Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

20. hafta hamilelik

Tebrikler! Hamileliğinizin yarısına geldiniz. Normal şartlarda 40 haftayı bulan hamilelik sürecinin 20 haftasını geride bırakıyorsunuz. Bu 20 haftada bebeğinizle mucizevi bir yolculuk yaşadınız. Şimdi ise doğuma ve bebeğin dünyaya gelmesine gün sayacağınız heyecanlı bir döneme adım atıyorsunuz.  

Önümüzdeki haftalarda yine birçok gelişim sizi bekliyor. Bebeğinizin kilosu ve boyu uzayıp organları gelişirken sizin de karnınız iyice büyüyecek. Her şey tamam olup doğum zamanı geldiğinde de sevimli miniğinizi kucağınıza alacaksınız.

Peki 20. hafta hamilelikte nelerin yaşandığını, bebeğinizde ne gibi değişiklikler olduğunu merak ediyor musunuz? İşte 20 haftalık hamilelikle ilgili ayrıntılar…

5 aylık bebek anne karnında nasıl olur?

  • Şu an bebeğinizin boyu yaklaşık 16 cm, ağırlığı 300 gr civarı.
  • Beyninin duyuları kontrol eden bölgesi hızla gelişiyor.
  • Kalp atışları güçleniyor.
  • Kız bebeklerin rahimi gelişiyor ve yumurtalıklarında ilkel yumurtalar oluşuyor. Erkek bebeklerde ise, testisler oluşmaya başlıyor. Eğer ultrason olmak üzereyseniz, doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini belirleyebilir.
  • Bebeğinizin sinir hücrelerindeki artış yavaşladı ama şu an daha karmaşık bağlantılar kuruluyor. Hatta bebeğinizin sinirleri ve kasları, artık esnemekten keyif almasını sağlayacak kadar gelişmiş durumda.
  • Sindirim sisteminin gelişmesiyle birlikte yutkunma hareketini çok sık yapıyor.
  • Sindirim sistemi, ilk dışkı (mekonyum) denilen siyah, yapışkan bir madde üretmeye başladı. Bu yapışkan madde bağırsaklarda tutulup dışarı atılmayacak. Bebeğiniz doğduktan sonra ilk dışkıları olarak bu maddeleri dışarı atacak.

 

Hamileliğinizin bir önceki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 19. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.

Bedeninizde adım adım neler oluyor?

  • Normal hamileliklerde ultrason 20. haftada yapılmak üzere planlanır. Amacı bebeğin gelişimini kontrol etmektir ve yaklaşık 60 dakika sürer.
  • Ultrasonda doktorunuz bebeğinizin fiziksel gelişimine ve plasentanın pozisyonuna bakar. Bebeğinizin kalp atışlarını duyabilir, el ve ayaklarını ekranda görebilirsiniz. Ama neyin neresi olduğunu anlamak için doktorunuzdan yardım almanız gerekebilir.

Bebeğinizin gelişimi ve hamilelik süreci hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız hafta hafta hamilelik süreci yazımızı okuyabilirsiniz.

20 hafta kaç aylık olur?

Doğum tarihini doğru hesaplamak için hamilelik hesaplamasının da doğru yapılması önemlidir. Bir ayın dört haftadan fazla olması hesaplama yaparken bazen yanılgıya neden olabilir. Bu yüzden doktorlar hamilelik hesabının ay ile değil, hafta ile yapılmasını tavsiye eder.

Ama siz yine de ‘Hamilelikte 20 hafta kaç aylık?’ diye merak edebilirsiniz.  20. hafta, gebelikte 5. aydır. 14. haftadan 27. haftanın sonuna kadarki dönem 2. trimester olarak bilinir ve 20. hafta ikinci trimesterin hemen hemen ortasına denk gelir. 20 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır? diye merak eden anne adayları da yine hamileliğinin 5. ayını yaşarlar.

20 haftalık bebek anne karnında nerededir?

20. hafta gebelikte anne adaylarının karnı kavun büyüklüğüne ulaşır ve artık hamile olduğu dışarıdan rahatlıkla anlaşılır. Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 20. haftasında tam göbek deliğinin hizasına gelmiş olur. Yani 20. haftalık bebek anne karnında tam göbeğin ortasındadır.

20. haftadan önce göbek deliğinin altındaki rahim, bu haftadan sonra artık göbek hizasının üstüne doğru çıkar. Göbek deliği bu nedenle zamanla biraz çıkıntı verebilir. Hamileliğin başından beri düzensiz şekilde büyüyen rahim, 20. haftadan itibaren daha düzenli olarak her hafta yaklaşık 1 cm büyüyecektir.

20 haftalık gebelikte bebek nasıl görünür?

20 haftalık gebelikte bebek yaklaşık iri bir patates boyutuna ulaşır. Kafası vücuduna göre büyük olan bir bebek görünümündedir. İnce kaşı, az miktarda çıkmış saçı vardır. Kafası, elleri, ayakları, bacakları ve parmakları oluşmaya devam eder. Önceki haftalarda daha şeffaf görünen cilt tabakası kalınlaşmaya başlar. Sertleşmeye ve gelişmeye devam eden kemikler, 20 haftalık bebek ultrason görüntülerinde artık daha parlak görülür.

Anne karnında 20 haftalık bebek nasıl hareket eder?

20 haftalık bebek için anne rahmi, rahatlıkla hareket edecek kadar geniştir. Bu da bebeğin anne karnındaki sıvı içinde kol, bacak hatta başını sürekli oynatmasını sağlar. Bu haftalarda bebek, eller kollar bacaklar ayaklar arasında kontrol sağlama ve koordinasyon oluşturmayı öğrenir. Tüm bu değişimlerle birlikte anne karnında 20 haftalık bebek dönme, esneme, kıvrılma, tekme gibi birçok farklı şekilde hareket eder.

20 haftalık bebek tekme atar mı?

Evet, anne karnındaki 20 haftalık bebek için tekme atmak, gün içinde en çok yaptığı hareketlerin başında gelir. Hamileliğin 3. trimesterinde bebeğin anne karnında sahip olduğu alan kısıtlanacağından, 2. trimesterin son dönemleri bebeğin en hareketli olduğu zamanlardır. 20. haftada bebek hareketleri gittikçe hızlanır. Vücudunu esnetmeye, yumruk, tekme ve taklalar atmaya devam eder. Vücudunu kullanabilme yeteneği gelişen ve kilosu her hafta artan bebeğin, bu hareketleri de anne adayları tarafından artık daha çok hissedilmeye başlar.

20 haftalık bebek günde kaç kez hareket eder?

Bebekler anne karnındaki zamanının bir kısmını uyuyarak geçirir.  Uyku süresi 20 dakika ila 2 saat arasında olabilir. Bebek uyanık olduğu zaman diliminde günde ortalama 150-200 defa hareket eder. Fakat bu hareketlerin hepsi anne adayı tarafından hissedilmez. Bebeğin hareketleri, anne adayının daha az hareketli olduğu zaman dilimlerinde, saatte en az iki kez olmak üzere hissedilebilir. Anne adayı tarafından sadece güçlü hareketler hissedilir.

20 haftalık doğan bebek yaşar mı?

Hamileliğin 23-37 haftaları arasında gerçekleşen doğumlara ‘erken doğum’ denir. Akciğerlerin olgunlaşması, zamanından önce doğan bir bebeğin yaşam sınırıdır. Bebek ne kadar erken doğarsa, akciğer olgunlaşması o kadar az olur.  20 haftalık doğan bebeğin akciğer gelişiminin tüm evrelerinde sorun yaşanır. Organ sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan bu bebekler dış ortamda yaşamaya hazır hale gelmeden doğar. Solunum sıkıntısına bağlı olarak hayatta kalabilme ihtimalleri azalır. Bu nedenle oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı doktor kontrolü ve müdahalesi mutlaka gereklidir.

Hamilelikte 20 haftada nelere dikkat edilmeli?

20 haftalık gebelik dönemine gelerek artık yolu yarıladınız. 20 haftalık gebelikte şunlara dikkat ederek doğumun olacağı güne kadar rahat ve sağlıklı bir süreç geçirebilirsiniz;

  • Hamilelikte fazla kilo alımı hem sizin hem bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 20. haftadan sonra vücudunuzdaki kilo artışını kontrol altında tutmak için sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
  • Sindirim sisteminin yavaşlaması nedeniyle oluşan kabızlık, 20. haftada çoğu anne adayının yaşadığı bir sorundur. Kabız olmamak için, lifli besinlerin yanı sıra taze sebze ve meyvelerle beslenin ve bol sıvı tüketin.
  • Midenizin ekşimesi ve hazımsızlık sizi rahatsız edebilir. Mide ağrılarınızı tetikleyen gıdalardan uzak durmaya, yatmadan birkaç saat önce yemeyi sonlandırmaya dikkat edin.
  • Vücudun ağırlık merkezi değiştiğinden denge sorunları yaşanabilir. Düşme riskine karşı topuklu yerine düz ayakkabı giymeyi tercih edin.
  • Eğer her şey yolundaysa tatil planı yapabilirsiniz. Ancak hamilelikte yolculuk yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
  • Otomobil ile yolculuk yapıyorsanız sık mola vermeye özen gösterin. Molalar sırasında yürüyüş yapabilir veya bacaklarınızı uzatabilirsiniz. Ayrıca yolculuklarda midenizi bulandıracak yiyecekler yemekten ve aşırı miktarda beslenmekten kaçının.
  • Şu aralar geceleri iyi ve rahat bir uyku uyuyamayabilirsiniz. Bacaklarınızın arasına bir yastık alıp, dizleriniz kırık bir biçimde yan yatabilirsiniz. Ayrıca hamileler için özel vücut yastığı da kullanabilirsiniz.
  • Uyurken horlamaya başlamış olabilirsiniz. Horlamayı önlemek için tek tarafınıza yatmalı ve kafanızı hafifçe kaldırarak uyumayı deneyebilirsiniz.
  • Kilo artışı hızlandığından karında çatlaklar oluşmaya başlayabilir. Bu nedenle çatlak önleyici yağlardan ve kremlerden yararlanın.
  • Yataktan kalkarken biraz zorlanmaya başlayabilirsiniz. Yatağın kenarına doğru dönüp kollarınızla yataktan destek alarak yavaşça oturur pozisyona geçmek kalkışınızı kolaylaştırabilir.
  • Karnınız büyüdüğü için bol kıyafetler giymeye özen gösterin.
  • 20 haftalık gebelik gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için stresten uzak durmak önemlidir. Hamileliğin başlarındaki rahatsızlık veren hamilelik belirtilerinin geride kaldığı bu haftalarda anı yaşayın ve hamileliğinizin keyfini çıkarın.

Demir takviyesi zamanı

  • Bu dönemde vücudunuzdaki demir oranına dikkat etmelisiniz. Kanınız için önemli olan demiri, dengeli beslenerek alabilirsiniz. Anemi riskini azaltmak için düzenli olarak kontrol edilmeyi ihmal etmeyin.
  • Kanınızdaki demir oranı tükettiğiniz diğer şeylerden etkileniyor olabilir. Kalsiyum, çayda ve kahvede bulunan fenolik içerik vücudun demir alımını engelleyebilir.
  • C Vitamini ise destekler. Bu yüzden, demir oranı yüksek olan besinler tükettikten sonra, bir bardak meyve suyu veya meyve tüketmeniz yararlı olabilir.

Demir oranı yüksek besinler

  • Yağsız et, yağlı balık
  • Koyu yeşil sebzeler (Brokoli, tere, ıspanak, karalahana)
  • Çerez (Özellikle Kaju fıstığı)
  • Bakliyatlar (Nohut, fasulye, mercimek vs.)
  • Tam tahıllı ürünler
  • Kuru meyve (Kayısı, erik, üzüm vs.)
  • Yumurta

Not: Bilgi niteliğindedir, daha detaylı bilgi için doktorunuza danışınız.

Hamileliğinizin bir sonraki haftası hakkında bilgi sahibi olmak için 21. hafta hamilelik yazımızı okuyabilirsiniz.