dokunurlar, tadına bakarlar ve onları hareket ettirirler. Bu da bebeklerin sürekli olarak yeni şeyler öğrenmesine ve günlük nesneleri tanımasına neden olur. 18 aylık bebeklerin zeka gelişiminin işaretleri ise şunlardır;
- Bir nesnenin görünmediğinde bile var olduğunu anlamaya başlar.
- Basit problem çözme becerileri gelişir.
- Daha fazla kelimeyi ve kısa talimatları anlamaya başlar.
- Kendi başına yapma isteği artar.
- Merdiven çıkmak, topa tekme atmak ve oyuncakları itmek gibi aktivitelerde daha iyi bir koordinasyon gösterir.
- Evde yapılan bazı işleri anne-babasını taklit ederek yapar.
- En sevdiği oyuncak bebekleri besliyormuş gibi yapar.
18 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?
Bebeğin gün içinde yeterli ve sağlıklı beslenmesi kadar ideal miktarda su tüketmesi de oldukça önemlidir. Bebekler, sıcak bir iklimde bile 6 aylıktan önce suya ihtiyaç duymaz. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin anne sütüne ek olarak tamamlayıcı gıdalara başladıkları 6. ayı tamamladıktan sonra su almalarını önerir.
Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre (2022) 6-12 aylık dönemde bebeklere 1-2 su bardağı kadar kaynatıp soğutulmuş temiz su verilebilir. Bebeklere 1 ila 3 yaş arasında ise günde 1-1.5 litre su içirilebilir. Fakat günlük su tüketim miktarı bebeğin boy, kilo, yaş, iklim koşulları gibi pek çok kriter doğrultusunda değişebilir. Bu nedenle bebeğinize ne kadar su vermeniz gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz.
“Bebekler ne zaman su içmeye başlar?”, “Bebeğe günde ne kadar su verilmeli?” gibi soruların cevabını öğrenerek, bebeğinizin günlük beslenmesinde ideal miktarda suya yer verebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için Bebekler ne zaman ne kadar su içmeli? içeriğimize tıklayabilirsiniz.
18 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?
Bebeklerin ağır hastalıklardan korunmasına yardımcı olması için 18 ay olduklarında bazı aşıların yapılması gerekir. 18 ayda bebeklere yapılan aşılar 3 adettir. 18. ayda bebeklere 5'li karma aşısının bir dozu, Hepatit A çeşidi aşısı ve çocuk felci aşısı olmak üzere toplamda 3 adet aşı uygulanır.
18 aylık bebeklere uygulanan aşıların başında DaBT-IPA-Hib (5’li Karma Aşı) gelir. Difteri-Boğmaca-Tetanos-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA’dan oluşan bu aşılar, 5 hastalığa karşı etkili, karma, ölü bakteri ve virüs aşısıdır. Karma aşı tek tüpte uygulanır. Beşi için ayrı ayrı enjeksiyon kullanılmaz. Bebekler bu aşılar uygulandıktan sonra difteri, aselüler (boğmaca), tetanoz, inaktif polio (çocuk felci), hemofilus influenza ve Hepatit B hastalığından korunmuş olur.
18. aydaki bebeklere ayrıca Hepatit A aşısı yapılır. Hepatit A aşısı, Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak 18. ve 24. ayların sonunda olmak üzere her çocuğa iki doz uygulanır. Hepatit A aşısı ile bebekler karaciğer iltihabına neden olan aşıyla aynı isimdeki Hepatit A hastalığından korunur.
18 aylık bebeklerin aşı takviminde bir de Oral Çocuk Felci aşısı (OPA) uygulanır. OPA 6. ayını ve 18. ayını tamamlayan bebeklere, her uygulamada ikişer damla ağızdan verilmek sureti ile yapılır.
Aşılardan etkili sonuç alınabilmesi için her aşının belirli yaş ve uygulama aralığı vardır. Sağlık Bakanlığı Aşı Takvimi 2020 yılı listesine göre en güncel aşı uygulamaları için Çocuğumun Aşı Takvimi içeriğimize göz atabilirsiniz.
18 Aylık Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Belirtileri Görülür mü?
18 aylık bebeklerde 2 yaş sendromu belirtileri görülebilir. Bebeklerin genellikle 1.5-3 yaş arasında yaşadığı 2 yaş sendromu döneminin bazı belirgin özellikleri vardır. Bu dönemde bağımsızlık kazanmaya çalışan ve yapabildiklerinin farkına varan bebekler, giderek daha fazla şeyi kendi başına yapmaya, başardığı şeylerin sınırlarını genişletmeye çalışır. Bu nedenle de dengesiz, olumsuz, isyankâr ve çoğu zaman kararsız olurlar.
Eğer bebeğiniz de bu şekilde davranıyorsa bu dönemin doğal, geçici olduğunu, bebeğinizin büyüme ve gelişim sürecinin bir parçası olduğunu unutmayın. Anlayışlı ve destekleyici olmak hem sizin hem de bebeğinizin bu dönemi daha kolay geçirmesini sağlayacaktır. 2 Yaş Sendromu İçin Öneriler başlıklı yazımız ile “2 yaş sendromu yaşayan çocuğa nasıl davranmalı?” konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.
18 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiği hakkında 18 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.