Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

16 Aylık Bebekler İçin Eğitici Oyunlar ve Aktiviteler

Eğitici oyunlar ve aktiviteler, 16 aylık bebeklerin bilişsel, fiziksel, sosyal ve dil gelişimini desteklemek açısından büyük önem taşır. Bu dönemde hızla öğrenen ve keşfetmeye büyük ilgi duyan bebekler, eğitici oyunlar ile birçok becerilerini geliştirme fırsatı bulurlar. Siz de 16. ayına geldiğinde sosyal etkileşimlerden daha fazla keyif alan bebeğinizin günlük oyun rutinine, pek çok becerisini güçlendirecek eğitici oyun ve aktiviteleri ekleyebilirsiniz. Eğitici oyunlarla bebeğinizin dil gelişimini hızlandırırken neden-sonuç ilişkisi kurma ve problem çözme gibi bilişsel gelişimini de destekleyebilir, fiziksel becerilerini güçlendirmesine yardımcı olabilirsiniz.16 Aylık Bebekler İçin Eğitici Oyunlar ve Aktivitelerin neler olabileceğini öğreneceğiniz bu yazımızın yanı sıra bebeğinizin gelişimini takip etmek için 16 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

16 Aylık Bebekler İçin Zihinsel Gelişimi Destekleyen Oyunlar

16 aylık bebekler için zihinsel gelişimi destekleyen en doğru araçların başında oyunlar ve eğlenceli aktiviteler gelir.1 yaşından sonra yürümesiyle bağımsızlığını da kazanmaya başlayan 16 aylık bebekler, çevresini keşfederken zihinsel anlamda da önemli bir gelişim yaşarlar. İşte bu noktada bebeklerin bu keşfetmelerine ve yeni deneyimler yaşamalarına olanak tanımak, zihinsel gelişimlerini desteklemek için sık sık etkileşimde bulunmak oldukça değerlidir.

16 aylık bebeğiniz, öyle bir dönem içinde ki, çevresinde gördüklerini ve yeni olan her şeyi hemen öğrenip bir anlamda zihnine kaydediyor. Zihinsel ve bilişsel açıdan ciddi gelişim yaşayan bebeğinizin bu öğrenme ve büyüme sürecini, onunla geçireceğiniz oyun ve aktivite içeren kaliteli zamanlarla destekleyebilirsiniz.

Peki 16 aylık bebeğinizle bu zamanı nasıl etkili kılabilirsiniz? İşte size 16 aylık bebekler için zihinsel gelişimi destekleyen oyunlardan bazıları;

  • Yapbozlarla oynama
  • Bloklarla oynama
  • Eşleştirme oyunları
  • Parmak boyama oyunu
  • Saklambaç oyunu
  • Eşya gizleme oyunu
  • Ses ve mimiklerden oluşan taklit oyunları

Beslenmeden uykuya, oyun tercihlerinden sosyal hayata kadar gelişim sürecinde her adımın zekaya etkisi vardır. Siz de bebeğinizin zeka gelişimini destekleyen faktörlerin neler olduğunu öğrenmek için Bebek Zeka Gelişim Önerileri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.


El-Göz Koordinasyonunu Güçlendiren Aktiviteler

El göz koordinasyonu, bebeğin görsel uyaranlara zihin ve beden uyumu içinde uygun motor cevapları oluşturması olarak tanımlanır. El-göz koordinasyonu, bebeklerin ellerini bilinçli bir şekilde kullanarak, nesneleri kavrama ve hareket ettirmelerini sağlar. Bebeklerin nesneleri görme ve onlara ulaşma becerilerinin bir yansıması olan el-göz koordinasyonu, yazı yazma, kaşık kullanma, topu yakalama gibi motor becerilerinin temelini oluşturur.

Bebeklerde el-göz koordinasyonu geliştikçe emekleme, yürüme, nesneleri tutma gibi kaba motor becerilerinin yanı sıra, küçük nesneleri kavrama, çizim yapma gibi ince motor becerileri de gelişir. Nesneleri takip etme, neden-sonuç ilişkilerini anlama ve problem çözme gibi bilişsel becerilerin gelişimini destekleyen el-göz koordinasyonu, bebeklerin sosyal etkileşimlerde de önemli bir rol oynar.

Bebeğinizin el-göz koordinasyonunu güçlendirmek istiyorsanız şu aktiviteleri oyun zamanlarınıza dahil edebilirsiniz;

  • Top yakalama oyunu, bebeklerin elleri ve gözleri arasında uyum sağlamalarına yardımcı olur. Bu oyun için bebeğinizle birbirinizden eşit uzaklıkta oturun ve küçük bir topu bebeğinizle birbirinize sırayla yuvarlayın.
  • Bebeğinizin bilişsel ve motor becerilerini geliştiren en etkili oyuncaklardan biri, bultak oyuncaklarıdır. Farklı şekilleri doğru bölümlere yerleştirme mantığına dayanan bu oyuncaklarla bebeğinizin görsel algısını ve el becerisini aynı anda destekleyebilirsiniz.
  • Suda top yakalama oyunu, bebeğinizin çok seveceği el-göz koordinasyon oyunlarından biri olabilir. Bebeğinizin önüne geniş bir plastik kaba ya da kovaya su ile renkli plastik küçük toplar koyun. Bebeğinizden tüm yüzen topları çıkarmasını isteyin. Bu oyunla bebeğiniz dikkat ve el-göz koordinasyon becerisi gelişebilir.
  • Baloncuk yakalama oyunu ile de bebeğinizle bir başka el-koordinasyon aktivitesi yapabilirsiniz. Baloncuk çıkaran oyuncaktan üflediğiniz baloncuklar, bebeğinizin çok ilgisini çekecektir. Havaya birkaç baloncuk üfleyerek bebeğinizin onları takip etmesini ve patlatmasını eğlenceli bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Bu oyun ile bebeğiniz görme becerisini çalıştırmış ve geliştirmiş olur.
  • Bloklarla zaman geçirmek, bebeklerin vazgeçilmez oyunlarından biridir. Blokları üst üste koyup kule yapması ve ardından yıkması, bebeğinizin el-göz koordinasyonunu güçlendirebilir.

Hem koordinasyon becerilerini hem de fiziksel hareketliliğini artırabilen bu tür oyunları bebeğinizle düzenli olarak oynamanız, onun hem eğlenmesini hem de yeteneklerini geliştirmesini sağlayabilir. 1 Yaş Oyun ve Oyuncakları yazımız ile 2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları yazımızı okuyarak, bebeğinizle bu dönemde hangi oyun ve oyuncaklarla oynayabileceğinizle ilgili fikir alabilirsiniz.

Dil Gelişimini Destekleyen Eğlenceli Şarkılar ve Hikayeler

Bebeklerin en önemli gelişim göstergelerinden biri dildir. Özelikle 1 yaşından sonra hızlanan konuşma çabası ile bebekler, 16. ayında 7-10 kelimeyi net bir şekilde söyleyebilir. Nesnelerin isimlerini bu dönemde öğrenmeyi sürdüren 16 aylık bebekler henüz tam cümle kuramazlar, ancak tek kelimeleri veya iki kelimeyi birleştirerek basit ifadeler kullanabilirler. Kendilerine basit ve birkaç kelime ile söylenen iki-üç kelimelik komutları anlayıp yerine getirirken, dil becerilerini geliştirmek için evdeki ve çevrelerindeki sesleri taklit etmeye devam ederler. Ebeveynlerini anladıklarına dair hala çok fazla jest kullansalar da sürekli yeni kelimeler öğrenmek için de çaba gösterirler.

İşte sizin bebeğiniz de dil gelişimi konusunda böyle bir süreç içinde olabilir. Bebeğinizin konuşma çabasında en büyük destekçisi ise sizinle kuracağı iletişim ve birlikte geçireceğiniz zamanlardır. Bebeğinizle oyun oynamak kadar onunla eğlenceli şarkılar söyleme ve kitap okuma etkinliği de yapabilirsiniz. Ritmik eğlenceli şarkılar kadar sizden hikayeler dinlemesi de bebeğinizin yeni kelimeler öğrenmesini ve dil gelişimini hızlandırabilir.

  • ‘Ali Babanın Çiftliği’, 16 ay civarındaki bebeklerin en ilgisini çeken şarkılardan biridir. Hayvan seslerini taklit etmesi ve ritmik yapısı sayesinde bebeğinizin dikkatini çekebilir.
  • Basit ve tekrar eden sözleri sayesinde bebeklerin kelime öğrenmesini kolaylaştıran ‘Küçük Kurbağa’ şarkısı, hareketli melodisiyle bebeğinizi eğlendirebilir.
  • El hareketleriyle birlikte söylenen ‘Parmak Ailesi’ şarkısı, evdeki aile bireylerini tanıtırken, bebeğinizin parmaklarının isimlerini de öğrenmesini sağlayabilir.
  • Hayvan seslerini taklit etmeyi öğreten ‘Arı Vız Vız Vız’ şarkısı, bebeğinizin kelime dağarcığını genişletmesine destek olabilir.
  • Hareketleriyle birlikte söylenen ‘Kırmızı Balık’ şarkısı da bebeğinizin ritim duygusunu geliştirirken aynı zamanda kelimeleri öğrenmesine yardımcı olabilir.

Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için şarkılar gibi kitapların olumlu etkisinden de faydalanabilirsiniz.  Bu aylarda bebeğinize renkli resimlerle dolu kısa hikaye kitapları okuyabilirsiniz. 16 aylık bebeğinize okumayı tercih edebileceğiniz basit ve kısa hikayeler şunlar olabilir;

  • Uç Paytak Uç (İş Bankası Yayınları)
  • Merhaba Küçük Deha: Ayıcık Teşekkür Ediyor (1001 Çiçek Kitaplar)
  • Güldür Beni (İş Bankası Yayınları)
  • Arkadaşlık Ormanı-Pop-up ile Keşfet (Sincap Kitap)
  • Tavşancan ile Faresu (Hep Kitap)

Ayrıca bebeğinizin günlük rutinlerini anlatan, dünyayı anlamalarına yardımcı olan "Banyo Zamanı", "Uyku Vakti" gibi hikayeler de okuyabilirsiniz. Hikayeleri anlatırken ses tonunuzu değiştirmeniz, hayvan seslerini taklit etmeniz ve bebeğinizin sayfaları çevirmesine izin vermeniz, daha eğlenceli zaman geçirmenizi sağlayabilir.

Zihinsel, duygusal ve fiziksel gelişimini desteklemek için 16 aylık bebeğinizin beslenme düzeni, uyku rutini ve oyun programını korumanız oldukça önemlidir. Bebeğiniz için oluşturacağınız günlük plan için 16 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Duyusal Oyunlar: Keşfetmeyi ve Öğrenmeyi Teşvik Etmek

Bebeğinizle iletişim kurmanın en kolay ve doğal yolu oyundur. Oyun sadece eğlence değil, aynı zamanda çocukların öğrenme biçimidir. Bebeklerin gelişimini destekleyen oyunlardan biri de duyusal oyunlardır. Farklı dokuları, sesleri ve görüntüleri içeren duyusal oyunlar, bebeklerin çevrelerindeki dünyayı anlamalarına, duyusal öğrenme ve bilişsel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

Siz de birlikte oynayacağınız duyusal oyunlarla bebeğinizin değişen dokuları, renkleri ve kokuları tanımlamasını ve bunları öğrenmesini destekleyebilirsiniz. Görme, tatma, duyma, dokunma ve koklama duyularını kullanarak ve birleştirerek oynamayı öğrenen bebeğinizde zamanla bilişsel düşünme becerilerinin de geliştiğini görebilirsiniz. Bebeğiniz, duyuları sayesinde daha kolay karşılaştırma yapabilir ve etrafındaki farklılıkları fark edebilir. Bebeğinizin duyularını kullanmasına fırsat vermek, büyüdükçe duyu ağlarının ve sinir bağlantılarının gelişmesine yardımcı olabilir. Ayrıca duyusal oyundaki aktivite materyalleri bebeğinizin motor becerileri ve yaratıcılığının gelişimini de teşvik edebilir.

Bebeğinizin farklı dokulara dokunma, sesler çıkarma ve nesneleri keşfetmesi için şu duyusal oyunları birlikte oynayabilirsiniz;

  • Oyuncak müzik aletleriyle müzik yapmak
  • Parmak boyalarla boyama yapmak
  • Oyun hamuru ile oynamak
  • Yaprak ve çiçek toplamak
  • Kum ve kovalarla oynamak
  • Kabarcıklı ambalajlardaki baloncukları patlatmak
  • Suyun içindeki küçük toplarla ya da köpüklerle oynamak
  • Suyu büyük bir kaptan küçük kaplara boşaltmak

12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizle Oyun Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

16 aylık bebeğiniz için eğitici oyunlara ve aktivitelere sürekli oyun rutininizde yer vermeniz ve tekrarlamanız, bebeğinizin pek çok alandaki becerisine destek olacaktır. Ancak bebeğinizin bu şekilde gelişimi için oyun oynarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu da unutmamalısınız. Özellikle şu detaylara dikkat ederek bebeğinizle oyun oynamanız geçirdiğiniz zamanı daha keyifli, verimli ve güvenli kılabilir;

  • Her bebeğin gelişimi farklıdır, o nedenle bebeğinizle oyun oynarken hoşgörülü olmaya özen gösterin.
  • Yeni bir kavramı anlaması, oyunu öğrenmesi ve sizi taklit etmesi biraz zaman alabileceği için sabırlı olun.
  • Yaralanmaları önlemek için evin bebeğiniz için güvenli olduğundan emin olun.
  • Keskin nesneleri ve elektrikli aletleri oyun alanından uzak tutun.
  • Bebeğinizle oyun sırasında sürekli etkileşimde olun ve konuşun.
  • Aktif oyun oynarken bebeğinize talimatlar verin ve bir şeyi doğru yaptığında onu alkışlayın.
  • Bebeğinizle oyun-aktivite planına sadık kalın.
  • Her gün farklı bir oyun oynayın.
  • Oyun esnasında bebeğinizin dikkati çok uzun sürmeyeceğini için aktiviteler arasında molalar verin.
  • Kısa süreli ve sık oyunlar oynamaya çalışın.
  • Oyunları bebeğinizin ilgi alanlarına ve gelişim seviyesine uygun olarak seçin.
  • Bebeğinizi sevmediği bir şeyi yapmaya zorlamayın.

16 aylık bebeğinizin gelişimindeki dönüm noktalarını ve neler yapabileceğini öğrenmek için 16. Ay Bebek Gelişimi içeriğine tıklayabilirsiniz.

 

Kaynaklar