Ne mutlu ki 9 aylık hamilelik serüveniniz bitti ve aylardır heyecanla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi dünyaya gözlerini yeni açan bebeğinizle sizi, 28 gün sürecek yeni doğan dönemi bekliyor. Anne karnından dış ortama uyum sağlama sürecini geçirdiği bu dönemde, bebeğinizin bakımını doğduğu mevsime uygun şekilde yapmanız oldukça önemli. Eğer yaz mevsiminde dünyaya geldiyse, bazı detayları bilmeniz bebeğinizin sıcak havalarda rahat ve sağlıklı günler geçirmesini sağlayacaktır. İşte size yaz aylarında yeni doğan bebek bakımı hakkında önemli ipuçları...
Anne sütü ile besleyin
- Yaz mevsiminde doğan bebeğiniz için en iyi ve ideal besin anne sütüdür. Anne sütü içeriğindeki pek çok mineral ve vitamin ile bebeğinizin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar, bağışıklığını destekler.
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik reaksiyonlar ve hastalıklar daha az görülür. Aynı zamanda anne sütü bebeğinizin su ve sıvı ihtiyacını da en iyi şekilde karşılar. Anne sütünün yüzde 80'den fazlası sudan oluşur. Bu nedenle yeterince annesini emen bebek, anne sütü ile hem ihtiyacı olan zengin mineral ve vitamin besin içeriğini hem de su ihtiyacını karşılar.
- Bebekler, sıcak bir iklimde bile 6 aylıktan önce suya ihtiyaç duymaz. Dünya Sağlık Örgütü'nün bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelerini önermesinin nedenlerinden biri de budur. Anne sütü yetersizliğinde, doktorunuza danışın.
Yaz günlerinde bebek bakımının en önemli konularından biri olan beslenme hakkında fikir almak için Yaz Aylarında Bebeğinizin Beslenmesi yazımıza tıklayabilirsiniz.
Sıcak havaya uygun giydirin
Bebeğinizi yeni doğan dönemde yaz sıcaklarına uygun giydirmek için özellikle birkaç hassas konuya dikkat etmelisiniz. Kıyafet seçiminiz, bebeğinizin yazın rahat etmesine yardımcı olabilir.
- Yaz aylarında yenidoğan döneminde bebeğinize tek kat olacak şekilde ince, pamuklu, uzun kollu ve ayaklı tulumlar giydirebilirsiniz. Eğer hava çok sıcak ise yarım kollu ayaksız tulumlar da tercih edebilirsiniz.
- Uyurken ise yenidoğan bebeğiniz için uzun kollu ve ayaklı, çok sıkmayan ve nefes alan ince kumaştan üretilmiş uyku tulumları uygun olabilir.
- Kundakta daha iyi uyuyorsa, bebeğinizi yaz mevsiminde sadece bezini giydirip, ince bir müslin örtüyle sarabilirsiniz.
- Eğer bebeğinizle evdeyseniz bol ve hafif giysiler seçebilirsiniz. Dışarıya çıkarken ise üzerine yapışmayan açık renkli giysiler ile yüzünü, başını, boynunu ve göğsünü gölgeleyen geniş kenarlı bir şapka giydirebilirsiniz.
- Özellikle bebeğiniz yeni doğmuşsa veya 6 aylıktan küçükse, Amerikan Pediatri Akademisi’nin (AAP) önerdiği gibi, doğrudan güneş ışığından uzak tutmalısınız. Bunun için de dışarı çıkarken bebeğinize uzun kollu ince tişört ile uzun bol pantolon giydirebilirsiniz.
Bebeğiniz için yazın seçeceğiniz kıyafetlerin neler olacağı hakkında fikir almak için Bebekler Sıcak Havada Nasıl Giydirilmeli? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Sıcak saatlerde dışarı çıkmayın
- Yeni doğan bebeğinizle mümkünse günün en sıcak saatlerinde dışarıya çıkmamaya çalışın. Sıcakların en yoğun olduğu saatlerde (12:00-17:00) içeride kalın.
- Dışarıda yapacağınız etkinliklerinizi özellikle sabahın erken saatlerinde veya geç saatlerde yapmaya özen gösterebilirsiniz.
- Dışarı çıktığınızda, bebeğinizi içine yatırmadan önce çocuk arabasının oturağına veya bebek taşıyıcıya, teri emmesi için pamuklu bir çarşaf ya da müslin bir örtü koyabilirsiniz. Bu şekilde bebeğinizin cildinin koltuğunun sentetik kumaşıyla doğrudan temas etmesini önleyebilir, sırtının kuru ve rahat kalmasını sağlayabilirsiniz.
İsilikten koruyun
Bebeğinizin cildi uzun süre nemli kalırsa, isiliğe eğilimlidir. Yazın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte en çok karşılaşılan sorunlardan biri isiliktir. Bebeğinizin aşırı terlemesinden kaynaklı meydana gelen isilik, ter bezlerinin tıkandığını gösterir ve kırmızı noktalar şeklindedir. İsiliği önlemenin temel şartı terlemeyi azaltmaktır.
- Yaz sıcaklarında bebeğinizin bakımı sırasında terini kontrol etmeniz, terli kıyafetlerini hemen değiştirmeniz gerekir.
- Saf pamuklu giysiler; naylon, polyester veya suni ipek gibi sentetik liflerden yapılmış giysilerden daha emicidir. Bu yüzden bebeğinize sentetik elyaftan yapılmış giysiler yerine, terlediğinde nemi çekerek kurumasını sağlayan pamuklu giysiler giydirmelisiniz.
- Bebeğinizi her gün banyo yaptırıp, çok iyi durulamalısınız.
- Bebeğinizin bezini sık sık değiştirin.
- Yağlı kremler ter bezleri kanallarını kapatırsa terlemeyi engelleyip isiliğin çoğalmasına neden olabilir.
Bebeklerde isilik hakkında detaylı bilgi için tıklayabilirsiniz.
Sık sık yıkayın
Yaz aylarında yeni doğan bebeğinizin sürekli suyla temas etmesini sağlamak için banyo yaptırma sıklığını artırabilirsiniz. Banyo yaptırarak bebeğinizin vücudunu rahatlatmak ve vücut sıcaklığını dengelemesine destek olabilirsiniz.
- Bebeğinizin banyosunu yaptırırken suyun ısısı çok önemlidir. Dirseğinizle kontrol ettiğinizde suyun ılık olduğundan emin olmalısınız.
- Bebeğinize her seferinde sabun ve şampuan kullanmak cildin koruyucu bariyerini bozabilir, bu da bazı deri hastalıklarına yol açabilir. Bunu önlemek için bebeğinize haftada sadece 2 kere uygun bir bebek şampuanı kullanmanız yeterli olur.
- Vücudunun temizliği için ılık suya bastırılan ve köpürtülen banyo süngeri ya da havluları tercih edebilirsiniz.
- Masaj yaparak hafif dokunuşlarla ve mutlaka kordon bağından uzak durarak vücudunu temizleyebilir, temiz bir havluyla vücudunu durulayıp, kurulayabilirsiniz.
- Banyo sonrası aşırı yağlı kremler yerine, daha yumuşak formüllü vücut losyonlarını tercih etmelisiniz.
Yenidoğan bebeklerde banyo yaptırmanın detaylarını Yenidoğan Banyosu Nasıl Yaptırılır? başlıklı içeriğimizden öğrenebilirsiniz.
Bez değiştirmeye özen gösterin
Yaz aylarında yeni doğan bebeğinizin altının temiz ve kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Yazın pişik olmasını önlemek ve altının temiz olması için bebeğinizin bezini sık sık değiştirmelisiniz. Ayrıca alt değiştirme işlemi sırasında bebeğinizin altını bir süre açık bırakabilirsiniz.
Bebek bezleri, bebeğinizi sıcak havalarda oldukça sıcak tutabilir. Bezin tenine tam oturduğu bel ve bacak bantlarında terlemesine neden olabilir. Mümkünse, bebeğinizi gün içinde bazı zamanlarda bezsiz kalmasına izin verin. Bebeğinizi koruyucu bir tabaka olacak şekilde pamuklu bir çarşafın üzerine yerleştirerek altını kirletme ihtimalinin de önüne geçebilirsiniz.
Yaz aylarında bebeğinizin bakımı için de özellikle dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlarla ilgili detayları bilgileri ise Yaz Aylarında Bebek Bakımı başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Pudra uygulamayın
Yaz aylarında özellikle bebek ciltlerinde meydana gelen pişik, sıklıkla vücudun hava almayan kıvrım bölgelerinin çeşitli nedenlerle ıslak veya nemli kalması sonucunda oluşur. Sıcak havalarda kuru kalmaları için cilt kıvrımlarına talk pudrası sürmek, bazı sıkıntılara yol açabilir.
Bebeklerde pudranın kesinlikle kullanılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, pudranın toz halinde olduğu için dökülürken bebeklerin akciğerlerine inebildiğini, bunun da akciğere yabancı cisim etkisi yapabildiğini belirtiyor. Pudranın toz olma özelliğinden dolayı boyun altı, koltuk altı, bez bölgesinde ve kıvrım yerlerinde biriktiğini de söyleyen uzmanlar, birikme sonucunda da ikinci enfeksiyonların o bölgelerde yerleşmesine neden olabildiğini belirtiyor. Bu nedenle de bebek sağlığında ve cilt bakımında kesinlikle pudranın kullanılmaması öneriliyor.
Bebeğinizde pişik oluşmaması için sık sık alt değiştirme, idrarla uzun süre temas etmeme, bebeğin altının kuru kalması ve bez değiştirilirken 10-15 dakika hava ile temas etme gibi birçok yöntemi uygulayabilirsiniz. Pişikten korunma yöntemleri için Bez Değişimi ve Pişik Önleme yazısını tıklayabilirsiniz.
Sivrisineklerden koruyun
Yaz aylarında yaygın şekilde görülen sivrisinek ısırıkları, yeni doğan bebeğinizde kaşıntı ve kızarıklıklara yol açabilir. Bebeğinizi sivrisinek ısırıklarından korumanın cibinlik kullanmak veya kimyasal sivrisinek kovucu uygulamak gibi birçok yolu vardır. Ayrıca kapı ve pencerelerin tümüne tel örgü taktırıp, sağlam ve kapalı olduğunu sürekli kontrol edebilirsiniz.
Bebeğinizi sivrisineklerden nasıl koruyacağınızla ilgili daha fazla seçenek için Sivrisinekten Koruma Yolları yazımızı okuyabilirsiniz.
Bağışıklığını destekleyin
Yaz mevsiminin gelişi ile havalar ısınır ve bazı mikropların yayılması kolaylaşır. Bebekler de solunum yoluyla rahatlıkla bu mikroplara maruz kalabilir. Bu bebeklerin yaz mevsiminde bağışıklıklarının düşmesiyle enfeksiyonel durumlar yaşamalarına yol açabilir. Bu nedenle, yaz aylarında bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılması gerektiği öğrenmek için Yazın Bağışıklık Sistemi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.