Bebeğinizin 6. Ayı
Bebeğiniz dönüm noktalarının gerçekleştiği bir aya girdi. Sindirim sistemi ek gıdaya hazır hale gelmekte olan 6 aylık bebeğiniz, doktorunuzun da tavsiyesiyle katı gıdalarla tanışabilir. Bunun için önerilen en doğru zaman 180 günlük olduğu zamandır. Bebeğinizin gelişimi için önemli bir adım olan ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyerek yeni beslenme düzenine alışmasını sağlayabilirsiniz.
Altı Aylık Bebeğin Günlük Beslenme Rutini
Doktorunuza da danışarak 6 aylık bebeğinize ek gıdayı sadece tadımlık olarak 2 ayrı öğünde verebilirsiniz. Bebeğinize her yeni gıdayı 3 gün kuralı ile yani her besini 3 gün tek başına vererek herhangi bir alerji ya da sindirim sistemi sorunu yaratıp yaratmadığını gözlemleyebilirsiniz. Bebeğinizin 1 yaşına gelene kadar ana öğünü, anne sütü olmaya devam eder. Anne sütü, içeriğindeki zengin bileşenlerle bebeğinizin bağışıklık sistemini destekler. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun önerisine uygun olarak devam sütü ile beslenmesini destekleyebilirsiniz.*
Ek gıdaya geçişte dikkat etmeniz gereken konuları anlattığımız ¨Ek Gıdalara Geçiş Nasıl Olmalı?¨ başlıklı yazımızı okuyarak da 6 aylık bebeğinizin katı gıda ile tanışma süreci hakkında ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Altı Aylık Bebeğin Günlük Uyku Düzeni
6 aylık bebek rutini içerisinde değişenlerden birisi de uyku saatleridir. Bebeğiniz gece daha uzun, gündüz ise daha kısa uyumaya başlayabilir. 6 aylık bebekler gündüz yaklaşık 3 saat, gece ise 10-11 saat uyuyabilir. ¨6 aylık bebek ne kadar uyur?¨ veya ¨Bebeklerde uyku rutini ne zaman başlamalı?¨ gibi soruların detaylı cevaplarına ulaşmak için "6 Aydan Sonra Uyku Düzeni" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Altı Aylık Bebeğin Oyun Programı
Bebeğiniz yumuşak toplar, marakas gibi bebeklere uygun müzik aletleri ve kalın kapaklı kitaplara ilgi duyabilir. Ayrıca bebeğinizle sık sık konuşabilir ve onu düzenli olarak açık havaya çıkarabilirsiniz.
6 Aylık Bebeğin Günlük Rutin Tablosu
06.30-Uyanma ve bez, üst değişimi.
07.00-Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
08.00-Oyun, eğitici aktivite, müzik.
09.00-Uyku.
10.00-Uyanma,alt değiştirme, anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
11.00-Eğitici aktivite, oyun, eğlence.
12.00- Açık hava gezintisi.
12.30-Ek gıda tadım saati, ara öğün.
13.30-Alt değiştirme, sonrasında anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
14.00-Uyku.
15.30-Uyanma,oyun, eğlence.
15.30-Alt değiştirme, sonrasında anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
17.00-Ek gıda tadım saati. (ara öğün)
17.30-Akşam üstü şekerleme uykusu.
18.00-Uyanma, sakin vakit geçirme, eğitici aktivite.
19.00-Uyku öncesi rutinler, banyo, masaj, uyku tulumu.
19.30-Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü*
20.00-Gece uykusuna geçiş.
23.30-Rüya öğünü beslenmesi.
03.30-Rüya öğünü beslenmesi.
*Bebeğiniz için en uygun besin anne sütüdür. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktorunuza danışınız.