Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Aptamil İçerisindeki Prebiyotiklerle Bağışıklığı Nasıl Destekler

Aptamil İçeriğindeki Prebiyotiklerle Bağışıklığı Nasıl Destekler?

Bebeklerde bağışıklık güçlendirici besinlerin başında anne sütü gelir. Anne sütünün içeriğinde bebeğinizi koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren maddeler bulunur. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalarla beslenmesi önemlidir. Bilimsel araştırmalar, bir bebeğin hayata güçlü bir adım atmasında, bağışıklık sisteminin ve prebiyotiklerin büyük önem taşıdığını ortaya koyuyor. [1]Prebiyotiklerin önemini anlattığımız bu yazı ile bebek bağışıklığını nasıl desteklediğini adım adım paylaştık.  

Aptamil ailesi olarak bu gerçekten yola çıktık ve 500 bilim insanı ile araştırmalar yürüttük. 40 yılı aşkın süren bu araştırmalarımız ile bebeklerde bağışıklık için FOS-GOS prebiyotik bileşenleri hazırladık.

Peki prebiyotikler çocuk devam sütünün faydalarını nasıl destekler? Aptamil bağışıklığı nasıl destekler? Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir.[2] İşte, Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeklerin bağışıklığını destekler.

Prebiyotikler Bağışıklığı Güçlendirir mi?

Bebeklerin bağışıklık sisteminin hemen gelişmeye başlamasını sağlayan en önemli etmen anne sütüdür. Anne sütünde bulunan üstün içerikler ve prebiyotikler sayesinde, bebeklerin tüm besinsel ihtiyacı karşılanırken, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artar. Prebiyotiklerin bağışıklığı nasıl güçlendirdiğini anlamak için önce prebiyotiklerin ne işe yaradığına bakmak gerekir. Prebiyotikler, yararlı bakteriler için besin görevi görürler. Yani yararlı bakterilerin doğal olarak çoğalmasını sağlar[3] ve zararlı bakterilerin bağırsağa yerleşmesini önlerler. Bu nedenle de prebiyotikler, bağışıklığı güçlendirici özelliğe sahiptir.

Peki, yararlı ve zararlı bakterilerin bebek bağışıklık sistemi açısından önemi nedir?

Yararlı ve zararlı bakterilerin, bebek bağışıklık sistemi açısından önemi fazladır. Bebekler, gelişmekte olan bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelirler. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de dengeli bir bağırsak florasının oluşması gerekir. Çünkü bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %70’i bağırsaklarda bulunur.[4]

Bağırsak florası, diğer adı ile bağırsak mikrobiyotası faydalı ve zararlı bakterilerden oluşur. Faydalı bakteriler, bebeklerin bağışıklığını güçlendirir, onları enfeksiyon riskine ve alerjiye yakalanmaya karşı korur.[5] Prebiyotik lifler, bu faydalı bakterilerin çoğalmasını yani bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içerisinde bulunan kanıtlanmış prebiyotik lifler de bu görevi görür. 

Prebiyotik İçeren Her Devam Sütü Bağışıklığı Destekler Mi?

Birçok anne baba gibi siz de “Çocuk Devam Sütü bağışıklığı destekler mi? sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Bunun cevabı, devam sütünün içindeki prebiyotik miktarı ve çeşidiyle ile doğrudan ilgilidir.  Her devam sütünde aynı miktarda prebiyotik bulunmaz. Devam sütünde bulunan prebiyotiklerin bağışıklığı destekleyici etki gösterebilmesi için, Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nde olduğu gibi yeterli miktarda bulunması gerekir. Bebeğin gelişiminin büyük bir kısmı ilk 2 yıl içinde tamamlandığından, bu 2 yıl boyunca beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Bu yüzden devam sütü seçimi büyük önem taşır. Devam sütü seçiminde aradığınız sorulara cevap bulmak ve Aptamil Çocuk Devam Sütleri ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Neden Aptamil Çocuk Devam Sütleri?” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Prebiyotik Kaynakları Nelerdir?

Prebiyotikler, yetişkinler tarafından çiğ soğan, sarımsak gibi farklı besinlerden alınabilir. Ancak bebekler, prebiyotikleri temel olarak anne sütünden alırlar. 

Aptamil olarak Anne Sütü Araştırma Merkezimizde anne sütünün bağışıklık üzerine etkilerini inceledik. Gerçekleştirdiğimiz bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmış GOS:FOS prebiyotik bileşeni hazırladık. Bu prebiyotik bileşenler, bebeklerin bağışıklığının güçlenmesine destek olur. Prebiyotiklerin bebeğinizin sağlığına yararları hakkında daha detaylı bilgi almak için “Prebiyotiklerin Bebeklerin Bağışıklık Sistemi İçin Önemi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeklerin bağışıklık sistemini destekleyen prebiyotik içeren gıdalar, ek gıda döneminden başlayarak bebeklerin ayına uygun olarak öğünlerine dahil edilebilir. Prebiyotikler doğal olarak şu besinlerde bulunur;

  • Muz
  • Soğan
  • Domates
  • Kuşkonmaz
  • Hindiba
  • Sarımsak
  • Enginar

Beslenme Rutini Bağışıklığı Nasıl Destekler? 

Beslenmenin düzenli olması, bebeklerin sağlıklı gelişmelerini ve aynı zamanda güçlü bir bağışıklığa sahip olmalarını destekler. 

Anne sütünde bulunan prebiyotikler, bebeğinizin bağışıklık sisteminin en büyük destekleyicilerindendir. 1 yaşından sonra da bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren Devam Sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. 

Beslenme gibi oyun ve uyku rutinleri de bebeklerde bağışıklığa destekçidir. Beslenme, oyun, uyku rutinleri; bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimini hızlandırarak hayata güçlü bir adım atmasına yardımcı olur. Bebeğinizin bağışıklığını ve gelişimini desteklemek için 2 yaşına kadar beslenme, uyku ve oyun rutinini sağlamaya ve devam ettirmeye özen göstermelisiniz. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında bilgi almak için “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ebeveynlik Yolculuğunuzda Yanınızdayız

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız günden itibaren ona iyi bir anne baba olabilmek için birçok soruya yanıt bulmaya çalıştığınızı biliyoruz. Bebek bakımı ve beslenmesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm konular için İlk Adımlarım Danışma Hattı’nı arayabilirsiniz.

 

 

Bebeğinize en iyisi anne sütüdür, eksikliğinde doktora danışınız. Bu gıda prebiyotik bileşen içerir. Prebiyotik bileşenler, sindirim sistemini düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan probiyotik mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler. Sağlıklı yaşam için dengeli ve çeşitli beslenme önemlidir.

 

[1] Arslanoğlu S. et al., 2012, Journal of Biological Regulators & Homeostatic Agents,26, 3, 49-59.

[2] European Commission “Commission delegated regulation (EU) 2016/127 of 25 September 2015” https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0127&from=EN

[3] Arslanoğlu S et al., 2007, The Journal of Nutrition, Nutrition and Disease.

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515351/

[5] Chatchatee P. et al, 2014,  JPGN, 58, 4.