Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

23. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz artık 23 aylık ve birçok açıdan sizi taklit ediyor. Bu dönemde ağzınızdan çıkan kelimeleri tekrar ediyor ve her gün yeni kelimeler öğreniyor olabilir.

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 22. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

23 aylık bebek kaç yaş oluyor?

23 aylık olan bebeğiniz neredeyse 2 yaşına geldi. Gelecek ay bebeğinize ikinci yaşı için kutlama yapmaya artık hazırlanabilirsiniz. Bu arada bebeğinizin kilosunda geçen aya göre bir miktar artış olabilir. 23 aylık kız bebek kilosu ortalama 11.3 kilogram, 23 aylık erkek bebek kilosu yaklaşık 12 kilogramdır. 

Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun nasıl olduğunu, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz. Bebeğinizin kilo ve boyunu hesaplamak için İlk Adımlarım İdeal Boy & Kilo Hesaplama aracından faydalanabilirsiniz.

23 aylık bebek nasıl beslenmeli?

Bebeğiniz ilk 2 yılda hayatının en hızlı büyümesini gerçekleştirir. Bebeğinizin bu dönemde büyümesinin sağlıklı ve istenilen seviyede olabilmesi için yeterli seviyede beslenmesi gerekir. Bebeğiniz bir yaşından iki yaşına kadar ortalama 2.5 kilo alabilir. 

Bebeğinizin kilo alımı azalsa da zihinsel gelişimi hala hızla devam ettiği için beslenme kaynaklarına önem vermelisiniz. 23 aylık bebeğinizin günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarı yaklaşık 1200 kcal dir. 23 aylık bebeğinizin beslenme düzenini, üç ana ve iki ara öğünden oluşturabilirsiniz. Beslenme saatlerini ise uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz. Her öğünde ve ara öğünde çeşitli yiyecekler sunmaya devam etmelisiniz. 

23 aylık bebeğiniz, bazı küçük istisnalar dışında neredeyse sizin yiyebileceğiniz her şeyi yiyebilir. Sağlıklı bir gelişim için çocukların düzenli olarak vitamin, mineral, protein, yağ ve karbonhidrat bakımından zengin gıdalar tüketmesi gerekir. Bu nedenle 24 aylık bebeğinize gün içinde meyve ve sebze, süt veya süt ürünleri, et, balık ve yumurta gibi hayvansal kaynaklar ile kuru baklagiller ve tahıl ürünleri gibi bitkisel kaynakları yedirebilirsiniz. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ek besinlerle birlikte olmak şartıyla en az 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmeye devam edilmesini önerir. Bu sebeple 23. ayda da bebeğinizi anne sütüyle besleyebilirsiniz. 2 yaşına kadar bebeğinizin günlük besin ihtiyacının yüzde 40'ını anne sütü oluşturabilir. 

Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Aptamil Çocuk Devam Sütleri içerisinde yer alan GOS:FOS kanıtlanmış prebiyotik bileşenler, Avrupa Regülasyonunun onayladığı tek prebiyotik bileşendir. İşte, Aptamil Çocuk Devam Sütleri, içeriğindeki bu özel prebiyotik bileşenler sayesinde bebeğinizin beslenmesinin yanı sıra bağışıklığını da destekler. 

23 aylık çocuklar neler yapar?

Fiziksel ve sözel becerilerindeki gelişmelerle 23 aylık bebeğiniz muhtemelen sizi şaşırtmaya devam ediyor. İki yaşına az bir zaman kala 23 aylık erkek bebek neler yapar?, 23 aylık kız bebek neler yapar? diye merak ediyorsanız işte size bazı ipuçları;

  • Topa tekme atabilir.
  • Geriye doğru yürüyebilir. 
  • Bir yere tutunurken tek ayağı üzerinde dengeyi sağlayabilir. 
  • Yakında üç tekerlekli bisikletin pedalını çevirebilir.
  • Meraklı davranır ve çevresindeki büyüklerini taklit edebilir.
  • Gördüğü ve tanıdığı hayvanın sesini taklit edebilir.
  • Kapı kollarını çevirerek kapıları açabilir.
  • Kalemi parmakları arasında tutabilir. 
  • Bazı giysilerini kendi giyebilir ve çıkarabilir.
  • Bardağı elleriyle tutup içeceği kendi başına içebilir. 
  • Sorulduğunda gözlerini, kulaklarını ya da burnunu gösterebilir.
  • Peş peşe sıralanan iki komutu takip edip uygulayabilir. 

23 aylık bebek gece neden sık uyanır?

Bebeğinizin bu dönemde uyku problemleri olabilir. Hem sizinle hem de oyuncaklarıyla daha çok vakit geçirme isteği, uykuya geçişini zorlaştırabilir. Aynı zamanda bu dönemde geceleri de uyanabilir. 23 ayda bebeğinizin günlük uyku ihtiyacı ortalama 13-14 saattir. Bunun 11-12 saatini gece, 1.5-2 saatini de gündüz uyuyabilir. 

Sevimli miniğiniz için bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Rutinler, bebeklerde uyku saatinin geldiğini hissettirir. Beslenme, oyun, uyku rutinini gün içinde aksatmadan sürdürmelisiniz. Ayrıca bebeğinizin uykuya daha kolay geçişini sağlamak için her gün aynı saat ve düzende banyo, masaj, beslenme, gaz çıkarma, ninni gibi aktiviteler yapabilirsiniz. 

Bebeğinizin hangi zamanlarda uykudan uyandığına dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin gece daha rahat uykuya geçebilmesi için gündüz uykularının uzun ve geç saatlerde olmamasına özen gösterebilirsiniz. Miniğinize öğle uykularının gece uykusunu etkilemediği bir rutin oluşturmayı deneyerek sık sık uyanmasını engelleyebilirsiniz. 

Bebeğinizin daha rahat, kaliteli ve düzenli uyumasını sağlamak için Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

23 aylık bebek kaç kelime söyler?

Her bebeğin konuşmaya başlama zamanı ve kullandığı kelime sayısı farklıdır. Genel olarak 23 aylık bebek dil gelişimine göre, bebeğiniz bu dönemde 50-100 kelime kullanabilir. Bazı bebekler 120 kelimeye kadar kullanabildiği görülebilir. Bebeğiniz bu dönemde günde neredeyse 10 kelime öğrenebilir.  

Bebeğinize destek vermek için kelimeleri tekrarlayın, basit talimatlar kullanın, günlük TV izleme süresini sınırlayın. Kitap okumanız ve hikaye anlatmanız da bebeğinizin konuşmayı öğrenmesi için fayda sağlayabilir.

23 aylık bebek neler konuşur? 

Bebekler 23. ayında dil gelişiminde önemli gelişimler gösterir. Uzmanlara göre birçok bebek 23. ayda kitaplardaki resimlerde bildiği nesneleri sorulduğunda gösterebilir. “Anne, baba, mama, dede, abla, abi, su, süt, evet, hayır, top, araba, bebek, benim” gibi kelimeleri söyleyebilir. Ben, sen, benim gibi asit zamir kullanır. Eylem sözcüklerini anlar. Sürekli olarak yeni kelimeleri taklit eder.

Peki 23 aylık bebek ne kadar konuşur? Bu ayda bebeğiniz iki kelimelik basit cümleler kurabilir. Bu dönemde bebeğinizin fiilleri, önceki aylardan daha çok kullandığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca telaffuzu da aylar ilerledikçe iyileşir. 2 yaşına geldiğinde, çoğu bebek 50 veya daha fazla kelime söyleyebilir, ifadeler kullanabilir ve iki kelimelik cümleleri bir araya getirebilir.

Bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşmakta geç kalmamaya özen göstermelisiniz. 

23 aylık bebeğinizden bekleyebileceğiniz dil kabiliyetleri şunlardır;

  • İki dört arası kelimeden oluşan cümleler kurabilmesi: "Kuş yüksek uçuyor."
  • Basit şarkılar söyleyebilmesi
  • Basit yönlendirmeleri takip edebilmesi
  • Her zaman doğru bir şekilde olmasa da zamirleri kullanabilmesi
  • Konuşmalarda duyduğu kelimeleri tekrar edebilmesi
  • Eşyaların, insanların ve vücut bölümlerinin isimlerini bilmesi

Çocuğunuzla birlikte kitap okumaya devam ederek konuşma kabiliyetini güçlendirin. Okumak çocuğunuzun günlük yaşamında karşılaşmadığı yeni kelimeler, yüklemler ve fikirlerle karşılaşmasını sağlar. Kelime oyunlarının olduğu kitaplar çocukların benzer kelimeler arasında bağlantı kurmasına yardımcı olur.

Ona bir doğum günü partisi yapabilirsiniz

Çocuğunuzun yaklaşan doğum günüyle birlikte ‘En iyi nasıl kutlarım? sorusu aklınızda oluşmaya başladı. İki yaşındaki çocuklar pasta kesmeyi, mumları, balonları ve hediyeleri severler. Diğer yandan her şeyin fazlasından da sıkılırlar. Buna çok fazla davetli ve gürültü de dâhildir.

Çocuğunuz için doğum günü kutlaması önerileri;

  • İki yaşındaki çocuklar için en başarılı doğum günleri küçük, basit ve kısa olanlarıdır.
  • Kutlama için birkaç saat yeterli olacaktır. Balon şişirmek ya da sallanmak gibi aktiviteler onlar için çok eğlenceli olacaktır.
  • Kutlamaları öğlen uykusundan önce ya da akşam yemeği sırasında olacak şekilde ayarlayın. Uyku saatinden önce her şeyin bitmiş olması gerekir.
  • Daha iddialı bir şeyler planlıyorsanız çocuğunuz üzerindeki beklentilerinizi düşük tutun. Bu yaştaki çocukları ilgi odağı olarak saymayın. Sihirbaz ya da palyaço gibi şeyler onu korkutabilir ve oyuna katılmak istemeyebilirler.
  • Çocuğunuz büyüdüğünde daha çok oyunlu daha büyük partiler için bol bol zamanınız olacak.

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Evi yeniden ve daha güvenli hale getirin

İkinci yaş gününü kutladıktan sonrası çocuğunuzun güvenliğini tekrar düşünmek için iyi bir zaman. Daha önce çocuk güvenliği hakkında bir şeyler yapmıştınız fakat çocuğunuzun boyu uzadıkça, hareketlendikçe ve daha maceracı olmaya başladığından beri her aşama yeni zararlar getirebilir. Potansiyel tehlikeleri onun bakış açısından tekrar gözden geçirin.

Çocuğunuz artan bir şekilde hiç hayal edemeyeceğiniz yerlere girmeye başlayacak. Masaların, büfelerin, taburelerin üzerine tırmanabilir, daha önce hiç ilgilenmediği dolapları açabilir ve düşündüğünüzden daha hızlı bir şekilde tehlikeli alanlara girebilir.

Ama çocuğunuz şimdi "Hayır"ı anlamaya daha yatkın. Küçükken ulaşabileceği tehlikeleri ortadan kaldırmak zorundaydınız. Bu hala geçerli bir tavsiye fakat şimdi kelimelerinizi ve ciddi ses tonunuzu kullanarak hangi hareketlerin kabul edilmez olduğunu ona açıkça belirtebilirsiniz.

Yine de potansiyel tehditlere ulaşmasını mümkün oldukça engellemeye çalışmak isteyeceksiniz. Keskin bıçakları ulaşılabilir yerlerden kaldırın, ilaç ve vitaminleri çocuk korumalı kaplarda muhafaza edin.

Tutarlı olun

Zaman zaman eşinizle çocuk yetiştirmeyle ilgili anlaşmazlıklar yaşıyor olabilirsiniz. Bu çok doğal çünkü hepimiz farklı ailelerden geliyoruz ve farklı kişiliklere sahibiz.

Eşinizle çocuğunuzun yetiştirilişi konusundaki anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için öneriler;

  • Anlaşamadığınız bir durum yaşadığınızda çocuğunuz için en iyisi ona ortak bir kararla cevap vermenizdir. Bir şey olduğunda olaya tanık olan ebeveynin uygun gördüğü şekilde müdahale etmesi mantıklı bir yoldur. Bu konuda bir anlaşmazlığınız olursa sonrasında çocuğunuzun duymayacağı bir şekilde tartışabilirsiniz.
  • Tutarlılık disiplinin bel kemiğidir bu yüzden kurallar ve cezalar konusundaki temel görüşlerinizi tartışıp bir anlaşmaya varmanız iyi bir fikir olacaktır. Birbirinize saldırmak yerine yaklaşımınızı ve neden bunun işe yarayacağını düşündüğünüzü birbirinize açıklayın.
  • Tartışmalarınızı kişisel saldırılara dönüşebilecek genellemeler üzerinden yapmaktansa belirli konular üzerinden yapmaya çalışın. Uzlaşmak için uğraşın

Bisiklet için harika bir zaman

Çocuğunuz fiziksel olarak aktifse, 2 yaş ona bir bisiklet almak için uygun zamandır. Bu yaştaki çocuklar için uygun bisikletler konusunda çok bilgili değilseniz şu önerilerimizi mutlaka okumalısınız.

Doğru bisiklet seçimi için öneriler;

  1. Satıcının boyu ve kilosuna uygun tavsiyelerine mutlaka uyun.
  2. Pedal çevirme kısmı en zorlayıcı bölüm olacaktır. Üç tekerlekliye geldiğimizde başlangıçta yere yakın ve devrilemeyecek olanları tercih etmek gerekecektir. İlk denemelerde yanında durun. Bazı bisikletlerin arkasında demonte itme çubuğu vardır. Eğilmeden kontrolü sağlamanıza yardımcı olacaktır.
  3. Çocuğunuz arka bahçenizden öteye gitmiyor olsa da kask giydiğinden emin olun. İleriki zamanlar için alışkanlık oluşturacak ve tam güvenlik sağlayacaktır.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 24. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar