Bebeğiniz 8 aylık olana kadar ek gıdaya geçiş, emekleme ve yeni sesler çıkarma gibi pek çok gelişim aşamasını kaydetmiş olabilir. 8. ayında da bebeğiniz sizi şaşırtmaya devam ederek yeni beceriler edinecek. 8 aylık bebeğim ne yapar? diyorsanız heyecan dolu bu dönem hakkında bilgi almak için 8 aylık bebek gelişimi ile ilgili derlediğimiz bilgileri okumaya devam edebilirsiniz.
8 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı?
Bebeğinizin 8. ay beslenmesinin yüzde 70’ini hala anne sütü ile karşılamaya devam etmelisiniz. Sabah uyandığında, akşam yatarken ve gündüz uykularından önce yani yaklaşık 4-5 kez 8 aylık bebeğinizi emzirebilirsiniz. Anne sütü bebeğinizin ana öğünüdür. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorunuzun tavsiyesi ile devam sütü ile besleyerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.
8 aylık bebek ne yer ne içer?
Bebeğinizin beslenmesine 6. ay ile birlikte ek gıdalar girmeye başladı. Önceki aylarda daha püre kıvamında beslenen bebeğinize, 8. ayı itibariyle pütürlü gıdalar vermeye başlayabilirsiniz. Çünkü pütürlü gıdalar ile bebeğinizin ağız ve çene kaslarının gelişimi ile çiğneme ve yutma becerisinin gelişimini desteklemiş olursunuz.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren yer alıyordu. 8. aydan itibaren cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünlerini de bebeğiniz artık tüketebilir. Ayrıca 8. aydan itibaren kırmızı eti kıyma şeklinde verebilirsiniz.
Sebze çorbası, tarhana çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbasından sonra 8. ayda bebeğinize artık mercimek çorbası yedirebilirsiniz. Ara öğünlerde sebze yemeği, makarna, ev eriştesi, anne köftesi, gün içinde vermediyseniz ev yapımı yoğurt veya mevsim meyvesi verebilirsiniz.
Bebeğinize ek gıda olarak yedirebileceğiniz pirinç, buğday, yulaf, irmik, çavdar ve mısır gibi bakliyatlara, bu ay itibariyle bulgur ve esmer pirinci de dahil edebilirsiniz. Alternatif olarak devam sütü ile yapılmış sade veya meyveli muhallebi verebilirsiniz. Fakat bal, patlıcan, tuz, salça, keçi-inek sütü ve alerjen içeriklere sahip besinler bu dönemde de menünüzde bulunmamalıdır.
Bebeğinize bu ay beslenme programı oluştururken 8 Aylık Bebeğiniz İçin Beslenme Programı yazımızı okuyabilirsiniz.
8 aylık bebek bir öğünde ne kadar yemeli?
8. ayında bebeğinizin ek gıda öğün miktarı, günde 2 bebek kavanozu ya da 2 çay bardağı ölçüsüne çıkabilir. Bebeğinizin 8. ayı bitene kadar günde en fazla 2 ek gıda öğünü verebilirsiniz. Bir günde vereceğiz ek gıda miktarı, 2 minik kavanozu yani 2 çay bardağı ölçüsünü geçmemelidir. Ek gıdalara yoğun olarak başlamanız, anne sütü alımını olumsuz etkileyebilir.
8 aylık bebek kahvaltıda ne yer?
Bebeğinizin beslenme menüsüne 7. ayda kahvaltı eklenmişti. Bu ay itibariyle yine 3 gün kuralıyla minik minik tattırarak bebeğinizin kahvaltısını zenginleştirebilirsiniz.
8 aylık bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısı, pekmez, tereyağı, yulaf, avokado, tuzsuz zeytin ezmesi, iyice rondodan geçirilmiş ceviz, tam buğday ekmek içi, evde yaptığınız bebek bisküvisi ekleyebilirsiniz.
Bunları bebeğinize kahvaltıda tek tek yedirebilirsiniz. Ya da tek tek tattırdıktan sonra içine anne sütü veya kullanıyorsanız devam sütü ekleyip karıştırarak da verebilirsiniz. Özellikle alerjik bebeklerde kahvaltı, doktorunuzun önerdiği şekilde olmalıdır.
Bebeğinize kahvaltı hazırlarken Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz.
8 aylık bebeğe yumurta nasıl verilir?
Pütürlü gıdaları da yedirmeye başlayabileceğiniz bebeğiniz artık yumurta sarısının tamamını yiyebilir. Yumurtanın beyazını yedirmek için ise 1 yaşına kadar beklemeniz gerekir.
8 aylık bebek hangi meyveleri yiyebilir?
Bebeğinizin 8. ay beslenmesinde birçok meyveye yer verebilirsiniz. Bebeğinize ek gıdaya geçişle birlikte kayısı, avokado, elma, şeftali, muz, armut, mango yedirmeye başlamıştınız. Şimdi 8. ay ile birlikte bebeğinize bu meyvelerin yanı sıra üzüm, vişne, erik, karpuz, kavun, kiraz, portakal ve mandalina da yedirebilirsiniz.
8 aylık bebek kaç saat aç kalabilir?
6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat aç kalabilir. Bu kadar süre aç kalsa da siz 8 aylık bebeğinizi 3-3.5 saatte bir besleyebilirsiniz.
8 aylık bebek gece kaç saat aç kalabilir?
8 aylık bebeğin sağlığı ve kilo alımıyla normal seyirdeyse gece boyunca yaklaşık 11-12 saat aç kalabilir. 3 aydan büyük bebeklerde gece beslenmesi, bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir, eğer bebek uyanmıyorsa yapılmayabilir. Bebeklerde büyüme hormonu, gece uyku sırasında salgılanır. Doktorunuz gece için özel bir öneride bulunmuyorsa, bebeğinizin büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmıyorsa beslemeyebilirsiniz.
8 aylık bebeğin eline yemesi için ne verilir?
Ek gıdalara zamanla alışan 8 aylık bebeğiniz kendi kendine yemek isteyebilir. Besinleri tanıması, koklaması, ağzına götürmesi hatta mıncıklamasına izin vererek bebeğinizin kendi kendine beslenmesini destekleyebilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin çene gelişimine, özgüveni ile ince motor hareketlerinin gelişmesine destek olabilirsiniz.
Bebek öncülüğünde beslenme (BLW) olarak bilinen bu yöntemi, 8. ay ile birlikte bebeğinizin hayatına ekleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle bebeğinizin kendi eli ile yiyebileceği parmak gıda denilen besinleri tercih edebilirsiniz.
Kendi kendine yemesi için çiğnemesi kolay, yumuşak ve küçük besinler seçmelisiniz. Özellikle sebzelerin pişmiş olması, kolayca ağızda dağılması açısından önemlidir. Peki 8 aylık bebek için bu besinler neler olabilir?
- İlk deneme olarak brokoli, havuç ve kabak gibi sebzeleri bebeğinize vermeyi deneyebilirsiniz. Yumuşak peynir çeşitleri, haşlanmış havuç, patates, brokoli sap kısımlarını tercih edebilirsiniz.
- Bebeğinizin elleriyle yemesi için sebze ve meyve denemelerinden sonra kırmızı eti ve tavuk etini de beslenme programına dahil edebilirsiniz. Ayrıca bu ay balık vermeye de başlayabilirsiniz.
- Köfte çeşitleri, mücver, iyi pişmiş makarna da bebeğinizin kendi kendine yiyebileceği yiyecekler olabilir.
- Elma, muz, mango, avokado, erik, şeftali, çekirdeksiz kavun, karpuz gibi meyvelerin kabuklarını soyup küçük parçalara bölerek bebeğinize eliyle yemesi için verebilirsiniz.
8 aylık bebeğinizin eline, boğazına kaçacak sert ve kabuklu yiyecekleri vermekten özellikle kaçınmalısınız. Her zaman mama sandalyesinde otururken ve sizin gözetiminizde kendi kendine beslenmesine özen göstermelisiniz.
8 aylık bebek kaç kilo olmalı?
8 aylık bebek kilosu; erkeklerde ortalama 8.6 kg, kızlarda ise 7.9 kg’dir. Ancak bu değerlerin ortalama persentil aralıklarını gösterdiğini, her bebeğin kendine özgü bir gelişim seyrettiğini hatırlamakta fayda vardır.
Bebeğinize özel gelişim sürecini takip etmek için İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasını ziyaret ederek büyüme eğrisi yani persentil hesaplaması yapabilirsiniz.
8 aylık bebek boyu ne kadardır?
8 aylık bebeklerde boy ortalaması; erkeklerde 70.6 cm, kızlarda ise 68.7 cm’dir.
8 aylık bebek baş çevresi kaç cm’dir?
8 aylık kız bebeklerde baş çevresi ortalama 43.4 cm, erkek bebeklerde ise 44.5 cm’dir.
8 aylık bebeğin bezi kaç kez değiştirilir?
Bebeğiniz günde 4-5 kez bez değişimine ihtiyaç duyabilir. Geceleyin beslenmek için uyanmıyorsa ve pişik gibi bir sorun yaşamıyorsa uyurken bezini değiştirmeyebilirsiniz.
8 aylık bebek kaç saat uyur?
Her bebeğin gelişiminde farklılıklar olabileceği gibi uyku düzeninde ve uyku saatlerinde de farklılıklar olabilir. Bebeğiniz 8 aylık olduğunda gece 11 saat aralıksız uyuyabilir. Gündüzleri ise günde iki kere, toplamda ise 3-4 saat uyuyabilir. Böylece günlük toplam uykusu 14 saati bulabilir.
Peki 8 aylık bebek gece kaçta uyumalıdır? Gün içinde aşırı yorulan veya geç yatırılan bebeklerde uyku düzensizlikleri görülebilir. Bebeklerde uyku düzeni sağlamanın bir yolu da gece yatağına yattığı saattir. Bebeğinizi 8. ayında gece uykusuna 18:00 ila 20:00 saatleri arasında yatırabilirsiniz. Gece uykusuna yatma zamanını, gündüz ne kadar uyuduğuna göre belirleyebilirsiniz. Gündüz az uyuduysa, gece uykusuna daha erken yatırabilirsiniz.
Bebeğiniz geceleri aralıksız uyumuyorsa neler yapabileceğinizi öğrenmek için Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
8 aylık bebek neler yapabilir?
Bebeğinizde bu ayda gözlemleyebileceğiniz gelişim aşamaları şunlardır:
- Bebeğiniz baba ya da anne demeye başlayabilir.
- Elleri ve dizleri üzerinde ileri geri sallanabilir.
- Mobilyalara tutunarak ayakta durabilir.
- ‘Hayır’, ‘banyo’ gibi sık kullanılan temel kelimeleri anlayabilir.
- Oda içerisindeki tüm eşyaları inceleyip istediğini almak için o nesneye doğru emekleyebilir.
- İşaret parmağıyla istediği eşyaları gösterebilir.
Bebek büyüdükçe iletişim kurmak için farklı jest ve hareketler kullanmaya başlar. Bazı anneler 8 aylık bebek alkış yapar mı? diye merak edebilir. Evet, 8 aylık bebek alkış yapabilir. Ancak unutulmamak gerekir ki her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Yeni beceriler kazanma zamanları farklılık gösterebilir. Bebeğiniz bu ay yapmıyorsa bile gelecek aylarda alkış yapmaya başlayabilir.
Bebeğinizin yürüme denemeleri yaptığı bu aylarda evinizi güvenli bir alan haline getirerek ona rahatlıkla hareket edeceği alanlar sunabilirsiniz. Evde emniyeti sağlamak adına dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için Bebek İçin Önlemler yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeğiniz için yeni bir dönüm noktası olan 9. ayı hakkında bilgi almak için 9. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.