Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

7 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler

Haftalar ilerledikçe bebeğinizle birlikte heyecanınız da büyüyor. Şimdi 28-31. haftaları kapsayan 7. ayla birlikte, hamileliğinizin yeni bir dönemine yani gebeliğinizin son üçüncü ayına adım atıyorsunuz. Bir an önce kucağınıza almak isteseniz de bebeğinizin birkaç ay daha karnınızda büyümesini sabırla beklemeniz gerekiyor. Bebeğinizin gelişimine hızla devam edeceği bu süreçte merak ettikleriniz ile 7 Aylık Hamilelik Belirtileri ve Gelişimlerini, bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca doğuma kadarki süreçte vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini Anne Karnında Bebek Gelişimi içeriğimizden takip edebilirsiniz.

İlk Adımlarım’da yayınlanan Hamileyim kategorisi, size hamilelik dönemi hakkında yaşayacağınız değişimleri, bu süreci en iyi ve sağlıklı şekilde atlatmanın püf noktalarını hazırladığı içeriklerle sunuyor. Ay ay hamilelik dönemlerinden bebeğinizin gelişimine, hamilelikte beslenmeden egzersiz programlarına ve hatta duygusal değişimlere kadar aklınıza gelen her sorunun cevabını bulmak için İlk Adımlarım’ı tıklayabilirsiniz.

7 Aylık Gebelikte Yaygın Gebelik Belirtileri

7 aylık gebelik, üçüncü trimesterin başlangıcına denk gelir. Bu dönem genellikle anne adayları için biraz daha yorucu geçebilir. Bu dönemde sizde de öncelikle bebeğinizin gelişip büyümesi ve buna bağlı artan rahim hacminiz, yorgunluğa ve varislere neden olabilir. Ayrıca vücudunuz doğuma hazırlandığından, pelvis bağları ve eklemlerde olan değişimler nedeniyle bazı ağrılar yaşayabilirsiniz. Çeşitli fiziksel ve duygusal değişikliklerin olduğu 7 aylık gebelikte yaygın olarak şu belirtileri hissedebilirsiniz;

  • Bebeğinizin hareketleri daha sık, güçlü ve belirgin hale gelir.
  • Bebeğinizin tekmelerinin yanında arada bir tekrarlayan hıçkırıklarını da hissediyor olabilirsiniz.
  • Rahmin büyümesiyle karnınız iyice belirginleşir.
  • Vücudunuzun ağırlık merkezi değişebilir ve denge sorunları yaşayabilirsiniz.
  • Büyüyen rahim ve artan vücudunuzun ağırlığı sırt ve bel ağrıları yaşamanıza yol açabilir. Özellikle uzun süre ayakta kalmak veya oturmak, bu ağrılarınızı artırabilir.
  • Büyüyen rahminiz diyaframa baskı yaparak nefes almanızı zorlaştırabilir.
  • Rahminizin mesaneye baskı yapması nedeniyle sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilebilirsiniz.
  • Genellikle geceleri oluşan ve uykudan uyandıracak derecede rahatsız eden bacak krampları yaşayabilirsiniz. "Hamilelikte bacak ağrısı neden olur?" ve "Nasıl önlem alınır?" gibi sorularınızın cevaplarını bulabilmek için ise Hamilelikte Bacak Krampları başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.
  • Büyüyen karın ve hormonal değişiklikler nedeniyle uyku düzeniniz bozulabilir. Gece sık sık uyanabilir ve rahat pozisyon bulmakta zorluk yaşanabilirsiniz.
  • Rahmin midenize baskı yapması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına ve beraberinde mide ekşimesi ile hazımsızlık yaşamanıza yol açabilir.
  • El, ayak ve ayak bileklerinizde şişlik yani ödemler görülebilir. Bu durum özellikle günün sonunda veya sıcak havalarda artabilir.
  • Artan kan hacminiz ve rahminizin damarlara yaptığı baskı nedeniyle vücudunuzda varis ve hemoroid oluşabilir.
  • Doğuma hazırlık olarak rahminizin pratik yapması şeklinde düzensiz ve genellikle Braxton Hicks adı verilen ağrısız kasılmalar hissedilebilirsiniz.

7. ayınızın yanı sıra doğuma kadarki süreçte bebeğinizin gelişimini takip edebilmek için Hafta Hafta Hamilelik Süreci yazımızı tıklayabilirsiniz. 

Bebeğiniz Bu Ay Nasıl Gelişiyor?

Karnınızda uyuyup uyanan, hareket eden hatta hıçkıran bebeğinizi artık çok daha net hissediyor olabilirsiniz. Bunun en önemli nedenlerinden biri bebeğinizin kilosunun artması ve hareketlerinin güçlenmesidir.

Bu ay boyunca bebeğinizin büyümesinin yanı sıra mevcut organları ve sistemleri gelişmeye devam edecek. Vücudunda yağ tabakası depolanmaya başlayacak. Sese ve ışığa tepki verecek. 

Karnınızda gelişimi hızla devam eden 7 aylık bebeğiniz, bundan sonraki süreçte doğuma daha fazla hazırlanmak için işte şunları yapacak;

  • 28. hafta hamilelik günlerinizde bebeğiniz gözlerini kırpabilir ve karnınızın dışındaki ışığı algılayabilir.
  • Beyninde milyonlarca nöron gelişir. Ayrıca beyin dokusunun miktarı da artar.
  • Vücudu dış dünyaya hazırlanmak için yağ bağlar.
  • Beynin yüzeyinde karakteristik oluklar ve çukurlar oluşur.
  • 29. hafta hamilelikte bebeğinizin ciğerlerinin karışık yapısı nefes alıp vermesi için yeterince gelişse de tek başına işlevini yerine getirmesi için henüz yetersizdir.
  • Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde üretilmeye başlar.
  • Bebeğinizin bağışıklık sistemi sizin vücudunuzdan geçen antikorlar sayesinde güçlenir ve kendi bağışıklık sistemini oluşturur.
  • 30. hafta hamilelik haftasında ayak tırnakları çıkmaya başlar.
  • Daha önce bebeğinizin vücudunu kaplayan Laguna denen yumuşak tüyler yok olmaya başlar.
  • Rahminizdeki sıvı miktarının arttığı 31. hafta hamilelikte bebeğiniz doğana kadar bu amniyotik sıvıyı yutmaya devam eder.
  • Göz pigmentleri gelişir.
  • Üreme sistemi gelişir. Bebeğiniz kız ise bu haftayla birlikte iç genital organı son şeklini alır. Bebeğiniz erkek ise testisleri erbezlerinin yanına doğru harekete geçer.

Hamileliğinizin bu aylarında hala bebeğinize hangi ismi koyacağınıza karar veremediyseniz Modern Kız Bebek İsimleri ve Modern Erkek Bebek İsimleri listemizi inceleyebilirsiniz.  Bebek isimleri ile anlamlarının alfabetik sırayla yer aldığı listelerdeki farklı, modern ve popüler isimler arasından bebeğinizin cinsiyetine göre içinize en çok sinen ismi seçebilirsiniz.

7 Aylık Hamilelikte Bebeğin Boyu

7 aylık hamileliğin ilk haftası olan 28. haftada bebek, 38 cm civarında olur ve bir patlıcan büyüklüğüne ulaşır. 7. ayın son haftası olan 31. haftanın bitiminde ise yaklaşık 41 cm boyuna ve 1,45 kg. ağırlığına yani yaklaşık bir Hindistan cevizi büyüklüğüne gelir.

Bebeğinizin gelişebilmesi ve sizin doğuma daha sağlıklı hazırlanmanız için 3. trimesterde yiyecek seçimlerinizi doğru yapmanız oldukça önem taşır. Beslenme konusunda ayrıntılı bilgi almak için İlkadımlarım Akademi’de yayınlanan Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı? başlıklı videoyu izleyebilirsiniz.

Fetus 7. Ayda Nasıl Görünür?                                

Her bebeğin kendine has bir gelişim çizgisi olsa da hamileliğin 7. ayında anne karnındaki fetusun görüntüsü minik bir insan formatındadır. Fiziksel olarak oldukça aktif olan bebeğin kemik yapısı giderek sertleşir ve önceki haftalara göre bebeğin başı artık vücudu ile orantılı hale gelir. Başı ve gövdesi birbiriyle daha orantılı olur ve bebeğe benzer bir görüntüye kavuşur. Yüzü netleşir ve görünüşü yenidoğan bir bebeğe artık daha çok benzer. Cildi çıkan ilk tüylerin dökülmesi ile pürüzsüzleşirken, saçları da çıkmaya başlamış olabilir.

Ayrıca 7 aylık bebek, anne karnında bacaklarını göğsüne çekmiş klasik fetal pozisyonunda durur. Bu pozisyondaki bebek, doğuma yaklaştıkça anne karnındaki duruşunu yavaş yavaş baş aşağıya doğru değiştirir.

Hamilelik döneminin son üç ayını kapsayan 3. trimester dönemi, gebeliğin 28. haftasında başlar, 40. hafta sonunda biter. 28-31. haftalar arası gebeliğin 7. ayını, 32-35. haftalar arası 8. ayını, 36-40. haftalar arası gebeliğin 9. ayını oluşturur. İşte bu süreçte sizle birlikte bebeğinizde de pek çok değişim yaşanır. Bu değişimlerin neler olduğu ile ilgili bilgileri ve 3. trimester dönemi hakkında tüm merak ettiklerinizi 3. Trimester Dönemi-28.-40. Hafta yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Aylık Gebelikte Vücudunuzdaki Değişiklikler

Bebeğinizin hızlı bir şekilde geliştiği ve kilo almaya devam ettiği hamileliğinizin 7. ayında kendinizi yorgun hissetmeniz gayet normal. Bu gibi durumlarda günlük rutininiz içinde dinlenecek minik aralar verebilir, rahatlamak için kendinize kısa da olsa dinlenme fırsatları yaratabilirsiniz. Ayrıca bu aylarda bedeninizi dinlendirmek kadar, doğru ve yeterli miktarlarda beslenerek de enerjinizi yükseltebilirsiniz.

Peki 7 aylık gebelikte vücudunuzda ne gibi değişiklikler yaşarsınız? İşte bunların başında şunlar gelebilir;

  • Hamileliğinizin son 3 ayında, plasentanız bebeğinizin bağışıklık sistemini antikorlarla güçlendirir. Doğumdan sonra vücudunuz anne sütü yolu ile bebeğinize antikorlar iletmeye devam eder.
  • Bebekle birlikte sizin de kilo alımınız hızlanmaya başlar.
  • Bebeğinizin hızlı gelişimi ve kilo alımının etkisiyle kendinizi yorgun ve nefessiz hissedebilirsiniz. Büyüyen rahim diyaframa baskı yaparak, nefes almanızı zorlaştırabilir.
  • Karnınız büyüdükçe rahminiz yukarıya doğru genişler.
  • Karın bölgesindeki cildinizin gerilmesi nedeniyle çatlaklar oluşabilir.
  • Hormonal değişiklikler nedeniyle yüz ve vücudunuzda koyu renkli lekeler (melasma) görülebilir.
  • Sindirim sisteminiz hamileliğin son 3 ayında daha yavaş çalışıyor olabilir. 7. ayda gaz sancısı, şişkinlik ve karın ağrınız artabilir. Gaz probleminiz, hamilelik progesteron hormonuna bağlı olarak sindirim sistemindeki değişiklikten ve genişleyen rahmin bağırsaklarınıza ve mideye yaptığı baskıdan kaynaklanır. Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmanın 10 Yolu içeriğiyle sancılarınızı azaltabilirsiniz.
  • Hamileliğinizin son aylarında idrar yolları sorunları yaşayabilirsiniz. Özellikle idrar yaparken yanma hissinin yaşandığı sistit görülebilir. Ayrıca karın büyüklüğünüz, sık idrara çıkma ihtiyacınızı artırabilir.
  • Hem fiziksel hem de hormonal değişimler nedeniyle 7. aylık hamilelikte karnınızda kasılma ve ağrı hissedebilirsiniz. Bebeğinizin büyümesi ve rahminizin genişlemesiyle iç organlarınızdaki baskı artacağı için bu kasılma ve ağrıları hissetmeniz normaldir.
  • Büyüyen ve ağırlaşan bebeğinizin yanı sıra hormon değişimleri sebebiyle, bağ dokularınızda gevşeme olabilir ve dengeye destek olan eklemlerinizde güçsüzlük yaşanabilir.
  • Özellikle gebeliğinizin son 4 ayında sıkça karşılaşılan kabızlık problemleriniz olabilir. Bunların neler olduğunu öğrenmek için Hamilelikte Sindirim Sorunları ve Çözümleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Gebeliğinizin 7. ayında vajinal akıntınızda da artabilir. Özellikle şeffaf mukuslu, kimi zaman sümüksü akıntılar oluşur.
  • Büyüyen rahminiz, göbek deliğinizde gerilmeye ve ağrıya sebep olabilir.
  • Hamilelikte siyatik sinir ağrısı, kalçadan başlayıp bacak boyunca devam eden derin, bazen keskin bazen yaygın bir ağrıdır. Kasıktan bacağın arka tarafına ve sonrasında ayağa kadar, sinirin geçtiği hat boyunca siyatik ağrısı yaşıyorsanız Hamilelikte Siyatik Nedir ve Nasıl Rahatlatılır? yazımızdan fikir alabilirsiniz.  

Hamilelikte vücudunuzdaki değişimlerden biri de kilonuzdaki artıştır. Hamilelikte kilo alımınız hamile kalmadan önceki kilonuza göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda plasentanın erişeceği boyutlar, genetik özellikler ve beslenme alışkanlıklarınız gibi pek çok değişken de hamilelik kilonuzu etkileyebilir. Hamilelikte Kilo Kontrol Kilo Alımı ve Aşırı Kilolar başlıklı yazımızı okuyarak hamilelikte ay ay kaç kilo alınması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.

9 ay boyunca vücudunuzdaki değişimleri ve geçireceğiniz evreler hakkında fikir sahibi olmak için İlk Adımlarım’da yayınlanan Adım Adım Hamilelikte Yaşayacağınız Değişimler başlıklı yazı ile Hamilelikte Vücut Değişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.                                   

7 Aylık Hamileyken Kullanabileceğiniz Kontrol Listesi

Sağlığınızı ve bebeğinizin gelişimini desteklemek için bazı önemli adımları takip edebilirsiniz. İşte size bu dönemde kullanabileceğiniz kontrol listesi;

  • Hamilelik süresince dengeli ve sağlıklı beslenmek, büyüme ve gelişmesini sürdüren bebek açısından çok önemlidir. Bu nedenle hamileliğinizin 7. ayında her öğünde farklı besin gruplarından dengeli beslenmeye, beslenme düzenini de az ve sık öğünler şeklinde ayarlamaya özen göstermelisiniz. 3. trimesterde yiyecek seçimlerinizi doğru yapmanız için Son Trimester İçin Beslenme Programı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
  • 7. ayda beslenmeniz kadar doktorunuzla iletişimde olmanız da oldukça önemli. Gebeliğin son üç ayında şeker metabolizması ve demir seviyelerini değerlendiren testler gerekebilir. Ayrıca üçüncü üç ay boyunca bebeğinizin büyümesini ve pozisyonunu izlemek için ultrason yaptırmalısınız. Bu nedenle doktor randevularınızı aksatmamaya özen göstermelisiniz.  
  • Ödeminizi azaltmak ve genel sağlığınızı desteklemek için yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.
  • 7. ayda gebelikte ani ve keskin hareketlerden kaçınıp, acele etmeden sakin aktiviteler yapmalısınız. Ayrıca doğuma kadar da ağır kaldırmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Doğum sonrası iyileşmeye, kolay doğum yapmaya, mesane kontrolüne, idrar tutmaya ve pelvik taban kaslarının kuvvetli olmasına yardımcı olan Kegel egzersizini yapmak için doktorunuzun önerisini alın.
  • Fiziksel ve zihinsel olarak rahat bir hamilelik geçirmek kadar doğuma kendinizi hazır hissetmeniz ve doğuma hazırlık yapmanız da bir o kadar önemli. 5 Adımda Doğuma Hazırlık içeriğimizi okuyarak, doğuma hazırlık listesini tamamlamaya başlayabilirsiniz. 
  • Hamileliğinizin bu ayı bebek odası, kıyafetleri ve aksesuarlarının alışverişini yapmak için oldukça uygun. Hamileliğin son haftalarında kilo alımı nedeniyle alışveriş yapmanız ve hareket etmeniz zorlaşabilir. Bu nedenle biraz enerjiniz varken evinizi bebek için güvenli hale getirmeye ve çocuk odasını dekore edebilirsiniz.
  • Yeni anne babaların bebek beklerken yaptıkları en zevkli işlerden biri bebek odasını hazırlamaktır. Sevimli ya da güzel olmasının yanında bebeğinizin sağlığı ve uyku kalitesi için bebeğinizin odasını 12 adımda hazırlayabilirsiniz.

  • Bebeğinizin ilk partisi olan karnı burnunda partisi yani Baby Shower hakkında detayları şimdiden planlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin hala isminin ne olacağına dair bir karar veremediyseniz isim araştırmayı hızlandırabilirsiniz. Bu süreçte ‘Bebek isimleri neye göre konulmalı?’ diyorsanız İsim Verme Önerileri yazımızdan fikir alabilirsiniz.
  • Doğuma birkaç ay kala yenidoğan hastane çantası hazırlayabilirsiniz. Bu çantada doğum öncesi, esnası ve sonrasında gerekebilecek temel malzemelerin yer alması yeterlidir. “Yenidoğan Hastane Çantasında Neler Olmalı?  başlıklı yazımızla hastane çıkışı bebek çantası listenizi kontrol edebilirsiniz.

  • Doğum çantanızda nelerin olması gerektiğini planladıktan sonra da artık yenidoğan bebek alışverişine çıkabilirsiniz. Bebek Alışverişinde Olmazsa Olmazlar içeriğimizdeki listeye bakarak alışverişinizi yapabilirsiniz.
  • Hem sindirim sisteminizin düzenli çalışması hem de vücudunuzda ödem oluşmaması için hareketsiz kalmayın. Bebeğinizi kucağınıza almaya hazırlandığınız bu süreci daha keyifli ve sağlıklı geçirmek için doktorunuza danışarak fiziksel aktiviteleri günlük rutininize ekleyebilirsiniz. ‘Hamilelikte yapılabilecek egzersizler nelerdir?’ sorusunun cevabı için Hamilelikle Yapılabilecek Egzersiz Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaklaşık 40 hafta sürecek olan hamilelikle ilgili gelişmeleri bilmeniz, merakınızı giderirken bir yandan da bilinçli bir hamilelik dönemi yaşamanızı sağlar. Hamileliğiniz boyunca vücudunuzun değişimlerini ve bebeğinizin gelişimini, içinde bulunduğunuz aya göre öğrenip takip edebilirsiniz. Bu yazımızla 7 Aylık Hamilelik: Belirtileri ve Gelişimler hakkında bilgi sahibi olmanızın yanı sıra Ay Ay Hamilelik içeriğimizden 9 aylık hamilelik dönemi boyunca farklılık gösterecek olan hisleriniz, tepkileriniz, uyku düzeniniz, öğün sıklığı ve bu öğünlerinizle ilgili detayları öğrenebilirsiniz. Ayrıca hem hormonlarınızın hem de vücut yapınızın çok hassas olduğu hamileliğinizi keyifli ve sağlıklı geçirmenin yollarını öğrenmek için Rahat Bir Hamilelik Dönemi Geçirmenin Sırları başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar