Dünyaya gelişinin 3. ayında bebeğinizin artık hem gözleriyle çevresini daha çok takip ettiğini hem sizi gördüğünde heyecandan çığlıklar attığını fark ediyor olabilirsiniz. İşte bebeğinizin hareketlerindeki bu fark, zihinsel ve fiziksel gelişiminin hızla devam etmesinden kaynaklanıyor. İlk iki ayına göre çok daha aktifleşen bebeğiniz artık etrafında olup biteni merakla izlediği, güçlenen kaslarıyla daha çok hareketlendiği bir döneme giriyor. Bebeğinizle birlikte sizi nelerin beklediğini 3 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte 3. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak da öğrenebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Neler Yapar?
3 aylık bebek fiziksel ve zihinsel gelişimine bağlı olarak pek çok yeni beceriyi günlük hayatının içine alır. Hem sesiyle hem hareketleriyle kendini daha belli ettiği gibi bu dönemde, çevresini ve kendisini de keşfetmeye başlar. Peki 3 aylık bebek daha başka neler yapar? İşte 3 aylık bebeklerde şu değişimler gözlemlenebilir;
- 3 aylık bebek artık anne babasının sesini tanır ve onların seslerine karşılık sesler çıkararak cevap verir.
- 3 aylık bebeklerin çıkardığı ses ve kullandığı mimik sayısı artar. Mutluluk, huzursuzluk, açlık için farklı sesler çıkarabilir.
- Sesleri taklit edebilir, 3. ayın sonuna doğru içinde sessiz harf bulunan heceleri söyleyebilir düzeye gelir.
- Yüksek sesle gülebilir, anne babasının gülümsemesine karşılık gülümseyerek cevap verir.
- 3 aylık bebeğin gözleri hemen hemen tüm renkleri ve şekilleri algılayabilecek kadar gelişmiş olur. Farklı mesafelerdeki objelere rahatlıkla odaklanabilir.
- Göz teması kurabilir. Çevresindeki hareketi gözleriyle izleyip takip edebilir.
- Duyma yetisi de artan 3 aylık bebekler, sesin geldiği yöne doğru kafasını çevirebilir.
- Başını desteksiz bir şekilde dik tutabilir.
- Karnının üzerine yatırıldığında başını ve kollarını kaldırmaya başlayabilir.
- Gelişen tutma ve kavrama becerisiyle birlikte dokunduğu objelerin sayısı artar.
- Oyuncakları kavrayıp sallayabilir.
- Ellerini çok daha kontrollü bir şekilde kullanır, parmaklarını uzun uzun inceler.
- Ellerini ve nesneleri ağzına götürerek, onları daha iyi tanımaya, bağlantı kurmaya çalışır.
- Kucakta destekli şekilde tutulduğunda ayaklarının üzerine basmayı deneyebilir.
Üç ay gibi kısa bir sürede gösterdiği bu gelişim aşamalarını desteklemek için bebeğinizin günlük uyku, beslenme ve oyun düzenini korumaya özen göstermelisiniz. Bağışıklığı desteklenen bebeklerin ritmi de devam eder. Gün içinde bebeğinizin ritmini oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğiyle ilgili detayları İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan 0-3 Ayda Beslenme-Oyun-Uyku videomuzdan izleyebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
3 aylık bebekler ortalama olarak haftada 140-200 gram arası, bir ayda ise 700-900 gram arası kilo alabilir. Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 3 aylık kız bebekler 5.8 kg, erkek bebekler ise 6.4 kg civarında olurlar.
Her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır, doğum kilosuna göre farklılıklar olabilir. Bu yüzden siz de İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı kilo alımı kontrolünü doktorunuzla birlikte takip etmeniz gerekir. Bebeğinizin yeterince kilo almadığını gözlemliyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Anne karnından sonra dünyaya alışma sürecindeki 3 aylık bebekler, aslında doğdukları günden itibaren çok hızlı bir gelişim içindelerdir. Dünyayı tanıma isteğinde olan bu dönemdeki bebekler, zihinsel ve fiziksel gelişimlerinin etkisiyle çevreleriyle iletişim kurabilir duruma gelirler.
Motor gelişimleri hızla devam eden 3 aylık bir bebek, artık baş kontrolünü kazanır, başını sallayabilir. Yüzüstü başını kaldırır, başını çevirebilir. Alt vücut kontrolü geliştiği için sağ, sol kol ve bacaklarını eşit oynatır. Ellerini açar ve nesneleri tutar. Dokunmak ya da kavramak istediği nesnelere doğru uzanmaya çalışır.
3 aylık bebek sosyal gelişimine bağlı olarak ise insanları sesleri ve kokularıyla tanımaya başlar. Yabancılara gülümser ve iletişim kurar. Zihinsel gelişimiyle birlikte nesneleri tanımaya ve isimlerini öğrenmeye başlayan 3 aylık bebeklerin, duygusal gelişimleriyle de özellikle anne ve babalarına yönelik bağlılıkları gelişir. Canları yandığında ya da rahatlamak istediklerinde annelerinin kollarında sakinleştirilmeyi isteyen 3 aylık bebeklerin, güven duyguları da giderek geliştir.
15-20 cm uzaklığındaki nesneleri görebilen 3 aylık bebekler, artık bu nesneleri izlemeye başlar. Göz, duyu gibi tat ve koku açısından da gelişim gösterirler. Tatları ayırt edebilir ve nesneleri koklama eğilimindedirler.
Tüm bu gelişim aşamalarının her bebeğin gelişimine özgü bir seyir izleyebileceğini hatırlamakta fayda vardır. Bebeğinizin belirli gelişim aşamalarını kat etmediğini gözlemlediğinizde ise doktorunuza danışmalısınız.
Anne karnında gelişmeye başlayan duyu organları sayesinde bebekler, dünyaya oldukça gelişmiş beş duyu ile gelir. Doğumundan sonraki süreçte bu gelişimin nasıl seyir izleyeceğini Bebeğinizin 5 Duyu Organının Gelişimi başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
İlk iki ayda daha uzun sürelerde uyuyan bebekler için 3. aydan itibaren uyku süreleri kısalmaya başlar. Uyku düzeni oturma sürecindeki 3 aylık bebeklerin, 24 saat içinde yaklaşık olarak 14-16 saat arası uykuya ihtiyacı olur. Gündüzleri yaklaşık 5 saat, geceleri ise 10-11 saat uyuyabilirler. Bebekler, bu dönemde 2 ila 4 saat aralıklarla beslenme ihtiyacı duyarak uyanabilirler. Bu süreç her bebek için farklı olsa da yemek yeme aralıkları gelecek aylarda giderek artar.
Bebeğinizi nasıl uyutmanız gerektiğiyle ilgili bilgi almak için İlkadımlarım Akademi’de yer alan uyku eğitimlerini de izleyebilirsiniz.
3 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Bebeğin gelişimini destekleyen ve olumlu etkileyen rutinlerden biri uykudur. Büyüme hormonunun uyku sırasında salgılanması nedeniyle bebeklerde uyku rutini oluşturmak önemlidir. Ayrıca uyku rutini sağlanan bebeklerin, beslenme isteği artacağı gibi bilişsel gelişimi ve bağışıklığı da desteklenir.
Peki 3 aylık bebeklerde uyku düzeninin ne zaman başlaması gerekir? Bebeklerde uyku rutinine 6. hafta ila 3. ay arasında yavaş yavaş geçilebilir. 3 aylık bebekler gündüz 4 kez uyuyabilir. Bebeğin en son gündüz uykusu saat 17.00’de olmalı, gece uykusuna da saat 20.00’de yatmalıdır. Midesi büyüyerek daha uzun süre tok kalmaya ve sirkadiyen ritmi yani biyolojik saati gelişmeye başlayan üç aylık bebek, artık geceleri daha uzun süre uyuyabilir.
3 aylık bebeklere uyku saatinin geldiğini hissettirecek bir düzen oluşturulabilir. Banyo, masaj, emzirme, gaz çıkarma, ninni ya da şarkı söyleme gibi aktiviteleri her gün aynı saat ve düzende yapmak bebeğin uykuya hazırlanmasını kolaylaştırır. Ayrıca 3 aylık bebek uyku düzeni oluşturulurken şunlar yapılabilir;
- 3 aylık bebeğe uyku düzenine başlamadan önce onun gece ve gündüz arasındaki farkı öğrenmesi sağlanabilir. Bunun için de bebeği gece karanlık ortamda, gündüz ise aydınlıkta uyutmak gerekir.
- 3 aylık bebeklerin gözleri ışığa fazlasıyla duyarlıdır. Bu nedenle uyudukları ortamlarda ışık oranlarının olabildiğince az olması önemlidir.
- Eğer bebekte kolik ya da gaz sorunu varsa uyku rutinine beyaz gürültü eklenebilir.
- Yarı ortopedik sertlikteki bir yatakta ve 1 yaşına kadar yastık kullanmadan uyutmak, bebeğin uyku sağlığını olumlu etkiler.
- Bebek odasının sıcaklığı 22-24 derecede olmalıdır.
- Bebeği emzirdikten sonra rahat uyuması ve hemen uyanmaması için gazı çıkarılmalıdır.
- Bebeğin her gün aynı saatte uyanmasına, akşam ise 20.00’yi geçmeden uyumasına özen göstermek gerekir. Çünkü uyku saati geçen bebek enerjik gibi görünse de zamanla huzursuzluk yaşamaya başlayabilir.
Bebeklerin aylarına göre uyku rutinleri hakkında bilgi almak için Bebeklerde Uyku Rutini Nasıl Oluşturulur? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
3 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?
3 aylık bebek fiziksel gelişimi, kilonun yanı sıra boy ve baş çevresi ile de kendini gösterir. 3 aylık bebek boy değerleri ilk doğum verileriyle karşılaştırıldığında, bebekteki gelişim daha belirgin ortaya çıkabilir. Bebekler üçüncü ayında 1.5-2.5 cm büyüyebilir. Böylece 3 aylık erkek bebekler yaklaşık 61.4 cm, kız bebekler 59.8 cm olabilirler. 3 aylık kız bebeğin baş çevresi ortalama 39.5 cm, 3 aylık erkek bebeğin baş çevresi ise 40.5 cm civarındadır.
Bu büyüme değerlerinin yanı sıra 3 aylık bebeklerde fiziksel gelişimi gösteren pek çok işaret vardır. 3 aylık bebekler daha önceki aylara göre daha kontrollü ve daha uzun süre dik bir biçimde durabilir. Boyun gücü geliştiği için başını kontrol edebilir ve dik tutabilirler. 3 aylık bebek ellerinden tutulduğunda kısa bir süre için vücudunu da dik tutabilir. Koltuk altından desteklendiğinde adım atma hareketlerini yapabilir. Ama unutmamak gerekir ki 3 aylık bebeğin yürümesine daha çok zamanı vardır.
3 aylık bebekler aynı zamanda ellerini daha çok hareket ettirirler. Ellerini yumruk yaparak nesnelere vurabilirler. Dokunma duyuları da daha hassas hale gelir. Bu sayede nesnelere daha uzun süre dikkat edebilirler. Nesnelere, kasları geliştikçe uzanmaya başlarlar. Ellerini ve gözlerini tam koordine edemeseler bile nesneleri ağızlarına götürmeye çalışırlar.
3 aylık bebeklerde doğuştan var olan irkilme Moro refleksi sona ermiş olabilir. Bu ayda bebeğin başının arkasında bulunan bıngıldak kapanabilir. Başının ön tarafında bulunan büyük bıngıldak ise henüz kapanmamış olabilir.
Bebeğiniz vücudunu daha iyi kontrol etmeye ve sosyal etkileşimde bulunmaya başladığı bir döneme girmiş bulunuyor. Bebeğinizi bir oyun matına/halısına karnının üzerinde yatırıp kaslarının gelişmesine destek verebilirsiniz. 0-6 ay bebeklere özel Bebek Kas Güçlendirme Egzersizleri yazımızı okuyarak bebeğinizle oynayacağınız oyunları şekillendirebilirsiniz.
3 aylık bebek rutini oluşturmanın yanı sıra bağışıklığını destekleyerek bu düzeni korumak da önemlidir. Bebeğinize bu ayda nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili 3 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.