Tebrikler! Hamileliğinizin yarısına geldiniz. Normal şartlarda 40 haftayı bulan hamilelik sürecinin 20 haftasını geride bırakıyorsunuz. Bu 20 haftada bebeğinizle mucizevi bir yolculuk yaşadınız. Şimdi ise doğuma ve bebeğin dünyaya gelmesine gün sayacağınız heyecanlı bir döneme adım atıyorsunuz. Pek çok yeni gelişmenin yaşandığı hamileliğinizin 18-22. haftalar arasını kapsayan 5. ayı ile ilgili detaylı bilgilere 5 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimleri başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, ay ay takip etmek için İlk Adımlarım’da yayınlanan Anne Karnında Bebek Gelişimi içeriğimize tıklayabilirsiniz.
Önümüzdeki haftalarda yine birçok gelişim sizi bekliyor. Bebeğinizin kilosu ve boyu uzayıp organları gelişirken sizin de karnınız iyice büyüyecek. Her şey tamam olup doğum zamanı geldiğinde de sevimli miniğinizi kucağınıza alacaksınız.
Peki 20. hafta hamilelikte nelerin yaşandığını, bebeğinizde ne gibi değişiklikler olduğunu merak ediyor musunuz? İşte 20 haftalık hamilelikle ilgili ayrıntılar…
20 hafta gebelik bebekteki değişimler nelerdir?
20 haftalık gebelik döneminde bebeğiniz hızla büyümeye ve gelişmeye devam eder. Karnınızda, doğduğunda dış dünyaya hazır olacak pek çok değişimi geçiren bebeğiniz, boy ve kilosunun artmasının yanı sıra daha aktif hale gelerek tekme ve hareketleriyle kendisini size daha çok hissettirir.
20 hafta gebelikte bebekteki değişimler nelerdir?
İşte 20 hafta gebelikte bebeğinizde yaşanan değişimler şunlardır;
- Şu an bebeğinizin boyu yaklaşık 16 cm, ağırlığı 300 gr civarı.
- Beyninin duyuları kontrol eden bölgesi hızla gelişiyor.
- Kalp atışları güçleniyor.
- Kız bebeklerin rahimi gelişiyor ve yumurtalıklarında ilkel yumurtalar oluşuyor. Erkek bebeklerde ise, testisler oluşmaya başlıyor. Eğer ultrason olmak üzereyseniz, doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini belirleyebilir.
- Bebeğinizin sinir hücrelerindeki artış yavaşladı ama şu an daha karmaşık bağlantılar kuruluyor. Hatta bebeğinizin sinirleri ve kasları, artık esnemekten keyif almasını sağlayacak kadar gelişmiş durumda.
- Sindirim sisteminin gelişmesiyle birlikte yutkunma hareketini çok sık yapıyor.
- Sindirim sistemi, ilk dışkı (mekonyum) denilen siyah, yapışkan bir madde üretmeye başladı. Bu yapışkan madde bağırsaklarda tutulup dışarı atılmayacak. Bebeğiniz doğduktan sonra ilk dışkıları olarak bu maddeleri dışarı atacak.
Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 19. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.
Bedeninizde adım adım neler oluyor?
20 haftalık gebelikte vücudunuzda hem fiziksel hem de duygusal birçok değişiklik meydana gelir. 40 haftalık hamilelik döneminin ortasına gelmiş olduğunuz 20 hafta gebelikte, bebeğiniz hızla gelişmeye devam ederken sizin vücudunuzda da buna uyum sağlayacak değişimler olur.
20 hafta gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir?
İşte 20. hafta gebelikte vücudunuzdaki başlıca değişiklikler arasında şunlar vardır;
- Normal hamileliklerde ultrason 20. haftada yapılmak üzere planlanır. Amacı bebeğin gelişimini kontrol etmektir ve yaklaşık 60 dakika sürer.
- Ultrasonda doktorunuz bebeğinizin fiziksel gelişimine ve plasentanın pozisyonuna bakar. Bebeğinizin kalp atışlarını duyabilir, el ve ayaklarını ekranda görebilirsiniz. Ama neyin neresi olduğunu anlamak için doktorunuzdan yardım almanız gerekebilir.
Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.
20 hafta kaç aylık olur?
Doğum tarihini doğru hesaplamak için hamilelik hesaplamasının da doğru yapılması önemlidir. Bir ayın dört haftadan fazla olması hesaplama yaparken bazen yanılgıya neden olabilir. Bu yüzden doktorlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder.
20 hafta gebelik kaç aylık eder?
‘Hamilelikte 20 hafta kaç aylık?’ diye merak edebilirsiniz. 20. hafta, gebelikte 5. aydır. 14. haftadan 27. haftanın sonuna kadarki dönem 2. trimester olarak bilinir ve 20. hafta ikinci trimesterin hemen hemen ortasına denk gelir. 20 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır? diye merak eden anne adayları da yine hamileliğinin 5. ayını yaşarlar.
20 haftalık gebelik doğuma ne kadar kaldı?
20 haftalık gebelik, 40 hafta olan hamileliğin tam ortasıdır. Hamilelik süreci ortalama 40 hafta olarak kabul edilir. Buna göre 20 haftalık gebelik demek, doğum zamanına 20 hafta daha var anlamına gelir.
20 hafta gebelik bebek kilosu ve boyu ne kadardır?
Bebek yaklaşık yaklaşık 16-20 cm uzunluğunda ve 300-350 gram ağırlığındadır. Bu ölçülerle bebek, yaklaşık bir muz büyüklüğüne eşdeğerdir.
20 haftalık bebek anne karnında nerededir?
20. hafta gebelikte anne adaylarının karnı kavun büyüklüğüne ulaşır ve artık hamile olduğu dışarıdan rahatlıkla anlaşılır. Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 20. haftasında tam göbek deliğinin hizasına gelmiş olur. Yani 20. haftalık bebek anne karnında tam göbeğin ortasındadır.
20. haftadan önce göbek deliğinin altındaki rahim, bu haftadan sonra artık göbek hizasının üstüne doğru çıkar. Göbek deliği bu nedenle zamanla biraz çıkıntı verebilir. Hamileliğin başından beri düzensiz şekilde büyüyen rahim, 20. haftadan itibaren daha düzenli olarak her hafta yaklaşık 1 cm büyüyecektir.
20 haftalık gebelikte bebek nasıl görünür?
20 haftalık gebelikte bebek yaklaşık iri bir patates boyutuna ulaşır. Kafası vücuduna göre büyük olan bir bebek görünümündedir. İnce kaşı, az miktarda çıkmış saçı vardır. Kafası, elleri, ayakları, bacakları ve parmakları oluşmaya devam eder. Önceki haftalarda daha şeffaf görünen cilt tabakası kalınlaşmaya başlar. Sertleşmeye ve gelişmeye devam eden kemikler, 20 haftalık bebek ultrason görüntülerinde artık daha parlak görülür.
Anne karnında 20 haftalık bebek nasıl hareket eder?
20 haftalık bebek için anne rahmi, rahatlıkla hareket edecek kadar geniştir. Bu da bebeğin anne karnındaki sıvı içinde kol, bacak hatta başını sürekli oynatmasını sağlar. Bu haftalarda bebek, eller kollar bacaklar ayaklar arasında kontrol sağlama ve koordinasyon oluşturmayı öğrenir. Tüm bu değişimlerle birlikte anne karnında 20 haftalık bebek dönme, esneme, kıvrılma, tekme gibi birçok farklı şekilde hareket eder.
20 haftalık bebek tekme atar mı?
Evet, anne karnındaki 20 haftalık bebek için tekme atmak, gün içinde en çok yaptığı hareketlerin başında gelir. Hamileliğin 3. trimesterinde bebeğin anne karnında sahip olduğu alan kısıtlanacağından, 2. trimesterin son dönemleri bebeğin en hareketli olduğu zamanlardır. 20. haftada bebek hareketleri gittikçe hızlanır. Vücudunu esnetmeye, yumruk, tekme ve taklalar atmaya devam eder. Vücudunu kullanabilme yeteneği gelişen ve kilosu her hafta artan bebeğin, bu hareketleri de anne adayları tarafından artık daha çok hissedilmeye başlar.
20 haftalık bebek günde kaç kez hareket eder?
Bebekler anne karnındaki zamanının bir kısmını uyuyarak geçirir. Uyku süresi 20 dakika ila 2 saat arasında olabilir. Bebek uyanık olduğu zaman diliminde günde ortalama 150-200 defa hareket eder. Fakat bu hareketlerin hepsi anne adayı tarafından hissedilmez. Bebeğin hareketleri, anne adayının daha az hareketli olduğu zaman dilimlerinde, saatte en az iki kez olmak üzere hissedilebilir. Anne adayı tarafından sadece güçlü hareketler hissedilir.
20 hafta gebelik muayenesi nasıl olur?
20 haftalık gebelikte düzenli doktor kontrollerinin devam etmesi ve yapılacak ultrason taraması ile bebek gelişiminin yakından izlenmesi oldukça önemlidir. 20 hafta gebelik muayene sırasında hem anne hem de bebeğin sağlığı yakından takip edilir ve gelişimi değerlendirilir. Genellikle ikinci trimesterin ortasında yapılan detaylı ultrason, bu haftaya denk gelir. Bebeğin organlarının ve vücut yapısının ayrıntılı bir şekilde incelendiği detaylı ultrasonda, bebeğin baş çevresi, karın çevresi, kol ve bacak uzunlukları ölçülür. Aynı zamanda iç organları detaylıca incelenir, amniyotik sıvı miktarı değerlendirilir, bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir.
20 hafta gebelik muayenesinde ayrıca şunlar yapılabilir;
- Anne adayının kan basıncı ve kilo artışı ölçülür.
- Protein veya enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için idrar tahlili yapılır.
- Bebeğin kalp atışları Doppler cihazı kullanılarak dinlenir.
- Doktorun gerekli görmesi halinde kan sayımı, şeker tarama testi için kan alınabilir.
20 haftalık gebelik muayenesinde yapılan tetkik ve testler ile annenin ve bebeğin sağlığının takibinin yanı sıra olası risklerin erken tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amaçlanır.
20 haftalık doğan bebek yaşar mı?
Hamileliğin 23-37 haftaları arasında gerçekleşen doğumlara ‘erken doğum’ denir. Akciğerlerin olgunlaşması, zamanından önce doğan bir bebeğin yaşam sınırıdır. Bebek ne kadar erken doğarsa, akciğer olgunlaşması o kadar az olur. 20 haftalık doğan bebeğin akciğer gelişiminin tüm evrelerinde sorun yaşanır. Organ sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan bu bebekler dış ortamda yaşamaya hazır hale gelmeden doğar. Solunum sıkıntısına bağlı olarak hayatta kalabilme ihtimalleri azalır. Bu nedenle oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı doktor kontrolü ve müdahalesi mutlaka gereklidir.
Hamilelikte 20 haftada nelere dikkat edilmeli?
20 haftalık gebelik dönemine gelerek artık yolu yarıladınız. 20 haftalık gebelikte şunlara dikkat ederek doğumun olacağı güne kadar rahat ve sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz;
- Hamilelikte fazla kilo alımı hem sizin hem bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 20. haftadan sonra vücudunuzdaki kilo artışını kontrol altında tutmak için sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
- Sindirim sisteminin yavaşlaması nedeniyle oluşan kabızlık, 20. haftada çoğu anne adayının yaşadığı bir sorundur. Kabız olmamak için, lifli besinlerin yanı sıra taze sebze ve meyvelerle beslenin ve bol sıvı tüketin.
- Midenizin ekşimesi ve hazımsızlık sizi rahatsız edebilir. Mide ağrılarınızı tetikleyen gıdalardan uzak durmaya, yatmadan birkaç saat önce yemeyi sonlandırmaya dikkat edin.
- Vücudun ağırlık merkezi değiştiğinden denge sorunları yaşanabilir. Düşme riskine karşı topuklu yerine düz ayakkabı giymeyi tercih edin.
- Eğer her şey yolundaysa tatil planı yapabilirsiniz. Ancak hamilelikte yolculuk yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
- Otomobil ile yolculuk yapıyorsanız sık mola vermeye özen gösterin. Molalar sırasında yürüyüş yapabilir veya bacaklarınızı uzatabilirsiniz. Ayrıca yolculuklarda midenizi bulandıracak yiyecekler yemekten ve aşırı miktarda beslenmekten kaçının.
- Şu aralar geceleri iyi ve rahat bir uyku uyuyamayabilirsiniz. Bacaklarınızın arasına bir yastık alıp, dizleriniz kırık bir biçimde yan yatabilirsiniz. Ayrıca hamileler için özel vücut yastığı da kullanabilirsiniz.
- Uyurken horlamaya başlamış olabilirsiniz. Horlamayı önlemek için tek tarafınıza yatmalı ve kafanızı hafifçe kaldırarak uyumayı deneyebilirsiniz.
- Kilo artışı hızlandığından karında çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle çatlak önleyici yağlardan ve kremlerden yararlanın.
- Yataktan kalkarken biraz zorlanmaya başlayabilirsiniz. Yatağın kenarına doğru dönüp kollarınızla yataktan destek alarak yavaşça oturur pozisyona geçmek kalkışınızı kolaylaştırabilir.
- Karnınız büyüdüğü için bol kıyafetler giymeye özen gösterin.
- 20 haftalık gebelik gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için stresten uzak durmak önemlidir. Hamileliğin başlarındaki rahatsızlık veren hamilelik belirtilerinin geride kaldığı bu haftalarda anı yaşayın ve hamileliğinizin keyfini çıkarın.
20 hafta gebelik beslenmesi nasıl olmalıdır?
Hormonlarınızın etkisiyle açılan iştahınıza bağlı olarak yaklaşık 5. aydan sonra hamilelikte kilo alımınız artmaya başlayabilir. Bu aydan sonra yeme isteğinizin artmasıyla hamileliğinizi fazla kilolar ile tamamlayabilirsiniz. Bu nedenle hamilelik sürecinde ne ve ne kadar yediğinize dikkat etmelisiniz.
20 hafta gebelikte ideal kiloyu almak ve sağlıklı olmak için beslenmenizde özellikle şunlara özen gösterebilirsiniz;
- Sık ve yeterli beslenmek için günde 5 ila 6 kez yemek yiyebilirsiniz.
- Günde 2-3 porsiyon kaliteli protein kaynağı tüketmek için sebze ve meyvenin yanı sıra yağsız et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller (mercimek, nohut), süt ve süt ürünlerini öğünlerinize eklemelisiniz.
- Kurutulmuş meyve, kuruyemiş gibi besleyici ve kalorisi yoğun yiyecekler tüketmelisiniz.
- Hamilelik öğünlerinizi her zaman tek kişilik düşünerek, uygun porsiyon boyutunu aşmamalısınız.
- Yağlı yiyecekleri öğününüzde azaltmaya özen göstermelisiniz.
- Günde en az 8-10 bardak su içmeniz önemlidir. Aynı zamanda taze meyve suları, çorba ve sıvı içeren yiyeceklerle sıvı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
- Yemek yaparken az yağlı pişirme yöntemleri kullanabilirsiniz.
- Şeker ve yağ oranı yüksek besinler tüketmeyip, tatlı ve şekerli içecekleri sınırlayabilirsiniz.
- Yüksek kalorili atıştırmalıklar, unlu ve şekerli gıdalar yerine taze sebze ve meyveler tercih edebilirsiniz.
Hamileliğinizin ikinci trimesterinde uygulayabileceğiniz günlük beslenme programıyla ilgili fikir almak için ise İkinci Trimester İçin Örnek Beslenme Programı başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.
Demir takviyesi zamanı
- Bu dönemde vücudunuzdaki demir oranına dikkat etmelisiniz. Kanınız için önemli olan demiri, dengeli beslenerek alabilirsiniz. Anemi riskini azaltmak için düzenli olarak kontrol edilmeyi ihmal etmeyin.
- Kanınızdaki demir oranı tükettiğiniz diğer şeylerden etkileniyor olabilir. Kalsiyum, çayda ve kahvede bulunan fenolik içerik vücudun demir alımını engelleyebilir.
- C Vitamini ise destekler. Bu yüzden, demir oranı yüksek olan besinler tükettikten sonra, bir bardak meyve suyu veya meyve tüketmeniz yararlı olabilir.
Demir oranı yüksek besinler
- Yağsız et, yağlı balık
- Koyu yeşil sebzeler (Brokoli, tere, ıspanak, karalahana)
- Çerez (Özellikle Kaju fıstığı)
- Bakliyatlar (Nohut, fasulye, mercimek vs.)
- Tam tahıllı ürünler
- Kuru meyve (Kayısı, erik, üzüm vs.)
- Yumurta
Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.
Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 21. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.