Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebek Odasında Deprem Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Binada ve evde deprem öncesi alınacak önlemler hem deprem anında hem de deprem sonrasında hayati öneme sahip bulunur. Bu nedenle olası bir depreme karşı hazırlıklarınızı yapıp tamamlamaya özen göstermelisiniz. Depreme yönelik hazırlık yapacağınız yerlerden birini de bebeğinizin odası oluşturur. Önceden alacağınız pek çok önlem ile bebeğinizin odasında depreme karşı daha güvenli bir ortam sağlayabilirsiniz. Bebek odasında deprem hazırlığının nasıl yapılacağı ile ilgili detayları yazımızdan öğrenerek evinizde uygulayabilirsiniz.

“Depreme karşı alınacak önlemler nelerdir?” sorusunun yanıtını bilmeniz, yaşanabilecek hayati riskleri azaltıp ortadan kaldırabilir. Özellikle bebeğinizle birlikte deprem anı ve sonrasında neler yapmanız gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olmak için Bebeğiniz ile Depreme Nasıl Hazırlanmalısınız? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebek odası depreme karşı nasıl düzenlenmelidir?

Bebeğinizin günün büyük kısmını geçirdiği odasının her açıdan güvenli olması oldukça önemlidir. Bunu sağlamaya çalışırken, olası deprem riskini de her zaman göz önünde bulundurmalısınız.

Bebek odasının depreme karşı güvenliğini sağlamanın ilk koşulu mobilyaların sağlamlığıdır. Her şeyden önce bebeğinize mobilya tercih ederken sağlamlığını ve güvenliğini ön planda tutmalısınız. Bundan sonraki aşamada önceliğiniz ise, bu mobilyaları bebek odasında depreme karşı en doğru şekilde yerleştirmek olmalıdır. Peki bebeğinizin odasını nasıl yerleştirmeniz ve odada ne gibi deprem önlemleri almalısınız? İşte bunların en önemlileri arasında şunlar gelir;

  • Bebek odasında olası depreme karşı yatağın bulunduğu yer oldukça önemlidir. Bebek yatağının, cam kırıklarının ulaşmasını engellemesi açısından, pencereden uzak bir noktaya veya bir iç duvarın yanına konulması gerekir.
  • Cam kırıklarına karşı alınacak önlemlerden biri de pencerede perdenin bulunmasıdır. Tül de olsa perdeler olası bir kırılma halinde camların etrafa saçılmasını engelleyecektir.
  • Bebek yatağının bulunduğu konum kadar yatağın yanında bulunan büyük mobilyalarda da depreme karşı önlem alınmalıdır. Bebeğinizin odasını, sarsıntı sırasında eşya, mobilya ve cisimlerin düşmemesine yönelik olabildiğince güvenli hale getirmelisiniz. Bunun için de odadaki riskleri belirlemeniz ve bunları ortadan kaldırmanız gerekir.
  • Depremde bebek yatağının yanında bulunan kitaplık, dolap gibi büyük mobilyalar sarsıntının etkisiyle devrilebilir. Bunu engellemek için bu büyük mobilyaları mutlaka duvara sabitlemelisiniz. Bu şekilde büyük mobilyaların hareket etmesini ve devrilmesini önlemiş olursunuz.
  • Dolap ya da kitaplık üstlerindeki büyük veya ağır kutu benzeri eşyaların düşme ihtimalini göz önünde bulundurarak, bu eşyaları dolap üzerinden kaldırmak gerekir.

  •  Bebek odasında bulunan dolap, şifonyer ve kitaplık gibi çekmecesi bulunan eşyalardan sarsıntı sırasında bazı eşyalar ortalığa saçılabilir veya düşebilir. Bu nedenle odadaki mobilyalarda bulunan tüm çekmecelere ve dolap kapaklarına mekanik mandal kilitler takabilirsiniz.
  • Bebek yatağının bulunduğu duvarda herhangi bir rafın, çerçeve ve resmin bulunmaması deprem güvenliği açısından çok önemli bir gerekliliktir. Bu kurala uyarak, rafın ve rafın üzerindeki malzemelerin ya da çerçevelerin yerinden çıkıp yatağa düşme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Yatağın üzerindeki duvara, ağır veya kırılabilir herhangi bir şey asılmamalıdır. 
  • Bebek odasında bulunan tüm resim, çerçeve ve ayna gibi malzemelerin duvara mutlaka çok iyi asıldığından emin olmasınız. Bunun için sadece çivi değil, malzemeye uygun duvara sabitlemeyi sağlayan kancalar da kullanabilirsiniz.
  • Ağır nesneleri yüksek raflardan daha güvenli bir yere, mümkünse yere yakın noktalara taşımalısınız.
  •  Bazı bebek yatak ya da karyolalarının ayakları tekerleklidir. Deprem sırasında hareket etmesini önlemek ve sabit durmasını sağlamak için yatak ya da karyolaların tekerleklerini her zaman kilitlemeye özen göstermelisiniz.

Bebeğinizle depreme hazırlık hakkında bilmeniz gerekenler

Depremler, ne zaman gerçekleşeceği önceden tahmin edilemeyen büyük doğal afetlerin başında geliyor. Büyük fay hatlarının geçmişte olduğu gibi gelecekte de deprem üretmeye devam edecek olması, ülkemizde depreme her zaman hazırlıklı olmayı gerekli kılıyor. Bu nedenle bebeğinizle depreme karşı hazırlıklı olmak için odasıyla ilgili önlemler almanın dışında, bazı konularda da bilgi sahibi olmanız oldukça önemli. Özellikle deprem anında ve sonrasında bebeğinizle birlikte nasıl davranacağınızı öğrenmeniz, size bu süreci yönetirken büyük kolaylık sağlayacaktır. Uzmanlar bebeğinizle depreme hazırlıklı olmanız ve deprem sırasında güvenliğinizi sağlamanız için şunları yapmanızı öneriyor;

  • Acil durum çantası, depreme karşı yapılması gereken en önemli hazırlıklardan biridir. Deprem sonrasındaki 72 saat boyunca gerekebilecek bazı malzemelerin bulunduğu acil durum çantasına, bebeğinizin ihtiyacı olabilecek eşyaları da koymayı unutmamalısınız. Bu malzemelerin başında bebek maması, bebek bezi, bebek için kullanılan ilaçlar, yedek kıyafetler gelir. Deprem çantası hazırlıklarıyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Bebekli Aileler İçin Deprem Çantası başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebeğinizle sarsıntı sırasında, evinizde daha önce tespit ettiğiniz güvenli noktada yat-korun-tutun pozisyonuna geçmelisiniz. Bebeğinizi bu konumdayken kendi göğüs ve karın boşluğunuz içine alarak koruyabilirsiniz. Mümkünse sırtınızı mobilyaya dayayıp omurganızı koruyarak bebeğinizle birlikte vücudunuzu küçültecek pozisyonu almanız gerekir.
  • Bebeğinizle birlikte bulunduğunuz pozisyonu koruyarak sarsıntının geçmesini beklemelisiniz. Sarsıntı sonrasında ise hem kendinizin hem de bebeğinizin güvenliğini sağlayarak, daha önceden hazırladığınız acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak evden çıkabilirsiniz.
  • Sarsıntının geçmesinin ardından binadan çıkmak için kesinlikte asansör kullanmamanız gerekir. Bebeğinizi binadan çıkarken yaşına göre kucağınızda veya kanguruda taşıyabilirsiniz. Bebeğiniz yürüyebilecek yaşta olsa da binadan hızlı bir şekilde çıkmak için kucağınıza almayı tercih etmelisiniz. Binayı tahliye ederken puset ve bebek arabası gibi sizi ağırlaştıracak eşyaları ise yanınıza almaktan kaçının.
  • Depremin ardından telefon iletişimini meşgul etmemek, aile bireyleriniz arasındaki iletişimi sağlamak ve yakınlarınıza bilgi verebilmek için daha önce telefonunuza yüklediğiniz güvenilir mobil aplikasyon uygulamalarını kullanabilirsiniz.
  • Sarsıntının geçmesinin ardından yapmanız gereken, soğukkanlılığınızı koruyarak güvenli bir alana gitmenizdir. Bu süreçte panik yapmamaya özen göstermelisiniz. Kendinizin ve bebeğinizin güvenliğini sağladıktan sonra mahalle toplanma noktasına gidebilirsiniz. 

Bebeğinizle deprem anında bulunduğunuz duruma ve konuma göre neler yapmanız gerektiğiyle ilgili detaylı bilgileri okumak için https://ilkadimlarim.com/deprem-aninda-bebeginiz-ile-neler-yapmalisiniz  linkine tıklayabilirsiniz.