Şu günlerde bebeğinizde artan çevresini keşfetme telaşı sizi de şaşırtıyor değil mi? Aslında 8 aylık bebekler için hem çok meraklı hem de çok hareketli demek hiç de yanlış olmaz. Her gün yeni bir şeyler öğrenme heyecanı ve arayışındaki bu aydaki bebeğiniz, dünyayı keşfetmek için bolca hareket etmesinin yanında emekleme, diş çıkarma gibi bazı ilkleri de yaşıyor olabilir. Duygusal ve sosyal anlamda çevresiyle ilişkiler kurma becerisini geliştiren bebeğinizdeki değişimleri 8 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte 8. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
8 Aylık Bebek Neler Yapar?
8 aylık bebekler nesneleri kavramayı, incelemeyi çok sever. Bunları birer oyun ve aktivite gibi değerlendirip zaman geçirir ve eğlenir. Bebeklerde 8. aya kadar yattığı yerde yana doğru dönme hareketini yapabilmesi beklenir. Bunların yanı sıra 8 aylık bebeklerde gözlemlenebilen gelişim aşamaları şunlar olabilir;
- Emekleyebilir.
- Yüzüstünden sırtüstüne, sırtüstünden yüzüstüne dönebilir, desteksiz oturabilir.
- Sırt üstü yatarken oturur pozisyona geçer.
- Vücudunu sesin geldiği yöne çevirir.
- Baş parmağı ile herhangi bir parmağını karşı karşıya getirir.
- Nesneleri parmaklarıyla tutar.
- Tuttuğu nesneyi bir kabın içine atar.
- İki elinde nesne varken uzatılan üçüncü nesneyi alır.
- Nesneleri elden ele geçirir, üzüm gibi küçük taneleri yerden alabilir.
- Meraklıdır, oyuncakları veya nesneleri merakla inceler.
- Oyuncakları veya nesneleri arar.
- Da-da” gibi heceleri birleştirebilir.
- “Mama”, ”hayır” gibi basit sözcükleri anlar.
- Kucağa alınmak için yetişkine doğru kollarını uzatır.
- Bir şeyi istediğini heyecanlanarak, gülerek; istemediğini kendini geriye atarak, başını sallayarak anlatabilir.
- Yetişkinin ilgisini çekmek için kendi kendine sesler çıkarır.
- Dinlediği müziğin özelliğine göre farklı tepkiler verir.
- Çevresindekileri taklit eder.
Bebeklerin kendi başına bağımsızca hareket etmeye başladığı dönem emekleme dönemidir. Emekleyen bebeğinizin incinmeden hareket edebilmesi için evinizi güvenli hale getirmeyi düşünmek adına şimdi iyi bir zamanı olabilir. Her şeye dokunmak isteyen bebeğinizin hareketlerini kısıtlamak yerine onun güvenliği için bazı önlemleri alabilirsiniz. Evde emniyeti sağlarken dikkat etmeniz gerekenleri Bebek İçin Önlemler yazımızda okuyabilirsiniz.
8 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebeğin yeterli ve düzenli beslenmesinin göstergelerinden biri kilo alımıdır. Ay ay bebek gelişimine göre ilk yılda bebeğin aldığı kilo miktarı değişiklik gösterebilir. Bebeklerin ilk 4 ayda, her ay 600 gram, 4-6 ay arasında her ay 400 gram kilo alması yeterli kabul edilir. 6. aydan sonra ise bebekteki kilo alımı, ayda 200-300 gram civarında olmalıdır. Buna göre 8 aylık bebek kilosu erkeklerde 8.6 kg, kızlarda ise 7.9 kg civarındadır.
Kiloda olduğu gibi boy ve baş çevresinde de artış bebek büyüdükçe olur. 8 aylık bebeklerde boy ortalaması erkeklerde 70.6 cm, kızlarda 68.7 cm’dir. 8 aylık kız bebeklerde baş çevresi ortalama 43.4 cm, erkek bebeklerde ise 44.5 cm’dir.
Her bebeğin kendine özgü bir gelişim seyri vardır. Siz de bebeğinize özel gelişim sürecini takip etmek için İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasını ziyaret ederek büyüme eğrisi yani persentil hesaplaması yapabilirsiniz.
8 Aylık Bebek Gelişimi
6. ve 7. aylarda başlayan becerilerini geliştirmeyle meşgul olan 8 aylık bebek, ilk yaşına doğru ilerlerken yeni kazanımlara hazırlanıyor. Bu ayda muhtemelen desteksiz oturan, zaman zaman devrilse de genellikle kendini kollarıyla yakalayan bebek, gövdesindeki kaslar güçlendikçe nesnelere ulaşmak için eğilmeye de başlayacaktır. Ayrıca bacaklarını ve göbek bölgesini güçlendirerek yürümeye hazırlanır. Ayakta durmasına yardım edildiğinde yalnızca bacaklarına daha fazla ağırlık vermekle kalmaz, aynı zamanda muhtemelen zıplayabilir.
Çoğu bebek emekleme becerisini 6-10 ay arasında kazanır. Ancak bazı bebekler hiç emeklemeden yürüyebilir ve bu durum normal kabul edilir. Önemli olan çevresini keşfedebilmesi ve yürüyüşe hazırlanırken vücudunu güçlendirebilmesidir.
Bebekler 8. ayda kaba motor becerilerini geliştirmenin yanı sıra dil ve iletişim becerileriyle dikkat çekerler. "m", "b" gibi sesleri sık sık çıkarır ve sesli harfleri bir arada sıralayabilir. Kelimeleri anlamlarıyla ilişkilendirmeye ve beden dilini anlamaya başlayan 8 aylık bebekler, bildiği nesnelerin ismi söylendiğinde ona bakabilir. Dikkat çekmek ve bir şey istemek için sesler, jestler ve yüz ifadelerini yoğun şekilde kullanarak da hem iletişim hem de dil becerilerini geliştirir.
8 aylık bebeklerin göz kasları iyice geliştiği için küçük nesnelere odaklanabilir. Ayrıca derinlik algısı gelişir ve bu nedenle yüksekten ve düşmekten korkabilir. Ayrıca 8. ay, diş çıkarmada atak dönemlerinden biridir. Diş çıkarmaya bağlı olarak bu ayda bebeklerin iştahında azalma görülebilir.
8 aylık bebeklerin duyguları da yoğunlaşmaya başlar. Korktuğunu ifade edebilir ve aynı zamanda yüz ifadelerini anlamlandırabilir. En sevdiği insanlara, oyuncaklara ve kitaplara daha güçlü bağlar kurar. Ayrılık kaygısı ile yabancı korkusunu yoğun şekilde hisseden 8 aylık bebekler, yabancı yer ve insanları yadırgayabilir. En çok tanıdığı kişilerin özellikle de annesinin gitmesi onu daha çok endişelendirir ve bunu da çevresine belli eder. 6. ayından itibaren bebeklerin tanıdık olmayan kimselere karşı çekingen davranmaları, anne ve babalarından ayrılırken huzursuz olmaları, bulunduğu ortamda birincil bakım vereni aramaları bağlanmanın temel nedenlerindendir ve normaldir. Bebeğinizle aranızdaki bağı nasıl sağlıklı bir şekilde geliştireceğinizle ilgili Güvenli Bağlanma yazımızdan fikir alabilirsiniz.
6. Büyüme Atağı bebeğin 37. haftasına yani 8.5 ayına denk gelen kategoriler dönemidir. Bebeğin 6. büyüme atağında kategorileştirme becerisi artar. Sesleri, basit hareketleri taklit eder. Ayna bu dönemde çok ilgisini çeker ve gelişimini hızlandırır. Gün içinde ayna karşısında bebekle vakit geçirmek gelişimini destekler. Merak etme ve keşfetme dönemidir. Emekleyebildiği ve etrafı dağıttığı bir dönemdir. Genel olarak beklenen büyüme atak haftaları ve kazanılan beceriler her bebekte farklı zamanlarda olabilir. Siz de bebeklerdeki büyüme ataklarında görülen potansiyel becerileri inceleyerek, bebeğinizin önce hayata geçireceği ve sonradan kazanacağı becerilerin neler olacağını takip edebilirsiniz.
8 Aylık Bebek Kahvaltısı
Beslenmesine 6. ayın sonunda ek gıdalar giren bebeklerin beslenme menüsüne 7. aydan itibaren de kahvaltı eklenir. Ancak unutmamak gerekir ki 3 gün kuralıyla kahvaltısı çeşitlendirilebilen 8 aylık bebekler için 1 yaşına kadar anne sütü ana öğün, kahvaltı ise ara öğündür.
Peki 8 aylık bebek kahvaltısı nasıl olmalıdır? 8 aylık bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısı, pekmez, tereyağı, yulaf, avokado, tuzsuz zeytin ezmesi, iyice rondodan geçirilmiş ceviz, tam buğday ekmek içi, evde yaptığınız bebek bisküvisi ekleyebilirsiniz. Pütürlü gıdaları da yedirmeye başlayabileceğiniz bebeğiniz artık yumurta sarısının tamamını yiyebilir. Yumurtanın beyazını yedirmek için ise 1 yaşına kadar beklemeniz gerekir.
Kahvaltı malzemelerini bebeğinize tek tek ya da tek tek tattırdıktan sonra içine anne sütü veya kullanıyorsanız devam sütü ekleyip karıştırarak da verebilirsiniz. Özellikle alerjik bebeklerde kahvaltı, doktorunuzun önerdiği şekilde olmalıdır.
Bebeğinize kahvaltı hazırlarken Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan Uzm. Anne Bebek Koçu Sevim Kuruçay Çam’ın Bebeklerde Ayına Göre Kahvaltı Rutini eğitim videosunu izleyebilirsiniz.
8 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
Bebekler 8 aylık olduğunda gece 11 saat aralıksız uyuyabilir. Gündüzleri ise günde iki kere, toplamda ise 3-4 saat uyuyabilir. Böylece günlük toplam uykusu 14 saati bulabilir.
Gündüz uykularının yanı sıra iyi bir gece uykusu, bebeğinizin gün boyu öğrendiklerini düzenlemesini, enerji depolarını yenilemesini ve yeni güne mutlu, zinde ve en önemlisi öğrenmeye açık olarak başlamasını sağlayarak zihinsel gelişimini hızlandırır. Bebeklerde zeka gelişimini artırma konusunda uyku rutininin yeri oldukça fazladır. ‘Uyku ve zeka arasında bir ilişki var mı?’ sorusuna cevap bulmak için tıklayabilirsiniz.
8 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Her bebeğin gelişiminde farklılıklar olabileceği gibi uyku düzeninde ve uyku saatlerinde de farklılıklar olabilir. Sekiz aylık bebeklerin gündüz uykusu ortalama 2 saat, gece uykusu ise 11 saat olabilir. Buna göre 8 aylık bebeklerde uyku düzeni şu şekilde olabilir;
06.30-Uyanma
10.00-11.00 Sabah uykusu
14.00-15.00 Öğlen uykusu
19.30-Gece uykusuna geçiş
Bebeklerde uyku düzeni sağlamada gece yatağına yattığı saat önemlidir. 8 aylık bebeğinizi gece uykusuna 18:00 ila 20:00 saatleri arasında yatırabilirsiniz. Gece uykusuna yatma zamanını, gündüz ne kadar uyuduğuna göre belirleyebilirsiniz. Eğer gündüz az uyuduysa, gece uykusuna daha erken yatırabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi ılık bir banyo, loş bir oda ve bir masal ile gece uykusuna hazırlayabilirsiniz.
Bebeğinizin gece uykusu beslenme nedeniyle hala bölünmeye devam edebilir. Bazı bebekler ise gece kesintisiz uykuya geçebilirler. Bebeğiniz geceleri aralıksız uyumuyorsa neler yapabileceğinizi öğrenmek için Gece Sık Uyanma Nasıl Önlenir? konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
8 Aylık Bebeklerin Hastalıkları Nelerdir?
Ek gıda çeşidinin artması ve daha önceki aylarda denenmemiş olan besinlerin bu ayla birlikte tattırılması sonucunda 8. ayda bebeklerde gıda alerjisi oluşabilir. Bebeklerin sahip olabileceği birçok spesifik alerji çeşidi arasında en sık görülenini gıda alerjileri oluşturur. Bu nedenle 8. ayda bebeklere ilk kez denenecek olan besin, çok az miktarda tattırılmalı ve aynı gün farklı bir yeni besin türü denenmemelidir. Alerjik reaksiyon gelişip gelişmediği kontrol edilerek herhangi bir reaksiyon gözlenmesi halinde ise doktora başvurmak gerekir.
8 aylık bebekler ilk dişini çıkarma sürecinde olabilir. Bu nedenle de bu dönemde huzursuzlanıp hafif ateş yaşamaları normal kabul edilir. Ancak özellikle sonbahar ve kış aylarında bebeklerde nezle, grip, soğuk algınlığı kaynaklı öksürük, ateş, halsizlik görülebilir. Özellikle yüksek ateş, ishal, kusma gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Bebeklerin 8. ayında çoğunlukla bebekleri ve küçük çocukları etkileyen viral bir enfeksiyon olan 6. Hastalık da görülebilir. 6. aydan itibaren ilk üç yılda bebeklerde görülebilen 6. Hastalıkta oluşan en ayırt edici belirti, hastalığın 3-7. günleri arasında 39-40 dereceyi bulabilen yüksek ateş ve sonrası gelişen cilt döküntüsüdür. Hastalık, yüksek ateş ile ardından oluşan ağrısız, kaşıntısız cilt döküntüsü ile kendisini gösterir.
RSV, bebeklerde ve küçük çocuklarda ciddi solunum yolu hastalıklarının yaygın bir nedenidir. RSV ile enfekte olan bebekler nefes almada ve yemek yemede zorluk yaşayabilir. RSV hakkında detaylı bilgileri RSV: Nedir, Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi ve Aşısı içeriğimizle edinebilir, tedavisi ve korunma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
8 Aylık Bebekte Gelişim Sorunu Nasıl Anlaşılır?
Çocukları erişkinlerden ayıran en önemli özelliği büyümesidir. Büyüme, boy uzaması ve ağırlık artışı gibi vücuttaki ilerlemeyi anlatır. Bebeklerin de 8. ayına geldiğinde belli bir gelişimi göstermesi beklenir. Bebeklerde bazı nedenlerden dolayı gelişim sorunları oluşabilir. Bebeğin boyunun, kilosunun, sosyal ve duygusal gelişiminin yaşı ile doğru orantılı olması gerekir.
8 aylık bebekte gelişim sorunu olduğu şu belirtilerden anlaşılabilir;
- Göz teması kurmaması
- Hareket eden nesneleri gözleriyle takip etmemesi
- Farklı sesler çıkarmaması
- Başını seslere veya seslere çevirmemesi
- Mutlu ya da üzgün olduğunu göstermemesi
- Yüzüstünden sırtüstüne, sırtüstünden yüzüstüne dönmemesi
- Hala desteksiz oturmaması
- Bir elini diğerine göre çok daha fazla kullanmaması
8 aylık bebeğinizin bu sorunlardan herhangi birini yaşadığını fark ederseniz veya gelişimi konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla görüşmeniz en doğrusudur.
Büyüme geriliği için dikkat etmeniz gereken işaretlerin neler olduğunu öğrenmek için Bebeklerde Büyüme Geriliği İçin Dikkat Etmeniz Gereken 6 İşaret yazımızı okuyabilirsiniz. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, İlkadımlarım’daki bu linke tıklayarak Persentil (ideal boy ve kilo hesaplama aracı) sayfasını ziyaret ederek de ölçebilirsiniz.
8 aylık bebek rutini içinde önemli yere sahip olan uyku düzeni, beslenme rutini ve oyun programını koruyarak bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyebilirsiniz. 8 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızın yanı sıra bebeğinize bu ayda nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili 8 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.