Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

1 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler

Tebrikler hamilesiniz, hayatınızın belki de en özel gün ve aylarını yaşayacağınız bir serüvene başlıyorsunuz. Hamileliğin ilk ayı pek çok anne adayının gebeliğinin farkında olmadığı, henüz belirtilerin çok yeni başladığı haftaları kapsar. Gebeliğinizin başlangıcı olan döllenmeden sonraki 4 haftayı içeren bu ilk ayda, içinizde pek çok mucizevi değişim olsa da siz bunları ancak gebeliğin ilk belirtileri ile hissetmeye başlarsınız. Ortalama 40 hafta yani 9 ay 10 gün sürecek olan hamileliğinizin bu ilk ayında sizde ve bebeğinizde ne gibi değişimlerin yaşandığını 1 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler yazımız ile okuyabilirsiniz. Ayrıca hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz haftaya göre öğrenip takip etmek için Hafta Hafta Hamilelik Süreci  yazımızı tıklayabilirsiniz. Eğer kaçıncı haftada olduğunuzu biliyorsanız Kaç Aylık Hamileyim? yazısıyla da hamilelik sürecinin detayları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Hamilelik takviminin başlangıcı anne adayının son âdet tarihinin ilk günü olarak kabul edilir. Siz de bu tarihi baz alarak kaç haftalık hamile olunduğunuzu öğrenebilirsiniz. Ne zamandır hamile olduğunuzu hesaplamak ve bebeğinizin tahmini doğum tarihini öğrenmek için İlk Adımlarım’da yayınlanan gebelik hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.

Bebeğiniz Bu Ay Nasıl Gelişiyor?          

Hamilelik, dişi yumurtanın bir erkek tohum hücresi yani spermle birleşmesiyle olur. Olgun dişi yumurta hücresi ile erkek tohum hücresinin birleşmesiyle oluşan döllenme, gebeliğin başlangıcıdır. Sizin de hamileliğinizin bu şekilde başladığı ilk ayda bebeğiniz, hızlı bir şekilde gelişmeye başlar.

1-4. haftalar arasındaki hamileliğinizin 1. ayında, bebeğiniz aslında henüz bir embriyo aşamasındadır. Gebeliğinizin 1. ayında rahminizdeki döllenmiş yumurta, hızla büyüyerek embriyo haline gelir ve temel organ sistemleri oluşmaya başlar.

Hamileliğin ilk iki haftası, hamileliğin gerçekleşmesinden önceki dönemdir. 1. hafta hamilelik ve 2. hafta hamilelik günleriniz aslında yumurtlamaya kadar geçen süreyi içerir. 2. hafta ovulasyon yani yumurtlama ve döllenmenin gerçekleştiği haftadır. Bu nedenle hamilelik süreciniz bir anlamda 3. hafta hamilelik günlerinizle başlar. Spermle bir araya gelerek döllenen yumurtanız, bir zigota dönüşür. Zigot, birkaç gün boyunca bir taraftan bölünerek çoğalırken, bir taraftan da rahminize doğru hareket eder. Hızla büyüyen bir hücre topu olan bebeğiniz, rahminize yerleştikten sonra plasentayı oluşturacak kısmı hCG adlı gebelik hormonunu üretmeye başlar.

 

Plasenta sizinle bebeğiniz arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan yapıdır. Hormon salınımı ile plasentanın da büyümeye başladığı hamileliğinizin 3. haftasında, bu hormon yumurtalıklarınızdaki yumurta üretimini durdurur. Aynı zamanda da yoğun östrojen ve progesteron üretimini tetikler. Hamileliğinizin 3. haftasında hala gebelik ile ilgili bir belirti yaşamıyor olabilirsiniz. Genellikle gebeliğinizin ilk belirtisini 4. haftada beklediğiniz adet tarihinin gecikmesiyle hissedebilirsiniz.

Embriyonik dönemin başlangıcı olarak kabul edilen 4. hafta hamilelikte, oluşumu süren plasenta ve göbek kordonu sayesinde bebeğiniz beslenir ve oksijen alır. Ayrıca 4. haftadan itibaren bebeğinizin kalbi oluşmaya başlamasına rağmen kalp atışları duyulmaz.  4. hafta boyunca, embriyo üç ana germ tabakasına (ektoderm, mezoderm ve endoderm) ayrılmaya başlar. Bu tabakalar ilerleyen haftalarda bebeğinizin organlarını ve dokularını oluşturur.

1 Aylık Hamilelikte Bebeğin Boyu

Henüz hamile olduğunuzu bilmeseniz de aslında içinizde inanılmaz bir değişim yaşanıyor ve bebeğiniz hızla büyüyor. Hamileliğin 1. ayında, yani yaklaşık 4. hafta civarında, embriyo henüz çok küçüktür. 4 haftalık gelişiminin sonunda bebeğiniz yaklaşık 1-2 mm boyundadır. Bu haliyle içinizde bir toplu iğne başı ya da bir haşhaş tohumu büyüklüğünde olan bebeğinizi, ultrasonda görmek için bir süre daha beklemeniz gerekir.

Bebeğinizin anne karnındaki gelişimini ay ay takip etmek için Anne Karnında Bebek Gelişimi içeriğimize tıklayabilirsiniz.

Embriyo 1. Ayda Nasıl Görünür?                           

Gelişiminin en erken aşamasında olan 4 haftalık bebeğiniz, henüz embriyo halindedir ve henüz bebek görüntüsünde değildir. Bu dönemde şekli genellikle yuvarlak veya oval bir hücre topu gibi görünür. Daha çok bir fasulye tanesini andıran kıvrımlı bir yapıya sahiptir. Embriyo 1. ayda onu çevreleyen ve koruyan amniyotik sıvı ile dolu olan gebelik kesesi içinde görünür.

1 Aylık Gebelikte Vücudunuzdaki Değişiklikler

1 aylık gebeliğinizde vücudunuzda, hamileliği desteklemek ve embriyonun rahme tutunmasını sağlamak için önemli hormonal değişiklikler olur. Hamileliğinizin 4. haftasında vücudunuzda seviyesi artan HCG hormonu, yapacağınız gebelik testinin pozitif çıkmasına neden olabilir. Bu haftanın sonunda bir gebelik testi yaparsanız sonuç pozitif çıkabilir, ama eğer test negatif ise birkaç gün sonra test yapmayı tekrar deneyebilirsiniz.

3. haftanın sonu ve 4. haftanın başından itibaren henüz gebelik testiniz pozitif çıkmasa da bazı gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Gebelikten şüphelenmenize neden olan birçok belirti hissedebilirsiniz. 1 aylık gebelikte vücudunuzdaki değişikliklerin başında işte şunlar gelir;

  • Adet gecikmesi: Hamile kaldığınızda vücudunuz progesteron hormonu salgılar ve adet kanamanız durur. Beklediğiniz adetin gecikmesi gebeliğinizin ilk habercilerinin başında gelir.
  • ğüslerde dolgunluk ve hassasiyet: Hamile kalmanızla birlikte göğüslerinizde yaşadığınız hassasiyeti, adet dönemi öncesi belirtilerinden çok daha yoğun olarak hissedebilirsiniz. Göğüsleriniz şişip ağrırken, meme uçlarınız koyulaşır ve areola üzerinde küçük kabartılar belirebilir. Göğüslerinizdeki damarlar daha belirgin hale gelir, süt bezleri ve süt kanalları gelişir. Hamileliğiniz boyunca göğüslerinizdeki değişimleri Hamilelikte Göğüs Ağrısı: Nedir, Belirtileri, Nasıl Geçer? içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
  • Yorgunluk ve halsizlik: Vücudunuz bebeğinizi geliştirmek için çok çalıştığı için enerji seviyeniz düşer. Ayrıca progesteron adlı hormonun çoğalması ve bebeğinizin oluşum süreci kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz.
  • Sık idrara çıkma: İlk haftalarından itibaren hamileliğinizin ilk üç ile son üç ayında idrara çıkma sıklığınız artar. İlk aylarda artan böbrek kan dolaşımı ve hormonların etkisiyle, son yarısında ise bebeğin önde gelen kısmının mesaneye yaptığı bası sonucunda hamileliğinizde sık sık tuvalete gitmeniz gerekebilir.
  • Mide bulantısı ve kusma: Hamilelikte Mide Bulantısı gebeliğinizin ilk 3 ayında hormonlarınızın etkisiyle özellikle sabahları ortaya çıkar. Sabah bulantısı olarak bilinen bu belirti, günün herhangi bir saatinde de oluşabilir. Bazı yiyeceklere karşı iştahsızlık, yemek kokularına tahammülsüzlük, mide bulantısı veya kusma yaşayabilirsiniz. Genellikle 3. aydan sonra şikayetleriniz azalıp zamanla tamamen kaybolabilir. Sabah Hastalığı Nedir, Neden Olur, Belirtileri ve Tedavisi yazımızla bu hamilelik belirtisi hakkında pek çok detayı okuyabilirsiniz.

  • Deri renginin koyulaşması: Hamileliğinizin başlamasıyla vücudunuzun koltuk altı, yüz, göbek çevresi, meme başı çevresi, göbek altı orta hat gibi bölgeleri hormonların etkisiyle koyulaşabilir.
  • Yerleşme kanaması: Döllenmiş yumurtanın rahminize yerleşmesi sırasında hafif kanamanız ve kramp olabilir. Hamile olup olmadığınızı anlamanın ilk işaretlerinden biri olan bu belirtiye yerleşme kanaması denir. Yerleşme kanaması, embriyonun rahim duvarına tutunmasından sonra meydana gelir. Bir ya da birkaç gün süren ve çok hafif kanama ya da lekelenme şeklinde olan yerleşme kanamasıyla ilgili Yerleşme Kanaması Nedir ve Ne Zaman Olur? yazımızı tıklayabilirsiniz.
  • Koku algısında artış: Hamileliğin ilk aylarında kokuları daha yoğun hissedebilirsiniz. Bu durum yükselen östrojen seviyesinden kaynaklanır.
  • Tiksinme hissi: Vücudunuzdaki hormonal değişim hamileliğinizin ilk döneminde bazı gıdalara karşı tiksinmenize neden olabilir.
  • Yüksek vücut ısısı: Gebeliğin işaretlerinden biri olarak gebelikte HCG, progesteron ve östrojen gibi hormonların yükselmesi ile vücut ısınızda artış görülebilir.
  • Vajinal akıntı: Gebelikte östrojen hormonun fazla salgılanmasına bağlı olarak, özellikle ilk 3 haftada, vajinadan beyaz sıvı yani akıntı gelebilir. Vücudunuzun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesi olan bu akıntı, kaşıntı yapmaya, yumurta akı kıvamında ve kokusuzdur.
  • Tükürük salgısında artış: Hamilelik başlangıcında oluşan farklı semptomlardan biri tükürük salgısındaki değişimdir. Özellikle bulantınız sırasında artan bu durumda, tükürüğünüz daha kalın veya aşırı olabilir. 
  • Baş ağrısı: Hamilelik hormonları ve kan basıncındaki değişiklikler nedeniyle hamileliğinizin ilk haftalarında baş ağrısı yaşayabilirsiniz.

Rahminizde hızla gelişen bebeğiniz, vücudunuzda fiziksel ya da ruhsal anlamda pek çok değişime neden olur. Hamilelik belirtisi olarak hissedeceğiniz bu değişimler arasında toplumda yaygın olarak bilinen belirtilerin yanı sıra, pek de sık duyulmamış olan farklı ve ilginç hamilelik belirtileri de vardır. Eğer bunların neler olduğunu merak ediyorsanız en şaşırtıcı 12 garip gebelik belirtisi ve detaylarını  En Şaşırtıcı 12 Garip Gebelik Belirtileri yazımızdan okuyabilirsiniz.

1 Aylık Hamileyken Kullanabileceğiniz Kontrol Listesi

Hamileliğin ilk ayında, anne adayının sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesi ve bebeğin sağlıklı gelişimi için dikkat etmesi gereken bazı önemli adımlar vardır. İşte aşağıdaki 1 aylık hamileyken kullanabileceğiniz bir kontrol listesi ile ilk ayınızla ilgili detayları öğrenebilirsiniz;

  • Hamileliğinizi doğrulamanız çok önemlidir. Bunu evde hamilelik testiyle yapabilirsiniz. Eğer test sonucu pozitif çıkarsa hemen doktor randevusu almalısınız.
  • Gebe kaldığınızı fark eder etmez şikayetiniz olmasa da doktora başvurmalı, ilk muayenenizi yaptırmalısınız.
  • Doktordaki ilk randevunuzda bebeğinizin varlığı kesinleşip kaç haftalık olduğunu, siz ya da bebeğiniz için risk faktörlerinin olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
  • İlk doktor muayenesinin ardından laboratuvar tetkiklerinde idrar tahlili, tam kan sayımı, anne-baba kan grubu tayini, Hepatit B tetkiki tarama ve testlerini yaptırmanız gerekir.
  • Eğer kronik hastalığınız veya gebelikte yaşadığınız bir sağlık sorununuz varsa bu rahatsızlıkları doktorunuzla paylaşmalısınız.
  • Sağlık uzmanınızla birlikte önümüzdeki aylara ilişkin randevu ve test takvimi oluşturabilirsiniz.
  • Hamilelikte beslenme ve folik asit gibi doğum öncesi vitaminleri almanız gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla görüşmelisiniz.
  • Hamilelikte egzersiz yapmaya yönelik doktorunuzdan fikir alıp, hangi egzersizlerin doğru olduğunu sorabilirsiniz.
  • Sigara ve içki gibi sağlıksız alışkanlıklarınızı bırakıp stresinizi azaltmaya çalışmalısınız.
  • Mümkün olduğunca dinlenin.
  • Sevdiklerinizle nasıl hissettiğiniz hakkında konuşmak duygusal anlamda size iyi gelebilir.
  • Eşiniz henüz hamile olduğunuzu bilmiyorsa, eşinize baba olacağının müjdesini yaratıcı bir yolla vererek bu anı ölümsüz kılabilirsiniz. Hamile olduğunuzu haberini eşiniz ve ailenizle ilginç bir şekilde paylaşmak isteyebilirsiniz. İşte bunun için Hamile Olduğunuzu Söylemenin En İlginç 10 Yolu yazımızdan fikir alabilirsiniz.

Yaklaşık 40 hafta sürecek olan hamilelikle ilgili gelişmeleri bilmeniz, merakınızı giderirken bir yandan da bilinçli bir hamilelik dönemi yaşamanızı sağlar. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz aya göre öğrenip takip edebilirsiniz. Bu yazımızla 1 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler hakkında bilgi sahibi olmanızın yanı sıra Ay Ay Hamilelik içeriğimizden 9 aylık hamilelik dönemi boyunca farklılık gösterecek olan hisleriniz, tepkileriniz, uyku düzeniniz, öğün sıklığı ve bu öğünlerinizle ilgili detayları öğrenebilirsiniz.  

Kaynaklar