Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeklerde 0-6 Ay Uyku Eğitimi

Yenidoğan bebekler için uyku, büyüme ve gelişmelerinin en büyük destekçilerinden biridir. Büyüme hormonu, en çok bebekler uykudayken salgılanır.  Gün içinde yeterli ve kaliteli bir uyku düzeniyle ideal bir ortamda uyuyan bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklenmiş olur.  Bu nedenle ilk 6 ayda uyku düzeni oluşturmak bebekler için büyük önem taşır. Hem bebeğinizin gelişimini desteklemek hem de bu dönemi daha rahat geçirmek için bebeklerde ilk 6 ay uyku düzeni hakkında sizin için öneri ve ipuçları hazırladık.

Bebekler İlk Aylarda Ne Kadar Uyur?

Bebeğinizin ilk 6 ayındaki uyku düzeni; ihtiyaç duyduğu uyku saati miktarı ile gündüz ve gece boyunca uyku periyotlarının süresi gibi birçok konuda değişiklik gösterebilir. Sizin de değişen bu uyku rutinine alışmanız ve bebeğinizin sağlıklı uyumasını sağlamaya nasıl yardımcı olacağınızı öğrenmeniz, biraz zaman alabilir. Normal uyku alışkanlıklarının neler olduğu ve bebeğinizin yaşamının ilk altı ayında ne gibi değişiklikler yaşayacağı hakkında aklınızda pek çok soru oluşabilir. İşte size bebeklerin ilk 6 ayındaki uyku düzeniyle ilgili önemli ipuçları...

Yenidoğan Döneminde Uyku Düzeni

Bebekler dünyaya geldikten sonraki ilk aylarını çoğunlukla uyuyarak geçirir. Yeni doğan döneminde bebekler gündüzleri ortalama 1 saat ayakta kalabilir. İlerleyen aylarda bebeklerde uyku düzeni değişir ve gündüz uyanık kaldıkları sürede artış olur.

Yeni doğan dönemindeki bebeklerin uykusu derin değildir.  Bu yüzden de uykularında mırıldanırlar, zaman zaman gözlerini açarlar. Bebeğiniz de gece uykularında bu şekilde davranıyor olabilir. Uyku alışkanlığı kazandırmak ve kesintisiz uyku süreleri geçirmesini sağlamak istiyorsanız, bebeğiniz gözünü açsa da mırıldansa da hemen yataktan kaldırmamaya özen göstermelisiniz. 

Bebeğiniz yeni doğan döneminde birçok sebepten dolayı uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Uykuya dalmasını kolaylaştırmasında yarım kundak yapmak ve beyaz gürültü dinletmek size yardımcı olabilir. Yarım kundaklanan bebeğiniz anne karnındaki sıkışıklık hissinin bir benzerini yaşaması nedeniyle kendini güvende hisseder. Beyaz gürültü ise anne karnında duyduğu seslere benzediği için bebeğinize güvenli ortam hissi verir.

Yarım kundak yapıp beyaz gürültü dinleterek bebeğinizin rahatlamasına ve böylece rahat uykuya geçmesine destek olabilirsiniz.  Beyaz gürültünün faydalarını öğrenip bebeğinize yağmur sesi dinletmek için Bebek Rahatlatan Beyaz Gürültü yazımızı tıklayabilirsiniz.

Yenidoğan Bebeklerde Uyku Rutini

Yenidoğan bebeklerde sirkadiyen ritim yani vücudun biyolojik saati henüz gelişmemiş olur. Bu da bebeğin ilk aylarındaki uyku rutininde bir düzen oluşmasını engeller. Sirkadiyen ritim özellikle ışıktan doğrudan etkilenmeyle yani gece ve gündüz ile yakından bağlantılıdır. Bebeğin uyumasına ve bu alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak için gece ile gündüz arasındaki farkı vurgulamak oldukça önemlidir.

Siz de bebeğinizin sirkadiyen ritmi yakalayabilmesi ve ilk 6 ayda uyku düzeni oluşturabilmesi için uyanık olduğu saatlerde güneş ışığı görmesini ve sesli bir ortamda bulunmasını sağlayabilirsiniz. Gece uykusuna yatacağı zaman ise onun sessiz ve loş bir odada uyumasına özen gösterebilirsiniz.

Bebeğinizin ilk 6 aydaki uyku düzeninde ılık bir duş yaptırmak, pijama giymek, bez değiştirmek, ninni söylemek, ışıkları karartmak, gece beslenmesi yapmak, sessiz bir ortam oluşturmak gibi ritüeller ile bebeğinizi uykuya hazırlayabilirsiniz. Her gün benzer bir sırayla bunları yapmanız, bebeğinizin bir uyku düzenine alışmasına yardımcı olacaktır.

Yenidoğan bebeğin günlük rutinleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Yenidoğan Bebek Uyku Düzeni  başlıklı yazımızı ve “1 Aylık Bebeğin Günlük Rutini” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Uyku Rutini Neden Önemlidir?

Uyku rutini, bebekler için beslenme ve oyun gibi gün içinde tekrarlanması gereken temel rutinlerinin başında gelir. Bebeğin fiziksel olarak gelişmesine, büyümesine ve motor becerileri kazanmasına destek olan uyku, aynı zamanda bebeğin güne zinde ve mutlu başlamasını da sağlar. Tüm bu özellikleriyle uyku, bebeğin günlük aktiviteleri içinde düzenli şekilde yer alması gereken bir rutindir.

Beslenme, oyun, uyku rutinleri bebeklerin hayata güçlü bir adım atması için yardımcı olur. Uyku bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişiminin yanı sıra bağışıklık sistemini de destekler. Henüz olgunlaşmamış bağışıklık sistemiyle dünyaya gelen bebekler için beslenme kadar uyku da yeterli miktarda olmalıdır. Büyüme hormonunun salgılanmasının yanı sıra bazı bağışıklık hücreleri de bebekler uykuda olduğunda aktifleşir.

Uyku rutini, bebeklerin kendini güvende hissetmesini sağladığı gibi uyumalarını da kolaylaştırır. Bebeğinizin beslenme ve oyun rutini gibi ilk 6 ayda uyku düzenini gün içinde devam ettirmeniz, bu nedenle çok önemlidir.

4-6 Ay Arasındaki Uyku Düzeni  

Bebekler büyüdükçe gece beslenmesine daha az ihtiyaç duyabilir ve daha uzun süre uyuyabilirler. Dört aylık olduğunda bebeğiniz geceleri, gündüz uyuduğu sürenin yaklaşık iki katı daha uzun süre uykuda kalabilir. Gece beslenmesi için iki veya üç kez uyanabilir.  Gece uykuları toplamda 11-12 saat olabilir.

Altıncı aya geldiğinde bebeğinizin gündüz iki veya üç kez uyku yapması normaldir. Artık gündüz uykuları arasında 2-2,5 saat ayakta kalabilir. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere, iki uzun uyku ve akşamüstü de kısa bir kestirme uykusu yapabilir. Kestirme uykusundan sonra gece uykusuna geçinceye kadar ortalama 3-3,5 saat ayakta kalabilir. 

Altıncı ayda gelişimi düzenli bebekler, geceleri kesintisiz 11 saat uyuyabilir. Eğer bebeğiniz uyanıyorsa yorgun olabilir ve bu da onun uyumasını engelleyebilir.

Felaket Uykusu Nedir?

Bazı bebekler dördüncü aydan itibaren uyku gerilemesi yaşar. Ebeveynleri de zorlayan bu dönemde bebekler, geceleri çok sık kalkmaya başlayabilir. Normal şartlar altında bir hafta süren uyku gerilemesi, bazen daha da uzun sürebilir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bebeğin gündüz 1 saatten daha kısa sürede uyuması olabilir. 

Bebeklerin gündüz uykularını 45 dakikadan daha az uyuması ‘felaket uykusu’ olarak tanımlanır. Bebeklerin bu aylarda normalde gündüz uykularından beklenen kaliteli uyku süresi 1-1,5-2 saat iken, bazı bebekler 15-20 dakika kadar uyuyup uyanır. 

Bebeğiniz de 45 dakikadan daha kısa süre uyuyorsa, bu onun gündüzleri yeterince dinlenememesine yol açar. Bu durum zamanla geceye de etki etmeye de başlar. Gündüz ayakta çok fazla kalması veya yeterince uyuyup dinlenememesi, bebeğinizin uyuyamamasına veya gece uykularından sık sık uyanmasına neden olabilir.

Felaket Uykusu İçin Ne Yapılabilir?

Peki felaket uykusunun yaşanmaması ve düzenli bir uyku döngüsüne geçmek için neler yapabilirsiniz? Bunun en önemli çözümü bebeğinizin gündüz uyku düzenini yaşına uygun hale getirmenizdir. Ancak bir-iki gün düzenli uyuması bir anda bebeğinizin felaket uyku sorununu çözmeye yetmeyebilir.

Sabırlı bir şekilde bebeğinizin gündüz uykularını uzatmaya çalışmanız oldukça önemli bir adımdır. Kısa ve verimsiz uykuların süresi uzadıkça bebeğiniz dinlenir ve zamanla uykuları düzene girer. Bebeğinizin gündüz uyku süreleri artmaya başladıktan ancak birkaç hafta sonra gece uyanmaları iyice azabilir.

Bebeklerde 0-6 ay arasında en doğru uyku düzeni ve uyku süresinin ne olması gerektiği, çevresel faktörlerin uyku üzerindeki etkileri gibi birçok konuda son derece faydalı bilgilere İlk Adımlarım Akademi’deki Uzmanlardan Ücretsiz Eğitimleri izleyerek ulaşabilirsiniz. Bebeklerde Uyku konusunda aktarmak istediğiniz deneyimleriniz ve sorularınız varsa Uzmanlardan Canlı Ücretsiz Eğitimlere katılarak paylaşabilirsiniz.

 

Kaynak1

Kaynak2

Kaynak3

Kaynak4