Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

Bebeğin İlk 40 Günü

Yeni bir heyecanı tattığınız bu günlerde ebeveyn olarak size neşenin yanı sıra bazen yorgunluk ve kimi zaman da taşıyacağınız sorumluluğun etkisi ile gerginlik hisleri eşlik edebilir. Ayrıca anne açısından da lohusalık dönemi hormonların etkisiyle psikolojik olarak bir geçiş dönemi olabilir. Bu dönemde ebeveynler birkaç noktaya dikkat ederek bu süreci daha rahat şekilde geçirebilir. Bebeğinizin bakımı ve ebeveynliğin ilk günlerinde anne ve bebekle ilgili dikkat edebileceğiniz konular şunlar;

Anne-Eş Bakımı

  1. Doğumu takip eden 40 günlük dönem lohusalık dönemi olarak adlandırılır ve bu süre içinde anne vücudu kendisini toparlar. Lohusalık döneminde stres ile ilgili bilgi almak için Lohusalıkta Depresyonu Yenmek İçin 12 Öneri yazımıza göz atabilirsiniz.
  2. Bu dönemde yaşanan hormonal ve ruhsal değişimler, östrojen hormonunun düşmesi, lohusada depresif ruh halinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Anne, alıngan, kolay ağlayan, çabuk yorulan ve isteksiz bir hale gelebilir. Bu durumda eşin, annenin sorunlarını paylaşması ve ona empati ile yaklaşması annenin bu dönemi daha kolay geçirebilmesi için destekleyici olur.
  3. Bu durumda doktorunuza danışarak 2 ay kadar demir takviyesi ve multivitaminler kullanabilirsiniz. Ayrıca düzenli uyku ve beslenme ile vücudunuzun boşalan kaynaklarını doldurmanız yararlı olur.
  4. Emzirme sürecinde doktor önerisi dışında sakinleştirici vb. ilaç almamaya özen gösterin. Doğum sonrası stres hakkında detaylı bilgi için “Doğum sonrası stresle başa çıkabilmek için 6 faydalı bilgi” içeriğimize göz atabilirsiniz.
  5. Bünyeniz, hamilelik döneminde vücudunuzda biriken fazla suyu, doğumu izleyen birkaç gün içerisinde atacaktır. Doktorunuza danışarak karın kaslarını güçlendirici yer egzersizlerine başlayabilir ve düzenli olarak bu hareketleri yapmaya devam edebilirsiniz. Bu egzersizleri bir aile etkinliği olarak eşiniz ve bebeğiniz ile birlikte yapabilir, onların da hayatına sağlıklı bir rutin eklemelerine yardımcı olabilirsiniz. Doğum sonrası egzersiz adımları için “Doğum Sonrası 6 Pratik Egzersiz” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  6. Bebeğinizle sürekli olarak temasta olduğunuzdan doğum sonrası vücut temizliğinize olağanüstü özen gösterin. Emzirme sürecinde göğüs bakımınızı ihmal etmeyin. Emzirme ve göğüs bakımıyla ilgili detaylı bilgi için “9 Adımda Emzirme ve Göğüs Bakımı” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  7. Doğumdan sonra doktorunuza gidip doğum sonrası muayenenizi yaptırın. Doktorunuz, doğum sonrasında rahmin normal durumunu alıp almadığını saptayacak ve doğum öncesindeki sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacaktır.

Bebeğinizin Bakımı

  1. Doğumu takip eden ilk 72 saat, kolostrum diğer adı ile ağız sütü gelir. Sarı renkli  bu süt içeriğinde bulunan antikorlarla bebeğin bağışıklığına destek olur ve bu yüzden bebeğin ilk aşısı olarak da adlandırılır.
  2. Bebeğinizi hastaneden çıkmadan önce bebek hemşiresinin de desteğini alarak emzirebilirsiniz. Anne sütü hakkında detaylı bilgi için “10 Adımda Anne Sütü ve Faydaları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  3. Göbek bağı anne karnında bebeğin anneden besin ve oksijen almasını sağlar. Aynı zamanda anneden bebeğe bağışıklık sistemini güçlendirici antikorların geçişi de bu kordon sayesinde olur. Göbek yoluyla bebeğin vücuduna birçok mikrop girebileceği için, göbeğin temiz tutulması ve pansumanının yapılması önemlidir.
  4. Bebeğiniz doğduğunda Vernix Caseosa denilen kremsi bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabakanın bebeğin ısısının korunmasına ve enfeksiyonlardan korunmasına yararı vardır.
  5. Bebeğinizi, doğumu takip eden 2. günden sonra, doktorunuzun da tavsiyesiyle, göbek kordonuna dikkat ederek her gün yıkayabilirsiniz.
  6. İlk aylarda bebeğinizde gaz sorunları görülebilir ve bu bebeğinizin uykusunu etkileyebilir. Bebeklerde gaz sancısı ve kolik hakkında bilgi almak için “Adım Adım Bebeklerde Gaz Sancısı ve Kolik” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
  7. İlk 40 günde bebeğinizin kaka rengi ve yoğunluğu bize birçok şey anlatır. Bebek kaka rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi çeşitli renklerde olabilir. Bazı renkteki kakalar son derece normalken, bazı renkteki kakalar doktora danışılması gereken durumların habercisi olabilir. Kaka yoğunluğu bebeklerde kabızlık ya da ishal gibi durumların ipuçlarını verebilir. “Kaka Takibi Aracı”nı bebeğinizin kakasını gözlemlemenize yardımcı olması için uzmanlarla birlikte tasarladık. Bebeğinizin kaka fotoğrafını yükleyerek saniyeler içinde testi tamamlayabilir, bu sayede bebeğinizin gelişimiyle ilgili dikkat etmeniz gereken işaretleri fark edebilirsiniz. Sonuçlarınıza göre gereken durumlarda doktora danışabilirsiniz. Teste başlamak için tıklayınız.
  8. Bebeğiniz ilk ayının çok büyük bölümünü uyuyarak geçirecek ve 2- 3 saatlik aralıklarla beslenmek için uyanacaktır. Bebeğinizin uykusuyla ilgili detaylı bilgi için “Bebeğinizin Uyku Düzeni ve İyi Uyku Alabilmesi İçin Bilmeniz Gerekenler” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
  9. Yeni doğan bebeğiniz çok hassas bir cilde sahiptir. Bu sebeple bezini sık sık değiştirmeniz cilt sağlığı açısından faydalıdır. Cildiniz temizlemede ıslak pamuk veya bebek cildine uygun hassas alt değiştirme mendilleri kullanabilirsiniz.
  10. Bebeğinizin altının uzun süre havasız kalmamasını sağlamanız ve temizlikten sonra bebekler için özel pişik kremleri uygulamanız yararlı olacaktır.
  11. Bebeğinizin hareket etmesi, kollarını bacaklarını oynatması, kaslarının güçlenmesi, kemiklerinin düzgün gelişmesi için önemlidir.
  12. Doktorunuz farklı bir öneride bulunmadığı takdirde bebeğinizi kundaklamaktan kaçınınız.
  13. Soğuk havalarda bebeğinize başlık ve pamuklu kıyafetler giydirebilirsiniz. Ancak bebeğinizin çok terlememesine özen gösterin.