Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

1 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

9 aylık uzun bekleyiş nihayet bitti. Merakla beklediğiniz bebeğiniz artık kucağınızda... Şimdi aylar içindeki gelişimini izleyerek mucizelere tanıklık edeceğiniz yeni bir dönem başlıyor. Dünyaya her geçen gün biraz daha çok alışacak olan bebeğiniz, bir yandan da sizi büyürken atacağı adımlar ve yapacağı sürprizlerle şaşırtıp keyiflendirecek. Peki 1 aylık bebeğinizle birlikte sizi önümüzdeki günlerde ve haftalarda neler beklediğini bilmek ister misiniz?  1 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili detayları bu yazımızla birlikte  1. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak da öğrenebilirsiniz.

1 Aylık Bebek Neler Yapar?

Dünyaya yeni gözlerini açmış olan 1 aylık bebeklerin genelde günü uyuyarak ve beslenerek geçer. Yaptıkları birçok hareket, doğumla beraber var olan yenidoğan reflekslerinden kaynaklanır. İletişim kurmalarının tek yolu ağlamak olan 1 aylık bebekler, aç veya rahatsız olduklarını ancak ağlayarak ifade ederler.

İşte ‘1 aylık bebekler neler yapabilir?’ sorusuna cevap olacak diğer detaylar;

  • Yeni doğduklarında bebeklerin görme yetenekleri henüz tam gelişmemiştir. Ancak 1 aylıkken yakınlarındaki nesnelere veya yüzlere daha fazla odaklanmaya başlayabilirler.
  • Gözüne parlak ışık gelince gözlerini kırpıştırırlar. Özellikle çizgili veya dama tahtası desenleri gibi üzerinde düz çizgiler bulunan nesneler veya oyuncaklar ilgilerini çeker.
  • Bebekler 1. ayında sese çok duyarlı olur. Yüksek ve ani seslerde irkilir, kollarını geri doğru aniden açabilirler.  Yüksek sesli gürültülere veya ani hareketlere kolayca irkilip ağlayabilirler.
  • 1 aylık bebeklerin kol ve bacak hareketleri, rastgele olduğu için henüz koordineli değildir.
  • Hareketsiz durumda ya da uyku sırasında elleri kapalı, parmakları ise içe kıvrılmış durur. Elleri genelde sıkı ve yumruk şeklinde olur.
  • 1 aylık bebek avucunun içine parmak konulduğunda kavrar. Elini ağzına götürüp parmak emebilir.
  • Yüzükoyun yatırılınca başını yana çevirerek yanağını yatağa dayayabilir. Karnının üzerindeyken de başını kısa bir süre yukarıda tutabilir. 
  • Yanağına dokunulduğunda refleks olarak başını o tarafa çevirir ve emmek için arayıcı hareketler yapar.

1 aylık bebeğinizin bakımı ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına Yenidoğan Bebek Bakımı konulu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Büyüme takip tablosu olan persentil tablosuna göre, normal haftasında dünyaya gelen yenidoğan erkek bebeğin kilosu ortalama 3,3 kg’dir. Yenidoğan kız bebeğin kilosunun ise ortalama 3,2 kg olması beklenir.  Yenidoğan bebekler, ilk hafta ödem atarak, doğum kilolarının yaklaşık yüzde 10’unu kaybederler. Buna göre bebeğin ortalama 15. günde doğum kilosuna tekrar ulaşması kilo alımında sıkıntı olmadığına işaret eder. Eğer bebek iki hafta içinde doğum kilosuna ulaştıysa yeterli besleniyor demektir.

Yeni doğan bebekler günlük yaklaşık 20-30 gram alır. Bebeğin 1. ayının sonunda minimum 500-600 gram almış olması beklenir. Bu şekilde persentil tablosuna göre 1 aylık kız bebeğin kilosunun 4,2 kg, erkek bebeğin kilosunun ise 4,5 kg olması ideal kabul edilir.

1 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeklerin doğduktan sonraki ilk 4 haftalık sürecine yenidoğan dönemi denir. Bebekler, anne karnından sonra yeni koşullara uyum sağladığı hayatının bu ilk dört haftasında yenidoğan döneminde olur. 

Bebeklerin gelişiminin takip edildiği ölçütler arasında kilonun yanı sıra baş çevresi ve boy da vardır. 1 aylık kız bebeklerin doğumdaki baş çevresi ortalama 33.9 cm, erkek bebeklerin doğumdaki baş çevresi ölçüsü ise 34.5 cm olabilir. Ayrıca yenidoğan erkek bebek boyunun ortalama 50 cm, kız bebek boyunun ise 49 cm olması normal kabul edilir.

Bebeklerin boy-kilo artışlarının yeterli olup olmadığını anlamak için bebek kontrollerini aksatmamaya özen göstermek, kilo-boy takibini düzenli yaptırmak büyük önem taşır. Siz de bebeğiniz büyürken gelişiminin normal seyrinde olup olmadığını merak ediyorsanız, persentil yani büyüme takip tablosunu kullanabilir, bebeğinizin gelişimini çocuk doktorunuzla birlikte düzenli olarak takip edebilirsiniz.

1 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

1 aylık bebeklerin en önemli özelliği çok uyumalarıdır. Henüz gece gündüz döngüsüne uyum sağlayamadıkları için uyku saatleri düzensizdir.  Genellikle günde 18 ila 20 saat arasında uyurlar.  Yenidoğan bebekler emme güdüsü olmasına rağmen çok hızlı yorulur ve uyur. Az miktarda emdikleri ve sık acıktıkları için de birkaç saatte bir beslenmek için uyanabilirler.

Bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlenmesi ile zihinsel ve fiziksel gelişiminin devamında önemli role sahip olan uyku rutini ile ilgili bilgi almak için Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

1 Aylık Bebek Kaka Rengi

Bebekler ilk kakalarını doğumdan sonraki 24 saat içinde yapar. İlk kakanın rengi genellikle koyu yeşil ya da siyahtır ve yapışkan bir yapıdadır. İlk birkaç gün kakanın rengi koyu renkli devam eder ancak sonraki günlerde rengi değişir.

Bebeğin anne karnında kaldığı süre boyunca bağırsaklarında birikmiş olduğu bu ilk dışkıya ‘mekonyum’ denir. Sağlıklı bebeklerde doğum sonrasında birkaç gün içinde bağırsak hareketleri başlayarak mekonyum dışarı atılır. Yenidoğan bebeklerde mekonyum çıkışı normalde doğum sonrası ilk 24-48 saatler arasında gerçekleşir. Anne karnındaki bebeğin bağırsaklarında bulunan ilk madde olan mekonyum hakkında Mekonyum: Yeni doğan bebeğin ilk kakası başlıklı yazımızdan bilgi alabilirsiniz.  

1 aylık bir bebeğin her altı açıldığında kaka varsa iyi besleniyor demektir. Ortalama günlük kaka sayısı 3-7 arasında olur. Beslenmeye başladıktan 3-4 gün sonra bebeğin kakasının rengi de değişir. Kakanın rengi ilk günlerin ardından koyu yeşilden açık sarıya dönüşür.

Bebeklerde kaka rengi ve yoğunluğu aslında bebeğin sağlığı hakkında birçok ipucu verebilir. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bebeğinizin kakasının ne anlama geldiği hakkında Bebeğinizin Kakasının Rengi Ne İfade Ediyor? başlıklı yazımızla fikir sahibi olabilirsiniz.

Bir Aylık Bebek Neden Kusar?

1 aylık bebekler az ya da çok miktarda kusabilir. Bunun ana nedeni bebeklerin yemek borusuyla mide arasındaki ‘sfinkter’ diye adlandırılan, yemek borusunun açılır kapanır halka kısmının, henüz gelişimini tamamlamamasından kaynaklanır. Bebekler büyüdükçe kusması da azalır.

1 aylık bebeklerde kusma çoğunlukla beslenmeden hemen sonra gerçekleşir. Kusmanın birkaç nedeni olabilir. Yanlış beslenme pozisyonu ya da aşırı beslenme 1 aylık bebeklerde kusmaya yol açabilir.

Bir Aylık Bebek Kaç Saatte Emzirilmeli?

Bebekler, henüz olgunlaşmamış bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelir. Bebeklerin bağışıklık sisteminin hemen gelişmeye başlamasını sağlayan en önemli etmen anne sütüdür. Anne sütünde bulunan üstün içerikler ve prebiyotikler sayesinde, bebeklerin tüm besinsel ihtiyacı karşılanırken, hastalıklara karşı korunma seviyesi de artar.  Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeniz, 6. aydan önce bebeğinizi ek gıda ile tanıştırmamanız önerilir. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışabilirsiniz.

Yenidoğan dönemi, beslenmede kuralsızlık dönemi olarak kabul edilir. Bu ayda bebek her istediğinde saat bekletmeden beslenebilir.  Bir aylık bebeğin emzirme saatleri oldukça sık olur. Normal şartlarda emzirme periyot aralığı 2-3 saattir, buna göre bir aylık bebekler günde 10-12 kez emzirilebilir.  Bebeğinizi hangi ayda ne kadar emzireceğinizle ilgili bilgi almak için Aylara Göre Emzirme Rutinleri içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Her bebeğin büyüme, gelişme ve beslenmesi kendine özeldir. Bebeklerin gelişimi kendi hızındadır, bu yüzden tüm bebekler aynı zamanda tam olarak aynı kilometre taşlarına ulaşmayabilirler. Bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurabilirsiniz.

Bebekler rutini sever. Anne karnında alıştıkları bir rutin olduğu için doğduklarında da ani değişikliklerden çok hoşlanmazlar. 1 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi konusundaki bilgilerin yanı sıra bebeğinize nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili detayları 1 Aylık Bebeğin Günlük Rutini  içeriğimizde bulabilirsiniz.

Kaynaklar