Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

11 Aylık Bebek: Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi

11 aylık bebeğiniz birinci yaş gününe hazırlanırken geliştirdiği iletişim becerisiyle pek çok duygusunu sizinle paylaşabilir. Duygusal ve sosyal gelişiminin yanı sıra kendini besleme ve ilk adımlarını atma gibi becerilerini de kazanma çabasını sürdüren bebeğinizin 1 yaşına yaklaşırken kaydedeceği diğer gelişim aşamalarını öğrenerek ona gerekli desteği verebilirsiniz. İşte bebeğiniz için yeni bir dönüm noktası olan 11. ayı hakkında bilgi almak için 11 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi yazımızla birlikte 11. Ay Bebek Gelişimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

11 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğiniz yakında 12 aylık olacak. Doğduğu günden bugüne kadarki sürede bebeğiniz sizinle iletişim kurmayı, birkaç kelime söylemeyi, vücudunu ve hareketlerini yönetmeyi büyük oranda öğrendi. Yeni yaşına gireceği günlerde ise bunlara yenilerini ekleyecek. İşte öğrenme ve uygulama konusunda giderek ustalaşan bebeğinizde ilk doğum gününden önce şu gelişim aşamalarını gözlemleyebilirsiniz;

  • Tek elinden tutulduğunda yürüyebilir, eli bırakıldığında birkaç adım atmayı deneyebilir.
  • Ortalama 10 saniye ayakta yardımsız durabilir.
  • Merdiven ve beşik korkuluğu gibi yerlere tırmanabilir.
  • Yetişkin ile oturarak top oynar, topu karşılıklı yuvarlayarak oynayabilir.
  • Ayakta dururken oturma pozisyonuna geçer.
  • Kutuların içindeki nesneleri bulur.
  • Çekmece ve dolapları açıp içindekilere bakabilir.
  • Nesneyi amacına uygun biçimde kullanır.
  • Kolayca ulaşamayacağı nesnelere çeşitli yolları deneyerek ulaşır.
  • Resimleri inceler.
  • Bazı eşyaları tanır, bildiği eşyanın nerede olduğu sorulduğunda eliyle gösterebilir.
  • Nesneleri ve varlıkları ifade edebilmek için kendine özgü ses, sözcük ve benzeri ifadeler kullanır.
  • Duygularını ses, jest ve mimiklerle ifade eder.
  • Oyunlarında taklitleri kullanır.
  • Küçük nesneleri dar ağızlı kaba atar.
  • Bardağı kulpundan tutar.
  • Müzik dinlemekten ve dans etmekten hoşlanabilir.
  • Telefonla konuşma, bardaktan su içme, yemek yeme gibi bazı davranışları taklit edebilir.

Her bebeğin gelişim serüveni farklıdır. Bu süreçte anne babalar bebeklerinin gelişimi hakkında pek çok konuyu merak eder. Siz de bebeğinizin 1 yaşına kadar gelişimiyle ilgili aklınıza takılan tüm sorular için İlkadımlarım 6-12 Ay Bebek Gelişimi kategorisindeki içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.

11 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

11 aylık bebeklerin yaşına girmeye kısa bir zaman kala kilosunda artış olabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) persentil değerlerine göre 11 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.7 kg, erkek bebek kilosu 9.4 kg’dır.

Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu doğumdan sonraki ilk üç yıllık dönemde, yeterince kilo almayan bazı bebeklerde kilo sorunu yaşanabilir. Bebeklerin yeterince kilo almamasının nedenlerini bilmek ve gelişimini takip ederek gerektiğinde doktora başvurmak, bebeklerde kilo sorununun çözümünde en etkili yolların başında gelir.  Siz de “Bebeğim yeterince kilo almıyor” diyen annelerdenseniz doktorunuza danışabilir, ayrıca Bebeklerde Kilo Sorunu : "Bebeğim Yeterince Kilo Almıyor" başlıklı içeriğimizden fikir alabilirsiniz.

Unutmayın ki her bebeğin gelişimi kendine özgüdür. Bebeklerin gelişimini takip etmenin en doğru yolu, düzenli doktor takibidir. Aynı zamanda İlkadımlarım’daki İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasında yer alan Persentil Hesaplama Aracını kullanarak, bebeğinizin gelişimini düzenli olarak kontrol edebilirsiniz.

11 Aylık Bebek Gelişimi

11 aylık bebeğiniz, ilk adımlarını atan, yemeğini yemeye ve konuşmaya çalışan minik bir aile bireyine dönüşüyor. Fiziksel motor gelişimiyle birlikte bebeğiniz, artık küçük bir objeyi baş ve diğer parmaklarının herhangi bir yerini kullanarak kaldırabilir. Eşyalara tutunarak yürüyebilir. Anlık ya da daha uzun süre ayakta desteksiz durabilir hatta birkaç adım atabilir. Yürüyebilir, ancak henüz yürüyemiyorsa bu normaldir. Kendi başına bir fincan su içebilir. Top oynayabilir, topu size geri yuvarlar.

Bebeklerin fiziksel gelişimi içinde boy uzunluğundaki artış da önem taşır. Boy beklentisi bebeğin cinsiyetine göre değişir. 11 aylık erkek bebeklerde boy uzunluğunun ortalama 74.5 cm, kız bebeklerde ise 72.8 cm olması beklenir. Bir diğer gelişim göstergesi olan baş çevresi de 11 aylık kız bebeklerde ortalama 44.6 cm, erkek bebeklerde 45.8 cm olabilir.

Nesne sürekliliği, nesne görünürde değilken de var olmaya devam etmesidir. Bilişsel gelişimleri açısından 11 aylık bebeklerde nesne sürekliliği henüz gelişmediği için bebek yeri değişen/farklı yere saklanan nesneleri eski yerinde aramaya devam eder. Müzik duyunca hareket eder, oynar.

Sosyal-duygusal gelişimiyle birlikte 11 aylık bebekler el çırpma ya da el sallama oyunu oynayabilir. “Hayır” kelimesini anlar, fakat her zaman buna uymaz. Artık isteklerini ağlamadan da gösterebilir. Belirli bir oyuncağına, battaniyesine, ya da yastığına çok düşkün olabilir. Etrafı incelemeye meraklıdır.

11 aylık bebek, dil gelişimine bağlı olarak ‘anne-baba’ kelimelerinin yanı sıra başka birkaç kelime daha anlamını bilmeden söyleyebilir. Kendince anlaşılmaz bir dilde sözler söyleyebilir. Sesleri bilinçli olarak taklit eder.

Bebek konuşma evreleri hakkında bilgi almak için Ay Ay Konuşmaya Başlama Gelişimi başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

11 Aylık Bebek Kahvaltısı

11 aylık bebek beslenmesindeki düzen bir önceki ayda olduğu gibi 3 ana öğünde anne sütü, 3 ara öğünde ise ek gıda şeklindedir. 11 aylık bebekler toplam 3 bebek kavanozu miktarında 3 ek gıda öğünü ve diğer 3 ana öğünde ise anne sütü ile beslenebilir. Eksikliği ya da yokluğunda ise doktorun tavsiyesiyle devam sütü ile beslenerek bebeğin gelişimi desteklenebilir.

11 aylık bebek kahvaltısı günün ilk ara öğünüdür. Bebeğiniz sabahları erken saatlerde uyanıyorsa ilk beslenmeyi anne sütü ile yapıp birkaç saat sonra kahvaltı öğününü verebilirsiniz. Bebeğinizin kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlayabilirsiniz. İçine tereyağı, yulaf, avokado, tuzsuz zeytin ezmesi, iyice rondodan geçirilmiş ceviz, tam buğday ekmek içi, evde yaptığınız bebek bisküvisi katıp zenginleştirebilirsiniz.

Ancak her yeni yiyeceği önce tek tek ve 3 gün kuralıyla tattırarak, günden güne yavaş yavaş arttırarak vermeyi unutmayın. Tek tek tattırdıktan sonra ise içine anne sütü veya kullanıyorsanız devam sütü ekleyip karıştırarak da verebilirsiniz. Bebeğiniz kahvaltıya iyice alıştıktan sonra omlet, krep şeklinde yemekler yapıp, değişik şekillerde sunabilirsiniz.

11 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Tarifleri için içeriğimize tıklayabilirsiniz.    

11 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

11 aylık bebeklerin uyku ihtiyaçları bireysel farklılıklar gösterebilse de genel olarak bu aydaki bebeklerin günlük toplam uyku süresi ortalama 14 saattir. 11 aylık bebekler genellikle gece boyunca yaklaşık 10-12 saat uyurlar. Gündüz ise yaklaşık 3 saati gün içinde şekerleme olarak uyurlar. 11 aylık bebekler gündüz toplamda 2,5-3 saat civarında 2 kez uykuya ihtiyaç duyarlar. Bazı bebekler ise günde sadece bir kez uyuyabilir.

11 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

11 aylık bebeklerin uyanıklık süreleri gün ilerledikçe artar. Sabah uyandıktan 3 saat sonra ilk uykuya yatan bir bebek, 2. gündüz uykusuna yaklaşık olarak 3,5 saat yatmak isteyebilir. Akşam uykusuna da son gündüz uykusundan uyandıktan 4-4,5 saat sonra yatması daha uygun olur.

Buna göre 11 aylık bebeğin uyku düzeni şu şekilde olabilir;

07.00 Uyanma

10.00-11.30 Sabah Uykusu

14.00-15.30 Öğlen uykusu

18.30 Uyku öncesi rutinler, banyo, masaj, uyku tulumu

20.00 Kitap okuma ve gece uykusuna geçiş

Her bebeğin uyku ihtiyacı ve uyku düzeni farklılık gösterir. Bu nedenle, bebeğinizin uyku düzenini gözlemleyerek, onun ihtiyaçlarına göre ayarlamalar yapabilirsiniz. Bebeğinizin sabah aynı saatlerde güne başlaması, yaklaşık olarak aynı saatlerde gündüz uykularına ve akşam uykusuna yatması biyolojik ritminin oluşmasına katkı sağlar.

Tutarlı bir uyku rutini oluşturmak, bebeğinizin daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olabilir. 11 aylık bebeğiniz çok daha hareketli hale geldiği için gece uykusuna yatmak istemeyebilir. Gece uyku rutinine banyonun yanı sıra kitap okumayı da ekleyebilirsiniz. Uyku öncesi banyo yapmak, kitap okumak veya ninni söylemek gibi aktiviteler rahatlatıcı olabilir.

6 aydan 1 yaşına kadar olan bebekler için eğer doktor tavsiye ediyorsa artık gece beslenmesine gerek kalmayabilir ve bazı bebekler geceleri 12 saate kadar uyuyabilir. Ancak bazı 11 aylık bebekler hala gece uyanmaları yaşayabilirler. Bu, diş çıkarma, büyüme atakları veya ayrılık kaygısı gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu durumlarda sakin kalarak bebeğinizi tekrar uykuya döndürmeye çalışabilirsiniz.  

Gün geçtikçe büyüyen bebeğiniz gelişimsel olarak da her geçen gün yeni beceriler elde etmeye devam eder. Bu dönemde bebekler ayağa kalkmaya, emeklemeye ve sıralamaya başlarlar. Yeni kazandıkları bu beceriler bebeklerde uyku gerilemesine neden olabilir.  Bebeklerin uyku düzeninde yaşanan bir değişiklik olan uyku gerilemesi, dönemsel ve geçici bir durum olsa da sizi endişelendirebilir. Bebeğinizin ilk iki yılında yaşayabileceğiniz bu durum hakkında Uyku Gerilemesi Nedir, Nasıl Başa Çıkılır? yazımızdan fikir alabilirsiniz.

11 Aylık Bebek Zeka Gelişimi İçin Ne Yapılmalı?

11 aylık bebekler hızla öğrenirler. Çevreleriyle etkileşimleri sayesinde bilişsel, dil, motor ve sosyal becerileri artan 11 aylık bebeklerin zeka gelişimini sürdürmesi için bazı destekler verilebilir. Siz de 11 aylık bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için şu etkinlikleri ve yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Bebeğinizin gelişimini sürdürmesi için oyun oynadığı zamanı daha da artırın ve onun için yeni oyuncaklar seçin.

  • Renkli bloklar veya basit yapbozlar, bebeklerin problem çözme becerilerini ve el-göz koordinasyonunu geliştirir.

  • Bu dönemde görsel hafızayı güçlendiren, el-göz koordinasyonu sağlayan, hayal gücünü geliştiren ve kas gelişimine yardımcı olan oyuncakları tercih edebilirsiniz.

  • Bebeğinizin zihinsel ve motor gelişimini desteklemek için iç içe geçen küpler gibi oyuncaklarla oynamasını sağlayabilirsiniz.     

  • Resimli ve dokulu kitaplar bebeklerin ilgisini çeker. Kitapları birlikte okuyarak ve resimleri inceleyerek bebeklerin dil becerilerini ve görsel hafızasını destekleyebilirsiniz.

  • Bebeklerle top yuvarlama oyunları oynayarak onların motor becerilerini ve koordinasyonlarını geliştirebilirsiniz.

  • Bebeklerin suyla oynamasına izin verin. Bu, onların duyusal keşiflerini ve motor becerilerini geliştirir.

  • Dil ve iletişim becerisini geliştirmesi için bebeğinizle sık sık konuşun, onlara isimleriyle hitap edin ve günlük aktiviteleri açıklayın. Onun çıkardığı seslere yanıt vererek ve teşvik ederek dil gelişimlerini destekleyin.

  • Şarkı söylemek, ninni söylemek ve tekerlemeler bebeklerin dil gelişimini ve ritim duygusunu geliştirir.

  • Bebeğinizin aynada kendini keşfetmesine izin vererek, öz farkındalığını artırmasını sağlayabilirsiniz.

  • Problem çözme becerilerini ve hafızasını geliştirmek için ise bebeğinizin ilgisini çeken nesneleri gizleyip bulmasını sağlayabilirsiniz.

Ancak unutmayın ki her bebek benzersizdir ve gelişim hızları farklılık gösterebilir. Önemli olan, bebeğinizin ilgi ve ihtiyaçlarına duyarlı olmak ve onun keşif yapmasına, öğrenmesine ve büyümesine destek olmaktır. Sabırlı ve sevgi dolu bir yaklaşımla bebeğinizin zeka gelişimini en iyi şekilde destekleyebilirsiniz.   

11 Aylık Bebek Hareketleri Nasıldır?

Genel olarak 11 aylık bebekler, hareketli, meraklı ve etrafıyla etkileşime geçmeye çalışan küçük keşifçilerdir. Çoğu 11 aylık bebek çevresini keşfetme heyecanıyla çok aktif olur. Birçoğu emeklemeyi veya destekli yürümeyi öğrenmiş olabilir. Bazıları ise mobilyalardan destek alarak veya el tutarak yürüyebilir. Nesneleri keşfetme döneminde olan 11 aylık bebekler ellerini ve parmaklarını kullanarak çevrelerindeki nesneleri incelemeye başlarlar. Küçük oyuncakları kavrayabilir ve ellerinde çevirebilirler.

Bu dönemde genellikle tek başlarına oynamaktan keyif alan bebekler, dil ve iletişim becerilerinin artmasının etkisiyle de etraflarındaki insanlarla etkileşim kurmaktan hoşlanırlar. Gülümseyebilir, sesler çıkarabilir veya göz teması kurabilirler.

11 aylık bebeklerin hareketlerinde görülmeye başlayan en önemli farklılık ise özerk davranma isteğidir. Bu aylarda bebekler kendi kendilerine yemek yeme veya belirli becerilerde yardımsız olma konusunda denemeler yapabilirler.

11 Aylık Bebek İletişimi Nasıl Olur?

Bu döneme kadar dil ve iletişim becerisini geliştiren 11 aylık bebekler iletişim yeteneklerini hem sözel hem de sözel olmayan yollarla kendini gösterirler.  Genellikle ‘mama,’ ‘baba’, ‘anne’ gibi basit kelimeler söyleyebilen 11 aylık bebeklerin iletişim kurma yolları arasında şunlar yer alır;

  • 11 aylık bebekler bu dönemde daha fazla ses çıkarmaya başlarlar ve bu sesler, ileride kullanacakları kelimelerin habercisi olabilir.

  • Duydukları sesleri ve kelimeleri taklit etmeye çalışırlar.

  • Ebeveynlerin konuşmalarını dikkatle dinler ve onların ses tonlarını, kelimelerini taklit etmeye çalışırlar.

  • Cisimleri bilerek yere atar ve çevresindeki insanların almasını beklerler. Bu, neden-sonuç ilişkisi kurmanın başlangıç biçimleridir.

  • İstedikleri bir şeyi işaret edebilirler. İsteklerini işaretle veya sesle ama ağlamadan belirtebilirler. İşaret parmağı ile gösterebilme önemli bir gelişim basamağıdır.  

  • Duygularını ifade etmelerinde yüz ifadeleri ve mimikleri önemli bir rol oynar. Aynı zamanda ellerini uzatmak, başlarını sallamak veya kafalarını çevirmek gibi hareketlerle de iletişim kurarlar.

11 aylık bebeğinizin iletişimini desteklemek için bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Bebeğinizle sürekli konuşarak, dil gelişimini destekleyebilir, onun çıkardığı seslere ve söylemeye çalıştığı kelimelere yanıt vererek onu teşvik edebilirsiniz. Bebeğinizle kitap okumak, kelime dağarcığını geliştirir ve dil gelişimine katkı sağlar. İlgisini çeken resimli kitaplarla bebeğinizin, iletişim kurma becerisini eğlenceli bir yolla geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda şarkı söylemek ve basit oyunlar oynamak, bebeğinizin dil ve sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

11 aylık bebeklerin dil gelişimi, kişisel hızlarına bağlı olarak değişir. Bu nedenle konuşmaya ve iletişim kurmaya teşvik ederken bebeğinize karşı sabırlı olmanız önemlidir. İletişim kurarken en önemli şey, onların çabalarını takdir etmek ve onlara bol bol sevgi ve ilgi göstermektir. Bu şekilde bebeğiniz hem kendini güvende hisseder hem de dil gelişimi hızlanır.

11 Aylık Bebek Ne Yapar, Kaç Kilo Olmalı, Gelişimi hakkında bilgi edinmenizin ardından, bebeğinizin beslenme düzeni, uyku ve oyun rutininin nasıl olması gerektiğiyle ilgili de bilgi almak isterseniz 11 Aylık Bebeğin Günlük Rutini başlıklı yazımıza tıklayabilirsiniz.