Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebekler Neden Terler?

Bebeğiniz pek çok bebek gibi bazen geceleri bazen de çok aktif olduğu zamanlarda normalden çok daha fazla terleyebilir. Aslında bebeğinizin cildi, terleyerek vücudunun soğumasını sağlamak için su üretimi yapar. Terleme bebeklerde çok sık görülen ve normal bir durum olmasına rağmen, bazen bebeklerde aşırı terleme çok ciddi hastalıkların da belirtisidir. Terlemenin bebekler üzerindeki etkisini öğrenmek için ‘Bebekler neden terler?’ sorusunun cevabı kadar bebeklerde aşırı terlemenin nasıl önlenmesi gerektiğiyle ilgili de bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bebeklerde Aşırı Terleme

Ekrin bezleri tarafından üretilen ter, vücudumuzun ısısının korunmasına yardımcı olan normal bir fizyolojik tepkidir. Terlemenin asıl amacı vücudumuzu serinletmektir. Vücudumuzun kendini soğutma yöntemi olan terleme, bebeklerde de vücut sıcaklığını düzenlemek için bazen gerekenden daha fazla olabilir.

Hiperhidroz adını alan ve bebeklerde sıkça görülen aşırı terleme, normalde vücutta ısı dengeleme işlevi gören ter bezlerinin ihtiyaç duyulandan fazla çalışması ile ortaya çıkar. Bu durum avuç içleri, yüz, ayak tabanları, koltuk altları gibi belirli bölgelerin yanı sıra vücudun genelinde de görülebilir. Bebeklik döneminde aşırı terleme, çok kalın giysiler giymek, ortamın sıcak olması, enfeksiyon veya basit bir fiziksel aktivite nedeniyle oluşabilir. Ancak bebeklerde alışılmadık aşırı terleme, bazen kalıtsal olabilen veya altta yatan tıbbi bir tıbbi bir rahatsızlıktan da kaynaklanabilir.

Bebeğinizin yüzünün ve kollarının rahat, ılık bir ortamda bile terlediğini, hatta kıyafetlerinin çok ıslak olduğunu fark ederseniz mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

Uyuyan Bebekler Neden Çok Terler?

Bebeğiniz uykuda terliyor olabilir. Bu bebeklerin çoğu için normal bir durumdur. Bebekler, yetişkinlere veya daha büyük çocuklara göre gece uyku döngülerinin en derin kısmı olan REM uyku evresinde, çok daha fazla zaman geçirirler. İşte bu uyku sırasında bebekler, daha çok terler.

Uyuyan bebeğiniz çok terliyor ise bunun birkaç önemli nedeni daha olabilir. Uykuda gerçekleşen terlemelerin en büyük nedenlerinden biri, aşırı sıcak uyku ortamıdır. Bebekler için ideal uyku ortamı 18-22 derece sıcaklık aralığında olmalıdır. Genelde kültürümüzde bebeği sıcak bir ortamda uyutma eğilimi olsa da, siz bebeğinizin uyurken aşırı ısınmasına izin vermeyin. Amerikan Pediatri Akademisi’nin bebeklerin çok fazla sıcakta olmasının ani bebek ölümü riskini artırabildiği uyarısını unutmayıp, bebeğinizin uyuduğu ortamdaki sıcaklığın 22 derecenin üzerinde olmamasına dikkat etmelisiniz.

Bebeğinizin uyurken terlemesinin bir başka nedeni de ideal olmayan uyku kıyafetleri giymesi olabiilir. Kalın pijamalar giymesi gibi üzerinin çok örtülmesi, diş çıkarıyor olması da bebeğinizi uyurken çok terletebilir. Çoğunlukla fizyolojik sebeplerden dolayı olsa da sağlık sorunları da bebeğinizin uyku sırasında çok terlemesine neden olabilir. Geniz etinin normalden büyük olması, kalp hastalıkları, enfeksiyonlar da bebeğinizin uyurken çok terlemesine birer neden oluşturabilir.

Bebeklerde Soğuk Terleme Neden Olur?

Bebeğinizin soğuk terlediğini fark etmeniz sizi endişelendirebilir. Aslında bu durum, bebeğinizin artan vücut ısısını düzenlemesinin bir yoludur. Bebeğinizin cildinde soğuk ve nemli bir his uyandıran soğuk terlemeyi daha çok baş, boyun ve sırt bölgelerinde görebilirsiniz.

Peki bebeklerde soğuk terleme neden olur? Vücudun otomatik olarak ter salgılayarak dengeyi korumaya çalıştığı bir durum olan bebeklerde soğuk terlemenin nedenleri birbirinden farklıdır. En yaygın nedenlerden biri, bebeklerin terleme sistemi henüz tam olarak gelişmediği için vücut ısısını düzenleme konusunda yaşadıkları zorluklardır. Bebeklerin fazla efor sarf ettiklerinde vücut ısı dengesi bozulabilir. Emerken zorlanan bebeğin özellikle baş kısmında soğuk terleme görülmesi bu nedenle olur.

Bebeklerde burun tıkanıklığı, çok sıcak veya soğuk ortam, emme güçlüğü, alerji, yüksek ateş, geniz eti büyüklüğü, vitamin eksikliği, raşitizm, kan şekerinin düşmesi de soğuk terlemenin birer nedenini oluşturur. Buna ek olarak gece yatarken bebeği fazla giydirmek, uzun süre aynı pozisyonda emzirmek gibi durumlar da bebeklerde gece soğuk terleme nedenleri arasındadır.

Yenidoğanların Terlemesi Normal mi?                          

Ne kadar sıcak olursa olsun, yeni doğmuş bir bebek hayatının ilk birkaç haftasında neredeyse hiç terlemez. Bunun nedeni ter bezlerinin henüz tam olarak işlevsel olmamasıdır. Yeni doğanda ekrin ter bezleri doğumdan birkaç hafta sonra işlemeye başlar. Vücut sıcaklığının fazla yükselmesini önlemek ve aşırı sıcaklarda ısı dengesini korumak için gerçekleşen terleme, yenidoğan bebeklerde doğumdan birkaç hafta sonra görülebilir.

Yenidoğan Terlemesinin Nedenleri

Bebeklerin ter bezleri, doğmadan önce değil, doğumdan sonra çalışmaya başlar. Çok hızlı gelişmeleri sonucu hemen birkaç hafta içinde terlemeye başlayan yenidoğanlarda terlemenin birçok nedeni olabilir. Eğer yenidoğan bebeğiniz terliyorsa bu nedenlerin başında şunlar gelebilir;

  • Bebekler, sinir sistemleri henüz olgunlaşmadığı için vücut sıcaklıklarını tam olarak düzenleyemezler. Yenidoğanların dış dünyaya uyum sağlaması ve sıcaklık kontrolünde dengeyi bulması birkaç haftayı bulabilir. Bu süreç yenidoğan bebeğinizde terlemeye neden olabilir.
  • Emzirme nedeniyle bebeklerin başının beslenme sırasında çok fazla terlemesi çok yaygın bir durumdur. Yenidoğan bebeğinizi emzirirken ya da biberonla beslerken terlediğini fark edebilirsiniz.
  • Bebeklerin aynı ortamda yetişkinlerin giyeceğinden sadece bir kat daha fazlasına ihtiyacı vardır. Kalın giysiler giydirmeniz veya örtüler örtmeniz yenidoğan bebeğinizi terletebilir.
  • Kendi vücut ısısını ayarlayamayan yenidoğan bebeğinizin, 22-23 derecenin üzerindeki sıcaklıktaki bir odada bulunması terlemesini tetikleyebilir.
  • Uzun ve yoğun ağlamalar yenidoğanların terlemesinin nedenlerinden biridir.  
  • Terleme, ateş veya enfeksiyon gibi yenidoğan hastalıklarının da yaygın bir belirtisidir.
  • Özellikle yenidoğan bebeklerin derin uykuda geçirdikleri süre fazladır. Bu da bebeğinizin terlemesine etki edebilir.
  • Yenidoğan bebeğinizin terlemesi, doğrudan aile genetiğiyle bağlantılı olabilir. Eğer ailenizde çok terleyen bir yetişkin varsa bebeğinize genetik yatkınlıkla geçmiş olabilir.

Yenidoğan Terlemesi Nasıl Önlenir?

Vücut için fizyolojik ve yaşamsal bir fonksiyon olan terleme, yenidoğan bebeklerde görülebilir bir durum olmasının yanı sıra, önlenmesi için de bazı tedbirleri almayı gerekli kılan bir durumdur. Siz de yenidoğan bebeğinizin serinlemesine yardımcı olmak için şu ipuçlarını kullanabilirsiniz;

  • Odasının sıcak ve havasız olmamasına dikkat edin. Eğer odası havasız ise pencereleri daha sık açabilir, pencerelerin kapalı olduğu zamanlarda da havayı dolaştıracak ve bebeğinizin serinlemesine yardımcı olacak bir fan kullanabilirsiniz.
  • Nemli bir bölgedeyseniz, bir nem giderici yenidoğan bebeğinizin daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir.
  • Bebeğinizin yatağındaki fazla ve kalın örtüleri kaldırarak rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Bebeğinizin sizden sadece bir kat fazlasına ihtiyacı vardır. Bebeğinizi çok fazla giydirdiyseniz üzerindeki katları azaltın, kıyafetlerinden bazılarını çıkarın.

  • Yenidoğan bebeklerin aşırı terlememesi için kıyafetlerinin bazı özelliklere sahip olması gerekir. ‘Yeni doğan bebek için hangi kıyafetler alınmalı?’, ‘Yeni doğan bebeğe ilk ne giydirilir?’ gibi sorularınızın cevapları için ‘Yeni Doğan Bebek Nasıl Giydirilir?’ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 
  • Bebeğiniz geceleri terliyorsa, daha hafif bir kundak battaniyesi kullanabilirsiniz. Kundaklar, bebeğinizin nefes almasını veya kalçalarını hareket ettirmesini zorlaştıracak kadar sıkı olmamalıdır.
  • Giysilerini ve yatak takımlarını sık sık değiştirin, böylece bebeğinizin cildinin nemli kalmasını önleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin cildinin nemli kalması tahrişe veya isiliğe neden olacağı için kuru tutmaya özen gösterin.
  • Bebeğinizin vücudundaki fazla nemi gidermek için yumuşak bir pamuklu havlu kullanabilirsiniz.
  • Ağlama nöbeti yenidoğan bebeğinizin terlemesine neden oluyorsa onu ninni ve yumuşak sarılmalarla sakinleştirmeye çalışın. Ağlama süresini azaltmak ve ferahlatmak için bebeğinize ılık bir banyo yaptırmak da faydalı olabilir.
  • Bebeğinizi evde emzirirken başını veya yüzünü emzirme örtüsü veya peleriniyle örtmeyin.
  • Halka açık bir yerde bir örtünün altında emziriyorsanız, nefes alabilen pamuklu malzemeden yapılmış bir örtü seçin veya bebeğinizin aşırı ısınmasını önlemek için örtüyü sık sık hareket ettirin.
  • Bebeğinizin terlemesini azaltmak için başının üzerine hafifçe hava üfleyebilirsiniz.
  • Genellikle, bebeğinizi emzirirken, başı uzun süre aynı pozisyonda kalır. Bu, yüzünün ve başının bir kısmının ısınmasına ve o bölgede aşırı terlemeye neden olur. Bu nedenle bebeğinizi emzirirken pozisyonunu değiştirmeye özen gösterebilirsiniz.                    

Bebek Terlemesi Nasıl Önlenir?

Bebeğinizin terlediğini fark edip bunu nasıl önleyeceğinize karar vermeden önce, neden terlediğini belirlemeniz oldukça önemlidir. Sıklıkla terliyorsa öncelikle bunun nedenini tespit ederek, bebeğinizin terlemesini önleyecek en iyi ve etkili yöntemi uygulayabilirsiniz.  İşte size bebeğinizin terlemesini azaltmaya yarayacak bazı ipuçları;

  • Bebeğinizin odasına nem ve ısı ölçer koyarak oda sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bulunduğu ortam, olması gerekenden fazlaysa, düzenli olarak havalandırma, odayı serinletme gibi bazı ayarlamaları yapmanız gerekir.
  • Kendi giydiğiniz kıyafetlerden yalnızca bir kat fazlasını bebeğinize giydirebilirsiniz. Bebeğiniz terliyorsa, ortamını biraz soğutmayı veya kıyafetinden bir kat çıkarmayı deneyin.
  • Yünlü giysiler, hava almayan uyku tulumları ve battaniye aşırı terlemeye neden olduğundan kullanmayın.
  • Bebeğinize pamuklu ve hava alabilen kıyafetler giydirebilirsiniz. Giysilerin yapıldığı malzeme de önemlidir. Pamuklu ve keten giysiler tercih edebilirsiniz. Mevsime ve oda sıcaklığına uygun bebek kıyafetlerinin özellikleri hakkında Bebek Kıyafetleri Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızdan bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz için yazın seçeceğiniz kıyafetlerin neler olacağı hakkında fikir almak için Bebeğinizi Yazın Nasıl Giydirmelisiniz? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

  • Kış aylarında kullanmak için pamuklu kumaşlarda olduğu gibi nefes alan yapısı ve yumuşaklığı nedeniyle müslin bebek battaniyelerini tercih edebilirsiniz. Bebeğinize battaniyeyi nasıl kullanacağınızla ilgili tüyolar için Bebekler ne zaman battaniyeyle uyuyabilir? yazımızı tıklayabilirsiniz.
  • Emerken önemli oranda efor sarf eden bebeğinizin vücut ısısının daha da artmaması için bebeğinizi emzirirken kalın giydirmeyin.
  • Emzirirken başını belirli bir süre aynı pozisyonda tutacağınız için kolunuz sürekli olarak bebeğinize sıcaklık iletecektir, bu da bebeğinizin ısınmasına ve daha fazla terlemesine neden olacaktır. Bu nedenle emzirme pozisyonunu bebeğinizin terlemesine göre değiştirin.
  • Bebeğinizin yeteri kadar sıvı almasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin günlük beslenmesinde suya yer verirken ‘Bebekler Ne Zaman Ne Kadar Su İçmeli?’ yazımızdan bilgi alabilirsiniz.
  • Sık sık duş yaptırarak hem bebeğinizi ferahlatıp hem de terlemeye bağlı cilt sorunlarını, isilik, dermatit ve mantar enfeksiyonlarını en aza indirebilirsiniz.

Bebeklerde Terlemeyi Önleyici Tedaviler Nelerdir?

Bebeğiniz sık sık ve yoğun şekilde terliyorsa öncelikle terlemesini önlemek için birçok yöntem deneyebilirsiniz.  Fiziksel şartları değiştirmenize rağmen bebeğiniz terliyorsa bunun nedeninin herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklı olup olmadığını doktorunuza danışarak öğrenmeniz gerekebilir. Eğer çocuk doktorunuz bebeğinizin terlemeye sebep olacak bir rahatsızlığı olmadığını belirtirse, terlemeyi önleyici tedaviler hakkında bilgi almak için dermatoloji uzmanına başvurabilirsiniz. Dermatoloji uzmanı bebeklerde terlemeyi önleyici tedavilerin neler olduğu hakkında en doğru bilgiyi vererek, gerekli tedavi yöntemlerini uygulayabilir.

Bebekler neden terler?’ sorusu gibi aklınıza bebeğinizle gelen her sorunun cevabı için İlkadımlarım ve İlkadımlarım Akademi içerik ve yayınlarından faydalanabilirsiniz.

 

Kaynaklar