Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Kıyafetleri Nasıl Olmalı?

“Bebeğinizin kıyafeti organik pamuklu mu olmalı” ya da “Bebeğinizin rahatını sağlayacak kıyafetler nelerdir?” gibi soruların cevaplarına ulaşmak için siz ebeveyn adayları için hazırladığımız ilk bebek kıyafeti alışverişi kriterlerine göz atabilirsiniz.

Bebek Kıyafeti Nasıl Seçilmeli?

Bebeklerin günde birkaç kez kıyafetini değiştirmek gerekebilir. Ayrıca bu dönemde hızlı büyüdükleri için kıyafetleri kısa sürede küçük gelmeye başlar. İşte bebeğinizin doğumundan itibaren aylar içindeki bu büyüme serüveninde giyeceği kıyafetlerin bazı özelliklere sahip olması oldukça önemlidir.

Her şeyden önce bebeğinizin kıyafetleri güvenli, rahat ve pratik olmalıdır. Bebeğinize kıyafet seçerken ilk tercih kriteriniz, kollarını ve bacaklarını rahat hareket ettirebilecek olmasıdır. Bunun için de bebeğinizin boy ve kilosuna uygun kıyafetleri tercih etmelisiniz. Kıyafetleri sağlıklı ve rahat bir gün geçirmesini destekleyecek şekilde bebeğinizin ayına, kilosuna ve günlük ihtiyacına uygun özelliklerde seçmelisiniz.

Bebekler kıyafet değiştirmekten çok da keyif almaz. Bu nedenle bebeğinizin bezini değiştirmeyi zorlaştıracak bebek kıyafetlerini tercih etmekten kaçınmalısınız. Kıyafetleri giydirip çıkarmak hem sizin hem de onun için kolay olmalıdır. Boyundan açılmaya başlayarak aşağıya doğru fermuarlı veya çıtçıtlı olan kıyafetler bu kolaylığı sağlayabilir. Ayrıca bebeğinizin üstüne geniş yakalı ve kolları esnek olan kıyafetler giydirmek size değişim sırasında rahatlık sağlar. Bu nedenle bebeğinizin vücudunu sıkıca sarmayan, kullanışlı, rahat giydirilebilme özelliğindeki bol veya esnek olan kıyafetleri seçebilirsiniz.

Bebeğinizi sevdiğiniz renklerde giydirirken, giysilerin güvenli ve pratik olması gerektiğini aklınızda hep bulundurun. Kıyafetlerin üretildiği kumaş ve malzeme, sağlam, dayanıklı aynı zamanda da güvenli olmalıdır. Sentetik ve polyester kumaşlar hassas cilde sahip bebeğinize zarar verebilir. Bu nedenle bebek kıyafetlerinin etiketlerinde ‘yüzde 100 pamuk’ ibaresini arayın. Bebeğinizin cildi çok hassas ise doğal malzemelerden yapılmış ürünler de tercih edebilirsiniz.

Yeni Doğan Bebek Giyimi Nasıl Olmalı?

Yeni doğan bebeğinizin kıyafetleri için alışveriş yapmak her anne gibi sizi de çok heyecanlandırıyor olabilir. Bebeğinizin ilk kıyafetlerini seçerken gözünüze hoş gelmesinin yanı sıra bebeğinizin rahat hareket edeceği kıyafetleri tercih etmeye özen göstermelisiniz. Unutmayın ki bebeğiniz kıyafetlerinin içinde eğer rahat değilse huysuz ve mutsuz olur.

Bebekler yeni doğan döneminde en çok zıbın, tulum, ayağı açık tulum, uzun pantolon, şapka, eldiven ve hastane çıkışları şeklindeki kıyafetleri giyebilir. Yeni doğan bebeğiniz için bu kıyafetleri alırken öncelikle üzerine tam oturan giysiler seçmelisiniz. Bunun için ayını ve kilosunu baz alarak seçim yapabilirsiniz. Bedeninden ve kilosundan büyük olan giysiler, bebeğinizi rahatsız edeceği gibi güvenliği açısından da risk oluşturabilir.

Bebeğinizin henüz dünyaya alışmaya çalıştığı yeni doğan döneminde giyeceği giysilerin rahat ve sağlığına uygun özelliklere sahip olması oldukça önemlidir. Yeni doğan bebeğinizin kıyafetlerinin cildinin havalanmasını sağlayan, az dikişli özelliklere sahip olmasına da özen gösterebilirsiniz.

‘Yeni doğan bebek için hangi kıyafetler alınmalı?’, ‘Yeni doğan bebeğe ilk ne giydirilir?’ gibi sorularınızın cevapları için de ‘Yeni Doğan Bebek Nasıl Giydirilir?’ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Mevsimine Uygun Bebek Giyimi Nasıl Olmalı?

Bebek giyimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de bebeğinizi mevsime uygun şekilde giydirmektir. Bebeğinizi mevsime ve hava sıcaklığıyla uyumlu olarak giydirmek hem onun sağlığını hem de rahatını doğrudan etkiler.

Yaz aylarında bebeğinizin rahat etmesini sağlamak için terlemesine neden olacak kadar kalın giydirmekten kaçınmalısınız. Aşırı giydirmek, bebeğin ısı dengesini bozacağı için sıcak havalarda bebeğinize bol ve hafif giysiler giydirebilirsiniz. Rahat, hafif, teri kolayca emen pamuktan yapılmış kıyafetler seçebilirsiniz. Hem bebeğinizin içinde rahatça hareket edebileceği bollukta ve esneklikte olan hem de kolaylıkla değiştirebileceğiniz şekilde üretilmiş giysileri tercih edebilirsiniz.

Yaz aylarında ve sıcak havalarda giydirmek için bebeğinizin giysi dolabında, pamuklu kolay giydirilip çıkarılabilen, alttan çıtçıtlı bodyler, pamuklu ayaklı tulumlar, pamuklu kısa kollu pijamalar, pamuklu ince çoraplar, penye yelek, UV korumalı geniş kenarlı ya da kulaklı şapka bulunabilir. Açık mekanlardayken bebeğinize açık renkli uzun pantolon, ter emen yüzde 100 pamuklu tişört, yüzünü ve kafasını koruyan bir şapka giydirebilirsiniz.

Yaz aylarında uyku için ise uzun veya kısa kollu, çok sıkmayan ve nefes alan ince kumaştan üretilmiş uyku tulumları uygun olabilir. Bebeğinizin bulunduğu ortamın sıcaklığını göz önünde bulundurarak nefes alan pamuklu kumaşlar ve ince penye örtüler de tercih edebilirsiniz. ‘Yaz aylarında bebeklere neler giydirilmelidir?’ ile ilgili merak ettiklerinizi ‘Bebekler Sıcak Havada Nasıl Giydirilmeli?’ yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kış aylarında ise bebeğinizi yine havanın soğuk ve serin ortamına uygun şekilde giydirmelisiniz. Kışın bebek giyiminde yapılan en büyük hata, bebeği kalın ve tek parça giydirmektir. İdeal oda sıcaklığında bebeğinizi kat kat giyindirmenize gerek olmaz. Bebeğinizi çok kalın kıyafetlerdense ince, nefes alan ve birkaç kat olacak şekilde giydirmelisiniz. Uzmanlar ayrıca kışın kendi giyiminizin üzerine bir kat daha ekleyerek bebeğinizi giydirmenizi önerir. Zıbın üzerine uzun kollu bir kıyafet ile yelek, pantolon ve çorap giyinmesi yeterli olabilir. Eğer kışın dışarıya çıkacaksanız, genellikle patikli ve kapşonlu olan ve böylece bebeğin vücudu tek parça giysi ile soğuktan koruyan bebekler için üretilen dış tulumlardan giydirebilirsiniz.

Kış aylarında bebeğinizi oda sıcaklığını 18-20 derecede tutarak çorabın ve body’nin üzerine giydirilmiş ayaklı bir uyku tulumu ya da pamuklu pijamalar ile ağır olmayan bir penye örtüyle uyutabilirsiniz. Kış mevsiminde bebek giyiminin detaylarını okumak için tıklayabilirsiniz.

Oda Sıcaklığına Göre Bebek Kıyafeti Nasıl Olmalı?

Bebeğinize ne giydireceğinize karar verirken mevsim ve hava sıcaklığı kadar oda sıcaklığına da dikkat etmelisiniz. Yenidoğan bebekler için evdeki uygun ortam sıcaklığı uyanıkken 22-24 derece, uykuda 20-22 derece civarında olmalıdır. Doğumdan 1 ay sonra sıcaklığın uyanıkken 20-22 derece, gece uykuda 18-20 derece olması yeterlidir.

Bebekler 2-3 aylık olana kadar çevredeki ısı değişikliklerinden çabuk etkilenir. Kışın ideal oda sıcaklığında, bebeğinizi çok fazla kat kat ve kalın giyindirmenize gerek olmaz. Bu yüzden soğuk havada birkaç kat hafif giysi giydirmeye özen göstermelisiniz. Gün içinde oda sıcaklığında en ideal günlük giysiler, zıbın üzerine uzun kollu bir kıyafet, yelek ve bacaklarını örten bir pantolon ve çoraptır. Yeni doğan bebeğinizin kışın üşümeden uyumasını sağlamak için ise en ideal giysiler, uyku tulumudur.

Yazın ise oda sıcaklığında bebeğinize tek kat giydirebilirsiniz. Yenidoğan dönemindeki bebeğinize yaz aylarında tek kat olacak şekilde ince, pamuklu, uzun kollu ve ayaklı tulumlar giydirilebilir. Eğer hava çok sıcak ise yarım kollu ayaksız tulumlar da olabilir.  Bebeğiniz üç aylıktan büyükse kısa kollu bodyler, kısa ya da uzun alt giyim ürünleri tercih edebilirsiniz.

Bebek Kıyafeti Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  1. Bebeğin giydiği kıyafetler hassas cildine temas ettiği için ne tür kumaştan üretildiği önemlidir. Bu nedenle kıyafet alırken mutlaka etiketini okuyun ve hangi malzemelerin kullanıldığını kontrol edin.
  2. % 100 pamuklu kumaşları tercih edin. Sentetik malzemelerden yapılan giysiler bebeğinizin cildini tahriş edebilir.
  3. Bebeklerin kıyafetleri çok sık değiştirildiği için kolay giydirilip çıkarılan kıyafetler tercih edilmelidir.
  4. Bebeğinizin hem boyuna hem de kilosuna uygun kıyafetler almalısınız. Yaşından küçük ya da büyük kıyafetlerin içerisinde huzursuz olabilir.
  5. Bebekler her şeyi ağızlarına götürdükleri için kıyafet üzerinde bulunan malzemelere dikkat edin. Düğmeli kıyafetler yerine çıtçıtlıları tercih edin. Bağcıklı, püsküllü, pullu kıyafetler de aynı şekilde kaza riski taşırlar.
  6. Kalın kumaşlar bebeğinizin hareketlerini engelleyip  rahatsız edebilir. 
  7. Kullanım kolaylığı açısından omuzları ayarlanabilen, alttan açılan ya da önden fermuarlı kıyafetleri tercih edin.
  8. Aldığınız tişört veya sweatshirt gibi kıyafetlerin baş kısmından genişleyebiliyor olmasına dikkat edin.
  9. Dikiş yerleri kalın ve sert giysiler bebeğinizi rahatsız edebilir. Alacağınız kıyafetin tersini çevirip dikiş yerlerini kontrol edin.
  10. İlk 6 aydan sonra yani katı gıdaya geçtikten sonra üstleri daha çok kirleneceği için leke tutmayan kumaşlar siz ebeveynlerin hayatınızı kolaylaştıracaktır.
  11. Özellikle siz ebeveynlerinde alerji bulunuyorsa bebeğinize yünlü ya da tüylü kıyafetler almamaya özen gösterin. Çünkü ebeveynlerinde alerji olması bebeğinizde alerji ortaya çıkma ihtimalinin %70 olduğunu gösterir. Bu sebeple bebeğinizde alerji görülme ihtimaline karşı alerjiyi tetikleyen maddelerden yapılmamış giysiler seçin.
  12. Çorap alırken üst lastiklerinin çok sıkı olmamasına özen gösterin. Bebeğinizin ayak parmaklarının rahatça hareket etmesine özen gösterin.

Doğru bebek kıyafetini seçmenize rağmen yıkama esnasında doğru deterjanı seçmezseniz, bebeğinizin hassas cildi rahatsız olabilir. Bebekler için özel üretilen hipoalerjenik, bitkisel kaynaklı leke çıkarıcılar içeren sıvı bebek deterjanları bebeğiniz için özenle seçtiğiniz giysileri aynı özenle temizler. Narin çamaşırlar kolaylıkla lekelerden, kirlerden arınır. Bebeğinizin cildi için dermatolojik olarak test edilmiş deterjanların nasıl kullanıldığını, bebek çamaşırlarını nasıl temizlediğini öğrenmek için TemizSözlük ipuçlarından yararlanabilirsiniz.