Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

6 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler

Karnınızda bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz 6 ayda artık hamileliğe iyice alışmış olabilirsiniz. Yarısını geride bıraktığınız hamileliğinizin bundan sonraki aylarını da iyi geçirmeniz çok önemli. Bu yüzden de önümüzdeki haftalarda yine beslenmenize ve kendinize dikkat etmeye özen göstermelisiniz. 23-27. haftalar arasını kapsayan hamileliğinizin 6 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimlerini, bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini Anne Karnında Bebek Gelişimi içeriğimizle ay ay takip edebilirsiniz.

İlk Adımlarım’da yayınlanan Hamileyim kategorisi, size hamilelik dönemi hakkında yaşayacağınız değişimleri, bu süreci en iyi ve sağlıklı şekilde atlatmanın püf noktalarını hazırladığı içeriklerle sunuyor. Ay ay hamilelik dönemlerinden bebeğinizin gelişimine, hamilelikte beslenmeden egzersiz programlarına ve hatta duygusal değişimlere kadar aklınıza gelen her sorunun cevabını bulmak için İlk Adımlarım’ı tıklayabilirsiniz.

6 Aylık Gebelikte Yaygın Gebelik Belirtileri

6 ayın sonunda hamileliğinizin ikinci 3 aylık döneminizi sonlandırıp üçüncü ve son trimester'ına başlayacaksınız. İşte bu süreçte yine gebelikte yaygın olan pek çok belirtiyi yaşamanız mümkün. Hamileliğinizin 6. ayında vücut ağrıları, şiş ayaklar gibi bazı hamilelik belirtileri ve şikayetlerinin yanı sıra bebeğinizin minik tekmelerini hissetmek gibi keyifli ve çok özel anlar yaşıyor olabilirsiniz. Baş dönmesi, bacak krampları ve cilt değişiklikleri yaşayabileceğiniz 6. ayda ayrıca şu yaygın gebelik belirtilerini de hissedebilirsiniz;

  • Büyüyen rahim ve bebek nedeniyle yorgunluk hissiniz artabilir.
  • Rahminizin doğum ve doğum için pratik yapma şekli olan Braxton-Hicks kasılmalarınız olabilir.
  • Artan kilo ve rahmin büyümesi, sırt ve bel bölgenizde ağrılara neden olabilir.
  • İştahınızın artması nedeniyle yoğun şekilde yemek yeme isteği içinde olabilirsiniz.
  • Hamilelik hormonları nedeniyle mide asitlerinin yemek borusuna sızması sonucu midenizde yanma hissi yaşayabilirsiniz.
  • Karnınız büyüdükçe üst vücudunuza ve başınıza daha az kan akışı olabilir. Bu da başınızın dönmesine sebep olabilir.
  • Büyüyen rahminiz diyafragmayı yukarı itebilir ve bu da nefes almanızı zorlaştırabilir.
  • Göğüsleriniz, erken sütün minik damlaları olan kolostrum üretmeye başlayabilir. Bu durum hamileliğinizin geri kalanında devam edebilir.
  • Rahminizin mesaneye baskı yapması nedeniyle sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz.
  • Hormon seviyelerinizdeki değişiklikler nedeniyle duygusal dalgalanmalar yaşayabilirsiniz.
  • Kalbiniz artık vücudunuza daha fazla kan pompalıyor. Bu da kalbinizin normalden biraz daha hızlı atmasına neden olabilir.

6. ayınızın yanı sıra tüm hamilelik döneminizde bebeğinizin gelişimini takip edebilmek için Hafta Hafta Hamilelik Süreci yazımızı tıklayabilirsiniz. 

Bebeğiniz Bu Ay Nasıl Gelişiyor?                                 

6 aylık hamileyken, bebeğinizdeki değişim ve gelişim oldukça yoğundur. Vücudundaki sistemler ve organlar geliştiği gibi gücü de her gün artar. 6. ayda bebeğinizin hareketleri, seyirme ve çırpınma hissi, hafif tekmelere ve yumruklara dönüşür. Bu yüzden de geçtiğimiz ay fark etmeye başladığınız o küçük tekmelerini, artık yumruklar ve dürtmelerle birlikte oldukça güçlü hissedebilirsiniz. Anne karnında aktif bir dönem geçiren bebeğinizin bu hareketlerini, sizin dışınızda karnına dokunanlar da artık bu haftadan sonra hissetmeye başlayabilir.

Peki bebeğiniz bu ay nasıl gelişiyor? İşte size bazı önemli detaylar;

  • 6. ayda bebeğiniz, karnınızda minik tekmeler attığı gibi vücudunu sağa sola doğru döndürür.
  • El ve bacaklarını büker, oynatır. 
  • Parmaklarıyla yüzüne dokunur, gelişen kavrama yeteneği sayesinde göbek kordonunu bile tutar.
  • 23. hafta hamilelikte bebeğinizin kilo alma hızı artar.  
  • Ciğerlerindeki damarlar gelişerek dış dünyada nefes almaya hazırlanır.
  • Yüksek bir ses bebeğinizin zıplamasına ve tekmelemesine neden olabilir.
  • 24. hafta hamilelikte bebeğiniz artık öğrenmeye ve öğrendiklerini de hafızasında tutmaya başlar.
  • Amniyotik sıvıya idrarını yapar. Etrafındaki sıvı ona yastıklama imkanı sağlar ve sıcaklığın sabit kalmasına yardımcı olur.
  • Vücudu yağ tutmaya başlayan ve gerekli olan yağ dokusu oluşan bebeğinizin 25. hafta hamilelik sürecinde cilt altı yağ dokuları olgunlaşır ve derisinin kalınlaşma süreci devam eder.
  • 6. ayda bebeğinizin gözleri gelişmeye devam eder. Göz kapakları hala kapalı olsa da retinadaki sinir hücreleri ışığa tepki vermeye başlar.
  • Meme uçlarınızı bulmasında yardımcı olması için bebeğinizin ağzının etrafındaki sinirler gelişir.
  • 26. hafta hamilelikte bebeğinizin omurgası giderek güçlenir.
  • Verniks kazeoza adı verilen beyaz, kremamsı bir madde ile cildi kaplıdır.
  • Olgunlaşmasını sürdüren burun ve burun deliklerinden nefes egzersizleri yapmaya hazırlanır.
  • 27. hafta hamilelikte ise bebeğinizin karaciğeri ve bağışıklık sistemi gelişmeye devam eder.
  • Oluşan akciğerleri gelişimini sürdürür.
  • Beyni büyümeye ve kilo almaya devam eder.

Hamileliğinizin bu aylarında doktorunuzun yapacağı ultrason kontrolleri ile artık bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Eğer bebeğiniz kız ise sizin için hazırladığımız Değişik ve İlginç Kız Bebek İsimleri  listemizi, erkek ise Değişik ve İlginç Erkek Bebek İsimleri listemizi inceleyebilirsiniz. Bebek isimleri ile anlamlarının alfabetik sırayla yer aldığı listelerdeki farklı, modern ve popüler isimler arasından bebeğinizin cinsiyetine göre içinize en çok sinen ismi seçebilirsiniz.

6 Aylık Hamilelikte Bebeğin Boyu

Bebeğiniz karnınızda 6. ayın ilk haftası olan 23. haftada boy ve kilosuna göre bir greyfurt ya da irice bir mango büyüklüğüne ulaşmış olur. 23. haftada yaklaşık 28 cm boyunda iken hamileliğinizin üçte ikisini tamamladığınız 27. haftanın sonunda ise yaklaşık 37 cm’e ulaşır. Bebeğiniz bu haliyle artık bir karnabahar başının büyüklüğündedir.

Fetus 6. Ayda Nasıl Görünür?                                

Anne karnındaki fetüs 6. ayda, minik bir insan görünümündedir. Cildi buruşuktur ama yüzünün genel hatları artık netleşmiştir. Başı ve vücudu arasındaki oran da eskiye göre daha normale yakınlaşır. Ultrason görüntülerinde bacaklarını karnına çekmiş durumda görülebilir. 

Hamilelik döneminin 14-27. haftaları arasındaki 2. trimester döneminde, sizle birlikte bebeğinizde pek çok değişim yaşanır. Bu değişimlerin neler olduğu ile ilgili bilgileri ve 2. trimester dönemi hakkında tüm merak ettiklerinizi 2. Trimester Dönemi-14-27. Hafta yazımızdan öğrenebilirsiniz.

6 Aylık Gebelikte Vücudunuzdaki Değişiklikler

Hamileliğinizin 6. ayında rahminiz göbek deliğinizin üstüne doğru ilerledi ve artık karnınız bir futbol topu büyüklüğüne ulaştı. Bu değişim vücudunuzda bazı farklılıkları da beraberinde getiriyor olabilir. Değişen vücudunuz ve 6 aylık hamileliğinizdeki kilo alımınız, günden güne görünüşünüzü ve ayrıca hislerinizi etkileyebilir. Bu dönemde doktorunuzun da onayını alarak egzersiz ve sağlıklı bir diyet yapabilir, böylece hem kendinizi daha iyi hissedebilir hem de doğum için ihtiyaç duyacağınız gücünüzü artırabilirsiniz.

6 aylık gebelikte vücudunuzdaki değişiklerin başında şunlar olabilir;

  • Hamileliğinizin 6. ayında bebeğiniz hızlı bir şekilde kilo almaya başlar ve rahminiz genişler.
  • Rahminizin büyümesiyle birlikte karnınız da belirgin bir şekilde büyür.
  • Karnınız büyüdükçe ve ağırlık merkeziniz değiştikçe, her zamanki egzersiz rutininiz veya hatta uyumak gibi belirli aktiviteler altı aylık hamileliğinizde biraz daha zor hale gelebilir.
  • Vücudunuzda tutulan su miktarının artması nedeniyle ellerinizde, ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde şişlikler olabilir. Hamileliğin 6. ayından itibaren oluşmaya başlayan bu şişlikler hakkında Hamilelikte Vücuttaki Şişlikleri yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Cildinizde çatlaklar, karnınızda ve meme uçlarınızda koyulaşma gibi değişiklikler görülebilir.
  • Kaburga kafesiniz karnınıza uyum sağlamak için genişledikçe kaburga ağrısı yaşamaya başlayabilirsiniz.
  • Bebeğin büyüyüp alt karna ve kasıklara baskı yapmaya başlaması, kasıklarınızda ağrı yaşamanıza neden olabilir.
  • Sindirim sisteminizin yavaşlaması ve büyüyen rahminizin bağırsaklara baskı yapması, hamilelikte kabızlığa yol açabilir. İkinci veya üçüncü trimesterde ortaya çıkma ihtimali daha yüksek olan uzun süreli kabızlıklar ise hamilelikte hemoroid olmanızı tetikleyebilir.
  • Göbek deliğinizin hemen altından başlayıp kasık bölgesine doğru dikey uzanan, gebelik çizgisi olarak da adlandırılan nigra (siyah çizgi), sizde de fark edilecek kadar koyulaşmış olabilir.

Hamilelikte vücut değişimi ilk aylarından itibaren olmaya başlar. Anne adayının vücudundaki bu değişimin temelinde bir anlamda doğum ve emzirme dönemi için hazırlık amacı yatar. 9 aylık hamilelik serüveninde anne adayının vücudundaki değişimleri öğrenmek için İlk Adımlarım’da yayınlanan Hamilelikte Vücutta Ne Gibi Değişiklikler Olur? içeriğimize tıklayabilirsiniz.

6 Aylık Hamileyken Kullanabileceğiniz Kontrol Listesi

Hamileliğinizin 6. ayı için hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirmenizi sağlayacak bir kontrol listesi hazırladınız mı? İşte size fikir olacak 6 aylık hamileyken kullanabileceğiniz kontrol listesi;

  • Kontrolü ve takibini yapmanız gerekenler listesinin başında, beslenmeniz geliyor. Gebelikteki beslenme programınızı, bütün besin gruplarından dengeli, çeşitli ve belirli miktarlarda tüketecek şekilde uygulamanız çok önemli. Hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenip planlı hareket etmeniz için ‘Evrelere göre gebelikte beslenme nasıl olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Bu ayki doktor kontrolünüzü kaçırmayıp hamileliğinizin gidişatı hakkında doktorunuzla bilgi alışverişi yapmalısınız.
  • Hamileliğin 24.-26. hafta testlerinde anne adaylarının açlık kan şekeri seviyesi ölçmek için şeker yükleme testi yapılır. Siz de 6 aylık gebelik döneminde yaptırılması gereken test veya kontrollerinizi doktorunuza danışmalısınız. Gebelik şekeri hakkında daha fazla bilgiyi Gebelik Şekeri Nedir? ve Gestasyonel (Gebelik) Diyabeti Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi başlıklı yazımızdan alabilirsiniz.
  • Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun her zaman fazladan sıvıya ihtiyacı olacak. Bu yüzden beslenmenize dikkat ettiğiniz gibi günde en az 8-10 bardak su içmeye de özen göstermelisiniz.

  • Hamilelikte vücudunuzdaki değişimlerden biri de kilonuzdaki artıştır. Hamilelikte aldığınız aşırı kilo gibi, yetersiz kilo alımı da hem bebek hem de sizin sağlığınız açısından önemlidir. Hamilelikte Kilo Kontrol Kilo Alımı ve Aşırı Kilolar başlıklı yazımızı okuyarak hamilelikte ay ay kaç kilo alınması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.
  • Son yıllarda yapılan çalışmalarla probiyotiklerin yeterli miktarlarda uygulandığında kullanıcıya sağlık açısından fayda sağladığının görülmesi, hamilelikte probiyotik kullanımını da gündeme getiriyor. Siz de hamilelikte probiyotik kullanımınızı artırmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Doğum izni ve yan haklarını alabilmeniz için işvereninize hemen bildirmeniz gerekir. Doğum izninizi planlayıp iş yerinizle bu konuda iletişime geçmelisiniz.
  • İş yerinde hamilelikten dolayı bazı zorluklar yaşıyorsanız ve imkanınız varsa çalışma saatleriniz ile görevlerinizde değişiklikler yapabilirsiniz.
  • Doğum ve bebek bakımı eğitimine başlamak için iyi bir zaman olabilir. Eşinizle birlikte katılacağınız kurslarda; hamilelik dönemi, vücudunuz, nefes alma egzersizleri, farklı duruşlar ve beslenme gibi çeşitli konularda bilgi alabilirsiniz. Yakınlarda doğum ve bebek bakımı kurslarına kaydolabilirsiniz. Doğum öncesi eğitim kursları için araştırmaya başlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin ilk ayları için gerekli olan bebek giysilerini, bezleri ve diğer malzemelerini almaya başlayabilirsiniz. Yenidoğan bebek alışverişinde düşüneceğiniz birçok detay var. Bu ihtiyaçlarınızın neler olabileceğiyle ilgili 6 Adımda Bebeğinizin Alışveriş Listesinden faydalanabilirsiniz.

  • Bebek alışverişi gibi bebek odasının düzenlenmesi için de 6. ayda hazırlıklara başlayabilirsiniz. Mobilya, beşik, dolap gibi eşyaları belirlerken Bebek Odası Nasıl Hazırlanmalı? yazımızdan fikir alabilirsiniz.
  • Doğum yapmayı planladığınız hastaneyi seçebilir, aklınızdaki sorularla ilgili şimdiden yetkililerden bilgi alabilirsiniz.
  • Hem sağlığınız hem de rahatınız için kullanışlı ve destekleyici hamilelikte kıyafet seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Ayaklarınızın şişmesini önlemek için rahat ve destekleyici ayakkabılar tercih etmelisiniz.
  • Bu dönemde vücut temizliğinize ve bakımınıza dikkat etmeniz çok hassastır, önemli detaylar için Hamilelikte Bakım Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaklaşık 40 hafta sürecek olan hamilelikle ilgili gelişmeleri bilmeniz, merakınızı giderirken bir yandan da bilinçli bir hamilelik dönemi yaşamanızı sağlar. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz aya göre öğrenip takip edebilirsiniz. Bu yazımızla 6 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler hakkında bilgi sahibi olmanızın yanı sıra Ay Ay Hamilelik içeriğimizden 9 aylık hamilelik dönemi boyunca farklılık gösterecek olan hisleriniz, tepkileriniz, uyku düzeniniz, öğün sıklığı ve bu öğünlerinizle ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Ayrıca hem hormonlarınızın hem de vücut yapınızın çok hassas olduğu hamileliğinizi keyifli ve sağlıklı geçirmenin yollarını öğrenmek için Rahat Bir Hamilelik Dönemi Geçirmenin Sırları başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.

                      

Kaynaklar