Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

22. Ay Bebek Gelişimi

22 aylık bebek, başarmak istediği şeyler konusunda belirli fikirlere sahip olmaya başlayabilir. Yapacağı şeyleri planlayabilir. Planlarını bozduğunuzda üzülebilir. Başarılı olduğunda, memnun olduğunu ve başarısız olduğunda hayal kırıklığına uğramış olduğunu görüyor olabilirsiniz. Bunların hepsi yeni filizlenmeye başlayan bağımsızlığının birer parçası.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 21. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Sadece başarılarının değil girişimlerinin de övülmesi, bebeğinize hayal kırıklıklarıyla başa çıkmayı öğrenmekte yardımcı olur. Mesela ayakkabısını giyerken ağlıyor ya da zorlanıyorsa, "O ayakkabıyı giymenin zor olduğunu biliyorum ve gerçekten deniyorsun" ya da "Sinirli görünüyorsun. Sana yardım edebilir miyim?" diyebilirsiniz. Eğer bir şeyi yapmayı denerken tam olarak yılmamışsa ona yardım etmek için çok acele etmeyin. Bir şeyleri onun yerine yapmanız bağımlılık geliştirebilir ve güvenini azaltır.

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

22 aylık bebek ne yapar? 

Ne mutlu ki bebeğiniz büyüyor ve artık ikinci yaşına girmesine çok az kaldı. Peki 22 aylık bebek kaç yaşında oluyor?  Bebeğiniz şu anda 1 yaş 10 aylık. Yani artık 1.5 yaşını geride bırakıp 2 yaşına daha çok yaklaştı.

22 aylık bebek neler yapar?

22 aylık bebeğiniz hareketleriyle, sosyalleşmesi ve kendini ifade etme konusundaki hızla gelişen yetenekleriyle sizi şaşırtmaya devam ediyor değil mi? Belki de birkaç ay önce yapamadığı şeyleri artık rahatlıkla becerebiliyor. Çok meraklı ve sizi taklit ederek her gün yeni bir şeyler öğrenmeyi sürdürüyor. 

Artık bebeğiniz tercihlerini ve aklından geçenleri, her zaman kelimelerle olmasa da, yaptıklarıyla size rahatlıkla anlatıyor.  Bu dönemde pek çok ebeveyn gibi 22 aylık erkek bebek neler yapar?, 22 aylık kız bebek neler yapar? diye merak ediyorsanız, işte size bu aydaki bebeklerin yapabildiği bazı beceriler;

  • Yardım olmadan merdivenleri çıkabilir. 
  • Rahat koşabilir, topa tekme atabilir. 
  • Dengesini kaybetmeden topu fırlatabilir ve yakalamaya çalışabilir.
  • Küçük yiyecek parçaları gibi küçük nesneleri almak için parmak uçlarını kullanabilir.
  • Diğer çocuklarla küçük gruplara katılabilir.
  • Adlandırıldığında bazı vücut parçalarını tanımlayabilir.
  • Yeni bir oyun alanı gibi çeşitli ortamları keşfedebilir.
  • Ellerini yıkayıp kurulayabilir. 
  • Kitapların sayfalarını rahatlıkla çevirebilir. 
  • Koltuklara tırmanabilir.
  • Kapıları açabilir. 
  • Ayakkabılarını ve kıyafetlerini kendi başına çıkarabilir. 
  • Çok sayıda küpü üst üste koyabilir. 
  • Kalem ile enine çizgiler ve daireler çizebilir.

22 aylık bebek diş çıkarır mı?

Evet çıkarabilir. Normal şartlarda bebeklerde diş çıkarma belirtileri 3-4. aydan itibaren başlar. Çoğu bebekte 5.-6. ayda dişler çıkmaya başlar. Dişlerin tamamlanması ise ortalama 27-29 aylık dönemi bulur, ancak 3 yaşa kadar da bu süreç devam edebilir. Bebeğin fiziksel özelliklerinin etkisiyle dişleri daha erken veya daha geç çıkabilir.

Bebeklerde genelde ilk olarak alt dişler çıkar. Ancak alt yerine üstten diş çıkması da sorun oluşturmaz. Genellikle en çok görülen diş çıkma sırası alt iki diş, üst dişler, azı dişleri, kesici dişler ve ezici dişler şeklindedir. Bebeklerde süt dişleri 10 üst ve 10 alt olmak üzere 20 tanedir.

Bebeklerde belli diş gruplarının belli dönemlerde çıkmaya başlamasından söz edilebilir. Buna göre köpek dişleri 15. ve 21. aylar arasında, birinci azı dişleri 13. ve 18. aylar arasında, ikinci azı dişleri ise 24. ve 33. aylar arasında çıkabilir. 22 aylık bebeğinizin şu aralar köpek dişleri veya azı dişleri çıkıyor olabilir. 

Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için Bebeklerde Diş Gelişimi yazımızı tıklayabilirsiniz.  

22 aylık bebek nasıl konuşur?

Bebeğiniz yeni kelimeler öğrenmeye devam ediyor. Sürekli genişleyen kelime ve ifade dağarcığıyla sizinle tatlı sohbetler yapmaya hazırlanıyor. 22 aylık bebeğiniz bu dönemde "Anne gel", "Abi ver" gibi iki kelimeyi bir araya getirebilir. Önceki aylarda konuşmaya başladıysa, bu ay yine iki kelimelik basit sorular da sorabilir. Unutmayın ki her bebeğin konuşmaya başlama zamanı farklıdır.

22 aylık bebek hangi kelimeleri söyler? 

Bebekler genelde günlük rutin içinde en çok duydukları kelimeleri daha çabuk öğrenir. 22 aylık bebeğiniz de bu dönemde “anne, baba, mama, dede, abla, abi, su, süt, evet, hayır, top, araba, bebek, benim” gibi kelimeleri söylüyor olabilir. 

Bebeğiniz önümüzdeki dönemde de duyduğu yetişkin konuşmalarını taklit ederek öğrenmeyi sürdürecek. Bu da konuşmalarına zamanla daha çok net kelimenin girmeye başlamasını sağlayacak.  

22 aylık bebek kaç kelime söyler? 

22 aylık bebeğin kelime hazinesi yaklaşık 20-30 kelimeden oluşur. Kullanılan kelime sayısı her bebekte farklı olabilir. Bazı bebekler daha fazla sayıda kelime kullanabilir. Bu dönemde bebeklerin anladığı kelime sayısı ise çok daha fazladır. 

22 aylık bebekler soru sormak veya kendilerini ifade etmek için birkaç kelimeyi bir araya getirebilir.  Çocuğunuzun veya bir oyuncak bebeğin vücut kısımlarını işaret edip ne olduklarını sorarsanız, beş veya daha fazla isim söyleyebilir. Vücudundaki bölgeleri bilir ve sorduğunuzda doğru gösterebilir.

22 aylık bebek bilişsel gelişimini desteklemek için onun söylediği her şeyi anlamasanız da cesaretlendirici davranın. O konuşurken gözlerine bakın ve gülümseyin.  Yanlış yaptığında ya da doğru kelimeyi bulmakta zorlandığında da hoşgörülü olduğunuzu hissettirin. Bebeğinizin dil becerisinin daha da gelişmesi ve kelimeleri pekiştirmesi için birlikte hafıza oyunları oynayabilirsiniz.

22 aylık bebek ne zaman konuşur? 

Bazı bebekler bu ayda henüz konuşma konusunda yeterince hevesli olmayabilir. Bebeğiniz bu şekilde davranıyorsa 22 aylık bebek ne zaman konuşur? diye merak etmeniz gayet normal. Ancak unutmayın ki her bebeğin gelişimi farklıdır.

Bebeğinizin konuşmalarını takip ederek bilişsel gelişiminde bir gecikme olup olmadığını anlayabilirsiniz. Uzmanlara göre 22 aylık bir bebeğin “mama, baba, dede” gibi basit kelimeleri söyleyebilmesi gerekir. Benzer kelimeleri söyleyememesi geç konuşma belirtisi olabilir. Bebeğinizin gelişimiyle ilgili bazı endişeleriniz varsa doktora başvurabilirsiniz. Çocuk doktorunuz gerekli durumlarda sizi ilgili uzmanlara yönlendirecektir.

Ayrıca bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşın.

Bebeğiniz inat ettiğinde dikkatini dağıtın

En basit isteklerinizde bile çocuğunuzun inadı ve güçlü fikirleriyle karşılaşıyorsanız dikkat dağıtmak çözüm için en iyi anahtardır. Dikkat süresi sadece 10 dakika ya da daha az olduğundan başka bir şeye yönlendirmek ya da arada şakalar yapmak, inatçı fikirlerini unutmasını ve başka şeylere devam etmesini sağlayabilir. Bazen çocuğunuzu alıp başka odaya-özellikle dışarıya- götürmeniz bile işe yarayabilir.

Gerçekten inatçı bir çocuğun dikkati kendi kendine dağılabilir fakat tekrar olayı hatırlayıp kaldığı yerden devam edecektir. Buna rağmen bebeğinizin ilgisini başka yöne çekip oyalamanız size sakinleşmek ve nasıl başa çıkacağınızı düşünmek için zaman kazandırır.

İlginizi istiyor

Çocuklar ilgi onların üzerinde olmadığında araya girerler. Bu siz bir arkadaşınızla kahve içiyorken olabilir, siz telefonla konuşurken ya da bilgisayarınızın başındayken olabilir. Araya girmek çocuğunuzun sizin dikkatinizi çekmek için kullandığı bir yoldur. Sinir bozucudur ama etkilidir!

Eğer uyumuyorsa ya da oyuna dalmadıysa bu tarz aktivitelerini kısıtlayarak çocuğunuzun yanında kalmaya çalışın. Meşgulseniz saçını okşayarak ya da ona gülümseyerek ve öperek ilginizin onun üstünde olduğunu gösterebilirsiniz.

Yeni tatlar da denesin

Çocuğunuz çok yemek seçiyor ama diğer yandan onu yeni tatlarla tanıştırmanız da gerekiyor. Onun yeni yiyecekler denemesini sağlamanın en iyi yolu onları sunmaya devam etmektir. Tabağındakinin tadına bakmayı hatta dokunmayı reddetse de kabul etmesinden önce 10, 20 ya da daha çok kez sunmanız gerekecektir.

Porsiyonları küçük tutmak onun için daha az göz korkutucu olabilir. Reddettiği yiyecekleri farklı formatlarda sunmayı deneyebilirsiniz.

Onu önüne koyduğunuz yemeği denemesi ya da tabağındakini bitirmesi için zorlamamalısınız. Bu noktada mükemmel masa adabı sergilemesini beklememelisiniz. Yemeği koklayacak, tutacak ve etrafına bulaştıracaktır. Bunlar yeni yiyeceklerle tanışmasının yollarıdır.

Temizlik eğitimi zamanı

El yıkama, ailenizi soğuk algını, grip ve COVİD-19 gibi hastalıklardan korumanın en iyi yoludur. Çocuğunuza bu önemli beceriyi öğreterek, evinizdeki bakteri sayısını düşürüp, hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz.

Çocuğunuzu bakterilerden korumak için öneriler;

  • Lavabonun önüne yeterince yüksek bir tabure koyarak, lavaboya kolayca ulaşmasını sağlayabilir ve suyu açıp kapatmayı gösterebilirsiniz. Katı sabun kullanması elleri için daha kolay ve ulaşılır olabilir. Hassas motor becerileri hala gelişmekte olduğu için, yardımınıza ve gözetiminize hala muhtaç olduğunu unutmayın.
  • Ellerini nasıl sabunlayıp durulayabileceğini gösterin. Sabunun ellerinde yeterince durduğundan emin olun. Ellerini yıkarken abc şarkısını söyleyin ve şarkının sonuna ulaşınca durulayın.
  • Ellerine veya havaya öksürüp hapşırmak yerine kollarına ya da dirseğine doğru hapşırmasını gösterin.

İkinci doğum günü yaklaşıyor

Bebeğinizin yaklaşan doğum gününde ona ne tarz oyuncaklar alacağınızı düşünmeye başladınız mı? Her ne alırsanız, paketin üstündeki yaş talimatlarının çocuğunuza uygun olduğundan emin olun. 3 yaşından büyük çocuklar için tasarlanmış olan oyuncaklar, çocuğunuz için tehlikeli olabilir.

Bebeğinizin doğum günü için yaşına uygun oyuncak önerileri;

  • Çocuğunuzun bir role bürünmesini sağlayan oyuncaklar: Telefon, oyuncak bardak çanak, oyuncak gıda, kıyafet, tren, araba ve oyuncak bebekler.
  • Formunu değiştirebileceği oyuncaklar: Düğmeli ve fermuarlı bebekler, her türlü ayrılabilir birleştirilebilir bloklu oyuncaklar
  • Aksiyon oyuncakları: Binmesi için araçlar, toplar, tırmanılacak üniteler
  • Müzikli oyuncaklar: Bateri, ksilofon, zil
  • Kitaplar

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 23. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar