22 aylık bebeğinizin ikinci yaş günü mumlarını üflemesine sadece 2 ayı kaldı. Bu süreçte öğrendiği pek çok davranışı ve hareketi sizi şaşırtacak kadar becerikli şekilde yapıyor olsa da daha kazanması gereken pek çok beceri var. Bu süreçte bebeğinize hayal kırıklığına uğradığında vereceğiniz destek çok önemli. Yeni becerilerini kazanırken gösterdiği çabalara coşkuyla karşılık vererek bebeğinizi cesaretlendirebilirsiniz. İyi davranışlarına olumlu karşılık vermek ve başarılarını fark ettiğinizi hissettirmek, bebeğinizin öğrenmeye devam etmesini teşvik edecektir. Bebeğinize nasıl davranmanız gerektiğini ve 22 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için yazımızla birlikte 22. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.
22 Aylık Bebek Neler Yapar?
Dünyayı keşfetme isteğiyle durmadan hareket eden 22 aylık bebeğiniz, yapabildikleriyle gün geçtikçe daha çok bağımsız hale geliyor. Sebep ve sonuç ilişkisini kurma becerisini giderek geliştiren bebeğinizin, bu keşif serüveninde yanında olduğunuzu göstermeye ve ona güven vermeye devam etmelisiniz.
Peki 22 aylık bir bebek neler yapabilir? Bu ayda bebeğinizin yapabileceği davranışlar arasında şunlar yer alabilir;
- Merdivenden yardımsız iner.
- Oyuncağı ipinden çekerek yürür.
- Parmak uçlarında durabilir.
- Üç-dört küpten kule yapar.
- Kapları boyutlarına göre iç içe yerleştirir.
- Makasla bir açımlık hamleler ile kâğıdı keser.
- Evde basit işlere yardım eder.
- Nesneleri merak eder.
- Sorulduğunda nesnelerin/varlıkların parçalarını isimlendirir.
- Sembolik oyun oynar.
- 50’den fazla sözcüğü anlamına uygun kullanır.
- Zamirleri kullanır.
- Bağımsız davranışlar gösterir.
- Akranlarına ilgi gösterir.
- Sosyal iletişim kalıplarını kullanır.
Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Çoğu bebek belirli bir yaşa kadar bir şeyler yapmayı öğrense de her bebek belirli dönüm noktalarını gerçekleştiremeyebilir. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin geride kaldığından, gelişimsel gecikme veya fiziksel sorunlar yaşadığından şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’daki 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.
22 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebekler için ideal kilo, bebeğin cinsiyetine, genetik yapısına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Her bebek kendine özgü bir gelişim seyretse de 22 aylık bebeklerin kilosunda bir önceki aya göre az da olsa bir artış olması beklenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 22 aylık erkek bebek kilosu ortalama 11.8 kg, kız bebek kilosu ise 11.1 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.
Büyüme ve gelişimini değerlendirmek için kullanılan önemli bir araç olan persentil ölçüleri, bebeğin boy, kilo ve baş çevresinin zaman içindeki gelişimini izlemeyi sağlar ve büyüme eğrilerini takip etmeye yardımcı olur. Büyüme eğrilerinde ani değişiklikler veya anormallikler, potansiyel sağlık sorunlarına işaret edebilir. Örneğin, ani kilo kaybı veya duraklaması beslenme sorunlarının, hormonal dengesizliklerin veya diğer sağlık problemlerinin bir yansıması olabilir.
Her ay yapacağınız rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verebilir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, 1 yaşından sonra bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.
22 Aylık Bebek Gelişimi
Genellikle bağımsız olarak yürüyebilen ve koşabilen 22 aylık bebekler, yardım olmadan merdivenleri çıkabilir. Rahat koşabilir, topa tekme atabilir. Dengesini kaybetmeden topu fırlatabilir ve yakalamaya çalışabilir. Küçük yiyecek parçaları gibi küçük nesneleri almak için parmak uçlarını kullanabilir. Ellerini yıkayıp kurulayabilir. Kitapların sayfalarını rahatlıkla çevirebilir. Koltuklara tırmanabilir. Kapıları açabilir. Ayakkabılarını ve kıyafetlerini kendi başına çıkarabilir. Çok sayıda küpü üst üste koyabilir. Kalem ile enine çizgiler ve daireler çizebilir.
Sosyal ve duygusal gelişim süreçleri itibariyle 22 aylık bebeklerde pek çok davranış gözlenebilir. Kendi başına bazı işleri yapmayı istemeye başlar, bağımsızlık duygusu gelişir. Diğer çocuklarla küçük gruplara katılabilir, yan yana oyun oynayabilir, ancak birlikte oyun oynamak yerine paralel oyun daha yaygındır. Yeni bir oyun alanı gibi çeşitli ortamları keşfedebilir. Adlandırıldığında bazı vücut parçalarını tanımlayabilir. Duygularını daha belirgin bir şekilde ifade eder ve ani duygusal tepkiler gösterebilir.
Bebeğiniz büyüdükçe ona kendi sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğini öğretip göstermeniz gerekir. Kendi sınırlarını belirleyebilen ve kendi ihtiyaçları için yapılması gereken davranışları kazanabilen bir çocuk ileride kendine güvenen, sosyal ilişkileri kuvvetli bir birey olur. Unutmayın ki disiplin altına almak bebeğinizi cezalandırmak değil, ona doğruyu yanlıştan öğretmek anlamına gelir. Büyüyen bebeğinize gelecek süreçte nasıl disiplin vereceğinizle ilgili fikirleri Pozitif Disiplin Nedir? içeriğimiz ile Psikolog Eda Gökduman’ın Çocuğunuzun Disiplin Eğitimi yazısından alabilirsiniz.
22 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
Günde 1-2 kez gündüz uykusu ile gece uykusu uyuyan 22 aylık bebekler, toplamda yaklaşık 12-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz 1.5-3 saat, gece ise 10-12 saat uyuyabilen bu aydaki bebekler, sabah uyandıktan sonra artık 5 saatten daha uzun süre uyanık kalabilir.
Yeterli uyku, bebeğinizin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimi için kritik öneme sahiptir. Uyku eksikliği huzursuzluk ve gelişim geriliklerine yol açabilir. Bebeklerde bazı dönemlerde uyku gerilemesi görülebilir. Bebeğinizin uyku düzeninde yaşanan bir değişiklik olan uyku gerilemesi, dönemsel ve geçici bir durum olsa da sizi endişelendirebilir. ‘Uyku gerilemesi nedir, nasıl başa çıkılır?’ gibi birçok önemli sorunun cevabını Uyku Gerilemesi Nedir, Nasıl Başa Çıkılır? içerikli yazımızdan okuyarak bu dönemi daha rahat atlatabilirsiniz.
22 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?
22 aylık bebeğinizin 2 yaşına kadar günlük yaklaşık 1200 kalori alması gerekir. Bu ihtiyacını da günlük menüsünde bulunması gereken süt ve süt ürünleri, et ürünleri ve balık, mevsiminde taze sebze ve meyve, bakliyat ve tahıl ürünleri gibi tüm besin gruplarındaki çeşitli yiyeceklerden alabilir.
22 aylık bebeklerin çeşitli, sağlıklı ve yeterli beslenmesi, gelişimi açısından büyük önem taşır. Farklı tatlar sunarak besin çeşitliliğini artırabileceğiniz bebeğinize, 3 ana öğününün yanı sıra taze meyve, sebze, yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar sunabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinize yemeklerle birlikte su içmeyi de alışkanlık haline getirmeye özen gösterebilirsiniz.
22 aylık bebeklerin beslenmesinde ara öğün olarak anne sütü olmaya devam edebilir. Anne sütünde bulunan zengin içerik, 2 yaşına kadar bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesiyle çocuk devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.
Aptamil 4 Çocuk Devam Sütünü doktorunuza danışarak anne sütünün hiç verilemediği veya yetersiz olduğu durumlarda kullanabilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü içeriğindeki D vitamini ile bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır. Ek gıda öğünlerinde ise bebeğinizin mevsimine uygun taze sebze, tahıllar, protein ve karbonhidrat içeren besinler tüketmesine dikkat edebilirsiniz.
Bebeğinizin öğünlerinde bağışıklık sistemini destekleyen gıdaların bulunmasına dikkat edebilirsiniz. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişimi için ihtiyaç duyduğu gıdaları öğrenmek için ¨Bağışıklık Güçlendiren Gıdalar¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
22 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?
Oyun, çocukların hayal güçlerini, el becerilerini, fiziksel, bilişsel ve duygusal güçlerini geliştirirken yaratıcılıklarını kullanmalarını sağlar. Sağlıklı beyin gelişimi için önemli olan oyun, çocukların gelecekteki zorluklarla yüzleşmek için ihtiyaç duyacakları gelişmiş özgüvene ve dayanıklılığa yol açan yeni yeterlilikler geliştirmelerine yardımcı olur.
Yaşamın ilk iki yılını kapsayan dönemdeki oyun gelişimi “alıştırmalı oyun veya tek başına oyun” dönemi olarak adlandırılır. 22 aylık bebeklerde oyun, öğrenme ve gelişimin önemli bir parçasıdır. Bu ayda bebekler motor becerilerini, dil gelişimlerini ve sosyal etkileşimlerini geliştiren çeşitli oyunlar oynarlar. 22 aylık bir bebek şunları oynar;
- Açık alanda koşmayı ve zıplamayı sevebilir.
- Güvenli tırmanma alanlarında tırmanma aktiviteleri yapabilir.
- Küçük bir topu yuvarlamak veya fırlatmak gibi basit top oyunları oynayabilir.
- Basit yapbozlar ve bloklarla oynamak, ince motor becerilerini ve problem çözme yeteneklerini geliştirir.
- Kalemler, pastel boyalar ve kağıtlar kullanarak çizim yapabilir.
- Parçaları takıp çıkarabileceği oyuncaklar ile oynayabilir. Bu, el becerilerini ve koordinasyonunu geliştirir.
- Resimli kitaplara bakmayı çok sever. Kitaplarda gördüğü nesneleri tanıtmak ve hikayeleri anlatmak, kelime dağarcığını genişletir.
- Şekilleri uygun deliklere yerleştirme gibi bul-tak oyuncaklarına ilgi gösterir ve oynar. Bu şekilde problem çözme yeteneklerini ve bilişsel becerilerini geliştirir.
22 aylık bebeklerin oyunları genellikle keşfetme, öğrenme ve eğlenme odaklıdır. İlgisini çeken ve onu mutlu eden aktiviteleri seçmek, bebeğinizin gelişimini destekleyecek ve güvenli bir şekilde öğrenmesini sağlayacaktır. 2 yaşına yaklaşan bebeğinizle keyifli oyun zamanları geçirmek için Yaşamın İlk İki Yılında Oyun ve Oyuncak Tercihleri Nasıl Olmalıdır? yazımıza tıklayabilirsiniz.
22 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?
Her bebek farklıdır ve tuvalet düzeni bebeklerin gelişimlerine bağlı olarak değişebilir. Tuvalet düzeni, bebeklerin diyetine, sıvı alımına ve genel sağlık durumlarına bağlı olarak değişebilir. Eğer sağlıklı ve yeterince sıvı alıyorsa genelde 22 aylık bir bebek gün boyunca, 3-5 kez çiş ve günde 1-3 kez kaka yapabilir.
Bebeklerin tuvalet eğitimine fiziksel ve duygusal olarak hazır olmaları önemlidir. Bir bebeğin tuvalete hazır olduğu ise gün içinde bezinin kuru kaldığı zamanın uzaması, tuvalet ihtiyacını belirtmesi ve tuvaletle ilgilenmesiyle anlaşılabilir. Genellikle tuvalet eğitimine hazır olabilen 22 aylık bebeklerde, tuvalet düzeni hakkında dikkate almanız gereken önemli detayları İlkadımlarım’da yayınlanan Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmeli? içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
22 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır?
Kullanılan kelime sayısı her bebekte farklı olsa da genelde 22 aylık bir bebeğin kelime haznesi yaklaşık 20-30 kelimeden oluşur. Ancak bu aylarda bebeklerin anladığı kelime sayısı çok daha fazladır.
22 aylık bebekler soru sormak veya kendilerini ifade etmek için birkaç kelimeyi bir araya getirebilir. Genellikle "anne gel," "su ver," "top al" gibi iki kelimeli cümleler kurmaya başlayabilirler. Aynı şekilde bebekler bu ayda basit talimatları da anlayabilirler.
Bebeklerle konuşurken onlara sorular sormak ve cevaplarını dinlemek, dil gelişimlerini teşvik eder. Siz de 22 aylık bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için söylediği her şeyi anlamasanız da cesaretlendirici davranabilirsiniz. Bebeğinizle konuşurken onu dinlediğinizi hissettirip karşılık verebilirsiniz. Yanlış bir kelime kullandığında ya da doğru kelimeyi bulmakta zorlandığında da hoşgörülü olmayı unutmamalısınız.
22 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?
Çevrelerini keşfeden, öğrenmeye ve yeni beceriler geliştiren 22 aylık bebeklerin zeka gelişimi de hızla devam eder. Buna göre 22 aylık bebek, basit problemleri çözebilir ve nesnelerin nasıl çalıştığını keşfetmeye çalışır. Yetişkinlerin davranışlarını taklit eder, oyuncakları kullanarak basit oyunlar oynar. Nesnelerin nerede olduğunu hatırlayabilir ve tanıdık nesneleri tanıyabilir. Basit talimatları anlar ve yerine getirebilir. 22 aylık bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için Bebek Zeka Gelişim Önerileri içeriğimizden fikir alabilirsiniz.
22 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?
Yaşamın temel bir bileşeni olan suyu, sağlığımızı korumak için yeterli miktarda tüketmek son derece önemlidir. Çocuklar, yetişkinlere göre suya daha duyarlıdır ve dehidrasyona daha yatkındır. Bu nedenle bebeklerin düzenli olarak su içmesini sağlamak gerekir.
22 aylık bir bebeğin su ihtiyacı, genel sağlık durumu, aktivite seviyesi, hava koşulları ve diyetine bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak 1-3 yaş arası çocuklar için günlük sıvı ihtiyacı yaklaşık 1.3 litre (1300 ml) olarak önerilmektedir. Bu miktarın içinde su, süt ve diğer sıvılar da yer alır.
22 aylık bebeğiniz doğrudan su olarak günlük yaklaşık 500-800 ml su içmelidir. Bu miktarı, bebeğinizin genel sıvı alımının bir parçası olarak kabul ederek, gün içinde bebeğinize sık sık su içmeyi teklif edebilirsiniz.
22 Aylık Bebeğin Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?
Konuşma ve dil gelişimi hızlı bir şekilde ilerleyen 22 aylık bebekler, aslında önümüzdeki aylarda daha iyi konuşabilmek için kendine altyapı hazırlar. İletişim becerilerini ve kelime haznelerini genişleten bu aydaki bebekler, genellikle basit ve günlük yaşamda sıkça kullanılan “anne, baba, mama, dede, abla, abi, su, süt, evet, hayır, top, araba, bebek, benim” gibi kelimeleri kullanırlar. İki kelimeyi bir araya getirerek basit cümleler kurmanın yanı sıra bazı bebekler "bu ne?" gibi basit sorular sormaya da başlayabilirler.
Ancak unutmamak gerekir ki her bebek farklı bir hızda gelişir ve bu nedenle dil gelişiminde bazı bireysel farklılıklar normaldir. 22 aylık olan bazı bebekler henüz konuşma konusunda yeterince istekli olmayabilir. Bu noktada sizin dikkatli gözlemleriniz ve destekleyici yaklaşımlarınız bebeğinizin dil gelişiminde büyük katkı sağlayabilir. “Bebeklerde konuşma gelişimi nasıl desteklenir?” sorusunun cevabı için Geç Konuşma Nedenleri Nelerdir? içeriğimize tıklayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz bu ayda hala çok az kelime söylüyorsa veya hiç konuşmuyorsa, bir çocuk doktoruna veya dil ve konuşma terapistine danışmanız faydalı olabilir.
22 Aylık Bebek Kaç Öğün Yemelidir?
Bebekler 22. ayında günlük yetişkinler gibi 3 ana öğün ile 2-3 ara öğün şeklinde beslenebilir. Ana öğünler kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği şeklinde; ara öğünler ise kahvaltı ve öğle yemeği arasında, öğle yemeği ve akşam yemeği arasında, gerekirse akşam yemeği sonrası yani yatmadan önce hafif bir atıştırmalık şeklinde olabilir.
Çeşitli, besleyici ve sağlıklı bir beslenme düzeni, bebeğinizin enerji ihtiyacını karşılaması ve gelişmesi için önemlidir. Bebeğiniz bu dönemde pek çok farklı sebepten yemek yemek istemeyebilir. Adım adım bebeğinize yemeği sevdirmenin yollarını İlkadımlarım’da yayınlanan Yemek Nasıl Sevdirilir? içeriğiyle öğrenebilirsiniz.
22 Aylık Bebeğin Uyku Rutini Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerin hem gelişimi hem de düzenli bir günlük yaşam sürdürebilmesi için uyku rutini oldukça önemlidir. 22 aylık bebekler günde 10-12 saat gece uykusuna, 1-3 saat gündüz uykusuna ihtiyaç duyar. Bunu sağlamak için ise bebeğin her gün aynı saatte uyanmasına özen göstermek gerekir. 22. ayda bazı bebekler sabahları kısa bir uyku ihtiyacı duyabilir. Eğer sabah uykusuna ihtiyaç duyuyorsa, bu uyku genellikle 30 dakika ila 1 saat sürebilir. Öğle uykusu ise öğle yemeğinden sonra genellikle 1-2 saat sürebilir.
22 aylık bebeğinizin uyku rutinini sağlanması için her gün aynı saatlerde uyuyup uyanmasına dikkat etmelisiniz. Tutarlılık, bebeğinizin biyolojik saatinin düzenlenmesine yardımcı olur. Daha rahat ve kolay uyuması için gün içinde yeterince fiziksel aktivite yapmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yatmadan önce banyo, masaj veya sakin bir hikaye okumak gibi rahatlatıcı aktivitelerle uykuya hazırlayabilirsiniz.
22 Aylık Bebek Gece Ağlamaları Olur mu?
22 aylık bebeklerde gece ağlamaları olabilir. Bu ayda bebeklerin uyku düzenleri hala geliştiği için bazen gece uyanmaları normaldir. 22 aylık bebeklerin gece ağlamaları çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bebekler, büyüme atakları, diş çıkarma, gece korkuları, rahatsızlık veya açlık gibi nedenlerle geceleri ağlayabilirler. Bebeğinizin uykusu gece sık sık kesintiye uğruyorsa Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? yazımızı okuyabilirsiniz.
22 Aylık Bebeğe Gece Beslenmesi Yapılır mı?
Normal sağlıklı bir bebek 6. aydan sonra gece beslenmesine ihtiyaç duymaz. 22 aylık bir bebeğin de gece beslenmesi gerekli değildir ve genellikle önerilmez. Bu aydaki bir bebek gün içinde yeterli besin alır, bu nedenle de gece yemek yemesi gerekmez.
22 Aylık Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Belirtileri Görülür mü?
22 aylık bebeklerde 2 yaş sendromu belirtileri görülebilir. 2 yaş sendromu, bebeklerin kademeli olarak yeni beceriler öğrenmeye ve ilk kez kendi kimliklerinin farkına varmaya başladıkları kritik bir gelişim aşamasıdır. Bebekler edindikleri sosyal ve fiziksel beceriler sayesinde 18 aylıkken çevrelerini keşfetmeye, nesneleri tanımaya, bedenlerini kullanmaya ve kısacası dünyayla iletişim kurmaya başlarlar. 22 aylık iken genellikle daha bağımsız olmak isteyen bebekler, kendilerini ifade etmede ve duygusal tepkilerde değişimler yaşayabilir. Gelişimin normal bir parçası olduğu düşünülen öfke, inatçılık ve huzursuzluk gibi belirtiler aslında 22 aylık bebeğin, ayrı bir birey olma yolunda attığı ilk adımlardan kaynaklanır.
22 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?
Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine göre 22 aylık bebekler için uygulanması gereken bir aşı yoktur. Aşı takvimine göre en yakın aşı 24. aydaki Hepatit A aşısıdır. Hepatit A aşısının ikinci ve son dozu bebeğin ikinci yaşında yapılır.
22 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiği hakkında 22 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.