Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Yeni Doğan Bebekler için 10 Kış Bakım Önerisi

Yeni Doğan Bebekler için 10 Kış Bakım Önerisi

Her mevsimin kendine has özellikleri olduğu gibi, bebek bakımında her mevsime göre farklı bazı önemli detaylar vardır. Yenidoğan bebekler dünyaya uyum sağlayıp bağışıklık sistemleri gelişinceye dek özenli bakıma ihtiyaç duyar. Yenidoğan bebeklerin bakımı hassas olduğu için doğduğu mevsimi dikkate alarak bakımına özen gösterilmelidir.

Bebeklerin doğumdan sonraki ilk 28 günü yenidoğan dönemi olarak kabul edilir. Gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip olmadan doğan bebeklerin bu dönemde hem beslenmesine hem de bakımına daha fazla özen göstermek gerekir. Eğer bebeğiniz gözlerini kış aylarında dünyaya açtıysa bakımıyla ilgili püf noktaları öğrenmelisiniz. Bu bilgilerle yeni doğan döneminin sizin ve bebeğiniz için daha kolay ve rahat geçirmesini sağlayabilirsiniz. İşte size fikir vermesi amacıyla hazırladığımız yeni doğan bebekler için 10 kış bakım önerisi;

1. Bağışıklığını destekleyin

Bebekler gelişmemiş bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelir. Yenidoğan bebeklerin henüz olgunlaşmamış bünyeleri için bağışıklık büyük önem taşır. Bağışıklığın azalmasıyla birlikte, bebeğiniz hastalıklar için kolay bir hedef haline gelir.  Yenidoğan bebeklerde bağışıklık sistemini destekleyen rutinlerin başında beslenme rutini vardır. Zengin içeriğiyle bebeğinizin bağışıklığını güçlü tutmak için en iyi besin, anne sütüdür. Anne sütünün içindeki vitamin ve mineraller, bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir.

 2. Cildini nemlendirin

Yenidoğan bebeklerin cildi çok hassas olur. Bebeklerin daha ince ve az yağlı olan ciltleri dünyaya alışma süreci yaşar. Kuru havaya alışma süresi olan doğum sonrası ilk 2-3 haftada, cilt kuruluğu, pullanma, kabuklanma ve soyulmalar görülebilir. Bu yüzden yeni doğan bebeğinizin kış bakımını dikkatli yapmalısınız. Bebeğinize banyo sonrasında cildi için nemlendirici kullanabilirsiniz. Doktorunuzun tavsiye edeceği bir bebek kremi veya yağı ile bebeğinizi üşütmeden ona masaj yaparak vücudunu nemlendirebilirsiniz. Bebeğinizin hassas cildinin kurumaması için en ideal ürünler, alkali sabun içermeyen banyo köpüğü ve yumuşak formüllü bebek sabunları olacaktır. Parfüm içeren bebek bakım ürünleri ve pudra kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin cildi kuruysa banyodan çıkmadan önce zeytinyağı ya da Hindistan cevizi yağı sürmeniz de faydalı olabilir. Yenidoğan döneminde cilt bakımı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için Bebeklerde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

3. Burun temizliğini yapın

Yenidoğan bebeklerin kış bakımında cilt temizliği gibi burun temizliği de çok önem taşır. Bebekler ilk 6 ay boyunca sadece burundan nefes alıp verir. Beslenme ve uyku rutinleri için bebeğin burnunun açık olması en iyisidir. Bebeklerin burun kılları ve sıvıları olmadığı için burnu çok tıkanır. Burnu tıkalı bebekler ise rahat beslenemez. Beslenmede sorun yaşamaması ve kilo kaybetmemesi için bebeğinizin burnunun tıkalı olmaması gerekir. Ayrıca uyurken tıkanan burnundan dolayı bebek sık sık uyanır ve huzursuzlaşır. Bu nedenle beslenme ve uyku öncesinde bebeğinizin burun temizliğine özen göstermelisiniz. Özellikle kışın rutin olarak banyodan önce bebeğinize burun damlası kullanabilir, her iki burun deliğine birer damla serum fizyolojik damlatabilirsiniz.

4. Odasını nemlendirin

Kış aylarında ev ortamlarında ısınmanın devreye girmesiyle havadaki nem oranı düşer. Bu da özellikle yeni doğan bebeklerde cilt kuruluğu, burun tıkanıklığı, egzama gibi sıkıntılara yola açabilir. Kış günlerinde bebeğin aşırı sıcak ve kuru ortama maruz kalmaması için odasında sıcaklık 22-23 derece seviyesinde olmalıdır. Odanın sıcaklığını bu derecelerde tutmanın yanı sıra hava kuruluğunu önlemek için de bazı önlemler alabilirsiniz. Bebek odasında kalorifer peteğinin üzerine bir kap su koyabilir ya da hava nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz. Ayrıca kışın soğuk havalarda bile evinizi ve bebeğinizin odasını her gün havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.

5. İnce ama kat kat giydirin

Kış mevsiminde yeni doğan bebeğinizi nasıl giydireceğiniz konusunda kararsız kalabilirsiniz. Birkaç önemli detayı bilip uygulayarak soğuk havadan hem evde hem de dışarıda bebeğinizi koruyabilirsiniz. Bunun için de ‘soğan sistemini’ uygulayacak şeklinde bebeğinizi giydirebilirsiniz. Bebeğinizi ince ama kat kat giydirin. Soğan sistemi ile ortam ya da hava değişikliği nedeniyle sıcaklık farklılaşırsa bebeğinizin kat kat olan giysilerini çoğaltabilir ya da azaltabilirsiniz. Kendinizden bir kat daha kalın giydirmeniz bebeğiniz için yeterli olacaktır

Bebeğinizin bulunduğu ortam ısısı, giyinik olduğunda 22-24 0C’yi geçmemelidir. El ve ayaklarınızı sıcak tutmak için evde çok sıkmayan çorap, eldiven giydirebilirsiniz. Dışarı çıkarken ise normal ev kıyafetinin üzerine giydirilebilen içi izolasyonlu tulum tarzında kıyafetler tercih edebilirsiniz. Bere, eldiven giydirerek de bebeğinizin vücut ısısını korumasında yardımcı olabilirsiniz. Özellikle başına şapkayı rüzgârlı zamanlarda mutlaka kulakları da içine alarak takmalısınız. Bebeğinizi kışın nasıl giydireceğinizle ilgili pek çok püf nokta için  Kış Mevsiminde Bebek Giyimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

6. Battaniye yerine kundak yapın

Bazı anneler uyurken daha fazla üşüyeceğini düşünerek bebeğini kalın giydirir. Ancak kış aylarında bebekleri uyanık olduklarındaki gibi uyurken de gereğinden fazla giydirmemek gerekir. Sıcaklık ne olursa olsun yeni doğan bebeğinizi uyuturken güvenliğini de düşünmelisiniz. Bunun için de bebeğinizi uyurken yatağa sadece sırt üstü pozisyonda yatırmalı ve kalın bir örtü ya da battaniye örtmemelisiniz. Bebeklerin battaniye kullanımı için tavsiye edilen zaman, 1 yaş sonrasıdır. Hayati tehlikeye neden olabileceği için yeni doğan bebeğinize kışın battaniye örtmek yerine kundak yapabilirsiniz. Bebeğinizi yeni doğan döneminde kundaklayarak hem kış aylarında sıcak kalmasını sağlayabilir, hem de uykuya daha rahat geçmesine destek olabilirsiniz. Yeni doğan bebeğinizi neden ve nasıl kundaklayabileceğinizi de Bebek Kundaklama Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızdan öğrenebilirsiniz.

7. Açık havanın tadını çıkarın

Kışın hava soğuk olsa da bebeğinizle hava almak için dışarı çıkmaktan vazgeçmeyin. Kısa süreler için de olsa bebeğinizle küçük gezintiler yapabilirsiniz. Bu gezintileri özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde yapmanız, daha ılık bir havada dışarıda olmanızı ve D vitamininden faydalanmanızı sağlar. Güneşin dik olduğu öğlen saatlerinde 15-20 dakika kadar bebeğinizle yürümek, günlük D vitamini eksikliğini gidermeyi destekleyecektir. Bu sizin ve bebeğiniz için hem faydalı hem de keyifli bir aktivite olacaktır. Eğer bebek arabasıyla dışarı çıktıysanız, arabanın içine soğuğu önleyici bir örtü veya battaniye serebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin üstüne de bir battaniye örtebilir, yağmur ya da rüzgârlı havalarda bebek arabasının koruyucu kılıfını takabilirsiniz.

8. Hijyen kurallarına uyun

Yeni doğan bebekler dünyaya bağışıklıkları zayıf olarak gelir. Bu da onları bakteri, mikrop ve hastalıklara karşı daha savunmasız yapar. Bu nedenle kış aylarında yeni doğan bebeğinizin bakımı sırasında hijyen kurallarına uymaya özen gösterin. Hijyenik olmayan ortamlarda mikroplar bebeklere kolay bulaşır ve bu mikroplar bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Bunun için yeni doğan bebeklerin bulunduğu ortamın hijyenik olması ve hasta insanlarla temasta bulunmaması gerekir. Bebeğinizle her temastan önce ellerinizi iyice sabunla yıkayın. Eve gelen misafirlerinize de ellerini yıkamalarını sağlamalısınız. Dışarıdan gelen ev sakinlerinin bebekle ilgilenmeden önce el temizliklerine dikkat etmelerinin yanı sıra evde hastayken maske takılması, sigara içilmemesi ve odaların sık sık havalandırılması gerekir. Ayrıca bebeklerin kalabalık ve kapalı ortamlarda hastalıklarla karşılaşma olasılığı yüksektir. Bu nedenle bebeğinizi özellikle enfeksiyonların sık olduğu kış mevsiminde kalabalıktan uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.

9. Aşılarını düzenli yaptırın

Bebekler doğar doğmaz Sağlık Bakanlığı aşı takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanır. Yenidoğan aşı takviminde ilk sırada Hepatit B aşısı yer alır. Sarılık olarak da bilinen Hepatit B aşısı, bebeğin dünyaya gelmesinin ardından hemen yapılır. Bebeğinizin hayata sağlıklı bir adım atabilmesi için doğduktan sonra Sağlık Bakanlığı aşı takvimine uygun şekilde aşılanarak, bağışıklık sisteminin güçlenmesini ve birçok hastalığa karşı korunmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için bebeklerde aşı takvimini takip edip bebeğinizin aşılarını zamanında uygulanmaya özen göstermelisiniz. Unutmayın aşı bebeğinizi pek çok hastalıktan korur. Bebeğinizin hangi aylarda hangi aşıları olması gerektiğiyle ilgili bilgileri  Çocuğumun Aşı Takvimi başlıklı yazımızdan edinebilirsiniz.

10. Doktor kontrollerinizi aksatmayın

Kış aylarında yeni doğan bebeğinizin bakımıyla ilgili doktorunuzdan destek almanız çok değerlidir. Bebeğinizin dünyaya, sizin de bebeğinize alışmaya başladığınız bu dönemde doktor kontrolüne giderek sorularınızla ilgili cevaplar alabilirsiniz. Doğumdan sonraki ilk yılda her ay doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Doktor kontrollerini aksatmayarak hem bebeğinizin gelişimini takip edebilir hem de merak ettikleriniz konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.

Sağlık ve temizlik için yenidoğan bebeğe her gün bazı bakımlar yapılmalıdır. Yenidoğan ağız bakımı, cilt bakımı, alt temizliği, burun temizliği bebeğin başlıca bakımlarını oluşturur. Yazımızdaki yeni doğan bebekler için 10 kış bakım önerisi bilgilerinin yanı sıra Bebek Hemşiresi Sevim Kuruçay Çam’ın sizler için aktardığı bilgileri de https://ilkadimlarim.com/yenidogan-bebek-bakimi linkini tıklayarak okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar