Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Beslenme Planı Oluşturun
Bebeklerde bağışıklık artıran besinlerin başında anne sütü gelir. Anne sütü, bebeğinizi doğumundan itibaren içeriğindeki zengin bileşenlerle korur. Bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için 0-6 ay arasında anne sütüyle beslenmesi önemlidir. Anne sütü içeriğinde antikorlar ve diğer önemli bileşenler, bebek bağışıklık sistemi için çok önemli değerlerdir. Bu doğrultuda bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir. 6. aydan sonra ek gıda dönemine geçilse de bebeğin 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmesi önemlidir. Eksikliğinde ya da yokluğunda doktorunuza danışarak çocuk devam sütlerini kullanabilirsiniz.
Rutin Oluşturarak Bağışıklığını Destekleyin
Bebeğinizin beslenmesinde dikkat etmeniz gereken konulardan biri de gün içinde belli bir rutinin oluşturulmasıdır. Düzenli bir sıklığa yani günlük rutine oturan beslenme, bebeklerin gelişimlerini ve bağışıklığını destekler. Beslenme rutini, bebeğin büyümesine bağlı olarak değişir. Genelde 0-3 aylık bebeklerde günlük beslenme sıklığı 7-10 kez, 3-6 aylık bebeklerde 6-8 kez, 6-12 aylık bebeklerde ise 4-5 defa kez olabilir. 0-12 ay bebeğinizin beslenme düzenini oluşturmada nelere dikkat edebileceğinizi ve bebeğinizin bağışıklığını güçlendirecek gıdaların neler olduğunu öğrenmek için “Bebeğiniz 1 Yaşına Kadar Nasıl Beslenmeli?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeklerde beslenmenin yanında uyku ve oyun rutinlerinin de oluşması ve devam ettirilmesi önemlidir. Beslenme, oyun, uyku ritminin devam etmesi, bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar. Bu nedenle 2 yaşına kadar bebeğinizin beslenme, oyun, uyku rutinin devam etmesine özen göstermelisiniz. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızdan daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Çinko Desteğinden Faydalanın**
Çinko, bağışık sistemini desteklemede tek başına güçlü bir rol oynar. Çünkü çinko, enfeksiyonla mücadele sürecinde antikorların üretimine yardımcı olur.
- Tavuk, kırmızı et, fasulye, peynir, yoğurt ve tam tahıllı ekmekler gibi çinko açısından zengin besinleri bebeğinizin öğünlerine dahil edebilirsiniz.
- Yoğurt da önemli bir çinko kaynağıdır. Çünkü yoğurt içeriğindeki yararlı bakteriler sayesinde bebeğinizin bağırsak florasını düzene sokar.
- Yoğurt, bebeklerin damak tadına uygun olması yönüyle, ishal gibi durumlara ve zararlı bakterilere karşı korunmanın en lezzetli yollarından biridir.
Daha Fazla C ve A Vitamini**
C vitamini**, bebeklerde grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarına karşı korunmada en etkili yollardan biridir. Antiviral ve antibakteriyal etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemi güçlendirici özelliğine de sahip olan C vitaminin yanında; A** vitamini de enfeksiyonla mücadele konusunda güçlü bir kaynaktır. A ve C vitaminine hem kendiniz hem de bebeğinizin ek gıda dönemi için hazırladığınız beslenme planında yer vermeniz faydalı olabilir.
- C vitamini ve antioksidan açısından kırmızı renkli meyveler önemlidir. Bu meyveler, bebeğinizin damak tadına uyum sağlayabilir. Kırmızı meyvelerle hem bebeğinizin yemek yeme zevkine hem de bağışıklık sistemine katkı sağlayabilirsiniz.
- Bebeklerde bağışıklık artıran besinler arasında yer alan biber, narenciye ve domates, C vitaminin en önemli kaynaklarındandır. Bu besinler, enfeksiyonla mücadelede beyaz kan hücreleri sentezine yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan A vitamini, beta karotenden sentezlenir. Turuncu besinlerde bulunan, beta karotenin en önemli kaynakları; havuç, kayısı, mango, şeftali, tatlı patates ve kabaktır. Bu gıdaların bebeğinizin yaşına uygunluğunu öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.
- Avokadoda***, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen C ve A vitaminleri bulunur. Esansiyel yağ asitleri diyet için gerekli bir besin öğesidir ve vücutta kolay sentezlenir. Bu yüzden avokado, bebeğinizi esansiyel yağ asitlerini (EFA) alması için harika bir yoldur! Avakado tüketiminin bebeğinizin yaşına/ayına uygun olması için doktorunuza danışabilirsiniz.
1 Yaş ve Sonrası İçin Baharat ve Sarımsak Desteği
Bebeklerde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların arasında baharat, soğan ve sarımsak da yer alır. Baharat, soğan ve sarımsak da bağışık sistemini güçlendiren önemli besin kaynaklarıdır. Bu gıdalar genellikle 1 yaş sonrası için uygundur. Bahsedilen gıdalar, ayrıca bebeğinizin damak tadını zenginleştirmeye yardımcı olabilir.
- Bir yaşından sonra soğan/sarımsak, bağışıklık sistemi için güçlü bir destektir ve kolaylıkla bebeğinizin yemeklerine dahil edilebilir.
- Zerdeçal ve köri gibi sarı baharatların kurkumin içeriklerinden dolayı soğuk algınlığı ve griple mücadelede önemli rolleri bulunur. Kurkuminin tadı baskın olmadığı için bebeğinizin yemeklerine rahatlıkla eklenebilir. Bu gıdaların bebeğinizin yaşına/ayına uygun olması için doktorunuza danışabilirsiniz.
Nelere Dikkat Edebilirsiniz?
Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapabileceğiniz şeylerin yanında, bebeğinizin sağlığı açısından dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar da bulunur:
- Bebeğinizin yemeklerine şeker ilavesinden kaçının. Fazla şeker, bebeğinizin diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca şeker, enfeksiyonlarla mücadelede önemli bir rolü olan beyaz kan hücrelerinin işleyişini de bozabilir.
- Bebeğinizin bağışıklığını güçlendirecek gıdalar yedirmek ve eğer yemek yemeyi reddediyorsa ona yemek yemeyi sevdirmek için farklı sunumlar hazırlayabilirsiniz. Bebeğiniz eğer yemek yemeyi reddediyorsa ona yemek yemeyi sevdirecek sunumlar hazırlayabilirsiniz. Mesela gökkuşağını bebeğinizin tabağına taşıyın. Ek gıda döneminde yani 6. aydan sonra bebeğinizin sebzelerini, meyvelerini renkli ve farklı kombinasyonlarla kullanmak bu konuda size yardımcı olabilir.
* Bu içerikte belirtilen gıdaların bebeğinizin yaşına/ayına uygun olması için doktorunuza danışabilirsiniz.