Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğim Neden Uyumuyor?

Bebeklerde uyku beslenme kadar önemlidir. Özellikle uyku sırasında büyüme hormonunun salgılanması hem bağışıklığı hem de büyümeyi destekler. (1) Yaşamın en hızlı büyüme dönemi olan 0-2 yaş arasında 1 yaş uyku düzenini ve 2 yaş uyku düzenini sağlamak bu nedenle büyük önem taşır.

Bebeklerde uyku düzeni ilk aylarda hemen oturmayabilir. Uyku eksikliği olan bebeklerde huzursuzluğun yanı sıra beslenme isteklerinde de azalma olabilir. Bu dönemden geçen anneler ise “Bebeğim neden uyumuyor?” sorusuna cevap arar. 1 aylık bebeğim neden uyumuyor?  2 aylık bebeğim neden uyumuyor? soruları da yenidoğan bebek annelerinin sıkça sorduğu sorulardandır.

Bebeklerde Uykuya Direnme Neden Olur?

Uyku düzensizlikleri, bebeklik döneminde en sık yaşanan sorunların başında gelir. Peki bebekler uykusu olduğu halde neden uyumaz?

Bebeğinizin uyumamasının birçok nedeni olabilir.

  • Burun tıkanıklığı ve rahat nefes alamama
  • Diş çıkarma
  • Ateşli hastalıklar gibi bedensel rahatsızlıklar, bebeklerin uyku düzenini etkileyebilir. Fazla uyarana maruz kalan ve çok yorgun bebekler de uyumaya direnebilir. Yorgunluk bebeğin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açabilir. (2)

Bunun dışında büyüme atağı, kolik, anne-babadan ayrılma korkusu, uyku öncesi yoğun televizyon ya da mobil cihazlara maruz kalmak, bebeğin uykuya direnmesine neden olabilir.

Eğer bebeğiniz gündüz uykularını belli aralıklarda ve yeterli sürede uyumuyorsa akşama doğru yorgunluğu ve huysuzluğu artabilir. (2) “Çok uykusu var ama uyumuyor” diyorsanız bilin ki bebeğinizin uyku saati geçtiği için uykuya geçişte zorlanıyordur.

Ağlama, sızlanma, esneme gibi belirtiler “Bebeğimin uykusunun geldiğini nasıl anlarım?  diyen anneler için önemli işaretlerdir. Bebeğin verdiği bu uyuma sinyallerinin kaçırılması ve uykunun gecikmesi bebeğin uyumasını zorlaştırabilir.

Bebeğin uyumamasının önemli bir nedeni daha olabilir, bu da bebeğinizin karnının aç olması. Karnının yeterince doymaması bebekte açlık veya rahatsızlık hissine neden olabilir ve bu da bebeğin uykusunu engelleyebilir. Bebeğinizin beslenmesinin yeterli olup olmadığına en iyi kararı doktorunuz yapacağı kontrollerle verebilir. Bu nedenle en doğru değerlendirme için düzenli şekilde doktor kontrollerine gitmeli ve doktorunuza danışmalısınız.

Uyumayan Bebek Nasıl Uyutulur?

“Uyumayan bebek için ne yapmak gerekir?” diye çare arıyorsanız öncelikle bebeğiniz için bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Rutinler, bebeklerde uyku saatinin geldiğini hissettirir. Beslenme, oyun, uyku rutinini gün içinde aksatmadan sürdürebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin uykuya daha kolay geçişini sağlamak için her gün aynı saat ve düzende banyo, masaj, beslenme, gaz çıkarma, ninni gibi aktiviteler yapabilirsiniz. (3)

Bebeğinize uyku rutini oluştururken geceleri bebeğinizin karanlık bir ortamda uyumasını sağlamaya özen gösterebilirsiniz. Gece bebeğinizi daha az iletişim kurarak besleyebilir ve uykusu dağılmadan yatağına yatırabilirsiniz. Bebeğinizi besledikten sonra gazını çıkararak uyutmanız ve uyurken sırtüstü ve başı sağa ya da sola dönük şekilde yatırabilirsiniz.

‘Bebeğim bir türlü uyumuyor, acaba aç mı?’ diye düşünüyor olabilirsiniz. Bebeğinizi uyumadan hemen önce emzirerek tok olduğundan emin olabilirsiniz. Böylece uykusundan açlık sebebiyle uyanmayacaktır. Sütünüzün yetersiz olduğunu düşünüyorsunuz sizi yakından takip eden doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerin Sağlıklı Uyku Süreleri Nasıl Olmalı?

Her bebeğin uyku düzeni ve süresi farklılık gösterse de yaşına göre bebeklerin günlük ortalama uyku süresi şöyledir; (4)

Yenidoğan bebek: 16-18 saat

1-6 ay arası: 16-17 saat

6 ay -1 yaş arası : 14 saat

1-2 yaş arası: 12-13 saat

2 yaş : 11-12 saat

Bebeğinizin daha rahat, kaliteli ve düzenli uyumasını sağlamak için Bebeklerde Uyku Eğitimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

 

Kaynaklar