Tebrikler, bebeğiniz 6. ayına girdiği bu ayın sonunda, hayatındaki ilk yılının yarısını tamamlamış oluyor. Şu sıralar günlük rutini içinde bazı becerileri geliştirmeye odaklanan bebeğiniz ya emeklemek için minik denemeler yapmaya ya da farklı sesler çıkarmaya yoğunlaşmış olabilir. Bebeğinizin tüm bu çabaları aslında gelecek aylarda hayatının ilklerini gerçekleştirmek için attığı birer adım. İşte bebeğinizin gelişimi için attığı bu adımların neler olduğunu 6 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte 6. Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
6 Aylık Bebek Neler Yapar?
Pek çok şeyi anlamaya ve anlatmaya çalışan 6 aylık bebekler, anne babasını daha dikkatli dinlemeye başladığı gibi farklı sesler çıkarmaya da oldukça meraklı bir dönemdedir. Yeni yeni oturmaya başlayarak da hem çevresini daha iyi görüp hem de tanıma fırsatı bulan bu aydaki bebeklerin yapabildiği beceriler arasında şunlar bulunur;
- 6 aylık bebekler artık destekle dik oturabilir.
- Otururken kendini desteklemek için ellerine yaslanır.
- Kol ve bacaklarının yardımıyla vücudunu iter.
- Sırt üstü yatırıldığında vücudunu ileri geri hareket ettirir, kendini kaldırmaya çalışır.
- Yüz üstü ileriye ya da geriye doğru sürünür.
- Sırt üstü yatarken yüzüstü dönebilir.
- Yatarken önden arkaya ve arkadan öne yuvarlanabilir.
- Dizleri üzerinde ileri geri sallanabilir.
- Yüzükoyun yatınca kollarını gergin tutarak baş ve omuzlarını, gövdesinin üst kısmını yataktan kaldırabilir.
- Emekleme pozisyonuna geçmeye başlayabilir.
- Elinde bir nesne varken diğer eliyle ikinci nesneyi alır.
- Elindeki nesneyi yere vurur.
- Oyuncakları almak için uzanır.
- Duyduğu sesleri taklit eder, farklı sesler çıkarabilir.
- Duygularını seslerle ifade edebilir, istediklerini belirtmek için ses, jest ve mimiklerini kullanır.
- Tek heceli anlamsız sesler çıkarır.
- Anne-babası uzaklaşınca ağlayabilir.
- Tanımadığı kişileri görünce ağlayabilir.
- Eline aldığı her şeyi ağzına götürür.
- Kaybolan nesneyi ya da kişiyi arar.
- Daha fazla yemek istemediğini göstermek için dudaklarını kapatır.
- Aynadaki görüntüsüne tepki verir.
Her geçen gün büyüyüp gelişen bebeğinizin bir yıllık değişimini Bebeğiniz Aylara Göre Neler Yapabilir? başlıklı yazımızdan takip edebilirsiniz. Ancak unutmayın ki her bebeğin büyüme ve gelişmesi kendine özeldir. Bebeklerin gelişimi kendi hızındadır, bu yüzden tüm bebekler aynı zamanda tam olarak aynı kilometre taşlarına ulaşmayabilirler. Bebeğinizin gelişimi hakkında herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza başvurabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Büyüme hızı her bebekte farklılık gösterse de ilk bir yıl içinde bebeklerin kilosunda önemli artış olur. Bebeklerin gelişimine dönük fikir sahibi olmanın en doğru yolu, boy ve kilosunu düzenli bir şekilde takip etmektir.
Bir bebek 6. ayında ortalama 450-560 gram kilo alabilir. Çocuklarda vücut gelişimini değerlendirirken yaşa göre boy, kilo, baş çevresi gibi persentil tabloları kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 6 aylık bebek kilosu erkeklerde ortalama 7.9 kg, kızlarda ise 7.3 kg olabilir.
Her bebeğin gelişimi farklılık gösterebilir. Bu yüzden siz de İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.
6 Aylık Bebek Gelişimi
6 aylık bebekler bilişsel, fiziksel duygusal ve sosyal anlamda gelişimini hızla sürdürürler. Fiziksel gelişim, bebek gelişiminin en kolay gözlemlenebilecek alanıdır. Kilo gibi boy ve baş çevresi de bebeklerde fiziksel gelişim hakkında önemli ipuçları verir.
6 ay bebekler bu ay 1-2 cm uzayabilir. 6 aylık kız bebekler yaklaşık 65.7 cm, erkek bebekler ise 67.6 cm boya sahip olabilir. Altı aylık kız bebeklerin baş çevresi de ortalama 42.2 cm, erkek bebeklerin baş çevresi 43. cm civarındadır. 6 aylık bebeğinizin persentil aralığını yani büyüme eğrisini öğrenmek için Bebeğinizin Gelişim Tablosu yazımızı okuyabilirsiniz.
5. Büyüme Atağı bebekler 26 haftalık yani 6.5 aylık olduğunda yaşanır. İlişkiler dönemi adı verilen 5. büyüme atağında, bebeklerde mesafe kavramı gelişir. Uzak, yakın algıları artar. Bu dönemde bebekler uykuya geçerken zorlanabilir. Uyku rutini oluşturup, uyku öncesi hazırlıklar yapmak etkili olabilir. Bütündeki küçük detaylara takılıp odaklandığı bu dönemde birbirine geçen halkalar, düğmeli oyuncaklar beyin gelişimini destekleyebilir.
Tüm bu gelişim aşamaları, her bebeğin gelişimine özgü bir seyir izler. Bir bebeğin boy, vücut ağırlığı ve baş çevresindeki artışın yaş, cinsiyet ve genetik etkenlere göre olması gereken değerlerin altında kalması, bebekte büyüme geriliğine işaret edebilir. Bebeğinizin belirli gelişim aşamalarını kat etmediğini gözlemlediğinizde doktorunuza danışmalısınız.
6 Aylık Bebek Kahvaltısı
İlk 6 ayda bebeklerin ana besin ihtiyacı anne sütüdür. Ancak 2 yaşına kadar anne sütüne ihtiyaç duymaya devam etse de bebeklerin bu ihtiyacı 6. aydan sonra ek besinlerle desteklenir. 6. aydan sonra ek gıdalara geçebilen bebekler, bu sayede hayatı boyuna tüketeceği besinlerle tanışmaya başlar. 6 aylık bebek beslenmesi ve sonraki süreçleri merak ediyorsanız 'Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?' başlıklı yazımızdan fikir alabilirsiniz.
Peki ek gıdaya geçen 6 aylık bebeklerin kahvaltısı nasıl olur? Aslında 6 aylık bebekler için kahvaltı henüz anne sütüdür. Eksikliğinde ise doktor önerisiyle çocuk devam sütü verilebilir. Bebekler ancak 7 aylık olduğunda kahvaltı öğünü günlük beslenmesine eklenir.
Bebeğiniz için yepyeni bir öğün olan kahvaltıyı, bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzenine dahil edebilirsiniz. Yiyecekleri önce tek tek ve 3 gün kuralıyla tattırıp, miktarını günden güne yavaş yavaş arttırarak bir kahvaltı düzeni oluşturabilirsiniz. Diğer tüm detaylar için ise Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
Anne sütü ile beslenen bebekler için ek gıda dönemi 6. aylarını doldurduklarında gelmiş olur. Öğünlerinin tümünü anne sütü ile tamamlayan bebekler, 6. aydan sonra ek gıdalardan da yararlanabilir. 6. aydan sonra ek gıdalara geçen bebeklerin beslenme planı da zamanla zenginleşir.
3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşan 6 aylık bebek ek gıda tablosu şu şekilde olabilir;
Birinci Ana Öğün: Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü.
Birinci Ara Öğün: Meyve püreleri ya da yoğurt (Yarım bebek kavanozu yani yarım çay bardağı kadar)
İkinci Ana Öğün: Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü.
İkinci Ara Öğün: Sebze (Günde yarım küçük kavanozu kadar sebze çorbası ya da püresi)
Üçüncü Ana Öğün: Anne sütü. Eksikliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütü.
Üçüncü Ara Öğün: Aptamil Sütlü Pirinçli Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdası (1 minik kavanoz)
Bebeğiniz gece uyandığında da anne sütü ya da doktorunuz önerdiyse devam sütü verebilirsiniz.
Bebeklerin aylara göre beslenme bilgileri için Bebeğinizin Ay Ay Beslenme Bilgileri yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeklerde beslenme hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bebek beslenmesi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
6 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
6-9 ay arası bebekler günde ortalama 13-15 saat uyur. 6 aylık bebekler geceleri 11 saat uyurken, gündüzleri de genelde 2-3 ayrı uykuda toplam 3,5 saat uyuyabilir. Bebeğin 6. aydan sonra uyku düzeni içinde gündüz uykularına yatması gerekir. Geceleri de beslenme için 1-2 kere uyanabilir.
Uyku ve bağışıklık arasında güçlü bir bağ bulunur. Belirli bağışıklık hücreleri uyku sırasında oldukça aktiftir ve bu şekilde bebeğin vücudundaki iyileşme hız kazanır. Özellikle gece uykusunda bebeklerin büyüme hormonu daha fazla salgılanır. Uykunun bağışıklığa ve zekaya olan ilgisiyle ilgili birçok içeriğe İlkadımlarım Uyku Kategorisinden ulaşabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?
Uyku düzeni bebeklerin gelişimi açısından oldukça önem taşır. Uyku düzeni oluşmazsa ve bebek yeterince uyumazsa bu durum onun davranışlarına, beslenme ve oyun düzenine, gün içindeki odaklanma becerilerine olumsuz yansıyabilir.
Beslenme, oyun ve uyku rutini, bebeklerde gün içinde bir ritim sağlar. Her gün sırayla tekrarlanan bu davranışlar, bir süre sonra bebeklerde alışkanlık haline gelir. Bebek beslenme ve oyun rutininden sonra uyku zamanının geleceğini bilir. Bu ritim sayesinde kendini güvende hisseden bebek, uykuya daha kolay dalar.
Uyku ihtiyacı, bebek büyüdükçe değişim gösterir. İlk 6 ay sonrası bebek uykusunda ve düzeninde de bazı değişimler olur. Bu nedenle bebeklerde 6. ay sonrası uyku düzeni hakkında bilgi edinerek bir rutin oluşturmak, bebeklerin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bebeklerin uyku düzeninin sağlanması aşamalı olarak gerçekleşebilir. Her bebekte farklılık gösterebilmekle birlikte, genelde 6 aylık bebek uyku düzeni şu şekilde olabilir;
07:00 – 07:30 Uyanma ve beslenme
09:00 – 09:30 Sabah uykusu (45 dakika ila 1,5 saat arasında olabilir.)
12:30 – 14:30 Öğleden sonra uykusu (1,5-2 saat sürebilir.)
15:30 – 16:00 Opsiyonel uyku (45 dakika ila 1 saat arasında olabilir.)
18:00 – 18:30 Gece rutinine başlama
19:00 – 19:30 Uykuya geçme vakti
Bazı bebekler eğer ikinci uykuları uzun olursa iki uykuyla yetinebilirler. Eğer bebeğiniz 07:00′den önce ya da sonra kalkıyorsa ona göre saatleri değiştirmeniz gerekir. ‘6 aylık bebek uyku düzeni nasıl oluşturulur?’ veya ‘Bebeklerde uyku rutini ne zaman başlamalı?’ gibi soruların detaylı cevaplarına ulaşmak için "6 Aydan Sonra Uyku Düzeni" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Aşıları Nelerdir?
Bebeklerin 6. ayında aşı sayısı fazla olmakla beraber bu aşıları yaptırmak bulaşıcı hastalıklarından korunmak için oldukça önem taşır. Aşı takvimine göre bebekler 6. ayda; 3. doz Hepatit-B aşısı, beşli karma aşının 3. dozu ve çocuk felci aşısının 1. dozu aşılarını olmalıdır. Sağlık Bakanlığı çocukluk dönemi aşı takvimi hakkında Çocuğumun Aşı Takvimi başlıklı yazıdan bilgi alabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Yüzüstü Yatırılabilir mi?
Bebeklerin uyku pozisyonlarını ayarlarken henüz hareket kabiliyetlerinin yeterince gelişmediğini göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Ani bebek ölümü riski nedeniyle 6 aylık bebeklerin yüz üstü yatmalarını engelleyerek rahat nefes almalarını sağlayacak bir uyku şekli seçmek gerekir.
Bebeklerin 1 yaşını doldurana kadar sırtüstü yatmasını sağlanmalıdır. Araştırmalara göre bebeklerde uyku pozisyonları içinde en güvenilir olanı sırtüstü yatırma pozisyonudur. UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar. Bu da ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini düşürür. Herhangi bir sağlık durumuna bağlı olarak farklı bir yatış pozisyonu önerilmesi durumunda doktor tavsiyesine uyulmalıdır.
Uyku pozisyonu kadar bebeklerin nerede yattıkları ve etraflarında nelerin bulunduğu da önemlidir. Bebek yatağı hazırlarken dikkat edilebilecek konular hakkında Bebekler Nasıl Uyumalı, Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalı? yazımızı okuyabilirsiniz.
6 Aylık Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?
6 aylık bebek rutini içinde değişenlerden birisi de uyku saatleridir. Gece daha uzun, gündüz ise daha kısa uyumaya başlayan 6 aylık bir bebek günde ortalama 13-15 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gün içinde ortalama 3.5 saat uyku uyuyabilir. Geceleri 11 saat uyurken, gündüzleri de genelde 3 ayrı uykuda toplam 3,5 saat uyumalıdırlar. 6. aydan itibaren gece uykuları kesintisiz hale gelip uyku rutini oluşabilir. Ancak bazı bebekler geceleri hiç uyanmazken, bazıları 1-3 kez uyanabilir.
6 Aylık Bebek Mama Sandalyesine Oturtulabilir mi?
Bebeklerin büyük motor gelişimi içinde oturma, ayakta durma, emekleme ve yürüme gibi önemli aktiviteleri vardır. Bunlardan biri olan oturma becerisi için bebeğin baş kontrolünü sağlıyor olması gerekir. Gelişim her bebekte farklılık gösterse de genelde bebekler oturmaya 6. aydan itibaren başlayabilir. Buna bağlı olarak da bebek altıncı ayına geldiğinde ve duruş açısından belirli gelişimleri tamamladığında, mama sandalyesine oturabilir hale gelir.
Bebeklerin mama sandalyesine hazır olma zamanı, her bebek için biraz farklı olabilir. Bunu anlamanın en iyi yolu, bebeğin başını dik tutması ve sırt-boyun kaslarının yeterince güçlü olmasıdır. Eğer başını ve boynunu tutabiliyorsa, dengesini sağlayabiliyorsa, bebeğinizi oturması için destekleyebilirsiniz. Bebeğinizin oturması için ilk alıştırmalara yastıklardan destek alarak başlayabilirsiniz. Yastıkla desteklediğinizde dengesini sağlayabiliyor ve oturuyorsa, yavaş yavaş yastık desteğini çekebilirsiniz. Dik oturmaya başladığında yanlarındaki yastıkları çekebilir, sadece sırtına yastıkla destek verebilirsiniz.
Bebekler için oturmak, bağımsızlığını kazanmaya attığı ilk adımlardan biridir. Bebeklerin oturabilmesini sağlayan kasların güçlenmesi, yaklaşık 6-7. ayları bulur. Çoğu bebek yaklaşık 6. ayda sadece destekle, 8 aylık civarında ise herhangi bir destek olmadan rahatça dengede oturabilir. Bebeğinizin ne zaman oturmaya başlayacağını merak ediyorsanız Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar? yazımızı tıklayabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Emekler ya da Adım Atar mı?
Emekleme, bebeklerin oturması ile yürümesi arasında gerçekleşen bir aktivitedir. 6. aydan itibaren hareketlenen bebeklerin emeklemeye başlaması için, bebeğin ilk önce desteksiz oturmaya başlaması gerekir. Bu da bebeğin gelişim sürecine bağlı olarak zaman açısından farklılık gösterebilir. Genellikle bebeklerin hareketlilikleri 6 ila 9 ay arasında artar. İşte emekleme de sıklıkla bu dönemde gerçekleşir. Ama daha erken emekleyen bebekler olduğu gibi 13 ay gibi geç bir zamanda emekleyen bebekler de olabilir.
Bebeklerde normalde yürüme yaşı ise 12-18 ay aralığındadır ama bazı bebekler 12. aydan erken de yürüyebilir. 6 aylık bebekler henüz adım atamaz. Yürüme zamanının gelmesi için desteksiz oturması, emeklemesi ve tutunarak ayağa kalkması gerekir. Daha yürümeye başlamayan bebekler, kollarından, ellerinden tutulup yürütülmeye çalışılmamalıdır, bu bebeğin omurgasına zarar verebilir.
Bebeklerin becerileri, farklı hızda ve zamanda gelişir. Oturma, emekleme, yürüme, koşma gibi hareketlerin başlama ve gerçekleşme zamanları da her bebekte farklılık gösterir. ‘Bebekler ne zaman emekler?’ sorusuna cevap bulacağınız içeriğimizi okuyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin emekleme aşamaları hakkında Emekleme ve Yürüme Önerileri başlıklı yazımızdan da bilgi alabilirsiniz.
6 Aylık Bebek Gece Beslenmeli midir?
Bebekler 6. ayda gece 11 saat kesintisiz uyuyabilir. Ancak diş çıkarmaya başladıysa yaşadığı huzursuzluk nedeniyle gece uyanabilir. Gündüz yeterince yorulmaması da gece uyanmasına neden olabilir. Gündüz ise aralıklarla yaklaşık 3-4 saat uyuyabilir.
Peki 6 aylık bebek gece beslenmesi için uyandırılmalı mıdır? Midesi büyüyerek daha uzun süre tok kalmaya ve biyolojik saati gelişmeye başlayan 6 aylık bebek, artık geceleri daha uzun süre uyuyabilir. 6 aylık bebeklerde gece beslenmesi, bebek ne zaman uyanırsa o zaman yapılabilir, eğer bebek uyanmıyorsa beslenme yapılmayabilir. Doktorun gelişimine göre özel bir önerisi yoksa, kesintisiz uyuyarak büyümesini desteklemek için gece hiç uyanmayan bebeğinizi beslemeyebilirsiniz.
6 aylık bebek rutini oluşturmanın yanı sıra bağışıklığını destekleyerek bu düzeni korumak önemlidir. 6 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi edinmenizin yanı sıra bebeğinize bu ayda nasıl bir rutin oluşturmanız gerektiğiyle ilgili 6 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.