Dünyaya gözlerini yeni açmış olan bir bebeğin ilk 28 günü kapsayan yeni doğan bakımı, oldukça özen ister. Yeni doğan bebeklerin beslenmesi ve temizliğinde olduğu gibi özenli davranılması gereken bir diğer konu da giyimidir. Cildi çok hassas olan yeni doğan bebeklere hangi mevsimde ne giydirildiği, giydirilen kıyafetlerin özelliklerinin neler olduğu önem taşır. Pek çok yeni anne hamileliği boyunca karnında korunaklı bir ortamda büyüyen bebeğini, dış ortama alıştığı bu yenidoğan döneminde nasıl giydireceğini bilemeyebilir. Siz de kararsızlık yaşıyorsanız ‘Yeni doğan bebek nasıl giydirilir? konusunda merak ettiğiniz detayları yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. Bebek giyimiyle ilgili bazı püf noktaları ise Bebeğinizi Giydirirken başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Yeni doğan bebeklerin ne tür giysilere ihtiyacı vardır?
Yenidoğan bebeklerin her şeyden önce sağlıklı ve rahat giysilere ihtiyacı vardır. Giysiler için aranması gereken ilk öncelik, bebeğin hassas cildine uygunluğudur. Bunun için de yumuşak, pamuklu giysiler bebek için en iyisidir. Yeni doğan bebek kıyafetleri; kolay giydirilip çıkarılabilen, bebeğin içinde rahatça hareket ettiği, pratik giysiler olmalıdır. Bebek, üşümeyecek ve terlemeyecek kalınlıktaki mevsimine uygunluk gösteren giysilerle, kollarını ve bacaklarını rahat hareket ettirecek şekilde giydirilmelidir.
Bebekler ilk birkaç ayda çok hızlı büyür ve giysileri çabuk küçülmeye başlar. Yeni doğan döneminin yaklaşık bir aylık bir süreyi kapsadığını hatırlayarak, bebek için ihtiyaç olan ürünlerden belli bir sayıda temin etmek yeterli olabilir. Ancak kusma veya alt bezinin taşması gibi bazı durumlar nedeniyle, yeni doğan bebeklerin kıyafetlerinin sürekli değiştirilmesine ihtiyaç duyulabilir. Bunu da göz önüne alarak, yenidoğan döneminde zahmetsizce giyilip çıkarılan kıyafetlere bebeğin dolabında daha çok yer verilebilir.
Yeni doğan bebeğe ilk ne giydirilir?
Yeni doğan bebekler beslenmenin dışında, neredeyse günlerinin tamamını uyuyarak geçirir. Bu nedenle rahat uyku tulumları, en çok ihtiyaç duyulacak yeni doğan giysilerinin başında gelir. Yenidoğan bebek giysileri içindeki diğer olmazsa olmazlar arasında da zıbın, mevsimine göre kısa ve uzun kollu tulum, patikli ya da patiksiz tulum, çorap, penye şapka, pamuklu yelek yer alır. Sık sık bez değiştireceği için boyundan ayağa kadar fermuarlı ya da çıtçıtlı şekilde açılan kıyafetleri tercih etmek de bebeğe giyinirken rahatlık sağlar.
Yeni doğan bebek için hangi kıyafetler alınmalı?
Bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonraki ilk bir ayda çok ihtiyaç duyacağınız bazı kıyafetler vardır. İşte yeni doğan bebeğiniz için özellikle almanız gereken kıyafetlerin başında şunlar gelir;
- Hastane çıkışı
- Müslin bez
- Zıbın
- Tulum
- Çıtçıtlı badi
- Kundak
- Ağız mendili
- Bebek patik
- Yelek
- Çorap
- Eldiven
- Önlük
Yeni doğan bebek kıyafetleri nasıl olmalı?
Bebeğinizin yenidoğan döneminde en çok ihtiyacı olan bu giysilerin hangi özelliklere sahip olduğu da aslında çok önemlidir. Yenidoğan bebeğinizin giysilerini seçerken hem sağlık hem de güvenlik açısından şunlara dikkat edebilirsiniz;
- Her şeyden önce yenidoğan bebeğinizin kıyafetlerinin %100 pamuklu olmasına özen göstermelisiniz. Hassas cildi için yumuşak dokulu giysiler, bebeğinizin en çok ihtiyaç duyacağı özellik olacaktır. Pamuktan yapılmış giysiler, bebeğinizin rahatlığına ve vücut ısısının dengede kalmasına yardımcı olur.
- Yeni doğan bebeğin kıyafetlerinin cildin havalanmasını sağlayan, az dikişli özelliklere sahip olmalıdır.
- Ne kadar sevimli görünürse görünsünler, bebek bezini değiştirmeyi zorlaştıracak bebek kıyafetlerini tercih etmekten kaçınmalısınız. Alt bezinin çok sık değiştirildiği bu dönemde hem size kolaylık hem de bebeğinize rahatlık sağlaması için çıtçıtlı ve fermuarlı tulumlar giydirebilirsiniz.
- Yeni doğan bebeğiniz ayaklı uyku tulumu giymediğinde, ayaklarını sıcak tutması için çorap veya patik tercih edebilirsiniz.
- Giydireceğiniz kıyafetlerin üzerinde bebeğe zarar verebilecek cisimler ve aksesuarlar bulunmamalıdır. Bebeğinizin cildini tahriş edecek nakış, etiket, fiyonk, fırfır varsa giysilerden mutlaka çıkarmalısınız.
- Yeni doğan bebeğiniz için üzerine tam oturan giysiler seçin. Bedeninden büyük olan giysiler bebeğinizi rahatsız edeceği gibi güvenliği açısından da risk oluşturabilir.
- Eldivenlerin, çorapların ve patiklerin bebeğinizin parmaklarının veya ayak parmaklarının etrafında dolanabilecek ilmekler veya gevşek iplikler içermediğinden emin olun.
- Bebeğinize giydireceğiniz kazakların tüylü ve kalın olmamasına, çoraplarının sıkmamasına da dikkat etmelisiniz.
Yeni doğan bebeğinizin giysilerinde ihtiyaç olan bir diğer önemli konu hijyendir. Yeni giysiler genellikle kimyasallarla işlenir. Bu nedenle tüm giysileri bebeğiniz kullanmadan önce yıkamalısınız. Bağışıklık gelişimi tamamlanmamış yeni doğan bebeğinizin bakterilerden korunması için yeni alınan çamaşırlarının mutlaka yıkanması gerekir. Yıkama konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili detayları Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanır? başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.
Yeni doğan bir bebeği sıcak tutmak için nasıl giydirirsiniz?
Cilt altı yağ dokusu henüz yeterli kalınlıkta olmadığı için yenidoğan bebekler, vücut ısısını uzun süre koruyamayabilir. Bu da çıplak kaldıklarında veya soğuk ortamlarda vücut ısılarının kolayca düşmesine neden olur. Bu yüzden yeni doğan bebeğinizi sıcak tutmak için nasıl giydirdiğinize özen göstermeniz gerekir.
Yeni doğan bir bebeğe ne giydirileceğine karar verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör, havanın ve ortamın ısısıdır. Yenidoğan bebekler için evdeki uygun ortam sıcaklığı uyanıkken 22-24 derece, uykuda 20-22 derece civarında olmalıdır. Doğumdan 1 ay sonra sıcaklığın uyanıkken 20-22 derece, gece uykuda 18-20 derece olması yeterlidir.
Yenidoğan bebekler, yetişkinlere göre bir kat daha fazla giydirilmelidir. Siz de ortam ısısının uygun olması halinde yeni doğan bebeğinizi sıcak tutmak için kendinizden bir kat daha fazla giydirebilirsiniz. Bebeğin üşümemesi ve de cildine zarar vermemesi için de tamamı pamuk içerikli olan giysileri tercih etmelisiniz.
Göbek bağı düşene kadar body yerine bebeğinize ilk kat olarak zıbını tercih edebilirsiniz. Zıbın, yenidoğan bebeğinizin üşümesini önleyip, sıcak tutabilir. Göbeği düştükten sonra ise ister yenidoğan döneminde yine bebeğinizin iç kısmına zıbın giydirebilir ya da zıbın yerine kısa ya da uzun kollu çıtçıtlı bir body tercih edebilirsiniz. Body üzerine ise kış aylarında özellikle ayakları kapalı olan uzun kollu tulum ya da pijama takımları kullanabilirsiniz. Ev ısısına bağlı olarak penye bir yelek de son kat olarak bebeğe giydirilebilir.
Bebekler 2-3 aylık olana kadar çevredeki ısı değişikliklerinden çabuk etkilenir. Bu yüzden soğuk havada tek kat kalın bir giysi yerine, birkaç kat hafif giysi giydirmeye özen göstermelisiniz. Unutmayın ki olması gerektiğinden daha fazla kat ve kalınlıkta giydirmeniz, yeni doğan bebeğinizin bunalmasına ve vücudunda isiliğe neden olabilir.
Yeni doğan bebeğinizin üşümeden uyumasını sağlamak için ise en ideal giysiler, uyku tulumudur. Bebeklerin battaniye ve yastıkla uyumaması tavsiye edilir. Uyurken dönebilir, elleri ile yüzünü kapatabilir ve bu nedenle nefes alması zorlaşabilir. Tüm bu tehlikelerden korumak için bebeğinizin üzerine örtü örtmek yerine tulum giydirerek rahatça uyumasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi yeni doğan döneminde uyurken kundak da yapabilirsiniz.
Yenidoğan bebeklere şapka, eldiven ve çorap giydirilmesi genellikle tavsiye edilir. Eldivenler bebeklerin küçük tırnakları ile kendilerini çizmesini engeller. Bebekler ısıyı çoğunlukla başlarından kaybeder, bu nedenle de penye şapka kullanabilirsiniz. Patikler ise bebeklerin ayaklarını ısıtmaya yardımcı olur. Bunları yeni doğan döneminde evde kullanacağınız gibi dışarıya çıkarken de bebeğinize giydirebilirsiniz. Özellikle kışın soğuk veya rüzgârlı havada dışarıya çıkacaksanız bebeğinize mutlaka şapka takmayı unutmamalısınız.
Dışarıya çıkarken giydireceğiniz dış tulum ise iç kısmı elyaflı, astarı pamuklu ve dış kumaşı genellikle PES-Pamuk karışımlı olan kışlık dış giysidir. Kapşonlu olup hem vücudun üst kısmını hem de bacaklarını sıcak tutması nedeniyle soğuk havalar için ideal bir yeni doğan bebek giysisidir. Yeni doğan için üretilen dış tulumlar, genellikle patikli ve kapşonlu olur ve böylece bebeğin vücudu tek parça giysi ile soğuktan korunur.
Bebeğin çok üşümesi kadar çok terlemesi de sakıncalı olabilir. Bunun için kışın bebekleri doğru giyindirmek önem taşır. “Kışın bebekler nasıl giyinir?” sorusunun yanıtları için https://ilkadimlarim.com/kis-mevsiminde-bebek-giyimi yazımıza tıklayabilirsiniz.
Yeni doğan bebek sıcak havalarda nasıl giydirilir?
Yeni doğan bebeklerin ter bezleri henüz olgunlaşmadığı için sıcağa maruz kaldıklarında terleyemezler. Bu da onların vücut ısısının kontrolsüz olarak yükselmesine neden olur. Bu yüzden yeni doğan bebeklerin hem sağlığı hem de rahatı için sıcak günlerde giydikleri kıyafetlerin seçimi oldukça önem taşır.
‘Yeni doğan bebekler sıcak havalarda nasıl giydirilmeli?’ diye merak ediyorsanız, bebeğinizin rahat etmesini sağlamak için terlemesine neden olacak kadar kalın giydirmekten kaçınmalısınız. Çünkü aşırı giydirmek, bebeğin ısı dengesini bozar. Bu yüzden de sıcak havalarda bebeğinize bol ve hafif giysiler giydirebilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar bebeğin hem cildinin nefes almasına yardımcı olur, hem de sıcağa karşı cildini korur. Bu nedenle kullandığınız ürünün %100 pamuklu olmasına özen göstermelisiniz. Terletmeyen ve hava alan kumaşlar, bebeğinizin vücudunun sıcaklık dengesini korur. Sentetik ve kalitesiz kumaşlar ise bebekte pişik, kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Yenidoğan bebeğinizin giysi dolabında, sıcak havalarda giydirmek için pamuklu kolay giydirilip çıkarılabilen, alttan çıtçıtlı bodyler, pamuklu ayaklı tulumlar, pamuklu kısa kollu pijamalar, pamuklu ince çoraplar, penye yelek, UV korumalı geniş kenarlı ya da kulaklı şapka bulunabilir. Uyku için ise uzun kollu ve ayaklı, çok sıkmayan ve nefes alan ince kumaştan üretilmiş uyku tulumları uygun olabilir. Bebeğinizin bulunduğu ortamın sıcaklığını göz önünde bulundurarak nefes alan pamuklu kumaşlar ve ince penye örtüler de tercih edebilirsiniz.
Yeni doğan bebeğinizle sıcak havada dışarı çıkıyorsanız, mutlaka yüksek ısıya uygun şekilde giydirmelisiniz. Bebeğinizin cildini mümkün olduğunca bol ve hafif giysiler veya örtüyle örtmeye çalışın. 6 aydan küçük bebeklere güneş kremi önerilmez. Bu nedenle bebeğinizin cildini güneş yanığından korumaya yardımcı olmak için güneş şapkası da takabilir ve mümkün olduğunca gölgede durabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz için sıcak havada dışarı çıkarken, yüksek UV koruma faktörüne sahip kumaşlı giysileri ya da hafif ve sık dokunmuş kumaşlı giysileri tercih edebilirsiniz.
Bebeğinizi yaz sıcaklarına uygun giydirmek için özellikle birkaç hassas konuya dikkat etmelisiniz. Yaz mevsiminde bebek giyimiyle ilgili bilmeniz gereken önemli detayları Bebekler Sıcak Havada Nasıl Giydirilmeli? başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.
Gün içerisinde yeni doğan nasıl giydirilir?
‘Gün içerisinde yeni doğan nasıl giydirilmelidir?’ sorusunun ilk cevabı, ‘oda sıcaklığına uygun şekilde’ olmalıdır. Bebeklerin bulunduğu ortamın sıcaklığı, 24 dereceyi geçmemeli ve 22 derecenin altında kalmamalıdır. Bebekleri oda sıcaklığında doğru giydirmek, en az derece miktarı kadar önemlidir. Bebeğinizin odanın sıcaklığına göre rahat giyindiğinden emin olmalısınız. Bunu da en iyi bebeğinizin karnının normal ısıda olması ile anlayabilirsiniz. Ellerinin ve ayaklarının soğuk olması, bebeğinizin üşüdüğü anlamına gelmez. Ancak bebeğinizin cildi kırmızı veya aşırı sıcaksa, bu onun vücudunun çok ısındığına işaret eder. Bu da bebeğin huzurunu olumsuz etkileyebilir.
İdeal oda sıcaklığında, bebeğinizi çok fazla kat kat ve kalın giyindirmenize gerek olmaz. Gün içerisinde en ideal günlük giysiler, zıbın üzerine uzun ya da kısa kollu bir kıyafet, yelek ve bacaklarını örten bir pantolon ve çoraptır. Anvelop şeklinde olan zıbın, tulumun altına bebeğin üşümesini engellemek amacıyla giydirilir. Çorap ise hava almayı sağlayan ve teri emen yapıda olmalı, bebeğin ayağını ve özellikle bilek kısmını sıkmamalıdır.
Gün içerisinde güvenli şekilde uyuması için ise yeni doğan bebeğinizin çok ısınmasına veya çok soğumasına izin vermeyecek şekilde giydirmelisiniz. Kalın bir battaniye, kat kat giydirilmiş kıyafetler bebeğinizin uykuda sıcaklamasına ve bunalmasına neden olabilir. 22-24 derece oda sıcaklığında, bebeğinize normal günlük kıyafetinin üzerine uyku tulumu giydirebilirsiniz. Eğer bebeğinizi kundaklıyorsanız, bir müslin veya ince pamuklu bir örtü kullanabilirsiniz. Kundağın içinde bebeğinizi fazla giydirmemeye de özen göstermelisiniz.
Yenidoğan döneminde bebeğinizi gün içerisinde giydirirken yatak veya bez değiştirme masası gibi düz bir yüzeyde giydirmeye özen gösterin. Ayrıca yanında bir yetişkin olmadan bebeğinizi asla alt değiştirme masanın üzerinde bırakmayın. Giyinirken bebeğinizle konuşun ki, böylece sizin sesinizle rahatlayıp kıyafet değişimi sırasında kendini güvende hissetsin.
‘Yeni doğan bebek nasıl giydirilir? sorusunun yanıtlarının yanı sıra yeni doğan bebek bakımına yönelik ayrıntılı bilgiler için İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan eğitim videolarını izleyebilirsiniz. Ayrıca İlkadımlarım Akademi takviminde yer alan uzmanlardan ücretsiz canlı eğitimler hakkında da bilgi alabilirsiniz.