Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

4 Aylık Bebeğin Günlük Rutini

Bebeğinizin 4. Ayı

Karnının üzerine yatma denemeleri yapan bebeğiniz artık yüzüstü pozisyondan sırtüstüne doğru dönmeye başlayabilir. Gelişim seyrinin ayına uygun devam edebilmesi için bebeğinizin günlük rutinlerini korumaya özen gösterebilirsiniz. 4 aylık bebek rutini içerisinde önemli yer tutan beslenme, uyku ve oyun düzenini koruyarak bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz.

Dört Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini

“4 aylık bebek kaç saatte beslenmeli?” sorusunun cevabına bakmadan önce beslenme ve bağışıklık ilişkisi hakkında bilgi edinmekte fayda vardır. Bebeğinizin bağışıklık sisteminin en büyük destekçisi, zengin bileşenlere sahip olan anne sütüdür. Bebeğinizi 6. ayına kadar sadece anne sütü ile besleyerek bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olabilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğu durumunda ise doktorunuza danışabilirsiniz..

Bebekler gelişmekte olan bir sindirim sistemi ile dünyaya gelir. Bu nedenle gaz, kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine neden olabileceği* için 6. ayına kadar bebeğinizi ek gıda ile tanıştırmamaya özen gösterebilirsiniz.[1] ** 4 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ile ilgili detaylı bilgi almak için aşağıdaki örnek tabloyu inceleyebilirsiniz. Tabii 4 aylık bebeklerde beslenme saatlerini incelerken her bebeğin gelişiminin ve günlük rutininin kendisine özgü olduğunu hatırlamanızda fayda vardır. Bebeğinizin gelişimini düzenli doktor kontrolleriyle takip edip doktorunuza danışmanızı öneririz.

Dört Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni

Bebeğiniz hala geceleri beslenmek için uyanabilir. Gece uykularının beslenme için bölünmesi en az 6 aylık olana kadar devam edebilir. Gündüz ise yaklaşık 5 saat uyuyabilir. ¨Bebeklerde uyku rutini ne zaman başlamalı?¨ sorusunun cevabını verdiğimiz ¨Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni”¨ başlıklı yazımızı okuyarak dört aylık bebeğiniz için uyku rutinleri belirleme ipuçlarını öğrenebilirsiniz. Tabi bu dönemde  rüya beslenmesi tanımı ile karşıalabilisiniz. Rüya beslenmesi, rüya öğünü ve dream feeding gibi isimleri ile duyabileceğiniz bu kavramlar bebeğin uyurken beslenmesi anlamına gelir. Rüya Beslenmesi Nasıl Uygulanır? Rüya Öğününün Faydaları Nelerdir? öğrenmek için hemen tıklayın

Dört Aylık Bebeğin Oyun Programı 

Bebeğiniz artık oyuncaklarına uzanmak ve onları ağzına götürmekten hoşlanabilir. Bu nedenle ulaşmaya çalışması için bebeğinizin biraz uzağına renkli oyuncaklar koyabilirsiniz. “Ce-ee” gibi oyunlar oynamak için de bebeğinizin dördüncü ayı ideal bir zamandır. ¨Evde Bebek Aktivite Önerileri¨ başlıklı yazımızı okuyarak dört aylık bebeğinizin günlük oyun düzeninde yer alabilecek oyunları öğrenebilirsiniz.

¨4 aylık bebek ne kadar uyur?¨ ya da ¨Bebek bezi ne kadar sıklıkla değiştirilmeli?¨ gibi soruların cevabını öğrenmek için örnek 4 aylık bebek günlük düzeni tablosunu inceleyebilirsiniz.

4 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu

07.00-Uyanma, bez, üst değişimi.

07.30-Anne sütü.

08 .00-Oyun, eğitici aktivite zamanı.

09.30-Uyku zamanı.

11.00-Uyanma, bez değiştirme.

11.30-Anne sütü.

12.00-Oyun zamanı.

13.00-Açık hava gezintisi. (kısa bir şekerleme yapabilir)

13.30-Bez değiştirme, sonrasında anne sütü.

14.00-Uyku zamanı.

16.00-Uyanma, bez değiştirme.

16.30-Anne sütü.

17.00-Keyifli vakit geçirme, müzik, oyuncaklar.

17.30-Akşam üstü şekerleme uykusu.

18.15-Uyanma ve bez değiştirme.

18.30-Uyku öncesi rutinler. Banyo, masaj (isterseniz yarım kundak yapabilirsiniz)

19.00-Anne sütü.

19.30-Ninni ile gece uykusu zamanı.

23.30-Rüya öğünü beslenmesi.

03.30-Rüya öğünü beslenmesi.

4 aylık bebek gelişimi hakkında detaylı bilgi almak için 4 aylık bebek gelişimi içeriğine hemen tıklayın.