Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

4. hafta hamilelik

Hamileliğin 4. haftasında karnınızdaki minik bebeğiniz gibi sizde de birçok değişim yaşanıyor. 4. hafta hamilelik belirtilerinden biri olan kalp ritmindeki artış size yorgunluk hissi verirken, artan hamilelik hormonları yüzünden göğüslerinizde hassasiyet oluşabilir. Ayrıca ilk hamilelik belirtileri olan mide bulantısı, uyku hali ve halsizlik gibi şikayetleriniz de başlamış olabilir. Hamileliğin ilk haftalarındaki bu değişimleri sağlıklı ve rahat bir şekilde geçirmek için fırsat buldukça dinlenmeye ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.

Bebeğinizde neler oluyor?

  • Bu hafta embriyonik dönemin başlangıcını belirliyor. Bugünden itibaren 10. haftanıza kadar, bebeğinizin tüm organları gelişmeye hatta bazıları çalışmaya başlayacak.
  • Embriyonuz bir haşhaş tohumu kadar ve gelişimini tehdit edebilecek şeylere karşı en hassas halinde.
  • Plasentanız oluşma sürecinde; bu haftanın sonunda kanınızdaki besinleri bebeğinize aktarmaya başlayacak.
  • Bu esnada, bebeğinizin içinde geliştiği amniyotik kese kırmızı kan hücreleri üretiyor. Bu şekilde plasenta devreye girene kadar bebeğinizi besleyecek.

Bedeninizde neler oluyor?

  • Bu hafta içinde hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Kesin sonuç elde etmek için, bu haftanın sonunu bekleyip bir gebelik testi yapabilirsiniz.
  • Eğer testiniz pozitif çıkarsa, doktorunuzu arayıp ilk doğum öncesi randevunuzu alın.
  • Birçok doktor ilk randevuyu 8. haftadan önce vermez. Fakat sağlık durumunuzda bir sorun yaşıyorsanız, daha önce sorunlu bir hamilelik geçirdiyseniz ya da kontrol gerektirecek şüpheli semptomlarınız varsa hemen doktorunuzu aramanız önerilir.
  • İlaç kullanıyorsanız ya da başka kaygılarınız varsa bunları doktorunuzla paylaşın.
  • Hamile kaldıktan sonra, vücudunuzun ihtiyacı olan folik asit oranı biraz artacaktır. Doktorunuza danıştıktan sonra almanız gereken günlük folik asit takviyesini içeren multivitamin kullanmaya başlayabilirsiniz.
  • Gelecek 6 hafta bebeğinizin gelişimi için oldukça kritik ve önemli olacak. Gelişimini tam tamamlamamış olan plasenta ve göbek kordonu, görevlerini üstlenmeye başlayacak. Vücudunuza aldığınız her şey plasenta aracı ile bebeğinize ulaşacak; onun sağlığını ve gelişimini direkt olarak etkileyecek. Bu yüzden beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekiyor.

Hamileliğin üçüncü haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 3. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

4 haftalık bebek anne karnında nasıl olur?

4 haftalık bebek henüz embriyo halindedir. Küçük bir boyuta sahip olan embriyonun gelişim süreci oldukça hızlıdır. Bölünerek hücre sayısını hızla arttırsa da henüz bebek görüntüsünde değildir. 4. haftadan itibaren bebeğin kalbi oluşmaya başlamasına rağmen kalp atışları duyulmaz. Bebeğe ileride oksijen ve besin sağlayacak olan plasenta da şu günlerde anne karnında gelişmeye başlar.

4 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?

Yuvarlağa benzer bir biçimde görünen embriyo, bir pirinç tanesi yani yaklaşık 1-2 mm boyundadır. 4. hafta hamilelikte embriyonun hala oldukça küçük olması, ultrason görüntüsünün net olarak gözlemlenmesine izin vermez. Anne adayları görmek için sabırsızlansa da 4 haftalık bebek henüz ultrasonla görülemez.

4 haftalık gebelik kesesi görülür mü?

Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kan Beta HCG değeri 1000-3000 mIU/ml düzeyine ulaştığında yani genellikle gebeliğin 5. veya 6. haftasında görülebilir. Gebelik kesesinin görüntülemesi, karından ve vajinadan olmak üzere iki farklı ultrason muayenesi ile yapılır. Kesenin 5. haftada vajinal ultrasonla, 6. haftada da karından görülmesi mümkün olabilir.

4 hafta Beta HCG değeri kaç olmalı?

Hamile olmayan bir kadının Beta HCG hormonu değeri 0-10 mIU/ml arasıdır. Anne adayının son regl olduğu tarih esas alınarak hesaplamalar yapıldığında, 4 hafta hamilelikte Beta HCG değeri 5-426 mlU/ml arasındadır.

4 haftalık bebek kürtaj olur mu?

18 yaşından büyük her kadın gebeliğini 10 haftaya kadar kanuni olarak sonlandırabilir. Ancak uzmanlar 4 haftalık gebelik için hamileliği sonlandırma işlemi olan kürtajı önermez. Hamileliğin 4. haftasında gebelik kesesi henüz tam olarak oluşmamıştır.  Fetüsün çok küçük olması ve ultrason ile gebeliğin henüz fark edilememesi nedeniyle uzmanlar 4 haftalık hamileliği sonlandırmak için birkaç hafta daha beklemeyi tercih edebilir. Hamileliği sonlandırmak için en erken ve en sağlıklı zaman 5. haftadan sonrasıdır. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik sonlandırma işlemi için en doğrusu doktora başvurmaktır.

4 haftalık hamile olanlar nelere dikkat etmeli?

6 adımda gebelik testi uygularken dikkat edilmesi gerekenler;

  1. Gebelik testinizin son kullanım tarihini kontrol edin. Testi nemli veya sıcak yerlerde sakladıysanız işlevini kaybetmiş olabilir. Bu durumda yenisini almalısınız.
  2. Testi uygulamak için hazır olduğunuzda kullanım talimatlarını dikkatlice okuyun. Daha sağlıklı ve kesin bir sonuç almak için sabahki ilk idrar boşaltımında uygulamanız önerilir.
  3. Eğer periyodunuz geciktiyse ama test sonucu yine de negatif çıkıyor ise, tekrarlamak için birkaç gün veya bir hafta bekleyin. Test sonucunuzun negatif çıkması kesin olarak gebe olmadığınızı göstermez.
  4. Test çubuğundaki çizgi belli belirsiz görünüyorsa ama sonuç pozitif ise, hamile kalmış olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Emin olmak için testi birkaç gün arayla tekrarlayabilirsiniz.
  5. Tekrarlanan test yine pozitif çıkıyorsa tebrikler, hamilesiniz.
  6. Eğer ikinci test tamamen negatif ise, erken düşük yapmış olabilirsiniz. Uzmanlar gebeliklerin %20 ile %30 oranında düşük ile sonlandığını tahmin ediyor.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 5. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.