Biliyorsunuz ki bebeğiniz için en iyi ve en temel besin kaynağı anne sütünüz. Bebeğinizi ilk altı ay boyunca tüm ihtiyaçlarını karşılayacak mucize içeriğe sahip olan anne sütünüzle beslemelisiniz. Bu süreçte aklınızdan ‘Peki bebeğim ne zaman katı yemeye başlayabilir?’, ‘Bebekler ne zaman katı gıdayla beslenir?’ soruları geçebilir. Katı gıdaya geçiş için bebeğinizin sindirim sistemi ile çiğneme ve ısırma becerilerinin gelişmesini beklemek gerekir. Bu nedenle bebeğinize katı gıda vermek için en ideal zaman 6. aydan sonraki ek gıdaya geçiş dönemidir.
Altı ayın sonunda bebeğinizin beslenme rutininde yeni bir döneme adım atabilirsiniz. 6. ay ile birlikte ek gıda ile tanışan bebeğiniz için artık katı gıdaya geçiş yapacağı en uygun zaman gelmiş demektir. Bebeklerde ek gıdaya geçiş hakkında pek çok detaylı bilgiyi Bebeğimin Ek Gıdaya Geçişi ve 2 Adımda Bebeğinizin Ek Gıdaya Başlama Zamanı başlıklı yazılarımızdan okuyabilirsiniz.
Bebekler ne zaman katı gıdayla beslenir?
Anne sütünüzü, 1 yaşına kadar ana öğün olarak bebeğinize vermenizin yanı sıra altıncı aydan sonra katı gıdaya geçiş yapabilirsiniz. 6-12 ayı bebek beslenmesinde, katı gıda ile tanışıldığı ve katı gıdaların ara öğün olarak beslenmede yer aldığı bir dönem olarak düşünebilirsiniz.
Bebeklerde katı gıdaya geçmek için en ideal zaman altıncı ayın sonudur. Bebeklerin sindirim sistemleri 6. ayın sonunda gelişmiş ve katı gıdaya geçiş için uygun hale gelmiş olur. 6. aydan önce ya da çok sonra katı gıdaya başlanmasının bebeğiniz için bazı sakıncaları olabilir. Bebeğinizin katı gıdaya 6. aydan önce başlamamasının nedenleri arasında şunlar bulunur;
- Anne sütünüzün bileşimi bebeğiniz için idealdir. Böbrekleri yeterince olgunlaşmadan katı gıdalar verirseniz bebeğinizin böbrek yükü artar.
- Katı gıdaya erken başlamak anne sütünüzün azalmasına neden olabilir.
- Bebeğinizin pürtüklü ve taneli besinleri yutma becerisi henüz gelişmediği için katı gıdaların soluk borusuna kaçma ve boğulma riski oluşur.
- Altıncı aydan önce katı gıdaya geçiş bebeğinizin alerji riskini de artırabilir.
Bebeğe katı gıdayı erken aylarda vermek gibi geç başlamak da beraberinde bazı sorunlar getirebilir. Katı gıdaya geçişi 6. aydan çok sonra yapmanız halinde bebeğinizin çiğnemeyi öğrenmesi gecikebilir. Gerekli besin kaynaklarını tüketemediği için fiziksel ve zihinsel gelişimi olumsuz etkilenebilir.
Katı gıdaya geçişte nelere dikkat edilmelidir?
Her şeyden önce katı gıdaya geçişle birlikte bebeğinizin beslenmesinde anne sütü ve katı gıda dengesini korumanız çok önemli. 1 yaşına kadar bebeğinizin beslenme düzeninde anne sütünün ana öğün olarak kalmasına özen göstermelisiniz. Bebeğinizin 6-12 aylık döneminde katı gıda miktarını artırıp ana öğüne dönüştürmemeye dikkat etmelisiniz.
Eğer anne sütünüz istenilen miktarda değilse doktorunuza danışarak, bebeğinizin beslenmesini devam sütü ile destekleyebilirsiniz.
6. ayını doldurmuş olan bebeğinizin katı gıdaya geçişinde şunları göz önüne alabilirsiniz;
- Katı gıdaya geçiş için acele etmemeye özen gösterin. Bebeğinizin önce ek gıdaya adım atarak püre ve çorba kıvamındaki öğünleri tüketmesini bekleyin.
- Ek gıdaya başlangıç sürecinde besinleri çatalla ezerek pütürlü şekilde bebeğinize verebilirsiniz. Gıdaları püre haline getirirken blender kullanmayın. Bu bebeğinizin çiğneme ve yutma becerisini geliştirmesini, katı gıdaları daha kolay tüketmesini sağlayacaktır.
- Bebek katı gıdaya aşama aşama geçmelidir. Bebeğinizin çene kaslarının güçlenmesi ve damağı ile besinleri ezmesini öğrenmesi biraz zaman alabilir. Bebeğiniz yutmakta zorlanıyorsa bile katı gıdalarla beslenmeyi öğrenmesi için besinleri katı formda vermeye devam etmelisiniz.
- Bebeğiniz ilk zamanlar katı gıdaları yemek istemeyebilir, ağzında tutabilir, yutarken zorlanabilir hatta kusabilir. Bunların hepsini yapsa da siz vazgeçmeyin. Bebeğinizi pütürlü gıdalar ile tanıştırırken Bebekler Pütürlü Gıdalara Nasıl Alıştırılır? başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
- Bebeğinizin katı gıdaları daha istekli yemesini sağlamak için açlık hissi oluşturup verebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin katı gıdaya geçişini destekleyebilirsiniz.
- 6. ayda yoğurt, çorba, meyve püresi ile başlayacağınız ek gıdaya, 7. ayın sonu itibarıyla pütürlü gıdaları yavaş yavaş ekleyebilirsiniz. 7-8 ay arası dönem pütürlü besinlere geçiş oldukça uygun. Parmak gıdalara başlamak için de 8. ay idealdir.
- Bebeğinize ek gıdaları 6. ayın sonunda tadımlık olarak başlayabilirsiniz. 7. ayda bir bebek kavanozu kadar ek gıda verebilirsiniz. 6-9 ay arasında günde en fazla 2 bebek kavanozu, 9-12 ay arası en fazla 3 bebek kavanozu ek gıda verilmesi bebek beslenme rutini için yeterlidir.
- 1 yaş öncesinde bebeklere bazı gıdaların verilmesi sakıncalıdır. Tuz, şeker, domates, salça, çilek, bal, patlıcanı bebeğinize 1 yaşına kadar vermemeye özen gösterebilirisiniz.
- Bebeğinize her yeni ek gıda için 3 gün kuralı uygulamalısınız. Katı gıdaya geçişte ilk kez besinlerle tanışan bebeğinizde alerjik reaksiyonlar görülebilir. Sindirimde zorlanma veya alerji olup olmadığını anlamak için temkinli ilerleyerek 3 gün kuralını uygulamanız bu nedenle önemlidir. Üç gün kuralı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Üç Gün Kuralı Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebek beslenmesi ve ek gıdaya geçiş ile ilgili merak ettiklerinizi uzmanlardan ücretsiz canlı eğitimlerin yer aldığı İlkadımlarım Akademi’den takip ederek öğrenebilirsiniz.
Kaynak