Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

4 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

Bebeğinize 0-3 ay için aldığınız tulumlar artık dar mı geliyor? İlk üç ayda nasıl hızlı büyüdüğünü gösteren bu işaret gibi fiziksel ve zihinsel anlamda bebeğiniz pek çok açıdan gelişti, büyüdü. Şimdi ise geride bıraktığı ilk üç aylık dönemin ardından, ilk yılının ikinci çeyreğine adım atıyor. Bu yeni dönemde bebeğinizdeki değişimleri 4 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte  4. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

4 aylık bebekler çevreleriyle ses ve gözleriyle iletişime geçtiği bir döneme merhaba der.  Etrafında olup bitenleri ilgiyle izleyen 4 aylık bebek, başta anne babası olmak üzere çevresindeki insanlarla ilgilenir, birlikte zaman geçirdiği kişileri tanır, hatta yalnız kaldığında sıkıldığını huysuzlaşıp ağlayarak ya da çığlık atarak ifade eder.

4 aylık bebeklerin yaptıkları arasında şunlar da vardır;

  • 4 aylık bebek karnının üzerine yatma denemeleri yapar.
  • Yüzüstü pozisyondan sırtüstüne doğru dönmeye başlayabilir.
  • Yüzükoyun yatınca başını kaldırıp etrafa bakabilir.
  • Cisimleri daha iyi kavrar, elleri arasında cismin konumunu değiştirebilir.
  • Ayaklarının üzerine bastırılmak istendiğinde basmayıp bacaklarını karnına doğru çeker.
  • Nesnelere uzanmaya başlar.
  • Doğduğunda var olan refleks yakalama davranışı kaybolur.
  • Bir oyuncağı elinde tutabilir.
  • Saç veya eşyaları çekebilirler. 
  • Sırt üstü yatıp parmaklarıyla oynayabilir.
  • Görüş alanı içindeki nesneleri tutmak, hissetmek, ağzına götürmek ister.
  • Daha çok ve daha farklı sesler çıkarır.
  • Onunla konuşulduğunda veya etrafında duyduklarına ses çıkarıp çığlık atarak karşılık verir.
  • Dikkat çekmek veya sürdürmek için kişilere bakar, hareket eder veya ses çıkarır.
  • Renkleri ve uzağı görebilir. İnsanlarla göz teması kurabilmeye başlar. 

Bebeğinizi ilk yılında fiziksel ve zihinsel açıdan birçok gelişim ve değişim bekler. Bebeğinizin 1 yaşına kadar yaşayacağı değişimleri Ay Ay Bebek Gelişimi yazımızı okuyarak takip edebilirsiniz.

4 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

Bebeğin kilosunun ortalama ne kadar olması gerektiğinin bilinmesi, fiziksel gelişiminin normal seyrinde ilerleyip ilerlemediğini takip edebilmeyi kolaylaştırır. Bebeklerde kilo alımının her ay belli bir miktar olması beklenir. Bir bebeğin 4-6 ay arasında her ay 400 gram yani günde 15 gram kilo alması yeterli kabul edilir. 

Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 4 aylık bir kız bebeğin kilosu ortalama 6.4 kilogram, 4 aylık erkek bebeğin kilosu ise ortalama 7 kilogramdır.

Her bebeğin gelişimi birbirinden farklıdır, doğum kilosuna göre farklılıklar olabilir. Bu yüzden siz de İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz. Ayrıca sağlıklı kilo alımı kontrolünü doktorunuzla birlikte takip etmeniz gerekir. Bebeğinizin yeterince kilo almadığını gözlemliyorsanız öncelikli olarak doktorunuza danışmalısınız.

4 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeklerin gelişimi fiziksel olduğu gibi duygusal, psikolojik, bilişsel açıdan da kendini gösterir. Zeka gelişimine göre 4 aylık bebek hareket halindeki nesne ve insanları uzun süre izleyebilir ve takip edebilir. Duyma yetisi giderek gelişir. Sesin geldiği yöne doğru başını çevirir ve kaynağını arar. Farklı sesler çıkartabilir ama çıkardığı sesler anlamlı değildir.  El ve baş kontrolünün geliştiği dördüncü ayda bebeklerin edinebileceği motor becerilerin sayısı da artar.

Duygusal gelişimi açısından 4 aylık bebek, daha önceki aylardaki gibi ihtiyaçlarını ifade etmek için ağlar. Özellikle tanıdığı birinin yanına gelmesi halinde susabilir, bu kişi yanından gidince ise tekrar ağlamaya başlayabilir, huysuzlaşır. 4 aylık bebek psikolojik gelişimine göre sevdiği ve sevmediği şeyleri ifade edebilir. Hoşuna giden bir şey olduğunda gülümsemeye başlar, onunla konuşulduğunda veya etrafında duyduğu seslere karşılık verir. Aynı zamanda 4 aylık bebek günlük beslenme, uyku gibi rutinleri öğrenmeye başlar.

Tüm bu gelişim aşamaları, her bebeğin gelişimine özgü bir seyir izler. Bir bebeğin boy, vücut ağırlığı ve baş çevresindeki artışın yaş, cinsiyet ve genetik etkenlere göre olması gereken değerlerin altında kalması, bebekte büyüme geriliğine işaret olabilir. Bebeğinizin belirli gelişim aşamalarını kat etmediğini gözlemlediğinizde doktorunuza danışmalısınız.  

Bebeğinizin gelişimini takip ederken Bebeklerin Ay Ay Zeka Gelişimi  ile  Bebeklerde Ay Ay Motor Gelişim Nasıl Olur? yazılarımızdan fikir alabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

4 aylık bir bebek günde ortalama 15 saat uyur. Bu sürenin yaklaşık 5 saatini gündüz uykuda geçirir. Gündüz uykularının daha kısa olduğu 4. ayda bebekler, geceleri ise yaklaşık 10 saat uyur.

4 aylık bebekler geceleri, gündüz uyuduğu sürenin yaklaşık iki katı daha uzun süre uykuda kalabilir. Hala gece beslenmesine devam eden bu aydaki bebekler, gece beslenmesi için iki veya üç kez uyanabilir. Bebeklerde gece uykularının beslenme için bölünmesi, en az 6 aylık olana kadar devam edebilir. Bebekler büyüdükçe gece beslenmesine daha az ihtiyaç duyar ve daha uzun süre uyurlar.

Bebeklerde 0-6 ay arasında en doğru uyku süresinin ne olması gerektiği, çevresel faktörlerin uyku üzerindeki etkileri gibi birçok konuda son derece faydalı bilgilere İlk Adımlarım Akademi’deki Uzmanlardan Ücretsiz Eğitimleri izleyerek ulaşabilirsiniz. Bebeklerde uyku konusunda aktarmak istediğiniz deneyimleriniz ve sorularınız varsa Uzmanlardan Canlı Ücretsiz Eğitimlere katılarak paylaşabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Uyku rutini, bebekler için beslenme ve oyun gibi gün içinde tekrarlanması gereken temel rutinlerin başında gelir. Fiziksel olarak gelişmesine, büyümesine ve motor becerileri kazanmasına destek olan uyku, aynı zamanda bebeğin güne zinde ve mutlu başlamasını da sağlar. Tüm bu özellikleriyle uyku, bebeğin günlük aktiviteleri içinde düzenli şekilde yer alması gereken bir rutindir.

4 aylık bebekler de uykudan en verimli şekilde faydalanmak için bir uyku düzenine yavaş yavaş adım atabilirler. Gece uykularının bir miktar düzene girdiği 4. ayda bebeklerin, gündüzleri kısa olsa da hala sabah uykusuna, gece de beslenmeye ihtiyacı vardır. Buna göre 4 aylık bebeğin toplam uyku süresi ortalama 15 saattir. Gündüz uykuları 3 defa olmak üzere toplam 5 saat, gece uykusu ise 1-2 defa uyanarak toplam 10 saat olabilir.

Hem gelişimini desteklemek hem de bu dönemi daha rahat geçirmek için bebeklerde ilk 6 ay uyku düzeni oldukça önem taşır. 4-6 ay arasındaki uyku düzeni hakkında bilgi almak için Bebeklerde 0-6 Ay Uyku Eğitimi yazımıza tıklayabilirsiniz.

4 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıl Olur?

Bebeklerde gelişimin en rahat gözlemlenebileceği alan fiziksel gelişimdir. 4 aylık bebeklerde fiziksel gelişim pek çok detay ile kendini gösterir. 4 aylık bebeklerin fiziksel gelişiminin nasıl olduğunu anlamanın detaylarından biri boyundaki, biri de baş çevresindeki artıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 4 aylık kız bebeğin boyunun ortalama 62.1 cm, baş çevresinin 40.6 cm olması normal kabul edilir. 4 aylık erkek bebeğin ise boyu ortalama 63.9 cm, baş çevresi 41.6 cm’dir.

4 aylık bebeklerin fiziksel gelişim seyrine göre, hareket kabiliyeti ve beden kontrolü biraz daha artmış olur. Baş, omuz ve sırt kasları güçlendiği için başını daha uzun süreler dik tutabilen 4 aylık bebekler, kol altlarından tutulduğunda ise ayakları sert bir zemine değdiğinde bir süre dik durabilir. Hatta adımlamaya benzer bacaklarını hareket ettirir.  Ayrıca eline koyulan oyuncağı tutar, sırt üstü yattığında eline verilen oyuncağı tutup sallayabilir, hatta istediği bir objeyi uzanarak almaya çalışır. Tüm bunlar 4 aylık bebeklerde fiziksel gelişimin bir işaretidir.

Bebekler fiziksel sağlığı için tıpkı bizler gibi gün içinde hareket edip kaslarını çalıştırmaya ihtiyaç duyarlar. Bu hareketler onları rahatlattığı gibi, kas gelişimlerini de sağlar. Karın üstü aktivite zamanı olan Tummy Time ile bebekler sürünerek hareket etmeye ya da emeklemeye çalışarak kaslarını çalıştırmış olur. Bebeğinizin fiziksel gelişimini ve koordinasyon yeteneklerini geliştirmeye destek olan bu aktiviteyi nasıl uygulayacağınızı Biraz Hareket Vakti: Tummy Time Nedir? yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Her bebeğin büyüme ve gelişmesi kendine özeldir. Bebeklerin gelişimi kendi hızındadır, bu yüzden tüm bebekler aynı zamanda tam olarak aynı kilometre taşlarına ulaşmayabilirler. Bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurabilirsiniz.

4 aylık bebek rutini oluşturmanın yanı sıra bağışıklığını destekleyerek bu düzeni korumak da önemlidir. 4 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızın yanı sıra bebeğinize bu ayda nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili bilgi almak için 4 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar