Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğinizin Ay Ay Beslenme Bilgileri

Bebeğiniz dünyaya geldi. Beslenmesinden bakımına, uykusundan temizliğine kadar her konuda size ihtiyacı var. Bu yüzden onun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için bebeklerde ay ay beslenmenin detayları hakkında bilgi sahibi olmanız oldukça değerli. 

Beslenme, bebeğinizin günlük ritmini oluşturan en önemli faktörlerden biri. Bebeğinizin çeşitli ve dengeli beslenmesi, güçlü bir bağışıklığa sahip olmasını sağlar. Beslenme gibi uyku, oyun rutinlerini devam ettirmeniz bebeğiniz için önemlidir. Beslenme, oyun, uyku rutini ile bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir, fiziksel ve zihinsel gelişimine destek olabilirsiniz. Bebeklerde beslenme rutini, uyku düzeni ve oyun zamanı hakkında bilgi almak için “Bağışıklığı Desteklensin, Ritminiz Devam Etsin” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeğinizi içindeki bulunduğu aya ve büyümesine bağlı olarak beslemelisiniz. Bebeğinizin ilk 6 ay sadece anne sütü alması gerektiğini unutmayın. Henüz gelişimini tamamlamamış bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelen bebeğinizi 2 yaşına kadar anne sütü ile besleyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve onun günlük ritmini korumasını sağlayabilirsiniz. Anne sütü eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuza danışarak ayına uygun prebiyotik bileşen içeren bir devam sütü ile bebeğinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz.

Bebeğinizi büyütürken ay ay neler yedirmeniz ve nelere dikkat ederek beslemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bunun için bebeklerin hangi ay ne yemeli gerektiğine ilişkin önemli bilgiler içeren yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

1 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinize bu ay kavuştunuz. Hem siz hem de bebeğiniz çok heyecanlı. Bebeğinizin sağlığı hakkında birçok şeye dikkat ediyorsunuz ve bunun başında beslenme geliyor.  6 ay boyunca sürecek “sadece” anne sütü macerasına merhaba! Bebeğinizin beslenmesi kadar sizin de yeterli ve çeşitli beslenmeniz gerekiyor. Anne sütü miktarını ve kalitesini arttırmak için dengeli beslenmelisiniz ve “Bir aylık bebekler nasıl beslenmeli?” sorusuna en sağlıklı yanıtları vermelisiniz.İşte size 1 aylık bebeklerde beslenme rutini hakkında önemli detaylar;

  • İlk 6 ay mümkünse bebeğinize sadece anne sütü verin.
  • Anne sütünün verilemediği durumlarda özellikle ilk bir yıl inek ve keçi sütünün kullanılmaması gerektiği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve tüm tıp otoritelerinin kabul ettiği bilimsel bir gerçektir. Keçi sütü de inek sütüne benzer içerikte olduğu için bebek beslenmesinde ilk 1 yıl kullanılmamalıdır. Anne sütü yetersizse doktorunuza danışmalısınız.
  • Her bebeğin farklı beslenme alışkanlıkları olsa da genellikle yeni doğan bebekler 2-3 saatte bir acıkır. Bu öğün aralıklarına uymaya çalışın.
  • Emzirmeden önce bebeğinizin rahat ve huzurlu olmasını sağlayın. Bebeğiniz uyanık, altı temiz ve beslenmeye hazır olmalıdır.
  • Her emzirmenizde mutlaka iki göğsünüzden de süt verin. Emzirirken meme ucu ve etrafındaki kahverengi halkanın bebeğin ağzını tamamıyla kapatacak şekilde oturmasını sağlayın.
  • Emzirdikten sonra mutlaka bebeğinizin gazını çıkartmasına yardımcı olun. Bu bebeğinizin daha kolay uyumasını sağlayacaktır.  Gaz sancıları ve önlemleri için mutlaka bilgi almalısınız.
  • Bebeğinizi düzenli olarak emzirmeli, dengeli beslenmeli, dinlenmeli, stresten uzak durmalısınız.
  • Emzirme döneminde sizin de besin ihtiyacınız artar. Bunun için besin değerleri yüksek yiyecekleri tercih etmeli, sağlığınıza zarar verecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.
  • Yeterli ve çeşitli beslenme, anne sütünü arttırmanın yolları arasında en sağlam seçenektir. Ayrıca doğru beslenme süt miktarını arttırdığı gibi içeriğin de zenginleşmesini sağlar.
  • Yeterli süt üretimi için günde en az 2 litre sıvı almalısınız.
  • Emzirme döneminde alkol ve sigara kullanmamalısınız.
  • Emzirme döneminde suyun yanı sıra besin değeri yüksek süt ve doğal meyve suyu gibi içecekler tercih edebilirsiniz. Zenginleştirilmiş sütler sıvı alımını sağladığı gibi protein ve kalsiyum gibi diğer besin öğelerinin alımına da destek olur.
  • Doktorunuz herhangi bir nedenle size ilaç yazarsa, emzirdiğinizi mutlaka belirtin.
  • Her gün 1 bardak Lactamil, beslenmenize destek olacaktır. Lactamil, emziren annelere özel, kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitamini içeren sütlü bir içecektir.
  • Lactamil çay içerdiği 6 vitamin, kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan ile emziren annelerin beslenmesine destek olur. Emziren annelerin artan sıvı ihtiyacının karşılamasına da destek olarak anne sütünün artmasına yardımcı olur.
  • Her şeye rağmen anne sütünüz yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.

2 Aylık Bebek Beslenmesi

İlk ayda olduğu gibi bebeğinize sadece anne sütü vermeye devam ediyorsunuz. 1. aya göre bebeğinizin emme süresi daha da kısa sürer. Bu az emdiği değil, çene kaslarının geliştiği ve artık çabuk süt emebildiği anlamına gelir. Emzirme sıklığı ise yine aynıdır. 2 aylık bebeklerde beslenme rutini hakkında şu konulara dikkat etmelisiniz;

  • Bebeğinizi sadece anne sütüyle beslemeye devam edin. Eğer herhangi bir nedenle emziremiyorsanız ya da sütünüz yeterli değilse, doktorunuza danışın.
  • Bebeğinizin beslenmesinde ilk 1 yıl inek sütü ve keçi sütü kullanmamalısınız. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda doktorunuza danışmalısınız.
  • Emzirdikten sonra mutlaka bebeğinizin gazını çıkartmasına yardımcı olun. Tıpkı ilk ayda olduğu gibi 2. ayda da gaz sancıları öne çıkar.  
  • Bebeğiniz 2. ayda sık sık kusabilir. Bunun için beslendikten sonra bebek, bir süre dik tutulmalıdır.
  • Bu dönemde de bebeğinizi düzenli olarak emzirmeli, dengeli beslenmeli, dinlenmeli, stresten uzak durmalı ve bol sıvı gıda almalısınız.
  • Yeterli ve çeşitli beslenme anne sütünün miktarı, içeriği ve süresi üzerinde etkilidir. Bunun için her gün 1 bardak Lactamil, ile beslenmenize destek olabilirsiniz.  Yeterli, çeşitli ve dengeli beslenen annenin sütü ile bebeğinin gelişimi ideal olur.
  • Lactamil emziren annelere özel; kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitamini içeren sütlü bir içecektir.
  • Lactamil çay içerdiği 6 vitamin, kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan ile emziren annelerin beslenmesine destek olur. Emziren annelerin artan sıvı ihtiyacının karşılamasına da destek olarak anne sütünün artmasına yardımcı olur. Her şeye rağmen anne sütünüz yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.
  • Doktorunuz herhangi bir nedenle size ilaç yazarsa, emzirdiğinizi mutlaka belirtin.
  • Bebeğinizin kaka rengi ve yoğunluğu gün geçtikçe değişkenlik gösterebilir. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.

3 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz 3. ayına girdi ve hala anne sütü ile beslenmeli. Bu durum çalışmaya başlayan anneler için kafa karışıklığına sebep olabilir. Bebeklerin bu durumdan etkilenmemeleri için süt sağma işlemi önerilir. 3 aylık bebeklerde beslenme rutini ile ilgili şu bilgileri unutmamalısınız;

  • İki aydan beri sadece anne sütü ile beslenmesini sağladığınız bebeğinizin bu beslenme planına birkaç ay daha sadık kalma durumundasınız.
  • Çalışan bir anne iseniz bu ayda işe dönmeniz muhtemel. Bu yüzden anne sütü sağma işlemine geçebilirsiniz. Eğer sütünüzü sağıyorsanız, sağdığınız anne sütünü oda ısısında 3 saat, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.
  • İş hayatına başladıysanız stresten uzak durmaya ve boş zamanlarınızda dinlenmeye çalışın. Stres sütünüzü azaltabilir ve bu da bebeğinizin beslenmesine olumsuz yönde etki yapabilir.
  • Sütünüzün miktarı ve içerdiği değerler beslenmenizle doğru orantılı. Bu yüzden dengeli beslenmeye dikkat etmeli ve sigara-alkolden uzak durmalısınız.
  • Her gün 1 bardak Lactamil, beslenmenize destek olacaktır.  Bu formül, emziren annelere özel, kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitamini içeriği ile beslenmenize destek olur.
  • Bol sıvı alımı ihtiyacınız devam ediyor. Bunun için, Lactamil çay ise içerdiği 6 vitamin, kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan ile emziren annelerin sıvı ihtiyacının karşılamasına da destek olarak anne sütünün artmasını sağlar.
  • Her şeye rağmen anne sütünüz yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.

4 Aylık Bebek Beslenmesi

Artık bebeğinizin ilk aydan şu zamana kadar gelişimini net bir şekilde görebiliyorsunuz. Kahkaha atıyor, size tepki veriyor ve motor becerilerini sergileyebiliyor. Bu kadar değişikliğe beslenme de eklenecektir. 4. aylık bebek beslenmesi diğer aylara göre daha farklı olabilir. İşte size 4 aylık bebeklerde beslenme rutini hakkında önemli detaylar;

  • Bu dönemde hala anne sütüne devam etmelisiniz. Bebeğinizin beslenmesinde ilk 1 yıl inek sütü ve keçi sütü kullanmamalısınız.
  • 4 aylık beslenme düzeninde emzirmeler arasındaki süreler daha da uzayabilir.
  • Bebekten bebeğe değişse de 4 aylık bebek günde 4-6 kez anne sütü alarak doyabilir.
  • Bebeğiniz daha az aralıklarla fakat daha çok süt tüketecektir. Bunun için yeterli süt miktarına ihtiyacınız var.
  • İlk 3 aylık dönemde sürekli yaşanan gaz sancısı vakaları bu dönemde de devam eder fakat bebeğin bu konuda daha çok rahatladığını görebilirsiniz.
  • Bebeğiniz hala 6. ayı doldurmadı ve sadece anne sütü ile beslenmeye devam etmeli. Doktorunuz özel durumlarda ek besinler önermediği sürece, ek gıdaya başlamayın.
  • Yeterli ve çeşitli beslenme anne sütünün miktarı, içeriği ve süresi üzerinde etkilidir. Bu dönemde henüz ek gıdaya geçmediğiniz için bebeğinizin daha çok süt miktarına ihtiyacı var. Bunun için dengeli beslenmeye devam etmelisiniz.
  • Emziren annelere özel, kalsiyum, demir, folik asit ve B, C, D vitamini içeren sütlü bir içecek olan Lactamil annelere bu konuda yardımcı olabilir. Her gün 1 bardak Lactamil tüketilmesi beslenmenize destek olur.
  • Emziren annelerin artan sıvı ihtiyacının karşılamasına ve süt artışına destek olan Lactamil çay da tercihleriniz arasında bulunabilir.
  • Her şeye rağmen anne sütünüz yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.

5 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinizin ek gıdaya geçmesine çok az kaldı! Fakat hala onun için en uygun besin anne sütü. Bu dönemde bebeğiniz 4. ayda olduğu gibi daha az aralıklarda daha çok anne sütü içecek. Bu dönemde onu izlemeli ve ek gıdaya geçme eğilimlerini kontrol etmelisiniz. Eğer sizin yediğiniz yiyeceklere uzanıyorsa, ağzıyla çiğneme hareketleri yapıyorsa 6. Ayın dolması itibariyle artık ek besinlere hazır demektir. 5 aylık bebeklerde beslenme rutiniyle ilgili ayrıntılar ise şunlardır;

  • Bu dönemde bebeğinizin tek ihtiyacı anne sütü. İnek ve keçi sütlerinden bu dönemde de uzak durmalısınız.

  • Bebeğiniz hala fazla miktarda anne sütüne ihtiyaç duyduğu için süt miktarınızı arttıracak yiyeceklerden destek alarak sağlıklı beslenmeli ve sütünüzü azaltıp kalitesini bozacak sigara-alkol gibi maddelerden uzak durmalısınız.
  • Emziren annelere özel, kalsiyum, demir, folik asit ve A, C, D, E vitamini içeren sütlü içecek Lactamil ya da 8 vitamin içeren kuşburnu, rezene, anason ve ısırgan otu içerikleriyle Lactamil çay bu konuda annelerin destekçisi olabilir.
  • Her şeye rağmen anne sütünüz yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Ve ek gıda dönemi başladı! Bebeğiniz ilk günlerde ek gıdaya hemen uyum gösteremeyebilir. Bunun için acele etmeyin. Fakat 6. aydan itibaren onun ek besinler ile desteklenebileceğini aklınızdan çıkarmayın.  Bu dönemde en yaygın görüş, ek gıdaya geçen bebeğin artık anne sütüne daha az ihtiyaç duymasıdır. Aksine, bebek hala anne sütünün içeriğindeki değerlere ihtiyaç duyar ve bebeğin ana besini anne sütüdür. Ek besinler ara öğünlerde sadece bebeğin beslenmesine destek olur.

6 aylık bebek beslenme tablosu için özel yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebeğiniz anne sütüne ek olarak, ek gıdaları almaya hazır olduğunu hareketleriyle belli edebilir. Dik oturması, masadaki yiyeceklere uzanması, sizin yediklerinize bakıp merak etmesi, hatta ağzını şapırdatması size ipucu verebilir.
  • Bebeğiniz ek gıdaları ısrarla dışarıya doğru itiyorsa ve yutmuyorsa henüz bu beslenme şekline hazır olmayabilir. O anda ısrar etmek yerine 1 hafta 10 gün sonra tekrar deneyin. Bebekler ek gıdalara 7. aya kadar alışamayabilirler, bu çok normaldir. Bazen kaşık yerine parmağınızla beslemek de çözüm olabilir.
  • İlk 6 ayda bebeğinizin ana besin ihtiyacı anne sütüdür. Bebek besin ihtiyacının 5'te 4'ünü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünleri) anne sütü ile karşılar.
  • Ek gıdalar bu dönemde tek başına yeterli değildir; bu sebeple 6. aydan sonra bebeğinizi düzenli olarak anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışın.
  • İlk gıdalar, tadımlık olarak düşünülebilir. Ek besinlere yoğun olarak başlamanız, sindirim problemlerine ve bebeğinizin anne sütünden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bebeğinize ek gıdaları 1-2 tatlı kaşığı kadar tadımlık olarak vermeye başlayabilirsiniz.
  • Bu dönemde bebeğinize günde en fazla 2 ek gıda öğünü verebilirsiniz. Her bir öğünde vereceğiz ek gıda oranı, bir minik bebek kavanozu (1 çay bardağı) ölçüsünü geçmemeli.
  • Yeni başladığınız ek gıdayı gündüz saatlerinde 3-4 gün deneyin, böylelikle alerjik veya sindirimle ilgili bir sorun olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Patlıcan ve bakla 2 yaşına kadar tüketilmemeli. Bal ise 1 yaşına kadar tüketilmemelidir.
  • Yemeklerinizde kesinlikle ek baharat, salça ve tuz kullanmamalısınız.
  • Bebeğinizin, hamilelik döneminde sizden beslenerek depoladığı değerler bu ay içinde azalmaya başlar ve bebeğin özellikle demir ihtiyacı artar. Dolayısıyla vereceğiniz gıdaların demir bakımından zengin olmasına dikkat etmelisiniz.  Bunun için doktorunuza da danışmanızı öneririz.
  • Bebeğinize öncelikle elma, armut, havuç, şeftali, daha sonra da muz, portakal, mandalina gibi meyveler vermeye başlayabilirsiniz. Meyveleri teker teker deneyip alerjik bir etkisi olup olmayacağını kontrol edebilirsiniz. Kivi, nar ve çilek alerjen etkisi nedeniyle 1 yaşına kadar önerilmemektedir.
  • C vitamini demir emilimini artırır. Demir içeren besinlerle, C vitamini bakımından zengin meyveleri bebeğinize aynı veya takip eden öğünlerde vermeye özen gösterin.
  • Sebze olarak ilk etapta; patates, havuç, kabak, bezelye, brokoli, balkabağı, enginar verebilirsiniz.
  • Aptamil Sütlü ve Tahıllı Ek Gıdaları A, B1, B6, Biotin, D3, C, E vitaminleri, kalsiyum, demir ve iyot mineralleri ile bebeğinizin beslenmesini desteklemeye yardımcı olur. Bebeğiniz için lezzetli bir ara öğün alternatifidir.
  • Örnek beslenme tablosu için tıklayın.
  • Her şeye rağmen anne sütünüz yeterli değilse doktorunuza danışmalısınız.
  • Ek gıdaya geçiş ile bebeğinizin kaka rengi ve yoğunluğu değişkenlik gösterebilir. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. Kaka Takibi Aracını bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.

7 Aylık Bebek Beslenmesi

7. ayda bebek beslenme tablosunda artık bebeğinizin ek besine alıştığını gördüğünüz için daha zengin bir menü oluşturabilirsiniz. Bu dönem de hala anne sütü ana besindir ve bebek besin ihtiyacının 5'te 4'ünü (3 ana öğünü ve bazı ara öğünlerini) anne sütünden karşılar. Buna göre 7 aylık bebeklerde beslenme rutini hakkında şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Bebeğinize anne sütü vermeye devam etmelisiniz. Anne sütü yetmediğinde keçi ve inek sütüne yönlenmemelisiniz.  Doktorunuza danışarak beslenmesini devam sütü ile destekleyebilirsiniz. 
  • 7. ayda da 6. ayda olduğu gibi, günde en fazla 2 ek gıda öğünü tüketilmesi kuralına sadık kalmalısınız.
  • Bebeğiniz artık ev yapımı tarhana, yayla ve şehriye çorbası vermeye başlayabilirsiniz. Hazırladığınız çorbalara yağsız kıyma veya kuzu eti ilave edebilirsiniz. Çorbalara salça baharat ve tuz kesinlikle eklememelisiniz.
  • Artık sizin güne başlama öğününüz var var. En güzel bebek kahvaltı tarifleriyle onu harika bir güne hazırlayabilirsiniz.
  • Örnek beslenme tablolarına ulaşmak için tıklayın.

8 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz artık muhtemelen ek gıda dönemine geçti ve ek besinlere oldukça alıştı. Fakat hala ana besin maddesi anne sütü. Ek besinlere alışsa da 8 aylık dönemde bebeğinizin iştahında bir azalma görülebilir. Onun bu rahatsızlığı diş çıkarma döneminin habercisidir. 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlamış olan bebeklerde bile 8. ayda diş çıkarma semptomları belirgin olarak yaşanır ve bu durum onun beslenmesine etki eder. 8 aylık bebeklerde beslenme rutini ile ilgili şu detaylar önemlidir;

  • Bebeğiniz ek besinlere alışmış olsa da anne sütü hala ön plandadır. Günde en fazla 2 ek gıda öğününü 1 minik bebek kavanozu (1 çay bardağı) miktarında verebilirsiniz.
  • Bu dönemde bebeğinizin bağımsızlık gösterilerine hazırlıklı olun. Aniden yemeklerini istemez ya da kaşığı reddederse bunu sorun yapmayın. Muhtemelen diş çıkarma döneminin huzursuzluğunu ve iştahsızlığını yaşıyor.
  • Ona açken ve keyfi yerindeyken öğünlerini vermeye çalışın. Kaşığı reddediyorsa onu parmağınızla beslemeyi de deneyebilirsiniz.
  • Bu dönemde bebeğinize artık mercimek çorbası vermeye başlayabilirsiniz. Fakat bal, patlıcan, tuz, salça, keçi-inek sütü ve alerjen içeriklere sahip meyveler bu dönemde de menünüzde bulunmamalı.
  • Örnek beslenme tablosu için tıklayın.

9 Aylık Bebek Beslenmesi

6.ayda başlayan ve 9. ayda da devam eden diş çıkarma huzursuzluğu devam etse de artık ek besinde 2. döneme girdiniz. Hala anne sütüne devam etmeli fakat ek besin miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize artık daha zengin menüler sunma zamanınız geldi. İşte size 9 aylık bebeklerde beslenme rutini ile ilgili tüyolar;

  • Artık bebeğiniz ek gıdalara alışır ve birbirinden farklı lezzetleri alabilir. Ek gıdalara geçişi nispeten tamamlanır ve beslenme saatleri daha zevkli hale gelir.
  • Bu dönemde beslenme düzenini %50 anne sütü, %50 ek gıda şeklinde oluşturabilirsiniz.
  • Her öğünde bir minik bebek kavanozu (1 çay bardağı) miktarı devam etse de öğün sayısını arttırabilirsiniz. Bu dönemde ek gıda öğünü 2’den 3’e çıkarılabilir.
  • Öğünlerinizde ek olarak tereyağı da vermeye başlayabilirsiniz. Haftada 3-4 gün 1 çay kaşığı kadar tereyağı desteği alması yeterli olacaktır.
  • Bebeğinizin gıda çeşidini arttırsanız da patlıcan, yumurta akı, bal, inek ve keçi sütünün yanında alerjen meyvelerden uzak durmalısınız.
  • Gıda çeşidi miktarının arttırması bu dönemde sindirim ve reflü sorunlarının artmasına neden olabilir. İlk kez verdiğiniz besinler için 3 gün beklemek ve etkilerini izleme kuralına bu dönemde hassasiyet göstermelisiniz.
  • Örnek beslenme tablosu için tıklayın.

10 Aylık Bebek Beslenmesi

Artık onun birçok dişinin çıktığına şahit olabiliyorsunuz. Bu ona verebileceğiniz gıdaların çeşitlerini arttırıyor ve menünün zenginleşmesini sağlıyor. Fakat yine de tükettiği ek besin oranı kadar anne sütüne de ihtiyacı var. Artık sevdiği yemeklere tepki verebiliyor ve zevkle yemek yiyor. Sütünüze neyse ki hala çok düşkün…

  • Bebeğinizin her geçen gün büyüdüğünü görmek ve sıra sıra dişlerinin çıkması, emmeyi keseceği anlamına gelmiyor. Hala tıpkı geçen ay olduğu gibi bu ay da anne sütünden bol bol yararlanmalı.
  • Anne sütü dışında onun için ideal öğün sayısı üç. Öğünlerinizi günde toplam 3 minik bebek kavanozu (3 çay bardağı) miktarında verebilirsiniz.
  • Anne sütü bebeğinizin süt ihtiyacını karşılamaya devam ediyor fakat bunun dışında Aptamil'in tüm sütlü tahıllı ek gıdaları ve kavanoz püreleri bebeğiniz için ara öğünlerde uygun seçimler arasında bulunuyor.
  • Bu aydan itibaren bebeğinizin sebze çorbasına karnabahar, lahana, pırasa, kuru baklagil püresi ilave edebilirsiniz.
  • Bu dönemde evde pişirilen ve yumuşaklığı uygun olan yemekleri bebeğiniz de yiyebilir. Onun yiyeceği yemeklere tuz, baharat ya da salça eklememelisiniz.
  • Haşlanmış ve ayıklanmış sebzeleri çiğnemeye çalışması ve dişlerini kullanması için ona verebilirsiniz. Kendi başına bu yiyecekleri tüketebilecektir.
  • Et ve balık verecekseniz, deri ve yağlarını ayırdıktan sonra küçük lokmalara ayırarak servis edebilirsiniz.
  • Örnek beslenme tablosu için tıklayın.

11 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğiniz artık bardağını, kaşığını ve çatalını kullanmaya başlayabilir. Daha güçlü dişleri ve sindirim sistemiyle birçok lezzeti tadabilir. Tabii anne sütüne devam etmesi onun sağlıklı beslenmesi için çok önemli. O her istediğinde anne sütü vermeniz, onun sağlıklı beslenmesine yapabileceğiniz en iyi şey. 11 aylık bebeklerde beslenme rutini hakkında şu bilgileri ise göz önüne almayı unutmayın;

  • Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için onu 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelisiniz.  Anne sütü beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışabilirsiniz.
  • Anne sütü dışında onun için ideal öğün sayısı üç. Öğünlerinizi toplam 3 minik bebek kavanozu (3 çay bardağı) miktarında verebilirsiniz.
  • Bebeğiniz ilk zamanlarda farklı şekillerde rahatlayabilir. Mesela başparmağını veya başka bir nesneyi emebilir. Bu davranışları bir süreliğine normal ve sağlıklı karşılamalısınız. İleriki aylarda da devam etmesi durumunda bebeğinizin dikkatini ona uygun parmak besinlerle dağıtarak emme alışkanlığından kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
  • Artık bebeğinizin yemek zamanında kendini kendine yemek yemeye başlamasına izin vermelisiniz. Eline kaşık verin tutsun, bardak verin ağzına götürsün. Hem kendi kendine yemek yeme alışkanlıkları gelişsin hem de kol ve ellerindeki kavrama yeteneği gelişsin. Ona zarar vermeyecek ve kırılması zor, bebeklere özel yemek takımları kullanmanız uygun olacaktır.
  • Örnek beslenme tablosu için tıklayın.

12 Aylık Bebek Beslenmesi

Ve artık o 1 yaşına girmek üzere. Anne sütünden kopmayan bebeğinizi her istediğinde emzirebilirsiniz. Bu süreç 2 yaşına kadar sürebilir. 1 yaş bebek beslenmesi diğer aylardan oldukça farklı. Artık o size çok yakın bir damak tadına sahip. Peki 1 yaş beslenme rutini nasıl olmalı? Buna göre 12 aylık bebeklerde beslenmenin detayları ise şöyle:

  • Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için onu 2 yaşına kadar emzirmeye devam etmelisiniz.  Anne sütüyle beslenmenin mümkün olmadığı veya anne sütü alımının azaldığı durumlarda çocuk devam sütü ile bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz.
  • 12. ayda artık bebeğinizin sizin sofranızda yer alabilir ve az tuzlu, az yağlı ev yemekleri tüketmeye başlayabilir.
  • Anne sütü dışında onun için ideal öğün sayısı üç. Öğünlerinizi günde toplam 3 minik bebek kavanozu (3 çay bardağı) miktarında verebilirsiniz.
  • Bu dönemde en sık karşılaşılan sorun iştahsızlıktır. Bebeğinizin 1 yaşından sonra büyüme hızı azaldığından bebeğiniz daha az beslenmek isteyebilir. Bu gayet normal bir süreçtir.
  • Bal ve yumurta beyazına başlayabilirsiniz. Omlet ve krep gibi farklı besinler de hazırlayabilirsiniz.
  • 2 yaşına kadar bebeğinize nikotin içeriği sebebiyle patlıcan vermemelisiniz. Bakla da bebek beslenmesinde 2 yaşına kadar önerilmez.
  • Bebeğinize sakatatları, sucuk, salam gibi besinleri vermemelisiniz.
  • Kivi, nar ve çilek gibi meyveler artık onun için uygun olabilir.
  • Bu dönemde bebeğinizin dikkatini çikolata, şeker ve cips gibi abur cuburlar dikkatini çekebilir. Bunlardan uzak durması için sizin de beslenmenize dikkat etmeniz gerekiyor.
  • Ek besinlerin yanında anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda Aptamil Çocuk 4 ve 2 yaşından sonra Aptamil Çocuk 5 içeriğindeki pronutra, bebeğinizin beslenmesini desteklemeye yardımcı olur. Aptamil Çocuk Sütleri, bu dönemdeki çocukların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilir. Çocuğunuzun inek sütünden alması gereken besinlere ek olarak çeşitli vitamin ve mineraller ilave edilir. Kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütü'nün içeriğindeki D vitamini, bebeğinizin bağışıklık sisteminin normal işlevini destekler.*
  • 1 yaşından sonra beslenme rutini nasıl olmalı? 1-3 yaş dönemindeki çocuğunuzun günlük süt ihtiyacını karşılamak için 2 su bardağı kadar Aptamil Çocuk Devam Sütü yeterlidir.
  • Örnek beslenme tablosu için tıklayın.

Tüm bilgilerin ardından bebeklerde ay ay beslenme rutinini, tüketeceği ve tüketmemesi gereken gıdaları bilerek onun için ideal beslenme tablosunu oluşturmanızı sağlayacak noktalara dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda bebeğinizi doğru beslemeniz de oldukça önemli. Bebeğinizi beslerken yapabileceğiniz bazı hatalar onun gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bebeklerde beslenme hakkında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi sahibi olmanız bu nedenle önemlidir. Bebek beslenmesinde en yaygın 8 yanlışın ne olduğunu öğrenmek isterseniz Beslenme ve Diyet Uzmanı Işıl Doğangün’ün İlk Adımlarım için hazırladığı videoyu izleyebilirsiniz. Sizin de bebek bakımı ve beslenmesi hakkında sorularınız ve sık bilinen yanlışlara farklı örnekleriniz varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.

 *Anne sütü bebeğiniz için en iyisidir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışınız.

*D vitamini çocuklarda bağışıklık sisteminin normal işlevine katkıda bulunur.