Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

4. Ay Bebek Gelişimi

Dört aylık bebeğiniz; kahkaha atacağı, sizi görünce heyecanlanacağı ve konuşmanıza seslerle karşılık vereceği yani sosyalleşmesini gözlemleyebileceğiniz bir dönemde. Bebeğinizin bu gibi mutluluk verici hareketlerini görünce çoğu ebeveyn gibi sizin de aklınıza "4 aylık bebek ne yapabilir?" ¨4 aylık bebek neden hoşlanır?”, ¨4 aylık bebeğin ilgisini ne çeker?¨ ya da ¨4 aylık bebekle nasıl oynanır?¨ gibi sorular gelebilir.

Aklınızda soru işareti kalmadan bu dönemi keyifle yaşamanız için 4 aylık bebek gelişimi ile ilgili tüm merak edilen konuları derledik. İşte, ¨Bebek 4. ayında neler yapar?¨ sorusunun cevapları:

4 Aylık Bebeğin Kilosu ve Boyu Ne Kadar Olmalı?

Bebeğiniz 4. ayında doğum ağırlığının iki katına çıkabilir. Peki 4 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? 4 aylık kız bebekler ortalama 6.4 kg, erkek bebekler ise 7 kg olabilir. Bebeğiniz 4. ayında ortalama 560 gram kilo alabilir. Ancak her bebeğin kendine özgü gelişim sürecini takip ettiğini bilmekte fayda vardır.

4. ayına giren erkek bebeğiniz yaklaşık 63.9 cm, kız bebeğiniz ise 62.1 cm uzunluğa ulaşabilir. 4 aylık kız bebeğinizin baş çevresi da ortalama 40.6 cm, erkek bebeğinizin baş çevresi 41.6 cm olabilir.

4 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Dördüncü ayındaki bebeklerin gelişim aşamalarından bazıları şunlardır:

  • Karnının üzerindeyken arkaya doğru yuvarlanarak dönebilir.
  • Eşyaları ağzına götürerek tanımaya çalışabilir.
  • Oturur pozisyonda kafasını kontrol edebilir.
  • Yüz ifadelerini taklit edebilir.
  • Destekli olarak ve anne baba gözetiminde oturmaya başlayabilir.
  • Sesleri taklit edebilir ve duyduğu sese doğru dönebilir.

Bebeğinizin gelişimine destek vermek için farklı yüz ifadeleri ve ses tonları kullanarak ona kitap okuyabilir, şarkı söyleyebilirsiniz. Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit etmeniz de onu yeni konuşma denemeleri yapmaya teşvik edebilir.

4 Aylık Bebek Ne Kadar Beslenmeli?

Büyüdükçe bebeklerin beslenme düzeni değişir. Beslenme düzeninde emzirmeler arasındaki süreler daha da uzayabilir ve beslenme miktarı farklılaşabilir.  

Bu nedenle siz de 4 aylık bebek kaç saatte bir acıkır?” diye merak ediyor olabilirsiniz. 4 aylık bebeğinizi 24 saat içinde ortalama 6 ila 8 kez emzirebilirsiniz. Bebeğinizin gündüz beslenme aralığı 3-3.5 saatte bir olabilir. Gece beslenmesi ise bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir. Eğer bebeğiniz gece hiç uyanmıyorsa beslemek için uyandırmayabilirsiniz.

4 aylık bebeğiniz, tüm beslenme ihtiyaçlarını anne sütü ile karşılayabilir. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda daha fazla bilgi sahibi olmak için doktorunuza danışmalısınız.

4 Aylık Bebek Günde Kaç Kere Kaka Yapar?

4 aylık bebeğinizin bezi günde 4-5 kez ıslanabilir ve bir kez kaka yapabilir. Sindirim sistemi hareketlerine bağlı olarak bebeğiniz birkaç günde bir de kaka yapabilir. 

Bebeğinizin kakasını yaparken zorlandığını fark ediyorsanız doktora danışmanızda fayda vardır. Bebeklerde sindirim sistemi sorunları ile ilgili bilgi almak için de Adım Adım Bebeklerde İshal ve Kabızlık başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4 Aylık Bebeğe Ek Gıda Olarak Ne Verilebilir?

Ek gıdaya başlangıç için önerilen zaman 6. aydır. Anne sütü yokluğunda ya da bebeğin anne sütüyle istenilen kiloyu alamaması halinde, bazı anneler bebeklerini ek gıdaya erken geçirmeyi düşünebilir. Ancak 6. aydan önce ek gıdaya geçmek, bebeğin sağlığına ve beslenme düzenine birçok açıdan olumsuz etki yapabilir.

Bebeğinize beslenme rutini oluştururken ek gıdaya 6. ayın sonunda geçmelisiniz. Çünkü bebeğinizin sindirim sistemi ancak 6. ayın sonunda gelişerek ek gıdaya uygun hale gelmiş olur.

Erken ek gıdaya geçiş hem bebeğinizin sindirim sistemini zorlar hem de alerji riski yaratabilir. Bebeğiniz ek gıdaya erken geçerse katı gıdaya alışıp anne sütünüzü ya da devam sütünü reddedebilir. Bebeğiniz anne sütünden ya da doktorunuz önerdiyse devam sütünden karşılayabileceği miktar ve etkideki vitamin ve minerali, ek gıdadan karşılayamaz. Tüm bunlar bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Henüz sindirim sistemi gelişmekte olduğu için 4 aylık bebeğinizin ek gıdaya başlaması kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir.

Bebeklerde ek gıdalara geçiş dönemiyle ilgili merak ettiklerinizi Ek Gıdalara Geçiş Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Ne Kadar Kaşık Maması Yer?

Kaşık mamaları, bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemiyle beraber tanıştığı, muhallebi kıvamında olan, sütlü ve tahıllı ek gıdalardır. Kaşık mamaların içeriğinde süt, meyveler, tahıllar ve vitaminler bulunur. 6. ayı dolduktan sonra tüketilebilen kaşık mamalar, ancak ek gıdaya geçişle birlikte bebeğin beslenmesine eklenebilir. Bu nedenle 4 aylık bebeklere doktor önerisi olmadan kaşık maması verilmesi önerilmez.  

4 Aylık Bebeğe Pirinç Unu Verilir mi?

Bazı anneler bebeklerinin ilk aylarından sonra beslenmesine ek gıdalar eklemek isteyebilir. Bu süreçte 4 aylık bebeğe pirinç unu nasıl yapılır? sorusunu soran anneler olabilir. Pirinçlerin öğütülmesiyle oluşan pirinç unu ile muhallebi yapmak, annelerin ilk aklına gelen tarif olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki, bebeklerin ihtiyaçlarını ilk 6 ay tek başına karşılayacak mucizevi içeriklere sahip besin, anne sütüdür.

Uzmanlara göre pirinç ununun karbonhidrat ağırlıklı olması nedeniyle besleyici özelliği bulunmaz, bebeğin fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı gelişimi için gerekli vitamin ve mineral içermez. Anne sütüyle beslenen bebeğe tok tutması için pirinç unu içeren muhallebi verilmesi önerilmemektedir.  

Bebek beslenmesinde ek gıdaya 6. ayın sonunda geçilmesi gerekir. Bu nedenle 4 aylık bebeğe pirinç unu verilmesi önerilmez. Pirinç unu bebeğin ancak 6. ayından sonra beslenmesine eklenebilir. Doktor onayıyla ek gıdaya başlandığı zaman verilecek ek gıdalar arasında yer alabilir.

4 Aylık Bebek Ne Kadar Uyur?

4 aylık bebeğiniz için uykudan önce bir rutin oluşturabilirsiniz. Uykusu gelmeye başladığında uyutacağınız odada bebeğinizle 10 dakika kadar oyun oynayın. Sakin bir şarkı ya da ninni söyleyebilir, bez kitaplara bakabilirsiniz. Bu hareketleri her gün aynı saatlerde ve aynı sıralamayla yaptığınızda bebeğiniz uyku öncesi rutinini öğrenmeye başlayabilir.

Bebeğinizi uyuturken beyaz gürültü dinletip sakinleştirebilirsiniz. Anne karnındaki seslere benzeyen, bebeğin kendini anne karnındaymış gibi hissetmesini sağlayıp uyumasını kolaylaştıran beyaz sesler ya da beyaz gürültü için Bebek Rahatlatan Beyaz Gürültü yazımızı tıklayabilirsiniz.

Peki 4 aylık bebek uyku düzeni nasıl olmalı? Dört aylık bebekler gece 10-12 saat, gündüz ise aralıklarla 3-5 saat uyuyabilir ve gece beslenmek için 1-2 kez uyanabilirler. Bazı bebeklerde ise dördüncü ayda uyku düzeninde gerileme olabilir. Büyüme ataklarına bağlı olarak gelişen bu rutin değişimi geçicidir.

Bebeklerin aylarına göre uyku rutinlerini öğrenmek için Bebeklerde Uyku Rutini Oluşturma: Bebek Hemşiresi Esra Erol Anlatıyor başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Video İzler mi?

Bebekler ilk ayında yalnızca zıt renkleri ve hareketli objeleri görebilir.  Bebeğin gözleri ilerleyen aylarda farklı objeleri algılayabilecek kadar gelişmiş olur. Pastel renkleri algılayabilir, canlı ve parlak renkli objelere karşı daha fazla tepki verebilir. Yatay eksende hareket eden ışıklı, renkli, parlak, büyük cisimleri izleyebilir.

Ancak 0-2 yaş bebeklerin televizyon izlemesi birçok açıdan zararlı etkiler yaratabilir. Yapılan araştırmalar 2 yaş öncesinde televizyon izleyen bebeklerin bilişsel gelişimlerinin olumsuz olarak etkilendiğini, dil gelişimlerinin geciktiğini ortaya koymaktadır. Uzun süre televizyon ya da tablet karşısında kalan çocuklarda dil gelişimi geri kalabileceği gibi sosyal iletişimleri ve sosyal becerileri de gelişemeyebilir. Bu konuda daha detaylı bilgiyi Çocuğunuz ve Televizyon İzleme Alışkanlığı yazımızdan alabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Neden Çok Tükürük Çıkarır?

Bebeğiniz ilk aylarında tükürük salgısını yutamayıp ağzında tutabilir. Henüz yutkunmayı bilmediği için tükürüğünün ağzında olması normaldir.

Bebeğin yutkunma refleksleri 4-6 aylıkken, yutma kaslarının gelişmesiyle oluşur. Yutkunma refleksleri gelişene kadar, dil itme refleksini kullanırlar. Bu nedenle bebeğinizin ilk aylarda tükürük yutamaması normal kabul edilebilir.

Başta diş çıkarma belirtisi olarak da kabul edilen salya ve tükürüğün ayrıca birçok nedeni olabilir. Bebeğinizin tükürük çıkarma nedenleri arasında şunlar yer alabilir;

  • Bebek büyüdükçe ağız içi sindirim sistemi aktifleşmeye başlar. Bu da tükürük bezlerini çalıştırır ve tükürük salgısı üretilir. Bebeğinizin yutma refleksi henüz gelişmediyse, bu yoğun tükürüğü yutamadığında ağzında birikir ve akar.
  • Normal şartlarda bebeklerde diş çıkarma belirtileri 3-4. aydan itibaren başlayabilir. Bebeğiniz diş çıkarırken tükürük üretimi artabilir.
  • Ağız içi enfeksiyonu tükürük üretiminin artmasına neden olabilir.
  • Boğaz ağrısı ya da mide bulantısı varsa bebeğiniz yutmakta zorlandığı tükürüğü çıkarabilir.

4 aylık miniğinizin çıkardığı tükürük ağız çevresinde kızarıklık ve tahriş yaratabilir. Bunu önlemek için bebeğinizin ağız çevresini temiz tutmaya ve kurulamaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin yoğun olarak çıkardığı tükürüğün nedenleriyle ilgili ayrıntılı bilgi almak için doktorunuza danışabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Annesini Tanır mı?

Evet, 4 aylık bebek anne ve babasını tanır, hatta diğer insanlardan ayırt eder. Bebekler bu ayında ebeveynlerine ve sıkça gördüğü diğer aile üyelerine karşı daha ilgili davranarak, tepki gösterebilir. İlk kez gördüğü kişilere karşı iletişiminde isteksiz olabilir.

4 Aylık Bebek Oturabilir mi?

Oturma, ayakta durma, emekleme ve yürüme gibi aktiviteler bebeğin büyük motor gelişimi içinde yer alır. Bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi 4. ayı bulabilir. Gelişim her bebekte farklılık gösterse de genelde bebekler oturmaya 4. aydan itibaren başlayabilir.

Bebeğinizin oturması için baş kontrolünü sağlıyor olması önemlidir. Bebeğiniz kendini kaldırmaya ve öne doğru eğmeye başladığında oturmaya hazırlanıyor demektir. Eğer boynunu tutabiliyorsa, dengesini sağlayabiliyorsa bebeğinizi oturması için destekleyebilirsiniz. 

Ancak 4. ayda bebeğinizi tek başına destek almadan oturtmamalısınız. Bebeğinizin oturması için ilk alıştırmalara yastıklardan destek alarak başlayabilirsiniz.  Çevresine yastıklar dizerek bebeğinizin dengede kalmasını sağlayın. Yastıkla desteklediğinizde dengesini sağlayabiliyor ve oturuyorsa, 5. veya 6.aydan sonra yavaş yavaş yastık desteğini çekebilirsiniz. Tam olarak oturduğundan emin olduğunuzda ise yastıkları arkasından kaldırabilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde oturma aşamasına geçmesi konusunda doktorunuza danışabilirsiniz. 

Bebeklerin oturma süreciyle ilgili 4 Adımda Bebeğin Oturma Aşamaları yazımızdan da bilgi alabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Doktor Kontrolü

Doktorunuz dört aylık bebeğinizin boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerini yaptıktan sonra gelişimini gözlemleyebilir. Yüz üstüyken sırt üstüne dönme, nesnelere ulaşmaya çalışma ve başını kontrol edebilme gibi bebeklerin dördüncü ayına özel gelişim süreçlerini inceleyebilir.

Ayrıca bu aydan itibaren bebeğinize demir ilacı kullanımı tavsiyesinde bulunabilir.Aşı takvimine göre ise bebeğinize dördüncü ayın sonunda ikinci doz DaBT - İPA - Hib yani beşli karma aşı ile KPA’nın (konjüge pnömokok) ikinci dozu vurulur.

Bebeğinizin 5. ayına özel bilgileri öğrenmek için 5. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar