Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

23 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

Bir ay sonra yeni yaşına adım atacak olan 23 aylık bebekler, doğdukları günden beri geliştirdikleri pek çok beceriyle kendi başlarına bir birey gibi hareket etmeyi çok severler. Her ne kadar çevrelerine karşı bağımsızlık ilan etseler de 23 aylık bebeklerin en huzursuz oldukları durumlardan biri ebeveynlerinden ayrılmaktır. Dünya ile ilişkilerini ve güven duygularını şekillendirdikleri bir zaman içinde olan bu aydaki bebekler, gelişim sürecinin doğal bir parçası olarak genellikle ebeveynlerinden ayrılmak istemezler. Sizin de 23 aylık bebeğiniz ayrılık kaygısı yaşıyorsa bunu gelişiminin bir parçası olarak anlayışla karşılayıp normal kabul etmelisiniz. Sosyal ortamlara girdikçe ve yeni insanlarla iletişim kurmayı öğrendikçe ayrılık kaygısı giderek azalacak olan bebeğinizin 23 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında daha çok bilgi almak için bu yazımızla birlikte 23. Ay Bebek Gelişimi başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

23 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Düz hat üzerinde yürür.
  • Geriye doğru yürür.
  • Yerinde zıplar.
  • Topu tekmeler.
  • Bir yere tutunarak tek ayak üzerinde dengede durabilir.
  • Yer bildiren yönergelere uygun tepkide bulunur.
  • Parça bütün ilişkisi kurar.
  • Yaklaşık 50 kelime söyleyebilir.
  • İki ila üç kelimeden oluşan cümleler kurabilir.
  • Soru cümleleri kurar.
  • Bildiği şarkı ya da tekerlemelere eşlik eder.
  • Sosyal iletişim kalıplarını kullanır.
  • Evde basit işlere yardım eder.
  • Nesneyi iki elinin avuçları içinde yuvarlar.
  • Kalemi üç parmağı ile tutar.
  • Kâğıdı iki eliyle buruşturur.
  • Gözlemlediği bireylerin davranışlarını onlar olmadığında da taklit eder.

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebeğinizin gelişiyle ilgili doktorunuza danışabilir, 12-24 ay döneminde aklınıza takılan her konunun cevabını İlk Adımlarım’da yer alan 12-24 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizden öğrenebilirsiniz.

23 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

İlk 2 yılda hayatının en hızlı büyümesini gerçekleştiren bebekler, 1 yaşına geldiği zaman doğum kilosunun yaklaşık 3 katına ulaşabilir.12-24 ay arasında ise bu büyüme yavaşlar ve bebekler 2 yaşına gelene kadar ortalama 2.5 kilo alabilirler. Her bebek kendine özgü bir gelişim seyretse de 23 aylık bebeklerin kilosunda bir önceki aya göre az da olsa bir artış olması beklenir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 23 aylık erkek bebek kilosu ortalama 12 kg, kız bebek kilosu ise 11.3 kg’dır. Bu değerler ortalama persentil aralıklarını gösterir.

Her ay yapılan rutin ölçümler, bebeğinizin gelişim süreci hakkında bilgi verir. Bu ölçümler ile elde edilen persentil değerleri hakkında bilgi edinmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, bebeğinizin ne kadar uzayıp kilo alacağını merak ediyorsanız Bir Yaş Sonrası Boy ve Kilo Gelişimi Nasıl Olmalı: Persentil Değerleri içeriğimize tıklayabilirsiniz.

23 Aylık Bebek Gelişimi

İnsanlarda gelişim sürekli ve aşamalı olarak gerçekleşir. Gelişimdeki her aşama, bir önceki aşamadan etkilenir ve bir sonrakine ise altyapı oluşturur. 23 aylık bebekler için de gelişim bu şekilde ilerler. Becerilerini geçmiş aylardan getirdiği pek çok kazanımla geliştiren 23 aylık bir bebek, yürüyüp koşmanın yanı sıra yardımsız merdiven çıkabilir veya inmeye başlayabilir. El ve parmak becerileri sayesinde küçük objeleri daha iyi kavrayabilir, iki elini kullanarak oyuncaklarıyla oynayabilir ve basit yapbozları çözebilir. Yakın bir zamanda üç tekerlekli bisikletin pedalını çevirmeye başlayabilir. Meraklı davranır ve çevresindeki büyüklerini taklit edebilir.

23 aylık bebek, gördüğü ve tanıdığı hayvanın sesini taklit edebilir. Kapı kollarını çevirerek kapıları açabilir. Bazı giysilerini kendi giyebilir ve çıkarabilir. Bardağı elleriyle tutup içeceği kendi başına içebilir. Sorulduğunda gözlerini, kulaklarını ya da burnunu gösterebilir. Peş peşe sıralanan iki komutu takip edip uygulayabilir. Parmak boyası, pastel boya veya kalemlerle karalama yaparak yaratıcılığını ve ince motor becerilerini geliştirir.

23 aylık bebeklerde sosyal ve duygusal olarak ise bağımsızlık isteği hakimdir. Daha bağımsız olmaya başlarlar ve kendi kendilerine bazı işleri yapmak isteyebilirler. Kendi duygularını artık daha iyi ifade ederler ve diğer insanların duygularını anlamaya çalışırlar. Tepkileriyle ve davranışlarıyla sizi şaşırtan bebeğinizin farklılaşan gelişim özelliklerini bilmek için 0-3 Yaş Çocuk Psikolojisi Hakkında Gelişmeler başlıklı içeriğimize tıklayabilirsiniz.

23 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?                         

23 aylık bebeklerde günlük uyku ihtiyacı genellikle 11-14 saat arasında değişir. Bu yaşta hala gündüz uykusuna ihtiyaç duyan çoğu 23 aylık bebek, gece yaklaşık 11-12 saat, gündüz ise yaklaşık 1,5-3 saat uyur.  

23 Aylık Bebekler Nasıl Beslenir?

23 aylık bebek artık aile sofrasının bir parçası olarak her yemeğin tadına bakacak yaştadır. Günde 3 ana öğün ve 2 ara öğün yemek yiyen 23 aylık bebeğin beslenmesinde besin çeşitliliği, öğün düzeni ve su tüketimi büyüme ve gelişme sürecini destekler.

23 aylık bebeğinize çeşitli gıdalar sunarak geniş bir besin yelpazesinden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Farklı vitamin ve minerallerdeki renkli ve çeşitli sebze ile meyveleri küçük parçalar halinde keserek veya püre haline getirerek bebeğinize sunabilirsiniz. Tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç, yulaf gibi tam tahılları tercih edebilir, küçük ve yumuşak parçalar halinde hazırlanmış tavuk, hindi, dana eti veya kılçıksız balık gibi et ürünlerini bebeğinize verebilirsiniz. Ek gıda öğünlerinde ise bebeğinizin mevsimine uygun taze sebze, tahıllar, protein ve karbonhidrat içeren besinler tüketmesine dikkat edebilirsiniz.

Bebeğinizin gıda öğünlerini hazırlarken bağışıklık sistemine destek vermeye de özen göstermelisiniz. Bağışıklığı desteklenen bebeğiniz, böylece günlük ritmini oluşturan beslenme, oyun ve uyku düzenini de koruyabilir. Anne sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini destekler. Sabah kahvaltısından ve gece uykusundan önce bebeğinize anne sütü verebilirsiniz. Yokluğunda veya eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile kahvaltı ve gecede birer bardak Aptamil Çocuk Devam Sütü içirebilirsiniz. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot  olmak üzere 10 mineral ile Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır. 

23 Aylık Bebekler Nasıl Oynar?     

Becerileri geliştikçe oyunları da çeşitlenmeye devam eden 23 aylık bebekler, diğer çocuklarla paralel oyun şeklinde genellikle yan yana ama birbirlerinden bağımsız oynarlar. Oyun yoluyla keşfetmeyi ve öğrenmeyi seven 23 aylık bebeklerin bu dönemdeki oyunları fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerine önemli katkı sağlar, onların dünyayı anlamalarına ve becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

23 aylık bir bebek denge bisikleti ya da üç tekerlekli bisiklete binmeye başlayabilir. Daha dengeli yürüdüğü için çekilebilen oyuncaklarla ayakta oynamaktan keyif duyabilir. Büyük ve kolay tutulan basit yapbozlar bu aylardaki bebeklerin problem çözme becerilerini teşvik eder. Yetişkinleri taklit ederek oyuncak bebeklerle veya peluş hayvanlarla bakım yapma, yemek pişirme gibi rolleri oynamaları, bu ayda bebeklerin sosyal ve duygusal gelişimini destekler. Ayrıca oyun hamuruyla şekiller yapmak ve parmak boyası, pastel boya ile zaman geçirmek 23 aylık bebeklerin el kaslarını güçlendirir ve hayal gücünü geliştirir.

23 aylık bebeğinizle birlikte oynayabileceğiniz oyuncaklar hakkında 2 Yaş Dönemi Oyun ve Oyuncakları içeriğimizden fikir alabilirsiniz.

23 Aylık Bebekte Tuvalet Düzeni Nasıldır?

Tuvalet düzeni bir bebeğin yeterli miktarda sıvı aldığının, yeterli miktarda beslendiğinin ve böbreklerinin düzgün çalıştığının bir göstergesidir. Tuvalet düzeni genel sağlık durumu, sıvı alımı ve bireysel farklılıklarına bağlı olarak değişse de genel olarak 23 aylık bir bebek günde 4-8 kez çiş, 1-3 kez de kaka yapabilir.

23 aylık bebeklerin idrarı genellikle açık sarı renkte olmalıdır. Koyu renkli idrar, yeterince sıvı alınmadığını gösterebilir. Kaka rengi ise bebeklerin yediği yiyeceklere bağlı olarak genellikle sarıdan kahverengiye kadar farklı tonlarda olabilir. Kakanın yumuşak ve şekilli olması beklenir. Çok sert veya çok sıvı kaka, beslenme veya sağlık sorunlarına işaret edebilir. Bebeğinizin kakası beslenmesine göre değişebilir ve size sağlığı ile ilgili ipuçları verir. Bebeğinizin kaka takibi ve değerlendirmesi için Bebeğinizin Kakası Normal mi? sayfamıza tıklayabilirsiniz.

23 aylık bazı bebekler tuvalet eğitimi sürecinde olabilir. Bu ayda birçok bebek hala bez kullanırken, bazıları tuvalet eğitimine başlayabilir. Çoğu bebek 18-24 ay arasında tuvalet eğitimine adım atsa da bazıları bu sürece daha geç başlayabilir. 23 aylık bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olduğunu düşünüyorsanız bu sürece başlamanızda bir sakınca yoktur. Ancak henüz bir belirti göstermiyorsa, bebeğinizin bu beceriyi kazanmasına yardımcı olmak için tuvalet eğitimi sürecinde baskı yapmadan sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Unutmayın ki tuvalet eğitimi her bebeğin bireysel gelişimine bağlı olarak değişir.

23 Aylık Bebekte Dil Gelişimi Nasıldır? 

Hızlı bir ilerleme ile kelime haznesini genişleten 23 aylık bebekler, dil becerileriyle birlikte konuşma yeteneklerini de sürekli geliştirirler. Genel olarak 23 aylık bebek dil gelişimine göre bu dönemde basit isim, fiil ve bazı sıfatlardan oluşan 50-100 kelime kullanabilir. Çevresinden duyduğu yeni kelimeleri öğrenme ve kullanma eğiliminde olan bu aydaki bebek, meraklarını ifade etmek için “ne?" ve "neden?" gibi basit sorular sormaya da başlayabilir.

23 aylık bebeğinizin dil gelişimine destek vermek için kelimeleri tekrarlayıp, basit talimatlar kullanabilir, günlük TV izleme süresini sınırlayabilirsiniz. Kitap okumanız ve hikaye anlatmanız da bebeğinizin konuşmayı öğrenmesi için fayda sağlayabilir. Ayrıca bebeğinize resimli kitaplar okuyarak kelime dağarcığını genişletebilir ve dil gelişimini destekleyebilirsiniz. Hikayeler anlatmak, sorular sormak, şarkılar ve tekerlemeler söylemek de bebeğinizin dil becerilerini ve ritim duygusunu geliştirir.

23 Aylık Bebekte Zeka Gelişimi Nasıldır?

Bebeklerde zeka gelişiminin seyri, çeşitli davranışlar ve becerilerle gözlemlenebilir. Bilişsel, motor, dil ve sosyal gelişimleri, bebeklerin zeka düzeylerini ve potansiyellerini yansıtabilir. 23 aylık bebeklerin zeka gelişiminin yansımaları şu şekildedir;

  • Basit problem çözme yeteneklerini sürekli geliştirirler.
  • Yetişkinleri ve diğer çocukları taklit ederek öğrenirler.
  • Bloklarla kule yapabilirler veya oyuncak bebeklerle oyun kurabilirler.
  • Basit talimatları ve soruları anlama yetenekleri gelişir.
  • Küçük nesneleri tutma yetenekleri gelişir.
  • Duygularını daha açık bir şekilde ifade edebilirler ve başkalarının duygularını anlamaya başlarlar.

23 Aylık Bebek Günde Ne Kadar Su İçmeli?                    

Bebeklerin vücudunun sağlıklı çalışabilmesi için suya ihtiyaçları vardır. Büyüme sürecinde hücrelerin çoğalması ve yenilenmesi için gerekli olan suyun, yaşına ve ihtiyaçlarına göre uygun miktarda bebeklere içirilmesi oldukça önemlidir. Buna göre 23 aylık bir bebeğin günlük su ihtiyacı, yaklaşık 1-1.3 litre yani yaklaşık 4-5 bardak arasında olabilir. Suyun yanı sıra süt, meyve suları ve yiyeceklerden alınan sıvıları da içeren bu miktarı bebeklerin, günlük beslenmesinin yanında özellikle yemeklerden sonra ve oyun oynarken gün boyunca düzenli olarak tüketmesi gerekir.

23 Aylık Bebeğin Konuşma ve Dil Gelişimi Nasıldır?

Sürekli yeni kelimeler öğrenen, daha karmaşık cümleler kurmaya başlayıp iletişim becerisini geliştiren 23 aylık bir bebeğin konuşma ve dil gelişiminin belirgin özellikleri şunlardır;

  • “Anne, baba, mama, dede, abla, abi, su, süt, evet, hayır, top, araba, bebek, benim” gibi kelimeleri söyleyebilir.
  • 2-3 kelimeden oluşan cümleler kurabilir.
  • Her zaman doğru bir şekilde olmasa da ‘ben, sen, benim’ gibi basit zamirler kullanır.
  • Ebeveynleri ve çevrelerindeki diğer insanları taklit ederek dil becerilerini geliştirir.
  • Sürekli olarak yeni kelimeleri taklit eder.
  • Eylem sözcükleri ile karmaşık talimatları ve yönergeleri anlayabilir.
  • Kitaplardaki resimlerde bildiği nesneleri sorulduğunda gösterebilir.
  • Telaffuzu gelişir.

Bebeklerde Dil Gelişimi başlıklı içeriğimizde bebeğinizdeki önemli dil ve konuşma değişimleri hakkındaki pek çok sorunuzun yanıtını bulabilirsiniz.

23 Aylık Bebek Kaç Öğün Yemelidir?       

Enerji ihtiyaçları yüksek olan bebeklerin beslenme aralıkları, büyüme ve gelişimlerini destekleyecek şekilde olmalıdır. Günde üç öğün ve iki ara öğün yemek yiyen 23 aylık bir bebeğin ilk öğünü sabah saatlerinde güne enerjik başlamasını sağlayacak besleyici bir kahvaltı olabilir.  Kahvaltı ile öğle yemeği arasındaki ara öğünde küçük bir atıştırmalık, günün ortasında ise besleyici bir öğle yemeği bebeğe verilebilir. Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında ara öğünde enerji seviyesini sürdürecek hafif bir aperatifin ardından ise günün son ana öğünü olarak yeterli besin ve enerji sağlayacak dengeli bir akşam yemeği yedirilebilir.

23 Aylık Bebeğin Uyku Rutini Nasıl Olmalıdır? 

Günlük uyku ihtiyacı ortalama 13-14 saat olan 23 aylık bebeklerin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini destekleyici bir uyku rutini olmalıdır. Gündüz 1.5-3 saat, gece ise yaklaşık 11-12 saat uyuyabilen bu aydaki bebeklerin, her gün aynı saatte yatağa gitmesi ve aynı saatte uyanması, uyku rutinini destekleyip düzenler. Beslenme, oyun, uyku rutinini gün içinde aksatmadan sürdürmek 23 aylık bebeklerin bağışıklığını da desteklemiş olur.

23 aylık bebeğinizin bu dönemde hem sizinle hem de çevresiyle daha çok vakit geçirme isteği, uykuya geçmesini zorlaştırabilir. Düzenli olarak açık havaya çıkması, fiziksel eğitici aktivitede bulunması ve gündüz uykusunun çok uzun olmaması bebeğinizin akşam uykusuna daha kolay geçmesini destekler. Aynı zamanda banyo yapmak, kitap okumak, sakinleştirici bir müzik dinlemek veya masaj yapmak gibi uyku öncesi rutinler de bebeğinizin rahatlamasına ve uyku zamanının geldiğini anlamasına yardımcı olabilir.  

23 Aylık Bebek Gece Ağlamaları Olur mu?                                          

Büyümesine bağlı olarak birçok değişim ve gelişim sürecinden geçen 23 aylık bebeklerde gece ağlamaları görülebilir. Bu ağlamaların altında ise pek çok neden yatabilir. Bu aylarda çokça görülen ayrılık kaygısı, 23 aylık bebeklerde gece ağlamalarına neden oluşturabilir. Soğuk algınlığı, kulak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar ile diş çıkarma ağrısı nedeniyle de gece ağlayabilen 23 aylık bebekler, gördükleri korkutucu rüyalar nedeniyle de gece huzursuzlaşabilir.

Gece ağlamaları normal ve genellikle geçici bir dönemdir. Ancak bebeğinizde sürekli ve şiddetli ağlamalar varsa bir çocuk doktoruna danışabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin daha rahat, kaliteli ve düzenli uyumasını sağlamak için Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

23 Aylık Bebeğe Gece Beslenmesi Yapılır mı?                                  

Gün boyunca aldıkları besinlerle gece boyunca tok kalabilen 23 aylık bebekler, genellikle gece beslenmeye ihtiyaç duymaz. Gece beslenmeyen bu aydaki bebekler, daha uzun ve kesintisiz uyuyabilir. Eğer bebeğiniz hala gece beslenmek istiyorsa bu alışkanlığını yavaşça azaltarak tamamen bırakabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğinizin gündüz yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayarak gece beslenmesine olan ihtiyacını azaltabilirsiniz. Gece beslenmesini bırakmak hem sizin hem de bebeğinizin daha iyi uyumasına yardımcı olacaktır.

23 Aylık Bebeklerde 2 Yaş Sendromu Belirtileri Görülür mü?

Bağımsızlıklarını kazanmaya çalıştıkları ve kendi isteklerini daha güçlü bir şekilde ifade etmeye başladıkları bir süreç olan bebeklerin 23. ayında, 2 yaş sendromu belirtileri görülebilir. Bu belirtiler arasında şunlar vardır:

  • İsteklerini kabul ettirmek için inatçı davranabilirler.
  • Hayal kırıklığı yaşadıklarında veya istediklerini elde edemediklerinde öfke nöbetleri geçirebilirler.
  • İstekleri olmadığında genellikle ağlama, bağırma, yerde yuvarlanma gibi davranışlarda bulunurlar.
  • Kendi başlarına yemek yemek, giyinmek veya oyuncaklarını düzenlemek gibi istekler gösterirler.
  • Ebeveynlerinin koyduğu sınırları zorlayarak neyin mümkün olduğunu keşfetmek isterler.
  • Kararsız davranışlar sergileyebilirler.
  • Bağımsızlıklarını keşfetmek isterken aynı zamanda ebeveynlerine olan bağlılıklarını da korumaya çalışırlar. Bu dengesizlik, bazen tutarsız davranışlarla sonuçlanabilir.

Bebeğiniz de 2 yaş sendromu belirtileri gösteriyorsa bebeğinizin bağımsızlık ve kimlik kazanma sürecini desteklemek için sabır ve anlayışla davranmalısınız. Unutmayın, bu davranışlar bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçasıdır.

23 Aylık Bebeklere Hangi Aşılar Uygulanır?

23 aylık bebekler için rutin olarak belirlenmiş spesifik bir aşı bulunmamaktadır. Genel olarak, bebeklerin aşı takvimi ilk iki yıl içinde yoğun olsa da Sağlık Bakanlığı Çocukluk Dönemi Aşı Takvimine göre 23 aylık bebekler için uygulanması gereken bir aşı yoktur. Aşı takvimine göre en yakın aşı 24. aydaki Hepatit A aşısıdır. Hepatit A aşısının ikinci ve son dozu bebeğin ikinci yaşında yapılır.

23 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?

Üst ve alt ön dişleri ile köpek dişleri çıkan 23 aylık bebeklerin, genelde bu ayda küçük azı dişleri de çıkmış olur. Alt ve büyük azı dişler ise genelde 20-30 aylıkken patlar. 23 aylık bebeklerin bu dönemde çıkardığı dişler büyük azı dişleridir. Bebeğinizin 23. ayında diş çıkarırken neler yapmanız gerektiğini Bebeklerde Diş Gelişim Tablosu başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz. Bebekler 1 yaşındayken diş fırçası ile tanışırken, 2,5-3 yaş civarında dış macunu kullanmaya başlayabilir. Diş fırçası seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında ise Bebek Diş Fırçası Nasıl Olmalı? yazısını okuyabilirsiniz.

23 Aylık Bebek Uyku Gerilemesi Nasıl Geçer?

Bebeklerin gelişim süreçlerinin bir parçası olarak doğal şeklinde yaşanan uyku gerilemesi, kalıcı bir durum değildir. Uyku gerilemesi bebeğin büyüme sürecinde çok kez olsa da aslında uzun sürmez ve geçicidir. Bu süreçte bebeğinize rahatlatıcı bir uyku ortamı yaratabilirsiniz. Sessiz, karanlık ve uygun ısıdaki bir oda, bebeğinizin uykuya dalmasına ve uykuda kalmasına yardımcı olacaktır. Gün içinde oyun oynaması, temiz havada bulunması, güneş ışığı ile temas etmesi de bebeğinizin geceleri daha iyi uyumasını sağlayabilir. Bu dönemlerde bebeğinizi sakinleştirmek için günlük rutinlerinize sadık kalabilir, beyaz gürültüyü tekrar kullanabilirsiniz. 23 aylık bebeğinizde uyku gerilemesiyle ilgili süreç hakkında pek çok detayı İlk Adımlarım’da yayınlanan Uyku Gerilemesi Nedir, Nasıl Başa Çıkılır? yazısıyla öğrenebilirsiniz.

23 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi ile ilgili bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiği hakkında 23 Aylık Bebeğin Günlük Rutini yazımıza tıklayabilirsiniz.

 

Kaynaklar