Bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür
bg

15. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 15 aylık oldu.15 aylık bebek gelişiminde farklılıklarla karşılaşabilirsiniz. Örneğin kitaplara ilgi duymaya başlayabilir. 15 aylık bebeğiniz mutlu ve sakin bir şekilde yanınızda oturup sizinle birlikte kitabın resimlerine bakmaya başlayabilir. Kitapları oyuncak haline getirmiş de olabilir. Sizinle 15 aylık bebek gelişimini detaylıca inceleyelim.  

Bir önceki ay bebeğinizin nasıl gelişim gösterdiğini bilmek istiyorsanız 14. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

15 aylık bebek kaç kilo olmalı?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre bebeklerin dünya genelinde ortalama bir gelişim standardı bulunur. Bu standartlara göre bebeklerin kilo ve boyunun belli standartlarda olması beklenir. Buna göre 15 aylık kız bebeklerin kilosu ortalama 9.6 kg, 15 aylık erkek bebeklerin kilosu ortalama 10.3 kg’dır. 15 aylık kız bebek boyu ortalama 77.5 cm, 15 aylık erkek bebek boyu ise ortalama 79.1 cm’dir.

Ancak bu değerlerin ortalama persentil aralıklarını gösterdiğini, her bebeğin kendine özgü bir gelişim seyrettiğini unutmamalısınız. Bebeğinize özel gelişim sürecini takip etmek için İdeal Boy ve Kilo Hesaplama sayfasını ziyaret ederek, büyüme eğrisi yani persentil hesaplaması yapabilirsiniz. Bebeğinizin yaşına göre boy ve kilosunun normal seyirde gidip gitmediğini, persentil hesaplama aracımızı kullanarak hemen hesaplayabilirsiniz.

15 aylık bebek günde kaç öğün yemeli?

Biliyorsunuz ki bebeğinizin gelişimi için sağlıklı ve düzenli beslenmesi çok önemli. Bunun için de günlük öğün sayısına sadık kalacak bir beslenme programı uygulamaya özen göstermelisiniz. 15 aylık bebekler günde 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşan bir düzen ile beslenmelidir. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinin aralarına 2 ara öğün eklemek, bebeğinizin gelişimini destekleyeceği gibi ona gün içinde enerji de verecektir.

15 aylık bebek kaç saat arayla beslenmeli?

15 aylık bebeğinizi beslerken öncelikle bir öğün düzeni oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzenine göre 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde beslenme saatlerini eşit aralıklarla belirleyebilirsiniz. Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğinin aralarına meyve zamanı ile süt/yoğurt zamanını ara öğün olarak dahil edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, yemek saatlerinin eşit aralıklarda olmasıdır. Böylece bebeğiniz gün içinde acıkmayacak ve düzenli şekilde beslenmiş olacaktır. 

15 aylık bebek anne sütüyle doyar mı?

Bebekler, 12. aydan sonra da anne sütüne ihtiyaç duyar. 2 yaşına kadar bebeğinize anne sütü vermeye devam edebilirsiniz.  Anne sütündeki zengin içerik, bebeğinizin bağışıklık sisteminin en büyük destekleyicisidir. 1 yaşından sonra bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Eksikliğinde ya da yokluğunda ise doktorunuzun önerisiyle bebeğinizin beslenmesini çocuk devam sütleri ile destekleyebilirsiniz. Anne sütünden sonra kanıtlanmış prebiyotikler içeren Aptamil Çocuk Devam Sütleri içeriğindeki D vitamini sayesinde bebeğinizin bağışıklık sistemini destekler. Aptamil Çocuk Devam Sütleri’nin içinde D vitaminin yanı sıra kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, magnezyum, selenyum, bakır ve iyot olmak üzere 10 mineral ile birlikte Vitamin A, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin E, biyotin, folat gibi vitaminler yer alır. 

Ancak 1 yaşından sonra bebeğinizin beslenmesinde anne sütü gibi ek gıdalar da yer almalıdır. 15 aylık bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı yüzde 60, süt miktarı ise yüzde 40 oranında olmalıdır. Beslenme düzeni 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşabilir. Sağlıklı ve düzenli beslenmesi için anne sütünün yanı sıra ek gıdalarla da beslenmesi desteklenmelidir. 

15 aylık bebek kahvaltıda ne yemeli?

Bebeğinizin güne enerjik ve mutlu başlaması için ona besleyici bir bebek kahvaltısı yaptırmalısınız. Yumurta, tereyağı, lor peyniri, tuzsuz beyaz peynir, çekirdeği çıkarılmış siyah ya da yeşil zeytin, pekmez, tahin, evde yapılmış reçel ve marmelat, mevsiminde ise salatalık ve domates, muz, avokado, yoğurt, öğütülmüş ceviz ile tam buğday ekmeği 15 aylık bebeğiniz için hazırlayacağınız kahvaltı menüsünde yer alabilir. Bu malzemeler ile bebeğinize besleyici bir kahvaltı hazırlamak için Bebek Kahvaltısı Nasıl Olmalı? başlıklı yazımızı tıklayabilirsiniz.

Kahvaltılıkları tek tek yemeye henüz alışmadıysa anne sütü ya da doktorunuz önerdiyse Aptamil Çocuk Devam Sütü ile bebeğinize özel bir kıvamda kahvaltı menüsü hazırlayabilirsiniz. 15 aylık bebeğinize özel kahvaltı tarifleri için “Bebeklere Özel 3 Besleyici Kahvaltı Tarifi” yazımızı da okuyabilirsiniz.

15 aylık bebek ne kadar su içmeli?

Yaşam kaynaklarından biri olan su, insan vücudunun yüzde 60’ını oluşturur. Bebeklerin su gereksinimi yetişkinlerden daha fazla olduğu için susuzluktan daha çok etkilenirler. Bebeğin ihtiyaç duyduğu su miktarı ayına, kilosuna, sağlık durumuna ve hatta hava sıcaklığı gibi çevresel koşullara göre değişebilir. Bebek büyüdükçe içmesi gereken su miktarının da artması gerekir. 

Uzmanlar 1-3 yaş arasındaki bebeklere 1.3 litre su içirilmesini önerir. Siz de 15 aylık bebeğinize gün içinde her 2-3 saatte bir su verebilirsiniz. Suyu öğün öncesinde değil, yemek yedikten sonra vermeye özen gösterin. Bebeğiniz istemese de her öğün sonrasında su teklifi yapabilirsiniz. Ayrıca kabız, ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğinize özellikle su vermeye dikkat edin.  

15 aylık bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı?

Bebeğinizin büyümesi için gerekli olan rutinlerden biri de uyku rutinidir. Büyüme hormonunun uyku sırasında salgılanması nedeniyle bebeğinize uyku rutini oluşturabilirsiniz. Rutinler, bebeğinize uyku saatinin geldiğini hissettirir. Uyku rutini oluşturmak için banyo, masaj, emzirme, gaz çıkarma, ninni ya da şarkı söyleme gibi aktiviteleri her gün aynı saat ve düzende yaptırabilirsiniz. Böylece bebeğinizin uykuya geçişi daha rahat olur.
15 aylık bebeğiniz için uyku düzeni, onun gelişiminin de destekleyicisidir. Bebeğiniz 15. ayda günde ortalama 13-14 saat uyuyabilir.  Ayrıca gün içinde 2 defa kısa sürelerde de uyuyabilir.

Bebeklerde uyku rutini ve uyku eğitimi hakkında detaylı bilgi almak için Bebeklerde Uyku Eğitimi yazımızı okuyabilirsiniz. 

15 aylık bebek neler yapabilir?

Anne babalar bebekleri büyüdükçe neler yapabileceğini ve hangi becerileri kazanması gerektiğini daha çok merak eder. 15 aylık kız bebek neler yapar? ya da 15 aylık erkek bebek neler yapar? uzmanlara sıkça yöneltilen soruların başında gelir. Uzmanların verdikleri bilgilere göre 15 aylık kız bebekler ile 15 aylık erkek bebekler şu motor, dil ve sosyal becerileri yapabilir;

  • Yürüme ve koşma becerilerini geliştirdiği gibi geriye doğru da yürüyebilir.
  • Bir nesneyi yerden eğilip alabilir.
  • Karalama yapıp çizgi çizebilir.
  • İki nesneyi üst üste koyabilir, iki küpten oluşan kule yapabilir.
  • İstediği bir şeyi parmağı ile işaret edebilir.
  • Heyecanlandığında alkışlar
  • Basit komutları anlayıp yerine getirir. Kurallara uyum sağlamaya başlar.
  • Mutlu ya da mutsuz olduğunda hislerini rahatlıkla belli edebilir.
  • Kaşığı eliyle daha iyi tutar ve kullanır, yemek yeme becerisi gelişir.
  • Bardaktan rahatlıkla su içebilir.
  • Oyuncaklarla oynayabilir, oyunun kurallarını kavrayabilir.

Tüm bebeklerin büyüme ve gelişim süreci farklıdır. Bebekler bazı becerilerde birkaç hafta önde, bazılarında biraz geride olabilir. Bebeğinizin bir veya daha fazla önemli dönüm noktasını tamamen kaçırdığından endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. 

Bebeğinize kitapları sevdirmek için pratik öneriler;

  • Bebeğinizi kitaplarla tanıştırmayı ve hikayeler anlatmayı bırakmayın. Böylece hikaye dinlemeyi zamanla sevecek ve kitaplara kendi kendine yönelecektir.
  • Ona kitap okumanız uzun vadede kelime hazinesini genişletir, hikaye anlatmanın ve dinlemenin keyfine varabilir. Etrafında süre giden hayatı daha iyi algılar ve öğrenmeyi sevmeye başlar.
  • Resimli kitaplar harikadır, çünkü sayfalar elleri için çok uygundur. Canlı, büyük ve renkli resimli kitaplar seçin ve okurken ona şu tarz sorular sorun: Köpek nerede? Köpek ne diyor? Anne nerede?
  • Çocuğunuz bir kitaba karşı ilgisini kaybediyorsa, başka bir kitap seçin. Sayfaları çevirirken yardımcı olmasına izin verin.
  • Şu an kitaplara bakmak istemiyorsa, başka zaman tekrar deneyin.
  • Uyku saati veya sakin olduğu zamanlar ona kitap okumanız için ideal zamanlardır.
  • Bebekler bir hikayeyi tekrar tekrar dinlemek ister. Tekrarlar, kelimelere ve hikayeye hakim olmalarını sağlar.

Bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için bebek gelişimi kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

15 aylık bebek nelerden hoşlanır?

Bebekler bu aylarda keşfetmekten çok hoşlanır. Bazı bebekler aksiyonu sever, bazıları ise daha sakin, sessiz oynamayı tercih eder. Siz de bebeğinizi gözlemleyerek keyif aldığı aktiviteleri zamanla öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizle keyifli zamanlar geçirmek için onun bu aylarda nelerden hoşlanabileceğini bilmeniz size yol gösterecektir. İşte size 15 aylık bebeğin nelerden hoşlanacağıyla ilgili önemli tüyolar;

  • 15 aylık bebekler gürültü çıkarmaktan hoşlanır. Bu ilgisini bebeğinizin eline vereceğiniz marakas, davul, org, ksilofon gibi müzik aletleriyle müziğe dönüştürebilirsiniz.  Hem çok mutlu olacak hem de işitme duyusu desteklenecektir. Bebeğinize evde müzik aleti yapmak için Evde Müzik Aleti Nasıl Yapılır? yazımızdan fikir alabilirsiniz.
  • Müzik yapmak kadar şarkı söylemek de onun için keyifli olabilir. Sevdiği şarkıları ona söyleyip dans bile edebilirsiniz. Basit figürlerle şarkıları destekleyebilir, bebeğini de buna katılması için teşvik edebilirsiniz. 
  • Karalama ve çizgiler çizmeye şu aralar çok ilgi duyuyor olabilir. Onunla kimyasal içermeyen silinebilir renkli kalemlerle boyama yapabilirsiniz. Bu aktiviteler bebeğinizin motor gelişimini de destekler. 
  • Bebeğiniz büyüdükçe başka çocuklarla da iletişimi artacaktır. Yaşıtlarıyla bir araya gelip oynamaktan daha çok hoşlanabilir. Şu aylarda daha çok çocukla bir araya gelip sosyalleşmesini ve mutlu zamanlar geçirmesini sağlayabilirsiniz.  
  • Bebeğiniz bu aylarda düğmelere basmak, kutuları açmak ve sayfaları çevirmek gibi ellerini ve parmaklarını kullandığı oyuncaklara ilgi duyabilir. Ayrıca parmakla boyamak, oyun hamuruyla oynamak veya süngerden su sıkmak da sevdiği etkinlikler olabilir.

15 aylık bebeğin gelişimi için neler yapılmalı?

Bebeğinizin gelişimini her anne-baba gibi siz de desteklemek istiyorsunuz değil mi? 15 aylık bebeğe ne öğretebilirim?  sorunuza cevap bulmak için aşağıdaki önerilerimizden faydalanabilirsiniz;

  • Bebeğinizin yeni kavramlar öğrenip algısının artmasında kitapların yeri tartışmasızdır. Her fırsatta onun ilgisini çekebilecek kitapları okuyabilir, resimlerini inceleyebilir, birlikte keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.  Bebeğinizin kitap alışkanlığı kazanması için Çocuğunuza Kitap Okumayı Sevdirmenin 15 Yolu başlıklı yazımızdaki önerilerimizi okuyabilirsiniz. 
  • Görme duyusunu geliştirmek için etrafındakileri işaret edip görmesini sağlayabilirsiniz. Aynaya bakmak hem eğlenceli hem de kendisini iyice tanıması için faydalı olabilir.
  • İşitme duyusunu ve öğrenme becerisini geliştirmek için doğadaki sesleri taklit etme oyunu oynayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizin etrafını keşfetmesini destekleyecek duyularından biri de dokunmadır. Dokunma duyusunu geliştirmesi için onu sert, yumuşak, çimen, kum, kumaş çeşitleri gibi farklı dokular ile tanıştırmalısınız. Bunu bir oyuna dönüştürüp bebeğinizin farklı dokuları deneyimleyebilmesini destekleyebilirsiniz. 
  • Kendini tanıması için vücudunu öğretebilirsiniz.
  • Sorumluluk alma ve başarma duygusunu geliştirmek için evde ona da küçük görevler verebilirsiniz. Çorapları çekmeceye koyma, kitabını odasına götürme gibi her minik görev onu mutlu da edecektir. 
  • Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için onunla konuşmaya ve konuşmasına fırsat vermeye özen göstermelisiniz. Tablet ve televizyon karşısında zaman geçirmesi 15 aylık bebeğinizin konuşmasını olumsuz etkiler. Unutmayın ki 0-2 yaş bebeklerin televizyon izlemesi birçok açıdan zararlı etki yaratabilir. Bu konuda daha detaylı bilgiyi Çocuğunuz ve Televizyon İzleme Alışkanlığı yazımızdan alabilirsiniz.

Sen benim patronum değilsin!

Normalde uysal olan bebeğiniz birdenbire hırçınlaşmış olabilir. Bu, ''Hayır'' pek yakında en sevdiği kelimesi olacak demektir. Ve meali, sizden ayrı bir insan, kişilik olduğunu daha net algılamaya başlamış olmasıdır. Diğer tarafta ise “Sen benim patronum değilsin!” sendromun tohumları atılıyor olabilir.

Bu yaşlarda yaşanmaya başlayan yaptırım tartışmaları çoğunlukla bez değiştirmek, diş fırçalamak ve araba koltuğuna oturmak gibi konular hakkında ilerler. Ama ortada çok mühim bir konu yoksa enerjinizi 'Vurmak yok!' gibi daha önemli konulara saklayabilirsiniz.

Her bebek ilk başlarda utangaç olur

Bebeğinizi yavaş yavaş sosyalleştirmeye başladınız ve fakat o hala böyle zamanlarda çok mu utanıyor? Bu birçok bebeğin yaşadığı normal bir durumdur. Üstesinden gelebilmek için önerilerimizi okuyabilirsiniz.

Utangaç bebeğinizi sosyalleştirmek için pratik öneriler;

  • Bebeğinizin içine dönük bir kişiliği varsa, onu 'utangaç' olarak tanımlamaktan kaçın. Yeni insanlara ısınmakta yavaş olabilir.
  • Ona sevginizi daha çok gösterin.
  • Stres yaratabilecek sosyal durumlarda, onu anladığınızı belirtin. Mesela elini tutup ''Burası çok sesliymiş, değil mi?'' deyin.
  • Sabırlı olun ve insanlara ısınmasına zaman tanıyın. Sosyalleştiğinde onu onaylayarak destekleyin ve içe dönük olduğunda buna odaklanmayın.

Rujlar çok eğlenceli!

Anahtar, kalem, ruj, telefon vb. bebeğinize büyüleyici geliyor olmalı. Muhtemelen bu objelere bakmayı ve onlarla oynamayı çok eğlenceli buluyor. Sizi onları kullanırken gördüğünde, o da aynı şeyi yapmak istiyor olabilir.

Sizi güvenli bir şekilde taklit edebilmesi için ona plastik anahtar, eski bir çantanız, tarak ya da kullanılmayan bir cüzdan bulabilirsiniz. Oyuncak sepetine tehlikesiz objeler mesela plastik şişeler, şal, şapka ve tahta kaşıklar koyabilirsiniz. Gerçek objelere dokunmaktan çok hoşlanacaktır ve ne işe yaradıklarını keşfetmek isteyecektir.    

Konuşması için baskı yapmayın

Çocuğunuz çok konuşmuyor mu? Endişelenmeyin. Birçok çocuk, özellikle erkekler 2,5 yaşına kadar pek konuşmayabilir. Fakat dediklerinizin çoğunu anlar. Çocuğunuzla konuşmayı ve ona kitap okumayı bırakmayın ama konuşması için baskı da yapmayın.

18. ayında en az 15 kelime söyleyebilmelidir. Diğer taraftan bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir. Eğer bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla paylaşın. İşitme sorunu ne kadar hızlı tedavi edilirse, o kadar iyidir.

Daha az ‘Hayır’ demek mümkün

Çocuğunuza daha az ''Hayır'' demek istiyorsanız evinizde onun için güvenli bir alan yaratın. Bu her zaman kolay olmayabilir, özellikle çocuğunuz her şeye ilgili bir kaşif ise. Fakat yapabilirseniz, ona özgürce oynayabileceği bir alan yaratıp kendinize de biraz mola verebilirsiniz. Ama onun yaptıklarını takip etmeyi bırakmayın. Kesici objeler, kırılgan eşyalar, çiçekler, elektronikler vb. bulunduğu alandan kaldırırsanız, daha rahat oynayacaktır.

Isırmayı keşfetmek

Çocuğunuz ısırmayı keşfetmiş olabilir. 15 aylık çocukların ısırma alışkanlıkları henüz kendilerini yeterince ifade edememelerinden kaynaklanır. Tehdit edildiklerini hissettiklerinde bazen tek düşünebildikleri şey ısırmaktır.

Onu ısırma alışkanlığından uzaklaştırabilmeniz için öneriler;

  • Eğer çocuğunuz bir başka çocuğu ısırdıysa önce ısırılan çocuğa odaklanıp, iyi olduğundan emin olun. İki çocuğa karşı da sakin durun. Duygularını kontrol edemediği için birini ısıran bir çocuğa bağırmanızın hiçbir getirisi olmayacaktır.
  • Sadece ''Isırmak yok'' deyip çocuğunuzun ilgisini başka bir yere çekmeye çalışın. Olay yaşanırken neler olduğunu iyice anlayın. Çocuğunuz tehdit mi ediliyordu yoksa alanına mı giriliyordu? Uyku vakti yaklaşmış mı? Nedenini bilmek sorunları önlemede yardımcı olabilir.

Bir sonraki ay hakkında bilgi sahibi olmak için 16. ay bebek gelişimi yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Kaynaklar