Bağışıklık sistemi, yetişkinleri ve bebekleri birçok enfeksiyona karşı koruyan, vücudun savunma mekanizmasıdır. Bebeklerde zayıf bağışıklık, çeşitli enfeksiyon hastalıklarının habercisidir.
Bebeklerin henüz olgunlaşmamış bünyeleri için bağışıklık büyük önem taşır. Bu nedenle bebeklerde bağışıklığı güçlendirme konusunda hassas olmak ve bağışıklık çökmesi sinyallerini önceden alabilmek önemlidir.
Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Nasıl Oluşur?
Bebekler dünyaya bağışıklık sistemleriyle birlikte gelirler. Tabii bir yenidoğanın gelişmiş bir bağışıklık sistemi yoktur. Peki bebeklerde bağışıklık nasıl güçlenir? Bağışıklık sistemi çocuğun yaşamı boyunca adım adım güçlenerek mikroorganizmalar ile savaşmayı öğrenir ve öğrendiklerini ileriki yıllarda da uygular. Anne sütüyle bağışıklık sistemi güçlendirme çalışmalarına başlayacak olan vücut, zamanla bunu daha olgun hale getirir. 6.aydan sonra ek gıda döneminde de bağışıklığı güçlendirecek vitamin ve mineraller içeren besinlerle beslenen bebekler, anne sütüne 2 yaşına kadar devam ederek enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturacaklardır.
Bağışıklık sistemi olgunluğa erişene kadar, enfeksiyon oluşturan organizmalar ile karşılaşan bebeklerin vücudu daha fazla sayıda antikor üretecek ve bağışıklık sistemi daha güçlü hale gelecektir. Fakat bu, hastalıkların her zaman bağışıklığı güçlendirdiği anlamına gelmez. Hastalıkların süreklilik göstermesi, aynı zamanda bebeklerde zayıf bağışıklık sisteminin ayak sesleri şeklinde kabul edilebilir. Zaman zaman mikropla tanışan bebeklerde görülen hastalıklar kronik bir hal alıyorsa bu durum, bağışıklık çökmesinin habercisi de olabilir. Bu nedenle bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığının belirtilerini iyi takip etmek gerekir.
Bebeklerde Bağışıklık Zayıflığı Belirtileri
Bebeklerde bağışıklık zayıflığı, kendini çok kolay bir şekilde gösterir. Henüz kuvvetlenmeyen bağışıklık sistemleri, hastalığa çok müsaittir. Eğer bu hastalıklar çok sık tekrarlanıyor ve iyileşmesi uzun zaman alıyorsa bir doktora danışmanızda fayda var. Bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığı şu semptomlar şeklinde kendini gösterir:
• Soluk ten ve halsizlik,
• Aşırı stres ve sürekli ağlamalar,
• Uzun süre geçmeyen ishal ve dışkının renginin her zamankinden farklı olması,
• Hırıltılı nefes,
• Gözlerde kızarıklık ya da yeşil-sarı göz akıntıları,
• İnatçı öksürük,
• Vücut ısısının sürekli 38 derece ve üstünde seyretmesi,
• Ağız içinde veya cilt üzerinde uzun süre görülen apseler,
• Kulak ağrıları ve sürekli tekrar eden kulak akıntıları.
Bebeklerde Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?
Bebeklerde bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemişken sürekli zayıflamasının çeşitli nedenleri vardır. Bebeklerde zayıf bağışıklık nedenlerini neler oluşturur?Anne sütünden yeterince faydalanamamak, uykusuzluk, bebeğin yanında sigara tüketimi, hijyenik ortamın sağlanamaması, bu nedenlerin en güçlüleri arasında bulunur.
Zayıf bağışıklık, virüslerin ağız, burun ve gözler yoluyla kolayca vücuda girmesine neden olur. Mikroplarla doğrudan temas, çok sıcak ve çok soğuk hava, kirlenmiş yüzeyler, mevsim geçişleri, bağışıklık sistemi zayıflığında hemen etkisini gösterir.
Sürekli baş gösteren enfeksiyon rahatsızlıklarından kurtulmak için bebek bağışıklık sistemini geliştirmenin adımlarını bilmelisiniz. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını incelemenizde yarar var.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Zayıf bağışıklık sistemine sahip olan çocuklarda sıkça görülen hastalıkların önüne geçmek elbette mümkün. Bebeklerde zayıf bağışıklık sistemi güçlendirmek için birkaç noktada hassas olmanız gerekiyor. Bunların başında da beslenme, oyun, uyku rutinleri geliyor. Bebeklerin bağışıklığını destekleyen gün içinde yapmaları gereken bazı rutinler vardır. Beslenme, oyun uyku rutini bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminin yanı sıra güçlü bağışıklık sisteminin de destekleyicisidir.
Beslenme: Gün içinde bebeğinizin ritmini oluşturan önemli rutinlerden biri beslenmedir. Bebeklerde bağışıklık sistemi zayıflığına karşı bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklerden yararlanarak bünyeyi kuvvetlendirmek sağlıklı yaşamın ilk kuralını oluşturur. Anne sütünde bağışıklığı güçlendirecek tüm vitamin ve mineraller bulunur. Bu yüzden ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmek, daha sonra eğer mümkünse 2 yaşına kadar anne sütünden devam etmek çok önemlidir. Ek gıda dönemine geçen bebeklerin ana öğünlerinin anne sütü, ara öğünlerinin besin değeri yüksek olan meyve ve sebzelerden oluşması gerekir. Özellikle A, C, E vitaminlerini içeren besinler, protein ve Omega 3 destekleri de güçlü bağışıklık sistemine yardımcı olur. Henüz gelişimini tamamlamamış bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelen bebeğinizi 2 yaşına kadar anne sütü ile besleyerek; bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve onun günlük ritmini korumasını sağlayabilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun bir çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Uyku: Uyku ve bağışıklık arasında güçlü bir bağ bulunur. Belirli bağışıklık hücreleri uyku sırasında aktifleşir. Uyku esnasında vücut direnci artar ve vücut kendi kendini onarır. Uyku, bebeklerin zihinsel ve fiziksel gelişimi için olduğu kadar bağışıklık sisteminin güçlenmesi için de büyük önem taşır. Bebeğinizin hastalıklara karşı daha güçlü olması ve günlük rutininin bozulmaması için uyku düzenini korumaya ve anne sütü ile beslenmesine özen gösterebilirsiniz. Gece uykularının yanında 5-6 yaş dönemine kadar öğlen uyku düzenini de sağlamak çocukların beden sağlığı ve gelişiminde olumlu etkiler bırakır.
Oyun: Oyun da bebeğinizin uyku ve beslenme gibi günlük ritminin devam etmesine yardımcı olur. Aktif ve düzenli oyun, bebeğinizin hem bilişsel hem de duygusal zekasının gelişimini sağlarken, bebeğinizi uykuya hazırlar. Her gün sırayla tekrarlanan beslenme, oyun ve uyku rutinleri bir süre sonra alışkanlık haline gelir ve bebeğiniz beslenme ve oyun rutinleriyle kendini güvende hisseder. Bebeğinizin ayına uygun oyunların neler olduğunu “0-1 Yaş İçin Oyun ve Oyuncaklar” başlıklı yazımız ile öğrenebilirsiniz.
Hijyen: Bebeklerde zayıf bağışıklık nedenlerinden biri de hijyenik olmayan ortamlardır. Hijyenik olmayan ortamlarda çocuk mikropla kolay buluşur ve bu mikroplar bağışıklık sisteminin olumsuz etkileyebilir. Bunun için çocukların genel olarak hijyenik ortamlarda büyümesi, hasta olan insanlarla temasta bulunmaması uygun olur.
Bebeklerde zayıf bağışıklık sistemi güçlendirmek için önemli olan beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında daha çok bilgiye “Bebeklerde Rutin Oluşturmanın Önemi” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.